Ce ar trebui să știi despre transportul public în Cluj-Napoca, dacă plănuiești să te relochezi aici
Dimensionarea transportului public este un punct fierbinte pe agenda autorităților, mai ales în orașele cu potențial economic și turistic, cum este cazul orașului Cluj-Napoca. Dezvoltarea pe care a cunoscut-o orașul în ultimii ani a făcut necesară adaptarea sistemului de transport în comun la nevoile populației, în materie de mobilitate urbană.
Iată câteva informații despre transportul public în Cluj-Napoca pe care este bine să le știi dacă îți surâde perspectiva de a deveni rezident al orașului.
- Mobilitatea urbană în Cluj-Napoca
- Cum și unde te deplasezi în Cluj-Napoca cu mijloacele de transport public
- Cum și de unde achiziționezi biletele de călătorie
- Cum ajungi la Aeroportul Cluj
- Pe viitor: de acasă la job, cu metroul
Mobilitatea urbană în Cluj-Napoca
Numărul mare de rezidenți face ca mobilitatea să fie un aspect esențial pentru orașul Cluj-Napoca. Din acest punct de vedere, deplasarea în spațiul urban este accesibilă, ceea ce face ca orașul să devină atractiv pentru cei care se gândesc să se mute cu jobul aici.
Dacă ești curios să afli cum e viața în Cluj înainte de a achiziționa o locuință aici, consultă Indexul T.R.A.I. și află o mulțime de date relevante despre prețuri, calitatea aerului, facilități și trafic.
Cu toate acestea, se simte nevoia unor îmbunătățiri în ceea ce privește mobilitatea urbană, pentru a satisface nevoile rezidenților.
Un bun exemplu ar fi ruta Florești – Cluj. Orașul Florești, aflat în imediata apropiere a Clujului, s-a dezvoltat în ultimii ani, iar marea majoritate a rezidenților fac naveta în Cluj, pentru a ajunge la job.
În acest context, planificarea dimensionării sistemului de transport public în Cluj-Napoca devine esențială pentru durabilitatea urbană a orașului și reprezintă o provocare pentru autoritățile locale.
În prezent, din Cluj spre Florești (și alte localități învecinate) poți ajunge cu autobuzul, liniile relevante fiind:
- Linia M21 Cluj-Napoca – Florești Cetate;
- Linia M22 Cluj-Napoca – Florești Gh.Doja;
- Linia M23 Cluj-Napoca – Luna de Sus;
- Linia M24 Cluj-Napoca – Florești Fermă;
- Linia M25 Cluj-Napoca – Tăuți;
- Linia M26 Cluj-Napoca – Florești Cetate;
- Linia M34 Cluj-Napoca – Baciu/Mera;
- Linia M51 Cluj-Napoca – Motel Dalia Gilău;
- Linia M52 Cluj-Napoca – Someșul Rece.
Cum și unde te deplasezi în Cluj-Napoca cu mijloacele de transport public
Sistemul de transport public din Cluj-Napoca include o rețea de troleibuze, autobuze și tramvaie care circulă prin oraș de dimineața până seara.
Aproape tot orașul este accesibil prin intermediul uneia dintre cele trei opțiuni de transport public.
Din punct de vedere al celor mai prospere zone de locuit, se remarcă următoarele cartiere: Plopilor (unde se află Cluj Arena), Borhanci, Sopor, Someșeni, Europa, Făget, Becaș și Bună Ziua. Datorită ritmului accelerat de dezvoltare, aceste cartiere sunt căutate de tineri, mai ales în vederea achiziționării de locuințe noi.
Din punct de vedere al mobilității, există linii urbane care circulă către toate aceste cartiere, majoritatea cu plecare din Piața Gării sau Piața Mihai Viteazu. În general, există 2 sau 3 linii către aceste cartiere.
În cartierele mai renumite, precum Gheorgheni, Zorilor sau Mănăștur ajung mai multe linii urbane, astfel că transportul public în Cluj-Napoca către job poate fi mai facil.
Dacă jobul pe care îl vizezi presupune și program de noapte, trebuie să știi că există 2 linii de tramvai în Cluj-Napoca și o linie de autobuz care circulă noaptea, după următorul program: începând cu 22.50, până la ora 01.00.
Este vorba despre:
- Linia 5N (Str. T. Vuia – P-ța Gării);
- Linia 25N (Str. Unirii – Str. Bucium);
- Linia 54N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu).
Serviciul de noapte este identificat prin litera N care urmează după numărul autobuzului.
Închirierea unei locuințe e o decizie importantă pentru care merită să prospectezi cât mai multe opțiuniica să fii sigur că ai găsit varianta care te avantajează. Storia este locul potrivit pentru a începe căutările, deoarece ai peste 2000 de oferte în Cluj-Napoca, din care poți alege.
Transportul public urban este gestionat de Compania de Transport Public Cluj, fosta RATUC (Regia Autonomă de Transport Urban de Călători). Aceasta gestionează peste 30 de linii de autobuz, 7 troleibuze și 3 linii de tramvai, pentru a te deplasa în Cluj-Napoca.
