Te poți bucura de un trai civilizat fără a ieși din țară, la Oradea. Orașul te va surprinde prin ospitalitate, curățenie și arhitectură. Dacă dorești să evadezi din aglomerația capitalei sau a unui alt oraș cu trafic intens, poți alege Oradea. Vezi mai jos ce beneficii îți aduce mutarea în Oradea, un top Oradea cartiere, și multe alte informații utile.
Ce beneficii are mutarea în Oradea
Oradea este un oraș aerisit din vestul țării, aflat la 15 minute de granița cu Ungaria. În general, despre Oradea părerile sunt bune. Vezi mai jos ce beneficii are mutarea în Oradea:
Siguranță
Conform unui studiu realizat de Storia, Oradea este orașul cel mai sigur din România. Dacă ești în căutarea unui loc potrivit pentru tine și familia ta, siguranța este unul dintre cele mai importante elemente. Multe orașe din țară au probleme în privința siguranței urbane, însă nu și Oradea cartiere.
Facilități medicale
Oradea are 16 spitale de stat și private, zeci de farmacii și peste 90 de cabinete private. Conform unui sondaj realizat de Storia, Oradea a fost desemnat orașul care are cele mai bune facilități medicale din România.
Aceeași cercetare a arătat că orașele cu facilități medicale de calitate au un număr mare de locuitori, produs intern brut ridicat, o rată scăzută a șomajului.
Curățenie
Potrivit unui studiu realizat de Storia în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research, Oradea se află pe locul doi după Brașov la capitolul curățenie.
Mai mult, la nivel de cartiere topul curățeniei este marcat de cartierele Cantemir, Iosia și Dacia. La polul opus se află cartierele Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.
Spații verzi
Oradea îmbină zonele urbane cu spațiile verzi. Raportat la numărul de locuitori, orașul are aproximativ 28 mp de spațiu verde pentru fiecare locuitor și se află în topul zonelor urbane cu spații verzi.
Cele 12 parcuri medii și mari, precum și zonele de promenadă au fost motivele pentru care Oradea a fost desemnată Capitala Verde a României în anul 2011.
Infrastructura rutieră
Spre deosebire de alte orașe din Ardeal care sunt lipsite de drum de centură sau au o centură parțială, în Oradea nu va trebui să traversezi întregul oraș pentru a merge la Borș sau Cluj-Napoca.
Oradea este un important nod regional și european. Se află la intersecția dintre drumul E60 (Cluj-Sibiu-Brașov-București) și drumul DN76 (Maramureș-Timișoara-Deva-Dunăre).
Costul vieții
Deși unul dintre cele mai vestice orașe din România, Oradea are un cost al vieții mediu, în ciuda scumpirilor din ultimii ani. În plus, dacă îți dorești acest lucru, poți trece granița pentru a-ți face anumite cumpărături, un avantaj prin comparație cu locuitorii din București sau Iași. În cartierele din Oradea găsești o plajă diversă de prețuri pentru locuințe și chirii.
👉 Vrei să știi în timp real care este nivelul de trai din Oradea sau din alte orașe din România? Intră pe platforma T.R.A.I.. Aici vei putea vedea nivelul traficului, al calității aerului, prețurile la imobiliare și densitatea punctelor de interes.
Zone de interes Oradea
Oradea este un oraș care se remarcă prin arhitectura sa. Aici există peste 100 de clădiri și monumente de patrimoniu. În fiecare an se realizează proiecte ample de renovare a vechilor palate. Iată câteva zone de interes din Oradea:
- Cetatea Oradea – a fost ridicată între 1570 și 1618 de arhitecți italieni. Este cea mai bine păstrată cetate în stil renascentist italian din Europa Centrală. A fost restaurată în 2014, iar în anul 2016 s-au deschis către public o parte dintre încăperile cu aer medieval;
- Palatul Vulturul Negru – a fost construit între anii 1907 și 1908 în stil constructiv secession. În momentul inaugurării, Palatul Vulturul Negru a adăpostit un cazinou, hotel, restaurant și birouri, repartizate în trei corpuri asimetrice. Astăzi, aici funcționează cafenele, restaurante și cluburi;
- Palatul Baroc – construit în perioada 1750-1759 ca o replică a Palatului Belvedere din Viena. Adăpostește Muzeul „Țării Crișurilor”;
- Biserica cu lună (creștin-ortodoxă) – unică în Europa prin stilul baroc și elementele neoclasice. În turn se află o sferă metalică, jumătate aurie și jumătate neagră. Acesta include un mecanism care datează din 1793 și care indică fazele lunii;
- Muzeul Farmaciei – conține o expoziție permanentă pe suprafața pe care în urmă cu 250 de ani a funcționat farmacia orașului (Republicii 33). Include mobilier original, picturi murale ale oficinei și o colecție impresionantă de peste 1.500 de piese de farmacie, instrumente și tehnologii artizanale.
Cele mai bune cartiere din Oradea – Top 5 recomandări
Cartierele din Oradea sunt pe cât de numeroase, pe atât de diverse. Cel mai bun cartier din Oradea poate fi definit prin curățenie, aerisire, spații verzi, acces facil la magazine și mijloace de transport în comun. Iată 5 recomandări de cartiere din Oradea.
Cartierul Ioșia
Cartierul Ioșia este una dintre cele mai importante cartiere din Oradea. Deși debutul său a fost unul modest, marcat de terenuri agricole, Ioșia a cunoscut o dezvoltare fulminantă. Însăși numele său provine de la cuvântul din maghiară Őssi care înseamnă străvechi. Săpăturile arheologice au arătat probe care datează din Antichitate.
