10 motive pentru care sa vizitezi Oradea
Localnicii au votat Oradea drept cel mai sigur oras din Romania, iar constructiile impresionante precum Palatul Baroc, Cetatea, Biserica cu luna sau Palatul Vulturul Negru ne-au convins ca trebuie sa-l vizitam cat mai curand. Pana sa facem insa o plimbare pe Calea Republicii, am facut o lista cu cateva obiective turistice de neratat.
1. Cetatea Oradea, in felul in care se prezinta si astazi – pentagonala, cu bastioane pe colturi si sant cu apa – a fost inaltata intre anii 1570-1618 de arhitecti italieni, ramanand cea mai bine pastrata cetate in stil renascentist italian din Europa centrala. In 2014 cetatea a fost restaurata, iar in 2016 s-a deschis si primul hotel din cladire, cu 17 camere ce pastreaza, prin constructia lor, un aer medieval, fiind cu tavane inalte de tip bolta. Mobilierul e realizat in acelasi stil.
2. Palatul Baroc se afla la numai 3-5 minute de cladirea garii, si ea un monument istoric. Construit in perioada 1750-1759 ca o replica a palatului Belvedere din Viena, Palatul Baroc gazduieste astazi Muzeul „Tarii Crisurilor”.
Foto: Oradea.travel
3. Biserica cu luna, crestin-ortodoxa, este unica in Europa si a fost construita intre anii 1784-1790, in stil baroc, cu elemente neoclasice. In turn, cladirea are o sfera metalica, jumatate aurie, jumatate neagra care, printr-un mecanism construit in 1793, se misca pentru a indica fazele lunii.
4. Construit in perioada 1907-1908 si renovat in 2013, Palatul Vulturul Negru este un monument arhitectonic reprezentativ, realizat in stilul constructiv secession. Cladirea este multifunctionala, cuprinzand la vremea inaugurarii cazinou, hotel, birouri si restaurant, grupate in trei corpuri asimetrice. In prezent, in cladire functioneaza multe cluburi, cafenele, restaurante si birouri, fiind un loc important de intalnire pentru scena sociala a municipiului Oradea.
Foto: www.oradeainimagini.ro
5. Sirul Canonicilor este o alta contructie in stil baroc din Oradea, fiind ridicat in anul 1773. Constructia este, de fapt, un coridor de peste 250 de metri, care are 57 de arcade.
6. Biblioteca Judeteana. Construita in anul 1905, cladirea imbina mai multe stiluri, anume baroc, rococo si renascentist. In prezent, gazduieste Episcopia Greco-Catolica.
7. Baile Felix. Pe langa monumentele importante ale orasului, printre atractiile din Oradea se afla cea mai mare statiune balneara cu regim permanent din Romania, situata la 10 km in sudul municipiului. Numarul mare de locuri de cazare si facilitatile existente in statiune permit tratarea cu succes a numeroase afectiuni, dar si efectuarea unui turism de relaxare.
8. O noua atractie din Oradea o reprezinta, din septembrie 2016, complexul Wellness Termal Nymphaea Oradea, cea mai mare investitie publica de acest gen din Romania. Complexul, intins pe o suprafata de sapte hectare si cu 5.000 mp de luciu de apa, este amplasat in zona estica a municipiului Oradea, pe malul drept al raului Crisul Repede.
9. Calea Republicii, cunoscuta printre localnici ca „Republicii” sau „Principala”, este una dintre cele mai frumoase strazi din Transilvania, cu multe cladiri care fac parte din Art Nouveau, un stil artistic manifestat in artele vizuale, unde design-ul si arhitectura isi au radacinile in secolul XX.
Foto: www.oradeainimagini.ro
10. Sinagoga Neologa Zion. Tot in Oradea se afla si a treia sinagoga ca marime din Europa, construita pe malul Crisului Repede de comunitatea evreiasca neologa.