Lifestyle

Activități pentru copii în casă

Acasă este bine
Beneficiile activităților indoor
Cum ne jucăm acasă? Idei și provocări
Activități pentru copiii cu nevoi speciale
Platforme educative online

Acasă este bine

Uneori ne dorim să stăm acasă și nu putem. Alteori stăm acasă pentru că vremea este foarte urâtă sau pentru că afară nu suntem în siguranță. Stăm acasă când suntem răciți sau avem gripă și, mai nou, stăm acasă ca să nu ne îmbolnăvim. Spunem home sweet home și avem o mulțime de teorii care fac din acasă locul perfect. Cu toate acestea, oricât de bine este acasă, a sta doar în casă poate fi o angoasă. 

Adulții își pot controla și gestiona mai bine sentimentele și ei sunt cei care pot da tonul pentru atmosfera din casă. În consecință, în prezența copiilor, adulții nu trebuie să se plângă de faptul că stau doar în casă, iar orice comentarii care ar putea să tensioneze starea generală trebuie evitate. 

În mod esențial, contează și vârsta copiilor. Pentru bebeluși și pentru adolescenți, lucrurile sunt mai simple, cel puțin din punctul de vedere al părinților. Situația se complică, însă, cu școlarii, preșcolarii și copiii mici, care sunt plini de energie și pentru care a sta doar în casă poate să fie o mare problemă. Există, însă, o strategie simplă care ne poate ajuta să depășim această stare de nemulțumire atât pentru noi, adulții, cât și pentru copii. 

Gasim mereu ceva placut de facut impreuna, acasa

Beneficiile activităților indoor

Sarcina de a umple timpul petrecut în casă revine părinților, dar este foarte important ca acestea să fie adaptate la vârsta, preocupările și nevoile copilului. 

Adolescenții au nevoie de comunicare și de o coordonare a programului care să vină din partea părinților și a profesorilor, ajutându-i să-și mențină un ritm al activităților cotidiene care să se păstreze cât mai aproape de normalitate. Acest fapt este necesar în perioada în care școlile sunt închise indiferent de cauză (de la pandemie la viscol).

Pentru preșcolari și școlarii mici, lucrurile sunt mai complicate, iar părinții trebuie să devină parteneri de joacă și inițiatori pentru activități. A sta împreună cu copiii acasă ar putea să fie o sursă de beneficii. Copiii iubesc să se joace împreună cu părinții lor, iar energia și entuziasmul celor mici poate să-i mobilizeze pe părinți. Aceștia, la rândul lor, pot stimula creativitatea și curiozitatea copiilor, pentru că orice subiect poate fi pretext de disertație. Cei mari își pot pune la punct informațiile, cei mici află și înțeleg lucruri noi.  

Cum ne jucăm acasă? Idei și provocări

Cum ne jucam acasa

Vârsta este principalul criteriu. Preșcolarii trebuie menținuți activi și dornici să descopere lucruri noi, iar școlarii mici, pe lângă joacă, trebuie să aloce timp și pentru activități școlare. 

Jocuri pentru copiii de 2-3 ani

„Înţelepciunea şi iubirea mea e jocul!” (Lucian Blaga) – aceasta este cea mai bună abordare. La această vârstă, jocul înseamnă dezvoltarea abilităților de motricitate fină, dezvoltarea limbajului, a imaginației și creativității, totul în contextul în care copilul vrea independență.

Este o diferență mare între activitățile copiilor de doi ani și ale celor de trei ani. Primii sunt în general repetitivi și se joacă în voie cu obiecte mari, care trebuie combinate și potrivite. În ceea ce privește cele mai bune activități pentru copiii de trei ani, accentul trebuie pus pe dezvoltarea imaginației, iar cea mai bună soluție este să-i îndemni, să-i ajuți sau să-i lași să descopere singuri jocuri noi cu lucrurile din casă. Deseori, o cutie de carton, lingurile din bucătărie, o oală și un sul de hârtie sunt mai interesante și mai provocatoare pentru joaca unui copil de trei ani decât cele mai sofisticate jucării. 

Este necesar ca jocurile să fie variate, iar părinții trebuie să îi stimuleze și să-i învețe pe cei mici să se joace efectiv. Părinții pot participa, dar nu este deloc greșit să-l mai lași să se joace singur:

  • Improvizează jocuri de mobilitate. O bandă de scotch lipită pe podea pe care trebuie să meargă fără să „cadă”, desenarea unui șotron, a unor „insule” sunt tot idei bune; 
  • Plastilina este o sursă inepuizabilă de distracție;
  • Cleștișorii de prins rufe, sticlele goale de plastic care trebuie umplute cu nisip, un tunel făcut din scaune acoperite cu un cearceaf, cortul din mijlocul casei, joaca în nisip kinetic sau udatul florilor pot fi activități irezistibile pentru un copil de trei ani; 
  • Cititul poveștilor sau filmele de desene animate sunt pe placul tuturor; 
  • Cuburile și construcțiile improvizate din cutii de carton sunt amuzante și provoacă imaginația; 
  • Jocuri Montessori care dezvoltă abilitățile de comunicare, înțelegere a principiului cauză-efect și care stimulează dezvoltarea senzorială sunt ideale. Sacul cu jucării (aduni obiecte familiare pe care copilul trebuie să le identifice cu ochii închiși), pescuitul (copilul trebuie să pescuiască, folosind lingura, mingi care plutesc pe apă, dintr-un castron), desene în făină, jocul cu capace (aduni capace de diferite forme și mărimi și îl lași pe cel mic să găsească recipientul potrivit pentru fiecare capac); 
  • Creioanele colorate, acuarelele, ștampilele sunt idei care îl vor ține pe cel mic ocupat și fericit. 

Activități și jocuri pentru copiii de patru ani

Activitatea fizica poate sa fie o joaca

Este, poate, una din etapele cele mai ingrate în care inventivitatea și răbdarea părinților trebuie să fie maxime. Este vârsta la care cel mic își formează personalitatea, este perioada în care are nevoie de o oarecare autonomie și vârsta la care descoperă lucruri noi. Orice se întâmplă în casă poate să fie pretext de joc care să-l implice pe cel mic, care în niciun caz nu trebuie exilat în camera sa. 

La această vârstă jocurile de mobilitate sunt preferate. Dacă ai o curte, lucrurile pot fi foarte simple, dacă nu, deși este complicat să le organizezi în casă, află că totuși se poate: 

  • Jocul de-a v-ați ascunselea este inepuizabil și pot participa toți cei din casă; 
  • Îl poți antrena pe prichindel să facă împreună cu părinții exercițiile de gimnastică de acasă. Improvizează un sac de box: haine groase îndesate bine într-o față de pernă, pe care o agăți de tocul unei uși. În  loc de mănuși de box, cele de iarnă sunt perfecte;
  • Treburile domestice sunt extrem de provocatoare pentru puști. Unii copii adoră să se joace cu aspiratorul sau să întindă rufe. Lasă-i să te ajute la spălatul vaselor sau la mici treburi în bucătărie; 
  • Puteți vedea filme împreună, puteți citi sau învăța poezii simpatice; 
  • Cântați și dansați; 
  • Joaca în apă și baloanele de săpun sunt pe placul lor și îi vor face fericiți.

Activități și jocuri pentru copiii de 5-7 ani

Deja mai mari și mai ușor adaptabili în condițiile în care trebuie să stea mult timp în casă, copiii de această vârstă pot avea o parte din programul zilnic dedicată activităților școlare. La această vârstă, copiii sunt extrem de activi, au capacitate de concentrare mai mare și se pot dedica mult timp unui singur joc. Toate activitățile împreună cu părinții sunt preferatele lor:

  • Jocuri cu zaruri. De la nemuritorul „Nu te supăra, frate”, până la monopoly, puzzle și origami;
  • Jocurile de mobilitate adaptate la condițiile de interior. Ora de fitness în familie poate fi o soluție de amuzament și de consum al energiei lor debordante;
  • Improvizează un joc de golf în hol sau în balcon. Un băț, o cană și o minge de ping-pong sunt suficiente; 
  • Activitățile școlare pot fi o parte din programul zilnic și pot fi organizate în așa fel încât să îmbine utilul cu plăcutul; 
  • Muzica, filmele și lectura unei cărți. Urmărirea unor documentare la nivelul de înțelegere al celor mici pot limita timpul petrecut cu telefonul mobil și tableta; 
  • Jocul „fazan” pentru dezvoltarea limbajului;  
  • Ghicitori, povești, bancuri sunt soluții pentru a întreține atmosfera relaxată în casă și a-l feri pe copil de plictiseală; 
  • Activitățile casnice, împreună cu cei mici, sunt plăcute, educative și folositoare pentru toți. 

Această vârstă este una ideală pentru a-i învăța pe copii care sunt avantajele rutinei și ale unui program corect adaptat la nevoile reale, chiar și în condiții de consemnare la domiciliu. Rutina zilnică este una din cele mai bune deprinderi pe care copilul o poate învăța în perioada în care stăm acasă, mai mult decât în zilele obișnuite. 

