STUDIU STORIA: Oradea, Brasov și Timisoara, orasele cu cele mai bune facilitati medicale din Romania
Cu 16 spitale de stat si private, alaturi de alte peste 90 de cabinete private si zeci de farmacii, Oradea, resedinta si cel mai mare oras din judetul Bihor, a fost desemnat ca fiind centrul urban cu cele mai bune facilitati medicale din Romania, potrivit studiului Storia.ro.
Clasamentul continua cu orasele Brasov, Timisoara, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti si Cluj-Napoca. Capitala ocupa locul 9 in topul oraselor cu cele mai bune facilitati medicale din Romania. La polul opus, printre cele mai dezavantajoase orase din punctul de vedere al facilitatilor medicale se numara Giurgiu, Focsani, Tulcea, Calarasi, Constanta, Bacau si Vaslui.
La nivel de regiuni istorice, Banat a fost desemnat de 8.332 de romani ca fiind regiunea cu cele mai bune facilitati medicale, fiind urmata de Maramures, Crisana si Transilvania. Cel mai mic punctaj la capitolul perceptiei locuitorilor fata de facilitatile medicale in orasele si cartierele lor a fost obtinut de Dogrobea, Moldova si Muntenia. Zona Bucuresti si Ilfov se afla la mijlocul clasamentului.
In general, orasele cu un numar mare de locuitori, cu un Produs Intern Brut ridicat si o rata a somajului scazuta au fost considerate si orasele cu cele mai bune facilitati medicale. La polul opus, cele mai dezavantajoase orase din punct de vedere al facilitatilor medicale au in medie sub 100.000 de locuitori si o rata a somajului ridicata.
Despre proiectul „Orase si cartiere din Romania”
Perceptia asupra accesului la cele mai bune facilitati medicale este cea de-a treia tema a studiului amplu realizat de Storia.ro si agentia de cercetare D&D Research, „Orasele si cartiere din Romania”, ce se va desfasura pana la finalul anului 2017. Pana in prezent, aproape 170.000 de romani au raspuns chestionarului propus de Storia.ro.
Pentru realizarea clasamentului, participantii studiului au fost invitati sa evalueze orasele si cartierele in care locuiesc din punctul de vedere al accesului la cele facilitatile medicale, pe o scala de la 1 la 5, unde 1 este foarte rau, iar 5 este foarte bine. Doar mentiunile care au primit cel putin 100 de raspunsuri au fost incluse in clasamentul final.
Rezultatele cercetarii sunt actualizate luna de luna, in functie de raspunsurile completate de romani in cadrul chestionarului Storia.ro.