Home & Deco

Orele de liniște: cadru legal și sancțiuni

Dreptul la liniște și odihnă este unul fundamental, recunoscut social și legal. Cu toate acestea, acest drept poate fi perturbat de zgomotele care pot avea loc, mai ales în timpul nopții. 

În fața acestui fenomen, mulți se întreabă ce drepturi au, care este programul de odihnă la bloc și ce pot face pentru a opri zgomotul vecinilor. În continuare, poți afla mai multe despre orele de liniște, de la cadrul legal care le reglementează, la sancțiuni aplicate, și ce să faci dacă ai un vecin zgomotos. 

● Ce sunt orele de liniște?
● Cadru legal pentru orele de liniște
● Cum este sancționată deranjarea ordinii publice?
● Exemple de zgomote de evitat în orele de liniște
● Sfaturi pentru a respecta orele de liniște
● Ce să faci în cazul în care ai un vecin zgomotos?
● Întrebări frecvente despre orele de liniște

Ce sunt orele de liniște?

Orele de liniște sunt perioade din noapte și din zi, menționate în mod expres în legislație, pentru liniștea și pacea locuitorilor. Iată de ce este importantă existența unei perioade de liniște:

  • Pentru odihnă și somn – lipsa zgomotului permite locatarilor să se odihnească, fără a fi afectați de poluare sonoră;
  • Sănătate – un mediu liniștit contribuie la o sănătate fizică și psihică mai bună;
  • Calitatea vieții – respectarea programului de liniște îmbunătățește calitatea vieții tuturor. 

👉 Cauți un apartament? Ține cont și de indexul T.R.A.I. atunci când alegi viitoarea ta locuință. Acesta îți prezintă inclusiv un top al zonelor din țară în funcție de nivelul de trafic. 

Deși nu există o lege a liniștii publice, orele de odihnă sunt reglementate prin două acte normative: Legea nr. 61/1991 actualizată și  Legea nr. 196/2018. Să le luăm pe rând.

Legea nr. 61/1991

De interes este, în primul rând, Legea nr. 61/1991 pentru sancționare faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială. Acest document incriminează:

  • Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22:00 și 08:00 și 13:00 și 14:00 prin zgomote, larmă sau folosirea unui aparat, obiect sau instrument muzical;
  • Organizarea de petreceri private la care se folosește aparatură muzicală la o intensitate ce tulbură liniștea locatarilor din casele sau blocurile din apropiere;
  • Tulburarea continuă a liniștii locuitorilor prin zgomote, strigăte, larmă. 

Legea nr. 196/2018

Legea asociațiilor de proprietari prevede instaurarea regulamentului de la bloc. Acest document permite asociațiilor de proprietari să stabilească și alte ore de liniște decât cele prevăzute conform Legii nr. 61/1991 actualizată. 

Posibilitatea de a prelungi perioadele de liniște și odihnă se poate lua doar în urma adunării generale, la care participă proprietarii membri ai asociației. 

Cum este sancționată deranjarea ordinii publice?

Nerespectarea orelor de liniște atrage după sine o amendă cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. În plus, dacă acțiunea se repetă într-un interval de 24 de ore de la prima constatare, amenda crește până la 2.000-3.000 de lei, de la caz la caz, sau se sancționează cu prestarea a 70-120 de ore de muncă în folosul comunității. 

Pe lângă programul de liniște, se precizează și sancționarea unor zgomote care țin de tulburarea liniștii publice cu aparate, obiecte sau prin strigăte sau larmă. Aici intră vecinii care fac zgomote în mod constant, fără un motiv anume, precum renovările. Astfel, autoritățile pot da amenzi celor care produc zgomote în afara orelor de liniște (abuzul de bormașină, boxe puternice sau altele). În acest caz, amenda este cuprinsă între 200 și 1.000 de lei. 

De asemenea, dacă există un magazin la parter care dorește să opereze și să facă zgomot înainte de ora 08:00, este necesar să obțină acordul tuturor vecinilor. În caz contrar, poți depune o sesizare la primărie sau la poliție. 