Construcția caselor în cartierul Ioșia a început în anul 1921 când s-au stabilit și primele principii de construcție: străzi concentrice și liniare, multe spații verzi și reglementarea înălțimii caselor.
În zona Ioșia-Nord au început să se construiască blocuri de locuințe și este unul dintre cartierele cu un nivel ridicat de dezvoltate deoarece există numeroase investiții imobiliare și comerciale. Foarte aproape se află sala polivalentă „Antonio Alexe”, Casa Tineretului, ștrandul Ioșia-Nord cu apă termală și Crișul Repede. Se află aproape de șoseaua de centură.
👉 Îți dorești o casa în cartierul Ioșia sau într-unul din celelalte cartiere din Oradea? Intră pe Storia și poți găsi oferte variate de case de la proprietari, dezvoltatori și agenții.
Cartierul Nufărul
Cartierul Nufărul se află în sudul Oradea, la câțiva kilometri de comuna Sânmartin. Numele de nufăr provine de la zona Băile Felix din apropiere unde se află o rezervație naturală de nuferi.
Cartierul a fost construit pe locul satului Seleuș, o localitate de tăbăcari și legumicultori. În continuarea sa se află zona Nufărul 2, unde au început să se construiască noi blocuri după 1980.
Cartierul include numeroase centre comerciale și hipermarketuri. De asemenea, are mai multe terenuri de joacă, grădinițe și licee.
Cartierul Olosig
Olosig este unul dintre cele două cartiere din Oradea denumite pe fondul comunității mari de italieni din secolele 16 și 17, în special de venețieni. Inițial a purtat numele de Váradolaszi care înseamnă „italienimea Orăzii”. Mult mai devreme, în 1215, a purtat numele de Satul Latinilor.
În această zonă se află un număr impresionant de clădiri istorice printre care Complexul Baroc, Casa leda, Gara Centrală, Biserica Reformată Olosig, Palatul Poștei și Casa Darvas-La Roche. Tot în cartierul Olosig se află patru parcuri importante din Oradea, Grădina Botanică, magazine, bănci, farmacii, grădinițe, școli, licee.
Cartierul Rogerius
Cartierul Rogerius este cel mai mare și dezvoltat dintre cartierele din Oradea. Se află la vestul orașului, pe malul drept al Crișului Repede. Poartă numele călugărului Rogerius, canonic de Oradea.
Aici se află Parcul Copiilor, Parcul Magnolia, stadionul, două spitale, supermarketuri, magazine, școli. Cartierul este bine conectat la transportul în comun și este împânzit de linii de tramvai și autobuze.
👉 Cauți un apartament in Oradea? Pe Storia ai acces la o gamă variată de anunțuri imobiliare pe care le poți sorta în funcție de suprafață, vechime și preț.
Cartierul Velența
Velența este al doilea dintre cartierele din Oradea inspirate de prezența italienilor. Numele vine din maghiarul Váradvelence care înseamnă „Veneția Oradiei”. Este cel mai vechi cartier din Oradea și a fost fondat de către meșteșugari și negustori. Aici se află singurele două lăcașuri de cult medievale, biserica ordinului franciscan și biserica gotică din zona Morii Răsăritului.
Dispune de un număr mare de magazine, supermarketuri, bănci, școli. Se află aproape de Crișul Repede și de Parcul Silvaș.
👉 Dorești un teren in Oradea? Pe Storia poți vedea sute de anunțuri cu imagini care să te inspire să faci alegerea potrivită pentru nevoile tale.
Hartă cartiere Oradea
Cartierele din Oradea sunt dispuse simetric. Cu o privire aeriană avem cartierul Olosig situat central, care este înconjurat de Oradea cartiere Rogerius, Nicolae Iorga, Subcetate, Orașul Nou, Gheorghe Doja. Vezi mai jos o hartă cartiere Oradea:
Cel mai periculos cartier din Oradea, oare există?
Este dificil de stabilit cel mai periculos cartier din Oradea, mai ales deoarece municipiul a fost desemnat cel mai sigur oraș din România. Pericolele din Oradea vin mai ales pe fondul unor străzi neasfaltate și cu gropi, care devin un pericol atunci când plouă.
Vestea bună este că în ultimii ani tot mai multe străzi au început să fie reparate. Cu toate acestea, înainte de a te muta aici, este bine să fii atent și la starea drumurilor din Oradea cartiere pe care le-ai țintit pentru apartament sau casă.
Merită să te muți în Oradea
În acest moment apare întrebarea „Merită să te muți în Oradea?” Pe lângă informațiile tehnice de mai sus, trebuie să știi că Oradea are o viață vibrantă. Zona dispune de gheizere de apă fierbinte care încălzesc unele cartiere din oraș și din Beiuș.
Oradea dispune de cinematografe, un teatru de stat și unul independent, operă. Pentru persoanele active, orașul are o rețea 30 de kilometri de piste de bicicletă, multe pe malul râului Crișul Repede. În pauză te poți delecta cu o plimbare pe aleile lungi ale parcurilor sau poți gusta preparate cu specific românesc sau maghiar.
Anual au loc în Oradea numeroase evenimente:
- Festivalul Medieval al Cetății Oradea;
- Toamna Orădeană;
- Street Food Festival;
- Târgul de Crăciun;
- Târgul de Paști;
- Târgul de Carte Gaudeamus;
- Festivalul Luminii;
- The Big Picnic;
- Festivalul Internațional de Teatru Oradea (FITO);
Oradea este un oraș fascinant, care îmbină arhitectura Art Nouveau cu spațiile verzi, clădirile de birouri cu promenadele pe malul Crișului Repede, serile relaxante la Băile Felix cu plimbările pe două roți. Are câte ceva pentru fiecare. Descoperă-l!