Orașe

Studiu Storia: Brașov, Oradea și Sfântu Gheorghe, cele mai curate orașe din România

  • Primele trei dintre cele mai curate cartiere din România sunt din orașul Brașov 
  • Capitala, pe locul 23 în topul celor mai curate orașe din România
  • Reșița, Călărași și Brăila, orașele cu cel mai scăzut nivel de curățenie

Brașov, Oradea și Sfântu Gheorghe sunt considerate cele mai curate orașe din România, conform studiului Storia.ro, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Studiul a analizat percepția cetățenilor asupra nivelului de curățenie din orașele și cartierele în care locuiesc.

Clasamentul continuă cu orașele Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Pitești, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Serverin și Târgu Mureș. Capitala ocupă poziția 23 în clasamentul național general.

Ultimele locuri sunt ocupate de orașele Reșița, Călărași și Brăila. Printre orașele ce au primit cele mai slabe notări din partea locuitorilor lor la capitolul curățenie se mai numără și Satu Mare, Focșani, Galați și Alexandria, Zalău, Suceava și Bacău.

La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curățeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziție.

Evalueaza-ți și tu cartierul în care locuiești!

Cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate sunt din Brașov, cu Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic ocupând primele trei poziții. Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviației și Nicolae Grigorescu (București), Andrei Mureșanu (Cluj-Napoca) și Pajura (București).

La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călărași), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeșului (Reșița) și Ferentari (București). Breștei (Craiova), Bereasca (Ploiești) și CET (Constanța) se numără și ele printre zonele urbane desemnate de locuitori ca având un nivel scăzut al curațeniei.

„Curățenia unui oraș este influențată de mai mulți factori, de la prezența sistemelor de colectare a deșeurilor, la proiecte de urbanism care să ofere locuitorilor mai multe posibilități de a avea și păstra un oraș cât mai curat. Avem orașe și cartiere ce au fost taxate de către locuitorii lor din cauza lipsei containelor pentru colectarea selectivă a deșeurilor, a numărului mare de gunoaie, PET-uri sau resturi menajere aruncate pe stradă. Această realitate cere ca, pe lângă responsabilitatea personală a fiecăruia dintre noi, atât dezvoltatorii, cât și autoritățile locale să aloce o importanță sporită subiectului și să vină cu soluții tehnice pentru orașe și cartiere cât mai salubre.”, menționează Sorin Bălan, Head of Storia.ro și OLX Imobiliare.

București, la mijlocul clasamentului

Conform percepției cetățenilor din Capitală, București ocupă poziția 23 în topul orașelor din România la capitolul curățenie. Peste 35.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierele în care locuiesc, primele poziții din punct de vedere al nivelului de curățenie fiind reprezentate de Aviației, Nicolae Grigorescu și Pajura. Cartierele Titan, Dămăroaia, Domenii, Băneasa și București Noi sunt și ele în top zece printre cele mai curate cartiere din Capitală.

Printre cartierele de la coada clasamentului se numără Ferentari, Sălaj, Rahova și Gara de Nord. Ghencea, Drumul Taberei, Moșilor sau Crângași sunt o parte dintre cartierele ce se regăsesc la jumătatea clasamentului realizat de locuitorii Capitalei.

Pentru orașul Cluj-Napoca, cartierele desemnate de locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Gruia, Grigorescu și Andrei Mureșanu. Florești, Aeroport și Gară se regăsesc la coada clasamentului.

Constănțenii găsesc cartierele Poarta 6, Faleza Nord și Dacia ca fiind cele mai curate, pe când CET, Aurel Vlaicu și Balada ocupă ultimele poziții.

Pentru cei peste 7.000 de brașoveni care și-au evaluat cartierul în care locuiesc, Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic au primit cele mai mari note la capitolul curățenie. La polul opus, cartierele desemnate de locuitori ca având cel mai scăzut nivel de curățenie sunt Stupini, Aurel Vlaicu și 13 Decembrie.

În Oradea, cartierele votate de către locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Iosia și Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.

Reșițenii au notat cartierele Centrul Civic și Lunca ca fiind cele mai curate, iar Calea Caransebeșului și Govandari sunt la coada clasamentului.

Pentru locuitorii orașului Călărași, cartierele din fruntea topului sunt Centrul Vechi și Orizont. Pe ultimele poziții se află cartierele 2 Moldoveni și Mircea Vodă.

Peste 3.000 de brăileni au notat cartierele Călărași 4, Bariera și zona Călărași ca fiind cele mai curate din oraș. Zonele cu cel mai scăzut grad al curățeniei sunt Brăilița, Viziru 3 și Chercea.

Locuitorii din orașul Sfântu Gheorghe au notat cartierele Simeria și Semicentral cu cele mai ridicate note la capitolul curățenie, iar Gării ocupă ultima poziție.

Cele mai curate orase din romania

Despre proiectul „Orașe și cartiere din România

Percepția asupra curățeniei în orașele din România este cea de-a cincea temă a studiului amplu realizat de Storia.ro și agenția de cercetare D&D Research, „Orașele și cartiere din România”, ce se va desfășura până la finalul anului 2017. Până în prezent, 199.621 de români au răspuns chestionarului propus de Storia.ro.

Pentru realizarea clasamentului, participanții studiului au fost invitați să evalueze orașele și cartierele în care locuiesc din punctul de vedere al curățeniei, pe o scală de la 1 la 5, unde 1 este foarte rău, iar 5 este foarte bine. Doar mențiunile care au primit cel puțin 100 de răspunsuri au fost incluse în clasamentul final.

Cercetarea completă poate fi consultată pe blogul platformei imobiliare: Unde locuim. Rezultatele sunt actualizate lună de lună, în conformitate cu răspunsurile completate de români în cadrul chestionarului Storia.ro.

Aici și poți vedea ce note a primit cartierul în care locuiești pe Orase si cartiere.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button