În zilele în care vrei să ajungi devreme la job, nu trebuie să îți faci griji cu privire la traseele mijloacelor de transport în comun. Autobuzele sunt destul de eficiente și fac legătura între centru, periferie și localitățile limitrofe. Pe liniile principale, frecvențele sunt în jur de 15 minute, la orele de vârf.
Autobuzele circulă zilnic, inclusiv duminicile și sărbătorile, de la 06:00 la 22:30, însă orarele pot varia în funcție de linie.
Dacă intenționezi să te muți în zona Mănăștur, IRIS, Valea Chintăului, Zona industrială Est, Polus, Centru, Gară, atunci, pe lângă liniile metropolitane și urbane, vei putea călători și cu tramvaiul.
Liniile 100, 101 și 102 identifică tramvaiele ce traversează orașul. Însă nu în toate cartierele beneficiezi de acest mijloc de transport. Două linii suplimentare 100 L și 102L sunt utilizate în zilele lucrătoare, în plus față de linia 102.
Tramvaiele funcționează în fiecare zi, de luni până vineri, de la 05:30 la 22:40.
Aplicația Cluj Bus
Orice viitor rezident al orașului care intenționează să utilizeze transportul public în Cluj-Napoca ar trebui să se familiarizeze cu aplicația Cluj Bus. Aplicația oferă acces la stațiile de autobuz și punctele de interes din apropiere, precum și la serviciile/rutele de autobuz disponibile.
De asemenea, oferă posibilitatea de a introduce un punct de plecare și o destinație, iar în baza acestor informații aplicația sugerează opțiuni de transport.
În primele luni până vei începe să cunoști orașul, aplicația îți va fi de folos, deoarece, odată ce te-ai urcat în mijlocul de transport, vei putea vedea câte stații ai de mers și care este stația unde trebuie să cobori. Astfel, îți vei lua rapid reperele necesare și vei învăța orașul.
Cum și de unde achiziționezi titlurile de călătorie
Pentru a te deplasa cu transportul public în Cluj-Napoca, poți opta pentru bilete de călătorie, pentru abonamente de o zi sau o lună.
Biletele sunt valabile pe una sau mai multe linii, în funcție de tipul acestora. Biletele pot fi achiziționate la șofer, dar și de la comercianți autorizați.
Dacă vei merge zilnic la birou, este recomandat să optezi pentru un abonament. Astfel vei plăti un cost mai redus decât costul unui număr echivalent de bilete.
Dacă te întrebi cât de facil este procesul de achiziție a titlurilor de călătorie, află că orașul stă foarte bine la acest capitol, ceea ce reprezintă un avantaj pentru rezidenți. Atât biletele, cât și abonamentele se pot încărca pe Cardul de călătorie contactless „Connect Cluj”, iar parte din titlurile de călătorie se pot achiziţiona şi prin alte sisteme electronice şi nu necesită suport fizic:
- plata prin SMS;
- plata la POS-urile din mijloacele de transport;
- aplicaţia „24Pay”.
Cum ajungi la Aeroportul Cluj
Aeroportul Internațional Cluj este printre cele mai aglomerate din regiune și există o mulțime de curse din Cluj către numeroase orașe din Europa și nu numai.
Următoarele linii de tranzit au rute ce ajung aproape de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj.
- Autobuz: 41L;
- Troleibuz: 5.
Există și o linie expres (Autobuzul A1E) pentru transportul în comun pe ruta aeroport – Piața Mihai Viteazul și retur, cu oprire în stațiile Regionala CFR și C. Prezan.
Pe viitor: de acasă la job cu metroul
În următorii ani, în Cluj se va construi o linie de metrou automatizată. Este un proiect de infrastructură ambițios și inovator pentru oraș și un mare avantaj pentru rezidenți.
Linia de metrou, care va fi finalizată în 8 ani, va avea o lungime de 21 de kilometri și 19 stații de metrou. Primul tronson, ce va avea 9 stații, va fi finalizat în 4 ani.
După finalizare, metroul din Cluj-Napoca va fi prima linie de metrou complet automatizată din România și va îmbunătăți considerabil mobilitatea ecologică în orașul Cluj-Napoca.
Facilitățile pe care le oferă un cartier creează un sentiment de comunitate, iar în Cluj există câteva zone pe care merita să le prospectezi și care sunt la mare căutare, întrucât oferă rezidenților numeroase facilități pentru traiul urban modern.
Programul „Vinerea verde”
O inițiativă care ar putea să te surprindă plăcut, ca nou rezident al orașului, o reprezintă programul „Vinerea Verde”, lansat de Primăria Cluj-Napoca în 2021. Aceasta prevede că locuitorii și turiștii din Cluj-Napoca pot folosi gratuit mijloacele de transport în comun din oraș în fiecare vineri.
Este bine să știi, însă, că programul nu se aplică și rutelor metropolitane. Totodată, programul este valabil și pentru transportul public din Florești și Apahida.
Așadar, în contextul actual, când doar o mică parte a populației utilizează transportul public în Cluj-Napoca la orele de vârf, drumul de acasă la job poate fi străbătut într-un interval rezonabil raportat la dimensiunea și densitatea populației Clujului.