Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.
Toate noutățile legislative menționate de la #1 la #6 sunt incluse într-un draft de ordonanță redactat de Guvern care poate suferi modificări în versiunea finală care va fi adoptată și publicată ulterior în Monitorul Oficial. O versiune finală a ordonanței ar putea fi publicată la jumătatea lunii august.
#1 TVA-ul pentru cumpărarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați și un preț de cel mult 600.000 de lei fără TVA (aproximativ 120.000 de euro fără TVA) ar urma să crească de la 5% la 9% începând din 1 septembrie 2023, potrivit unui draft de ordonanță pregătit de Guvernul României. Draftul ordonanței include însă o serie de derogări care sunt detaliate mai jos. Rămâne în vigoare regula potrivit căreia o persoană fizică poate achiziționa o singură dată o locuință cu cota redusă de TVA, indiferent dacă achiziția se face individual sau în comun cu una sau mai multe persoane fizice. De asemenea, pentru locuințele care nu respectă suprafața maximă și prețul maxim menționate mai sus TVA-ul rămâne 19%. (Punctul 3 din draftul ordonanței)
#2 Draftul ordonanței prevede că persoanele fizice care au încheiat cel târziu în 1 ianuarie 2023 acte pentru plata unui avans la achiziționarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați vor plăti TVA de 5% dacă achiziția locuinței se finalizează până la 31 decembrie 2023, dacă locuința poate fi locuită ca atare în momentul livrării și dacă prețul fără TVA al locuinței se încadrează într-una dintre următoarele categorii:
- prețul fără TVA al locuinței nu depășește 450.000 de lei (aproximativ 90.000 de euro);
- prețul fără TVA al locuinței este cuprins între 600.000 lei și 700.000 lei (între circa 120.000 de euro și 140.000 de euro).
În cazul în care achiziționarea locuinței se finalizează după 1 ianuarie 2024, atunci TVA-ul este de 9%. (Punctul 49 din draftul ordonanței)
#3 Persoanele fizice care au încheiat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 august 2023 acte pentru plata unui avans la achiziționarea unei locuințe cu o suprafață de cel mult 120 de metri pătrați vor plăti TVA de 5% dacă achiziția locuinței se finalizează până la 31 decembrie 2023, dacă locuința poate fi locuită ca atare în momentul livrării și dacă prețul fără TVA al locuinței nu depășește 600.000 de lei (aproximativ 120.000 de euro). În cazul în care achiziționarea locuinței se finalizează după 1 ianuarie 2024, atunci TVA-ul este de 9%. (Punctul 49 din draftul ordonanței)
#4 Draftul ordonanței prevede introducerea unui nou impozit pentru tranzacțiile realizate de dezvoltatorii imobiliari. Astfel, pentru tranzacțiile imobiliare realizate de persoane juridice sau persoane fizice autorizate se aplică, la prima vânzare, un impozit de 5% din prețul de vânzare din care se scade valoarea de 600.000 lei fără TVA (circa 120.000 de euro fără TVA). Cu alte cuvinte, dezvoltatorii vor plăti acest nou impozit pentru tranzacțiile imobiliare în valoare de peste 600.000 de lei. (Punctul 48 din draftul ordonanței)
#5 Impozitul pentru tranzacțiile imobiliare realizate de persoanele fizice ar urma să crească începând din 1 septembrie 2023 astfel:
- de la 3% la 5% din valoarea tranzacției pentru imobilele care au fost deținute pentru o perioadă de cel mult 3 ani inclusiv;
- de la 1% la 3% din valoarea tranzacției pentru imobilele care au fost deținute pentru o perioadă mai mare de 3 ani.
(Punctul 60 din draftul ordonanței)
#6 Draftul ordonanței prevede introducerea unui nou impozit anual pentru persoanele fizice care dețin mai multe imobile cu o valoare cumulată de peste 2.500.000 de lei (circa 250.000 de euro). Valoarea fiecărui imobil în parte se calculează în funcție de valoarea impozabilă individuală stabilită de autorități pe baza prevederilor din Codul Fiscal. Impozitul anual ar urma să fie de 1% din diferența dintre valoarea cumulată a imobilelor deținute și plafonul de 2.500.000 de lei. Draftul ordonanței nu menționează însă cum se calculează valoarea totală a imobilelor deținute în cazul în care există mai mulți proprietari care dețin în comun un anumit imobil. De asemenea, o persoană fizică ce deține o singură proprietate în valoare de peste 2.500.000 lei nu va datora noul impozit anual. (Hotnews, Punctul 49 din draftul ordonanței)
#7 În prima jumătate a anului au fost emise la nivel național 17.140 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, în scădere cu 24,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit celui mai recent raport al Institutului Național de Statistică (INS). Pe de altă parte, suprafața totală autorizată la nivel național pentru clădiri rezidențiale a scăzut într-un ritm mult mai lent, de numai 4,5%, de la 1,96 la 1,87 milioane de metri pătrați utili. (INS)
#8 Dezvoltatorul imobiliar Impact Contractor & Developer a obținut autorizația de construire pentru complexul rezidențial Greenfield Copou din Iași, care va fi construit pe un teren cu o suprafață de 50.000 de metri pătrați. Complexul va avea 26 de blocuri cu cel mult 5 etaje, iar în total vor fi realizate 1.062 de apartamente. Complexul va include și 1.083 de locuri de parcare subterane și supraterane, o zonă de 3.000 de metri pătrați de spații comerciale și 15.000 de metri pătrați de parcuri și spații verzi. (Economica)
#9 Dezvoltatorul imobiliar In-Spekt intenționează să construiască un complex rezidențial pe un teren de 25.000 de metri pătrați situat pe Șoseaua Chitila din București, în spatele magazinului Leroy Merlin Colosseum. Complexul va avea peste 700 de apartamente dispuse în 4 blocuri cu o înălțime maximă de 14 etaje. (Profit)
#10 Dezvoltatorul imobiliar Comnord Development va începe în luna septembrie lucrările la proiectul rezidențial Quartier Du Nord din zona Pipera-Floreasca, pe malul Lacului Tei. În total vor exista 129 de unități rezidențiale, de la studiouri până la apartamente de 4 camere și duplexuri. Dezvoltatorul afirmă că sistemul de încălzire și răcire se va baza pe pompe de căldură aer-apă, în timp ce consumul de energie electrică pentru părțile comune va fi asigurat printr-un sistem de panouri fotovoltaice. (Ziarul Financiar)
Analiza a fost realizată de Storia.ro – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „AGENT EXPERT” pentru profesioniști – agenți imobiliari și dezvoltatori. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.