👉 Vrei un apartament într-o zonă liniștită? Intră pe Storia și vei găsi o mulțime de oferte pe care le poți filtra în funcție de oraș și de cartier. 

Exemple de zgomote de evitat în orele de liniște

Nerespectarea orelor de liniște atrage după sine sancționarea celui sau celei care deranjează ordinea publică. Iată câteva exemple de zgomote de evitat între 22:00 și 08:00 și 13:00 și 14:00:

  • Un vecin care țipă, cântă, este zgomotos la petrecere;
  • Un obiect precum instrument muzical, televizor, bormașină, sistem audio-video, blender, mașină de spălat, aspirator etc.;
  • Animal care latră;
  • Renovări, mai ales noaptea;
  • Oameni care vorbesc tare pe casa scării;
  • Tocuri pe podea care deranjează vecinii de la etajul inferior. 

În general, respectarea orelor de liniște și un comportament de bun simț asigură un trai în pace alături de vecini. 

Sfaturi pentru a respecta orele de liniște

sfaturi-ore-de-liniste

Iată câteva sfaturi utile pentru a respecta programul de liniște:

  • Limitează zgomotele și discuțiile zgomotoase în spațiile comune, dar și în casă;
  • Ajustează volumul televizorului, al radioului și al altor echipamente;
  • Pune suporturi cauciucate la piesele de mobilier și mută-te la ore decente;
  • Scoate tocurile imediat ce intri în casă;
  • Evită să trântești ușile;
  • Nu opera electrocasnice zgomotoase și alte aparate pe timpul nopții;
  • Pune anunț la avizier dacă ai de făcut renovări și evită să lucrezi în orele de liniște. 

Ce să faci în cazul în care ai un vecin zgomotos?

Există multe tipuri de zgomote pe care le poate face un vecin, de la lucrările de renovare, la folosirea unor aparate electrocasnice sau a unor instrumente muzicale. Iată ce pași poți urma dacă ai un vecin zgomotos:

  1. Încearcă să rezolvi problema amical – vorbește cu vecinul. Poate că nu realizează că face zgomot și deranjează colocatarii. Adesea, o discuție simplă pe un ton respectuos poate fi suficientă pentru a rezolva problema;
  2. Contactează administratorul sau asociația de proprietari – informează-i cu privire la problemă și roagă administratorul să intervină. Poți chiar vorbi cu alți vecini pentru că, adesea, nu ești singurul deranjat de zgomot;
  3. Anunță autoritățile – poți depune o sesizare la primărie sau merge la poliție. Înainte de a face asta, adună dovezi. Poți înregistra audio sau video vecinul și prezenta probele autorităților.

Întrebări frecvente despre orele de liniște

Mai ai nelămuriri legate de orele de liniște? Iată cele mai frecvente întrebări și răspunsurile la ele. 

Există program special pentru orele de liniște la curte?

Zgomotele excesive între 22:00 și 08:00 și 13:00 și 14:00 nu sunt tolerate, din punct de vedere legal, indiferent dacă stai la bloc sau la curte. Cu alte cuvinte, orele de liniște la curte sunt aceleași precum cele de la blocurile de locuințe.

Există program special sâmbăta și duminica?

Programul de liniște este același indiferent de zi. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică nu există un program special de liniște. Legea nr. 61/1991 actualizată nu face o diferență între orele de odihnă din timpul săptămânii și din weekend. Cu toate acestea, există o anumită permisivitate în noaptea de Anul Nou care este, de obicei, general acceptată. 

Care este amenda pentru tulburarea liniștii publice?

Amenda pentru nerespectarea programului de liniște este cuprinsă între 500 și 1.500 de lei. 

Mai mult, repetarea acțiunii de mai sus într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte se sancționează cu amendă de la 2.000 lei, la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activități în folosul comunității. 

Poți face reclamație pentru vecini gălăgioși?

Da, poți reclama vecinii gălăgioși. Legislația românească reglementează orele de odihnă și sancționează tulburarea liniștii locatarilor. Dacă discuția directă nu are rezultate și o acțiune, precum muzica tare la curte, se repetă, este indicat să aduni dovezile (înregistrări audio, mărturiile altor vecini) și să le dai mai departe autorităților. 

