Știm că alegerea viitoarei locuințe e o decizie importantă, care poate să depindă de mai mulți factori importanți, așa că Storia.ro vrea să-ți facă viața mai ușoară. Poate că iei în calcul să ai prin preajmă un parc pe unde să-ți plimbi cățelul, sau poate că ești în căutarea unui cartier în care să ai multe cafenele și restaurante. Poate că e important pentru tine să ai metroul aproape și să găsești un apartament accesibil ca preț. Dacă ai găsit mai multe locuințe care îți plac, dar nu știi prea multe despre cartierul în care ai putea să te muți, indexul T.R.A.I. e aici să-ți simplifice decizia. Îți oferă detalii legate de trafic, accesul la magazine și restaurante, calitatea aerului și prețul imobiliarelor.
Și, pentru că cei care locuiesc în cartier știu cel mai bine cum e traiul în acea zonă, în perioada următoare Storia.ro își propune să completeze indexul și cu date legate de percepțiile locuitorilor. Așadar, toți românii își pot evalua acum cartierul pe: trai.storia.ro/chestionar și pot completa informații referitoare la trafic, mijloace de transport în comun, curățenie, nivel de zgomot și multe altele. Prin integrarea datelor de percepție pe platformă, T.R.A.I. își propune să prezinte o imagine cât mai complexă a cartierelor din România.
Despre T.R.A.I. – indexul care îți spune cum e traiul în cartierele din țară
T.R.A.I. este indexul care măsoară traiul în cartierele din țară și a fost lansat în 2022 de Storia.ro, platforma de imobiliare, parte din grupul OLX, din dorința de a oferi informații utile celor care caută un cartier potrivit nevoilor lor. Indexul afișează topul cartierelor din România, în funcție de patru indicaori importanți: Traficul, Reperele, Aerul și Imobiliarele (costul pe metru pătrat) și poate fi accesat pe: trai.storia.ro.
1. TRAFIC – Afișează date precise despre circulația rutieră și viteza de deplasare, în raport cu viteza maximă legală admisă în zonă. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât traficul este mai redus în cartierul ales. Informațiile despre circulația rutieră sunt extrase din Google Traffic.
2. REPERE – Arată numărul total de magazine, supermarketuri, baruri și restaurante, grădinițe, școli, parcuri, locuri de joacă, facilități medicale și mijloace de transport în comun disponibile în cartier, practic punctele de interes din zona cartierului. Cu cât scorul este mai aproape de 100, cu atât zona are mai multe împrejurimi atractive pe metru pătrat. Aceste date provin din Google Places.
3. AER – Monitorizează constant calitatea aerului pe baza indicatorilor de poluare: particule în suspensie, oxizi de azot, O3, SO2, CO, temperatură, presiune atmosferică, umiditate și vânt. Cu cât scorul este mai ridicat și se apropie de 100, cu atât te bucuri de un aer mai curat în zona selectată. Cifrele despre calitatea aerului sunt extrase din platforma airly.org.
4. IMOBILIARE – Calculează costul mediu pe metru pătrat al locuințelor din cartierul ales, raportat la media prețurilor imobiliare la nivel național. Cu cât scorul se apropie de 100, cu atât locuințele din cartier au un preț mai ridicat. Datele imobiliare sunt extrase din platforma Storia.ro.
Fii vecin de treabă și completează chestionarul T.R.A.I.
Ca indexul T.R.A.I. să fie complet, avem nevoie de vecini de treabă ca tine, care să ne spună cum e traiul în cartier. Intră pe trai.storia.ro/chestionar și notează cât de sigur simți că este cartierul în care locuiești, care e nivelul de zgomot sau curățenie, care este situația locurilor de parcare, a mijloacelor de transport în comun, a pistelor de biciclete și nu numai.
Și, dacă știi pe cineva căruia i-ar fi util să acceseze indexul, trimite-l pe trai.storia.ro și fă-i munca mai ușoară!