Amânarea ratelor la bănci: cine o poate solicita și în ce condiții
Pe lângă incertitudinea pe care situația de criză din prezent o generează, unele persoane sunt preocupate și de stabilitatea pe care actualul loc de muncă le-o oferă, iar în cazul în care au datorii caută metode prin care să nu rămână restante cu ratele.
Dacă ai achiziționat un apartament sau o casă și te afli în situația în care ai un credit ipotecar, însă din cauza situației din prezent nu-ți mai poți achita ratele, trebuie să știi că există metode de a trece peste aceste probleme chiar și în cazul nefericit în care îți vei pierde locul de muncă.
Potrivit unei ordonanțe adoptate de Guvern, persoanele care au veniturile afectate de pandemia de coronavirus pot solicita amânarea ratelor pentru o anumită perioadă de timp. În cele ce urmează îți explicăm care sunt condițiile în care poți fi scutit pentru o vreme de ratele pentru creditul tău ipotecar și ce pași trebuie să urmezi pentru a obține această suspendare a plăților.
În ce condiții poți solicita amânarea ratelor
Dacă ai un credit ipotecar și consideri că ar trebui să soliciți amânarea ratelor, ar trebui să știi că această măsură se adresează persoanelor ale căror venituri au fost afectate fie direct, fie indirect de criza generată de pandemia de coronavirus.
Astfel, dacă finanțele ți-au fost afectate de contextul crizei actuale, ai posibilitatea de a solicita o suspendare a ratelor pentru următoarele tipuri de credite:
- Credite de consum;
- Credite cu garanție imobiliară (ipotecare);
- Creditul Prima Casă (pentru acest credit, ratele lunare ce îți vor fi amânate vor fi redistribuite pe perioada de creditare rămasă).
Pentru suspendarea ratelor, băncile vor ține cont de o serie de motive pentru a hotărî dacă vor aproba solicitarea ta, iar printre acestea se numără:
- Intrarea solicitantului sau a membrilor familiei acestuia în șomaj tehnic, ca efect al restrângerii activității firmei la care oricare dintre aceștia lucrează;
- Solicitantul sau unul dintre membrii familiei acestuia a fost concediat în această perioadă;
- Solicitantului sau unuia dintre membrii familiei sale i-a fost redus salariul;
- Solicitantul a fost plasat în carantină sau în izolare la domiciliu;
- Solicitantul s-a îmbolnăvit de COVID-19.
Perioada pentru care se pot suspenda ratele ține de dorința fiecărui solicitant în parte, care poate opta pentru o amânare cuprinsă între 1 și 9 luni, fără a depăși data de 31 decembrie 2020. Astfel, ultima rată care se supune suspendării trebuie să își aibă scadența cel târziu în ultima zi a anului în curs.
Din fericire, pentru creditele contractate pentru achiziționarea unei locuinte, dobânda acumulată în perioada în care ratele sunt suspendate este zero, întrucât statul garantează dobânda pe 5 ani. Mai mult, pot apela la această măsură și persoanele care au restanțe la credite.
Cum poți solicita amânarea ratelor
Dacă îndeplinești condițiile enumerate mai sus, ai posibilitatea de a cere amânarea ratelor pentru creditul tău ipotecar, iar banca va trebui să accepte suspendarea.
Pentru a beneficia de suspendarea rambursării datoriei, trebuie să trimiți o solicitare băncii care ți-a acordat creditul, fie sub formă de scrisoare poștală, fie prin mail. Informațiile pe care această solicitare trebuie să le conțină și modul în care vor decurge procedurile ulterioare depind de fiecare bancă în parte și îți vor fi explicate de un angajat al creditorului tău, după ce anunți că îți dorești suspendarea ratelor.
În mod normal, o cerere de amânare a ratelor trebuie să conțină următoarele informații:
- Numele persoanei care a contractat creditul;
- CNP-ul;
- Agenția prin care a fost contractat creditul;
- Tipul creditului (credit de consum, credit ipotecar sau credit imobiliar);
- Adresa;
- Adresa de e-mail;
- Număr de telefon;
- Numărul de rate care se doresc a fi amânate (între 1 și 9 rate);
- O explicație a motivului pentru care ai depus această solicitare și a modului în care ai fost afectat de criza din prezent (șomaj tehnic, reducerea salariului etc.).
Nu este necesar să dovedești cu acte că veniturile ți-au fost afectate de situația din prezent, însă unitatea bancară îți poate cere o declarație pe proprie răspundere în care să atești acest lucru. După ce ai trimis această solicitare către bancă, instituția va trebui să-ți pună la dispoziție un nou grafic de rambursare a creditului, cu ratele pe care le ai de plătit și lunile în care ești scutit de achitarea acestora.
Această procedură nu presupune costuri suplimentare și nu necesită încheierea unui act adițional.
Citește și: Munca la domiciliu. Avantaje și câteva sfaturi de care merită să ții cont
Ce presupune reducerea dobânzilor
Dacă ai un credit ipotecar, însă nu ai fost afectat financiar de pandemia de coronavirus, ar trebui să știi că BNR a decis să reducă rata dobânzii de politică monetară, de la 2,5% la 2%. Practic, acest procent reprezintă dobânda cheie în funcție de care se calculează toate dobânzile la creditele în lei, iar după această măsură, chiar dacă nu soliciți amânarea datoriilor, te poți aștepta ca valoarea ratelor lunare pe care le ai de plătit să scadă.
Dacă ai un credit ipotecar și ai fost afectat financiar de pandemia de coronavirus, ar trebui să profiți de măsura de amânare a ratelor, pentru a te putea redresa și pentru a reuși să treci în siguranță peste această criză, împreună cu întreaga familie.