La jumătatea sezonului estival, interesul populației pentru cumpărarea de apartamente și case este în continuare în scădere, potrivit datelor agregate de pe platforma imobiliară Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX. În schimb, interesul pentru închirierea de locuințe este în creștere, atât pentru apartamente, cât și pentru case.
Toate datele din acest material au ca punct de referință luna ianuarie 2022, care a fost echivalată cu 100. Datele pentru toate celelalte luni care au urmat sunt raportate la luna ianuarie 2022, astfel că o valoare de 120 reprezintă practic o creștere cu 20% comparativ cu ianuarie 2022.
Vânzări de apartamente și case
Pe segmentul vânzărilor de apartamente și case, luna iulie a adus o evoluție apropiată de cea înregistrată în luna iunie, fără schimbări majore într-o direcție sau alta.
De exemplu, numărul de afișări pentru anunțurile cu apartamentele disponibile la vânzare în iulie 2023 a scăzut cu mai puțin de 4% comparativ cu iunie 2023, însă scăderea este mai pronunțată comparativ cu luna iulie a anului trecut: peste 9%. Pentru primele șapte luni ale anului, scăderea comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2022 este de aproape 15%, în linie cu tendința remarcată și anterior pentru prima jumătate din acest an.
Între timp, numărul de contactări directe pentru vânzarea de apartamente a rămas constant comparativ cu iunie 2023 și a scăzut cu aproape 10% comparativ cu iulie 2022. În primele șapte luni se remarcă o scădere de aproape 21% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Cele două statistici scot în evidență că piața vânzărilor de apartamente a rămas în mare parte constantă în iulie comparativ cu iunie, iar acest lucru se reflectă și în intervalul de timp în care anunțurile rămân active pe cele două platforme. De exemplu, în iulie 2023 anunțurile au rămas active în medie cu 2% mai puțin decât în iunie 2023, semn că s-au vândut mai repede. În schimb, anunțurile au stat cu peste 8% mai mult timp active în iulie 2023 comparativ cu iulie 2022, aproximativ același procent fiind valabil și în cazul comparației ianuarie – iulie 2023 vs. ianuarie – iulie 2022.
În cazul caselor se observă o evoluție și mai bună din anumite puncte de vedere. De exemplu, numărul de pagini vizualizate pentru anunțurile de vânzare de case a scăzut cu numai 1,65% în iulie 2023 vs. iunie 2023. Comparativ cu iunie 2022 scăderea este mai amplă, de peste 16%, însă pentru pentru primele șapte luni ale anului se observă o scădere mai scăzută, de 14%.
Între timp, în cazul contactărilor directe există o creștere de 4% în iulie 2023 vs. iunie 2023, care continuă astfel tendința remarcată și în iunie 2023 vs. mai 2023. Pe de altă parte, există o scădere de aproape 18% comparativ cu luna similară a anului trecut, în timp ce pentru primele șapte luni ale anului scăderea este de 21% comparativ cu ianuarie – iulie 2022.
Închirieri de apartamente și case
În contextul scăderii numărului de tranzacții imobiliare, piața chiriilor continuă să înregistreze creșteri vizibile de la o lună la alta. Astfel, datele pentru luna iulie indică o creștere de peste 8% a numărului de vizualizări de anunțuri pentru apartamente de închiriat comparativ cu iunie 2023, chiar dacă față de iulie 2022 există o scădere de aproape 5%. Pentru primele șapte luni ale anului, scăderea față de perioada similară din 2022 este mai mică de 4%, element care indică tendința de creștere a pieței în ultimele luni.
Între timp, contactările directe pentru apartamentele disponibile la închiriat sunt în creștere pe linie, cu un progres major de peste 19% raportat în iulie 2023 vs. iunie 2023. Față de luna iulie a anului trecut, creșterea este de 5%, în timp ce la nivelul primelor șapte luni ale anului se remarcă un progres de 7%.
Prin urmare, nu este o surpriză că tendința este de reducere a intervalului de timp în care anunțurile de închiriere pentru apartamente rămân active pe cele două platforme, chiar dacă valorile nu sunt unele foarte mari. Astfel, în iulie 2023, un anunț a fost activ în medie cu 0,3% mai puțin timp decât în iunie 2023, dar cu aproape 5% mai mult față de iulie 2022. La nivelul primelor șapte luni, anunțurile au fost active cu 2% mai puțin decât în ianuarie-iulie 2022.