Activități pentru copiii de 8-10 ani

 Activitati pentru copii de 8 - 10 ani

Pare grupa de vârstă cel mai ușor de strunit. Doar pare! Sunt energici, activi, inventivi, astfel că un program monoton, așa cum este cel în care toată familia stă acasă perioade mai mari de timp, poate să-i deprime și să-i blazeze. Îi poți antrena cu tot felul de activități la care să participe toți cei din casă. Plăcerea de a se juca împreună cu părinții este imensă și la această vârstă: 

  • Jocurile de genul Activity, Globe Whizz, Catan Junior, Dixit sunt printre cele mai apreciate de puștii de 8-10 ani; 
  • Jocuri de cultură generală;  
  • Activitățile domestice pot să devină sarcini plăcute care să consume o parte din timpul liber. Proiecte DIY în garaj sau în curte; 
  • Activitățile și unele jocuri interactive, inclusiv cele de pe net pot satisface nevoia de interacțiune și comunicare a copiilor. Nu trebuie interzise, dar trebuie limitat timpul petrecut în lumea virtuală, în favoarea realității;   
  • Copiii împreună cu părinții pot naviga pe Internet, sunt muzee accesibile online, programe educaționale, lecții de fizică și chimie și multe altele pentru acest segment de vârstă și toate îmbină perfect distracția cu acumularea de informații utile. 

La această vârstă, timpul alocat pentru activități școlare și lectură la biroul lui reprezintă o parte importantă din program. Este greu să mobilizezi un copil de 8-10 ani să citească, dar dacă vei organiza ora de lectură acasă, când toată familia citește, s-ar putea să reușești. O soluție bună poate să fie „hoinăreala” prin librăriile online și alegerea cărților care îi stârnesc interesul. 

Dincolo de toate ideile de aici, în funcție de stilul de viață și de spațiul pe care îl deține, orice familie poate avea propriile sale idei de jocuri în casă. Orice părinte poate inventa un joc și, uneori, creativitatea și solicitările copilului pot să fie cele mai bune surse de inspirație. 

Activități pentru copiii cu nevoi speciale

Părinții copiilor cu nevoie speciale au abilitatea de a-i antrena pe aceștia în tot felul de activități: senzoriale, dans, pictură, exerciții de mobilitate/destinate dezvoltării limbajului și capacității de concentrare. Păstrarea legăturii cu terapeuții și, eventual, acolo unde este posibil, continuarea terapiei prin metode de comunicare la distanță sunt benefice și recomandate. În cazul unora dintre copiii cu nevoi speciale, părinții au devenit antrenorii lor personali, iar în cazul acestora, situația este oarecum mai bună și poate fi ținută sub control. 

Copiii cu nevoi speciale și părinții lor fac parte din grupuri de suport care pot să le ofere acestora sprijinul necesar. Din fericire, cele mai multe din jocurile și activitățile copiilor pot fi adaptate și pentru copiii cu dizabilități, la nivelul abilităților și vârstei acestora din urmă. 

Platforme educative online

Timpul petrecut acasă poate și trebuie gestionat corect. În fond, timpul este cea mai prețioasă resursă și este mare păcat să fie risipit. O soluție pentru a depăși senzația de „timp pierdut” este aceea de a-l stimula pe copil, de a-l ajuta și de a-l îndemna să acorde importanță studiului individual. Până la urmă, una din părțile bune pe care le are pandemia de coronavirus este și aceea că o să descoperim beneficiile și avantajele pe care le are învățarea continuă, indiferent de vârstă, iar extrem de utile sunt platformele educative online

Portalul educational dacobots.com este gratuit, este în limba română și este avizat de Ministerul Educației. Modulele portalului se adresează copiilor preșcolari. Digitaliada.ro este un program național de susținere a educației digitale la clasele gimnaziale, iar Mykoolio.com are lecții interactive și exerciții de matematică și limba română destinate elevilor din clasele I-VIII. 

Kidibot.ro – Kidibot motivează copiii să citească și să învețe mai mult prin joacă și presiune socială pozitivă, iar aplicația Microsoft Store are puzzle-uri, lecții de abecedar, instrumente muzicale, curs de engleză. 

Doink.com oferă aplicații pentru a crea animații și a ilustra o povestire, în timp ce Artopia oferă lecții de istorie a artei pe înțelesul școlarilor mici. Trebuie menționat și British Council, pentru oferta de lecții de limba engleză. În final, amintim și platforma de e-learning Hub Proedus, care oferă, în mediul online, peste 2.000 de ore de învăţare, din 10 domenii diferite.

Experiența prin care trecem, aceea de a sta mult timp acasă și nu de plăcere, ci de nevoie, este una din care fiecare trebuie să rețină doar părțile bune. Una dintre ele este timpul de calitate petrecut în familie. 

Sursa foto: pexels.com/shutterstock

Ultima editare: 16 iunie 2020

Raluca Alexandra Cozmenco

De mai bine de un an scrie articole pentru unul dintre cele mai mari bloguri de design interior din România. Crede cu tărie că designul și atmosfera locurilor în care trăim și muncim ne influențează starea de spirit și o fascinează felul în care un spațiu își schimbă aerul numai prin repoziționarea unora dintre obiectele de decor deja existente.
Back to top button