NewsroomȘtiri

Analiza pieței imobiliare, pe baza datelor Storia.ro și OLX Imobiliare | Raport Mai

Interesul populației pentru cumpărarea de locuințe a fost în ușoară scădere în luna mai 2023 comparativ cu mai 2022, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. În același timp, interesul pentru închirierea de apartamente este în creștere, concomitent cu o scădere a interesului pentru închirierea de case. 

Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022. 

Vânzări de apartamente și case

Ultima lună de primăvară a fost una mai bună din punct de vedere al interesului pentru piața imobiliară comparativ cu luna anterioară. De exemplu, numărul de afișări pentru anunțurile de apartamente la vânzare a scăzut cu 1% în mai 2023 comparativ cu mai 2022, dar în același timp a crescut cu 5% comparativ cu aprilie 2023. În acest context, pentru primele cinci luni ale anului curent, numărul de vizualizări a scăzut cu 17% comparativ cu ianuarie-mai 2022.

Între timp, contactările directe pentru achiziții de apartamente au înregistrat scăderi mai pronunțate, de aproape 10% în luna mai 2023 vs. mai 2022 și de 26% în perioada ianuarie-mai 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, numărul de contactări din luna mai 2023 a fost cu 15% mai mare decât în aprilie 2023, semn că potențialii cumpărători sunt mai deciși să facă pasul spre achiziție.

Cu alte cuvinte, chiar dacă numărul de afișări și de contactări directe pentru apartamente în luna mai 2023 este în scădere raportat la mai 2022, această scădere are o amploare mai mică decât scăderile înregistrate la nivelul primelor cinci luni ale anului comparativ cu ianuarie-mai 2023, ceea ce reprezintă un semnal că tendința este una de revenire la valori lunare mai aproape de cele înregistrate în cursul anului trecut. 

În ceea ce privește durata de timp în care anunțurile de vânzare pentru apartamente au fost active, în luna mai 2023 s-a înregistrat o scădere cu 2%. Totuși, la nivelul primelor cinci luni ale anului se observă o creștere cu 8% a duratei de viață a unui anunț, semn că proprietarii așteaptă mai mult timp decât în perioada similară a anului trecut. Practic, datele confirmă că apartamentele listate se vând acum ceva mai rapid decât în prima parte a anului. 

Situația pentru vânzările de locuințe este ușor diferită în cazul caselor. Astfel, în cazul interesului manifestat prin afișările de anunțuri de case de vânzare, scăderea din luna mai a fost de 7%, mai mică decât cea de aproape 15% raportată pentru perioada ianuarie-mai 2023. În schimb, numărul de contactări directe a scăzut în mai 2023 cu 32%, într-un ritm mai accelerat comparativ cu scăderea medie de 22% înregistrată în ianuarie-mai 2022. 

O posibilă concluzie este că unii dintre potențialii cumpărători de case au decis între timp să se reorienteze spre achiziția unui apartament, cel mai probabil ca urmare a prețurilor în general mai accesibile. 

Închirieri de apartamente și case

Între timp, piața de închirieri continuă să traverseze o perioadă de creștere. Numărul de vizualizări înregistrate în cazul anunțurilor de închiriere de apartamente a înregistrat o creștere de peste 8% în luna mai 2023 vs. mai 2022 și de 12% comparativ cu aprilie 2023, în timp ce la nivelul primelor cinci luni ale anului se observă o scădere cu 5% comparativ cu ianuarie-mai 2022. În cazul contactărilor directe, creșterea a fost de peste 10% în mai 2023 vs. mai 2022, de 12% comparativ cu aprilie 2023, iar la nivelul primelor cinci luni ale anului a fost de peste 6%. 

Prin urmare, este ușor de remarcat că piața închirierilor de apartamente cunoaște o creștere importantă a interesului, atât din punct de vedere al afișărilor pentru anunțuri, cât mai ales din perspectiva contactărilor directe. 

În contextul acestor evoluții, intervalul de timp în care un anunț de închiriere a fost activ pe platforma Storia.ro sau în secțiunea de Imobiliare de pe OLX a crescut cu aproape 3% în mai 2023 comparativ cu mai 2022, însă este în scădere cu 5% în intervalul ianuarie – mai 2023 comparativ cu ianuarie – mai 2022. 

Acest trend de creștere este vizibil inclusiv în cazul interesului manifestat pentru casele disponibile pentru închiriere. Vizualizările de anunțuri pentru case de închiriat au crescut cu 5% în mai 2023 vs. mai 2022 și cu peste 2% în primele cinci luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2022. În schimb, în cazul caselor se observă o scădere a contactărilor directe, cu aproape 6% în mai 2023 vs. mai 2022 și cu puțin peste 2% în ianuarie – mai 2023 comparativ cu perioada similară a anului trecut. 

Concluzii

Piața imobiliară din România continuă să traverseze o perioadă în care cererea pentru cumpărarea de locuințe este în scădere, indiferent că vorbim despre apartamente sau case. Pe de altă parte, se observă că luna mai a fost mai bună decât luna aprilie la aproape toate categoriile analizate, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru piața imobiliară. 

Vezi și analiza datelor din luna anterioară, aici. Urmărește blogul Storia.ro pentru a vedea în mod recurent cele mai importante noutăți imobiliare.

Daniel Popescu

Daniel este jurnalist freelancer. Scrie pentru diverse publicații despre industria auto și tehnologii prietenoase cu mediul înconjurător și produce un newsletter săptămânal despre piața imobiliară. În timpul liber îi place să călătorească și să meargă la evenimente sportive.
Back to top button