Cum arată un model de plângere la poliție pentru tulburarea liniștii publice?

Iată cum arată un model de plângere la poliție pentru tulburarea liniștii publice:

[Data]

Poliția [Numele municipiului, orașului sau localității] [Adresa secției de poliție] [Orașul sau localitatea și codul poștal]

Reclamație privind tulburarea liniștii publice

Stimate Domnule/Doamnă,

Subsemnatul/subsemnata [Numele complet], domiciliat la [Adresa completă], în calitate de cetățean al [Numele municipiului sau orașului], doresc să înaintez o reclamație cu privire la tulburarea liniștii publice în zona [Indică locația exactă a tulburării].

În mod constant, am fost afectat/afectată de zgomote excesive care provin de la/din [Descrie sursa zgomotul respectiv; de exemplu, petreceri, lucrări de construcție etc.]. Aceste zgomote au loc în timpul nopții și afectează calitatea vieții mele și a celorlalți vecini.

Am încercat să rezolv problema cu persoana respectivă [Nume și prenume], dar fără succes. De aceea, vă solicit ajutorul și intervenția pentru a soluționa această problemă și pentru a asigura respectarea orelor de liniște.

Vă mulțumesc anticipat pentru atenția acordată acestei reclamații și pentru efortul depus în protejarea liniștii comunității noastre.

Cu stimă,

[Numele complet] [Semnătura] [Numărul de telefon] [Adresa de email]

Care este limita de zgomot admisă la bloc?

Multe persoane se întreabă câți decibeli ai voie în apartament. Ordinul nr. 119/2014 al Ministerului Sănătății pentru a aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației precizează în articolul nr. 16 că nivelul de zgomot (presiune acustică) în interiorul unei camere cu ferestrele închise nu ar trebui să depășească 35 dB ziua, iar noaptea (22:00-08:00) să nu depășească 30 dB. 

În general, dacă vorbești cu o persoană în casă la un volum potrivit, nici prea încet și nici prea tare, atingi 35 dB, iar 30 dB este un zgomot echivalent cu șoptitul. 

👉 Preferi să locuiești într-un cartier liniștit? Vezi rezultatele sondajului Storia cu privire la percepția românilor despre nivelul de liniște din orașe și cartiere. 

Ce poți face în caz de deranjarea liniștii publice de către câini?

În primă fază, este indicat să vorbești cu proprietarul, pentru a vedea dacă găsește el o soluție. De exemplu, dacă stați la curte, poate monta un panou fonoabsorbant pentru a limita nivelul de zgomot. 

De asemenea, există zgardă antilătrat (fără electroșocuri) care ajută la reducerea zgomotelor. Dacă proprietarul nu soluționează problema și ești în continuare deranjat, poți face o plângere la poliție. 

Până la ce oră ai voie să asculți muzică?

Poate că și tu te-ai întrebat „Până la ce oră ai voie să asculți muzică?”. Din punct de vedere legal, dacă respecți orele de liniște, poți asculta muzică fără probleme, însă, bineînțeles, nu la un volum exagerat. 

În general, pe durata nopții, între 22:00 și 08:00, și ziua, între 13:00 – 14:00, este indicat să păstrezi liniștea. Ține cont și de regulamentul de ordine interioară a blocului, care poate impune restricții suplimentare cu privire la nivelul de zgomot. 

Există excepții de la respectarea orelor de liniște?

În unele situații de urgență, este posibil să nu poți respecta orele de liniște (probleme de sănătate, anumite intervenții sanitare etc.). Aceste excepții, însă, este necesar să poată fi justificate la o eventuală intervenție a autorităților și să deranjeze cât mai puțin timp.

Orele de liniște reprezintă un compromis necesar pentru buna conviețuire în comunitare. Să ții cont de ele este un semn de spirit civic și respect față de ceilalți. Deși legislația oferă în special un program de liniște, 22:00-08:00, 13:00-14:00, ține de noi să contribuim la un mediu mai puțin poluat fonic pentru persoanele dragi și pentru vecini. 

Back to top button