Pe segmentul caselor, datele raportate scot și mai bine în evidență această tendință de creștere a închirierilor. Astfel, numărul de pagini vizualizate pentru închirieri de case a crescut în iulie 2023 cu 8% vs. iunie 2023 și cu 9% vs. iulie 2022, în timp ce pentru primele șapte luni ale anului creșterea este de aproape 4% vs. ianuarie-iulie 2022.
Numărul contactărilor din iulie a cunoscut o creștere chiar și mai pronunțată, de 28% comparativ cu luna iunie a acestui an și de 16% vs. iulie 2022. În schimb, la nivelul primelor șapte luni ale anului, creșterea este de numai 1%.
Vânzări de terenuri
În cazul vânzărilor de terenuri se înregistrează o serie de scăderi, însă acestea sunt mai puțin pronunțate decât în cazul locuințelor.
De exemplu, în luna iulie 2023 numărul de pagini vizualizate a înregistrat o scădere de 6% vs. iunie 2023 și de peste 8% vs. iulie 2022, în timp ce scăderea din primele șapte luni ale anului este mai mică de 10%.
O tendință foarte asemănătoare se înregistrează și în cazul contactărilor directe pentru tranzacțiile cu terenuri: în iulie 2023 s-au înregistrat cu 3,6% mai puține contactări decât în iunie 2023 și cu 4,45% mai puține decât în iulie 2022, pentru ca scăderea din ianuarie-iulie să fie de asemenea mai mică de 10%.
Vânzări și închirieri de spații comerciale
Evoluția vânzărilor de spații comerciale se bazează doar pe datele de pe platforma Storia.ro, fără datele din această categorie de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX.
Piața spațiilor comerciale, halelor și birourilor are în prezent evoluții oscilante. Astfel, în iulie 2023 numărul de vizualizări pentru vânzările de astfel de spații a scăzut cu 6% comparativ cu luna iunie, dar în același timp a crescut cu 16% comparativ cu iulie 2022. Evoluția din primele șapte luni ale anului este de asemenea una pozitivă, cu o creștere consistentă de 8%.
Trendul este însă ușor diferit în cazul contactărilor directe pentru tranzacțiile cu astfel de spații, întrucât pe acest segment se înregistrează scăderi pe linie în luna iulie 2023: -6% vs. iunie 2023 și -10% vs. iulie 2022, în timp ce scăderea pentru primele șapte luni ale anului este de -6%.
Pe zona de închirieri de spații comerciale, hale și birouri datele sunt agregate de pe platforma Storia.ro și de pe secțiunea de anunțuri imobiliare a portalului OLX, iar în acest caz tendința generală este mai degrabă una pozitivă. Chiar dacă iulie 2023 a adus o scădere de aproape 6% vs. iunie 2023 în privința numărului de pagini vizualizate, există o creștere de peste 4% comparativ cu luna iulie a anului trecut și o creștere de 13% la nivelul primelor șapte luni ale anului comparativ cu ianuarie-iulie 2023.
Contactările pentru închirierea de spații comerciale respectă în mare parte același scenariu, cu o scădere nesemnificativă de 0,3% în iulie 2023 vs. iunie 2023 și o creștere de peste 10% comparativ cu iulie 2022. În același timp, primele șapte luni ale anului au adus o creștere de 11% pe acest segment.
Concluzii
Așa cum era de așteptat, în România tendința rămâne în continuare una de scădere a cererii pentru cumpărarea de apartamente și case, însă vestea bună este că scăderea este în curs de atenuare pe măsură ce inflația s-a mai temperat, iar dobânzile la credite au rămas la un nivel constant în ultimele luni.
Inevitabil, scăderea de pe piața tranzacțiilor a generat o creștere a interesului clienților pentru închirierea de apartamente și case, fenomen care cel mai probabil va continua și în următoarele luni, mai ales că sfârșitul de vară și începutul toamnei reprezintă o perioadă bună este un sezon bun pe acest segment în contextul reluării activităților economice și a revenirii studenților în marile orașe din țară.