Locuri de muncă în București: cele mai dezvoltate sectoare și remunerația medie
București este cel mai important centru financiar și urban din România. Diversitatea oamenilor, inclusiv studenți și expați, precum și marea varietate de locuri de muncă fac din București orașul cu cele mai bune oportunități de carieră.
Pilonii de bază ai Bucureștiului sunt industria, serviciile, construcțiile, tehnologia, imobiliarele, comerțul. La București se află sediile centrale ale unora dintre cele mai cunoscute și de succes companii multinaționale din lume, iar orașul are cea mai mare plajă de locuri de muncă disponibile.
De ce să îți găsești un job înainte de a te muta în București
Ai numeroase beneficii dacă obții un loc de muncă în București înainte de a te muta:
- Economisești bani – dacă ai găsit deja un loc de muncă înainte de mutare, vei avea un venit. Astfel, vei plăti mai ușor chiria și cheltuielile aferente, aspecte care ar putea reprezenta o provocare în cazul în care te muți fără să ai un job. În acest caz, este necesar să ai economii pentru cel puțin 2-3 luni, pentru a acoperi costurile necesare până te angajezi;
👉 Cauți să închiriezi o garsonieră în București? Intră pe Storia.ro, o platformă online complexă cu peste 200.000 de anunțuri imobiliare.
- Ai un plus de confort – odată ce ai obținut un loc de muncă, mutarea într-un alt oraș devine mult mai puțin stresantă. Odată ce te muți nu va mai exista stresul găsirii unui nou loc de muncă, ești deja angajat, deci vei fi mai relaxat;
- Îți permite să îți planifici timpul – odată ce știi unde lucrezi, va fi mai simplu să planifici unde vrei să găsești o chirie. În funcție de preferințe și nevoi, poți alege o garsonieră sau un apartament în apropierea locului de muncă. Alege proximitatea unui mijloc de transport în comun sau chiar mai bine, existența unei piste de biciclete care leagă zona în care se află locul tău de muncă și apartamentul. De asemenea, dacă ești deja angajat, îți va fi mai ușor să stabilești ce procent din salariu va merge către chirie;
👉 Te muți în București și nu știi ce cartier să alegi? Citește articolul Care sunt cele mai sigure cartiere din București pentru a alege zona care ți se potrivește cel mai bine.
- Obții mai ușor o chirie în zona dorită – proprietarii caută chiriași serioși care pot plăti chiria lunar. Dacă ai deja un loc de muncă, vei avea un avantaj pentru a obține apartamentul dorit. De asemenea, dacă ai economii, îți va fi mai ușor să suporți cheltuielile cu mutarea, precum și costurile pentru mobilier și alte lucruri necesare.
Pași de urmat pentru a obține locuri de muncă în București
Știi care sunt punctele tale forte și cele slabe? Ți-ai actualizat CV-ul? Ai un profil online din care să reiasă că ești în căutarea unui job? Ar trebui să răspunzi sincer la aceste întrebări înainte de a merge mai departe. Iată care sunt pașii de urmat pentru a găsi locuri de muncă București.
- Documentează-te temeinic
Documentează-te pe platformele de locuri de muncă precum și acolo unde se fac angajări în București. Interesează-te inclusiv dacă firmele sau instituțiile la care ai dori să lucrezi fac angajări. De asemenea, ia în calcul și diferențele de salariu pe același post între orașul în care locuiești și București. Nu uita să documentezi care sunt costurile vieții înainte de a te decide să te muți. Poți lua în calcul o vizită de o săptămână pentru a explora orașul, eventual pentru a merge la interviuri de angajare.
👉 Ia în calcul și Indexul T.R.A.I. atunci când te documentezi cu privire la locuri de muncă București și posibile chirii. Acesta oferă un indice al cartierelor din țară, inclusiv din capitală, pe baza a patru indicatori: trafic, repere, calitatea aerului și oportunități imobiliare.
- Ia în calcul și locurile de muncă remote (cel puțin la început)
Atunci când cunoști un oraș, îți este mai ușor să alegi un loc de muncă sau o chirie în zona dorită. Dacă ești din afara capitalei, poți începe să lucrezi pe poziții remote, pentru ca după mutare și odată ce ai economii, să lucrezi și fizic în București.
- Intră pe grupuri și forumuri
Interesează-te care sunt grupurile și forumurile din care fac parte cei care lucrează în domeniul tău în București. Astfel, vei putea ști mai repede când sunt disponibile locuri de muncă București. De asemenea, acest lucru îți permite să pui întrebări membrilor legate de locul de muncă, provocări și modul de avansare.
- Actualizează-ți CV-ul
Publică-ți CV-ul online, dacă este cazul, rescrie-l la nevoie și adaptează-l pentru locurile de muncă la care aplici. Notează, pe scurt, care sunt abilitățile tale și demonstrează-le prin exemple. Astfel, vei avea mai multe șanse să găsești locuri de muncă în București.
- Aplică pentru joburi
Te-ai documentat cu privire la București și știi în ce domeniu dorești să obții un job. Este momentul să aplici pe pozițiile dorite. Poți folosi platforme dedicate pentru joburi precum și să intri pe site-ul companiilor care se află printre favoritele tale.
Salariul mediu în București în funcție de sectorul de activitate
Salariul mediu net în România este de 850 euro pe lună în anul 2023, iar salariul mediu net în București este de 920 de euro pe lună. Acest lucru se explică prin concentrarea în capitală a unor companii care oferă salarii ridicate, mai ales în sectorul IT, bancar și asigurări.
În sectorul privat, salariul mediu net pornește de la aproximativ 500 de euro pe lună în sectorul textil și poate ajunge până la 2.000 de euro pe lună în domeniul IT.
Top 5 sectoare de activitate în București
Cele mai bine plătite locuri de muncă București se află în următoarele sectoare de activitate:
- Sănătate – atât la stat, cât și la privat, ai acces la salarii mari;
- Inginerie – de la inginerie mecanică, la inginerie civilă și proiectare urbană;
- IT (tehnologia informației);
- Finanțe, bănci și asigurări;
- Energie și resurse – inclusiv tehnologii solare, inginerie minieră, geofizică;
- Legal.
Cele mai căutate sectoare bucureștene
În anul 2023 ai șanse mai mari de locuri de muncă bine plătite în București, în:
- Sectorul 1 – zona centrală, inclusiv Dorobanți, Piața Victoriei și Piața Romană. Aici se află instituții publice, sediile unor companii multinaționale și atracții turistice importante;
- Sectorul 2 – include zona Colentina, Iancului și Floreasca. Găzduiește complexuri de spații de birouri și zone rezidențiale;
- Sectorul 3 – include zona Titan, Dristor și Vitan. Are o ofertă culturală diversă și o viață de noapte intensă.
În ultimii ani, există o tendință de dezvoltare a unor alte zone precum Fabrica de Glucoză, Theodor Pallady și Șoseaua Progresului. Acestea se află în apropierea unor centre comerciale, spații de birouri și au acces ușor la transportul public.
👉 Ești în căutarea unui apartament în București? Intră pe Storia.ro, parte din cel mai mare ecosistem de anunțuri imobiliare din România, unde le poți sorta în funcție de preț, data postării și suprafață.
Mutarea în București este o provocare și totodată o oportunitate de a găsi un loc de muncă adaptat abilităților, pasiunilor și nevoilor tale, de a-ți amenaja locuința așa cum îți dorești, precum și de a-ți crea amintiri pentru o viață.
Sursa foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock