Citește recapitularea celor mai importante 10 știri din domeniul imobiliar publicate în ultima lună și trecute în revistă de echipa Storia.ro și OLX Imobiliare, platformele care formează cel mai mare ecosistem imobiliar din România. Pentru a vedea în mod recurent articolul recapitulativ al ultimei luni, urmărește blogul Storia.ro.
1. Indicele IRCC, care determină dobânzile pentru creditele populației accesate după data de 1 mai 2019, a crescut la 1 aprilie de la 5,71% la 5,98% și va avea această valoare până în 1 iunie. Aceasta este cea mai mică creștere în puncte procentuale (0,27 puncte procentuale) a indicelui IRCC din 1 aprilie 2022, când acest indicator ajungea la 1,86%. Creșterea mai lentă a indicatorului înseamnă că ratele nu cresc semnificativ în acest interval de 3 luni, comparativ cu creșterile bruște înregistrate pe parcursul ultimelor 12 luni. De altfel, specialiștii estimează că IRCC va rămâne aproximativ la această valoare și la următoarea recalculare din 1 iunie 2023. Între timp, indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru creditele accesate înainte de 1 mai 2019, este în prezent de circa 6,7%, în scădere de la 8,2% la începutul anului. (BNR)
2. Numărul autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu 23,7% în perioada ianuarie – martie 2023 comparativ cu ianuarie – martie 2022, potrivit datelor oficiale publicate de Instititul Național de Statistică (INS). În total au fost eliberate 7.996 de autorizații de construire, iar singura regiune de dezvoltare în care a existat o creștere a fost cea de Centru (+10 autorizații). În toate celelalte regiuni de dezvoltare numărul de autorizații a scăzut. (INS)
3. Taxele și impozitele din București vor crește cu 13,8% în anul 2024, potrivit unui proiect de hotărâre adoptat de Consiliul General al Municipiului București. Majorarea se va aplica inclusiv pentru impozitul pe locuințe, terenuri și mașini. Potrivit legislației în vigoare, până în data de 30 aprilie a fiecărui an, primăriile pot majora taxele și impozitele pentru anul următor cu rata anuală a inflației. (Hotnews)
4. Aproape jumătate dintre specialiștii asociației CFA România consideră că prețurile locuințelor rezidențiale din mediul urban vor scădea pe parcursul următoarelor 12 luni. În același timp, 81% dintre specialiști consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate. Asociația CFA România este organizația profesioniștilor în investiții din România care dețin titlul Chartered Financial Analyst (CFA), calificare administrată de CFA Institute din Statele Unite. (Hotnews)
5. Compania de consultanță Deloitte a efectuat un studiu despre percepția dezvoltatorilor, investitorilor și consultanților specializați cu privire la evoluția pieței imobiliare din România în acest an. Rezultatele studiului arată că 90% dintre respondenți se așteaptă ca randamentul investițiilor imobiliare existente să rămână la nivelul anului trecut sau să crească. În același timp, 50% dintre respondenți se așteaptă ca volumul investițiilor să se reducă în acest an, în timp ce 33% consideră că piața va rămâne stabilă. De asemenea, 64% dintre participanți cred că taxele și impozitele asociate pieței imobiliare se vor majora. (Deloitte)
6. Dezvoltatorul imobiliar Redport Capital a finalizat achiziția unui teren cu o suprafață de 44.000 de metri pătrați în zona Ștrăulești din București, lângă Petrom City, sediul central al companiei petroliere OMV Petrom. Dezvoltatorul va începe în această toamnă construcția complexului rezidențial Infinity Nord cu 10.000 de locuințe, care va include și un proces de regenerare urbană împreună cu compania de arhitectură și design Design International. (Ziarul Financiar)
7. Dezvoltatorul imobiliar Forty Management a început lucrările de construcție la Central District Lagoon City din București, un complex care va include peste 400 de apartamente de închiriat, spații de birouri, un hotel și o lagună artificială. Proiectul este construit pe strada Coralilor 18 din cartierul Dămăroaia, în apropiere de Petrom City, sediul central al OMV-Petrom. Central District Lagoon City va fi unul dintre primele complexe rezidențiale din București unde toate locuințele vor fi disponibile doar pentru închiriere. De altfel, mai mulți dezvoltatori au anunțat în ultima perioadă astfel de proiecte, întrucât anticipează o creștere a cererii pentru locuințe de închiriat în detrimentul achizițiilor directe, ca urmare a creșterii dobânzilor și a schimbării stilului de viață al tinerilor. (Central District)
8. Top Crane Solution a început lucrările la a doua fază de dezvoltare a ansamblului rezidențial de vile Urban Villas, situat în comuna Apahida de lângă Cluj-Napoca. Proiectul include 14 vile, dintre care 8 case individuale cu un singur nivel și șase case alipite de tip duplex cu parter și etaj. Suprafețele variază între 105 și 187 de metri pătrați utili, iar prețurile sunt cuprinse între 176.000 – 251.000 de euro + TVA. Lucrările sunt programate să se finalizeze până la sfârșitul anului 2023. (Real Estate Magazine)
9. Fondul austriac de investiții Core Value Capital a pregătit șantierul pentru startul construcției ansamblului imobiliar Vienna Parkside Residence din cartierul Berceni din București. Complexul va fi format din 3 blocuri cu câte 12 etaje și va avea în total 619 apartamente. Unul dintre punctele de atracție este că ansamblul imobiliar va fi echipat cu sisteme de panouri fotovoltaice care vor permite o producție anuală de 1.100 kWh de energie electrică pentru fiecare apartament, adică circa 90 kWh pe lună. Prima etapă a proiectului va fi finalizată în 2025. (Profit)
10. Victor Căpitanu, co-CEO la One United Properties, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din România pe segmentul premium, anticipează o creștere a prețurilor la locuințele noi de calitate situate în zona centrală. Reprezentantul explică această opinie prin cererea ridicată, care contrastează cu stocul redus de locuințe pe această nișă, parțial ca urmare a reducerii numărului de autorizații de construire emise de autoritățile locale. În schimb, Căpitanu anticipează o scădere a prețurilor la locuințe vechi, de proastă calitate, situate la periferie. (Financial Intelligence)