Tot ce trebuie să știi despre închiderea balconului
Dacă stai la bloc sau ai un apartament de mici dimensiuni, poți crea o cameră în plus prin închiderea balconului. Prin acest truc de amenajare, vei mări suprafețele și transforma acest spațiu într-un loc liniștit, în care poți să îți savurezi cafeaua dimineața.
Poate îți surâde ideea, dar ia în calcul că această modificare necesită timp, de răbdare și, mai ales, autorizație de la primărie. Apoi, trebuie să alegi sistemul de închidere și tipul de izolare. Despre toate acestea și multe altele, vei afla din articolul nostru.
- Ce trebuie să știi despre închiderea balconului
- De ce documente ai nevoie pentru a închide balconul
- Avantaje și dezavantaje închidere balcon
- Cum se obține autorizația de închidere a balconului
- Modalități de închidere a balconului
- Ce riști dacă închizi balconul fără autorizație
Ce trebuie să știi despre închiderea balconului
De cele mai multe ori, închiderea balconului are loc la sfârșitul verii, înainte de sezonul rece. Multe persoane aleg să închidă balconul în mod ilegal, fără autorizație. Cum amenda este consistentă, această cale este de evitat. Mai mult, amenajarea ilegală afectează estetica și chiar structura blocului, putând cauza mai multe probleme pe termen lung.
O lucrare de acest fel necesită o planificare minuțioasă, primul pas fiind reprezentat de strângerea documentelor necesare. Mai apoi, trebuie să știi ce materiale vei folosi, cine se va ocupa de lucrare, dacă angajezi meseriași sau o echipă de lucru, ce sistem de închidere alegi etc.; acestea vor influența confortul oferit, precum și calitatea lucrării.
O închidere a balconului incorectă sau cu materiale de slabă calitate poate cauza condens, o problemă des întâlnită în balcoanele închise, în care nu există calorifere. De asemenea, pot apărea dificultăți legate de aerisire. Camera care dă spre balcon nu va mai avea acces la aerisire; pentru a rezolva această problemă, poți opta pentru un sistem de închidere cu geamuri culisante.
Un alt posibil neajuns se referă la curățarea geamurilor. În cazul balcoanelor pe trei laturi, este necesar accesul de pe fațadă și nu de pe părțile laterale. Dacă nu stai la parter, acest lucru poate deveni o problemă.
De interes pentru închiderea balconului este Legea nr. 149/2020, care prevede că cei care locuiesc la parterul blocului și vor să își închidă balconul sau logia nu mai au nevoie de acordul vecinilor, ci doar de al asociației de proprietari. Cu toate acestea, pentru a beneficia de prevederile acestei legi, este necesar ca motivația pentru închiderea balconului să includă aspecte legate de securitatea apartamentului, reducerea zgomotelor stradale, a efectelor noxelor sau a gunoaielor din apropierea clădirii.
De ce documente ai nevoie pentru a închide balconul
Conform Legii nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1001, pentru a închide balconul, ai nevoie de o autorizație de construire. Pentru eliberarea acestui act, sunt necesare următoarele documente:
- Memoriu de arhitectură – este un extras de proiect, executat pentru proiectarea, extinderea sau modificarea unei construcții. Un memoriu de arhitectură cuprinde mai multe capitole care includ informații generale despre apartament, descrierea lucrărilor propuse, caracteristicile zonei supuse modificării (condiții de realizare și amplasare, caracteristicile construcției existente și ale celei care urmează a fi realizate), îndeplinirea cerințelor de calitate, stabilite prin Legea nr. 10/1995, măsuri de protecție civilă și verificări ale proiectului;
- Releveu (plan releveu) – este un document care include informații legate de operația de măsurare, desenare și reprezentare la scară a elementelor noi, care urmează a fi construite, fiind un element premergător, esențial în intervențiile asupra clădirilor existente. În general, se realizează folosindu-se scanarea laser. Aceasta are un nivel înalt de precizie, oferind o schemă tehnică superioară;
- Propunerea de închidere a balconului, pentru lucrările aferente acestora;
- Avizul proiectantului inițial sau, după caz, expertiza tehnică pentru spațiul aflat în proprietatea solicitantului, indiferent de funcția pe care o va ocupa balconul.
Avantaje și dezavantaje închidere balcon
Dacă și tu ți-ai pus întrebarea dacă merită să îți închizi balconul, răspunsul este ceva mai complicat și variază de la o casă la alta. Totuși, este important să știi care sunt principalele avantaje și dezavantaje pentru închiderea balconului.
Avantaje:
- Un balcon închis poate fi folosit tot anul, indiferent de temperaturile de afară. Vântul, ploaia și zăpada nu vor afecta obiectele care se află în balcon;
- Închiderea balconului ajută la o mai bună izolare termică a apartamentului. Frigul nu va pătrunde la fel de ușor în interiorul locuinței, iar același lucru este valabil și pentru temperaturile ridicate;
- Un balcon închis protejează împotriva frigului și precipitațiilor și acționează ca un izolator fonic. În funcție de sistemul de închidere al balconului, poți reduce din nivelul zgomotului care pătrunde în apartament. Acest lucru poate fi avantajos mai ales dacă locuiești pe o stradă cu trafic intens;
- Un balcon închis, de mari dimensiuni, se poate traduce într-o încăpere nouă sau într-un living mărit. Dacă dispui de un balcon generos, poți amenaja un birou sau chiar un colț de lectură.
Dezavantaje:
- Un balcon închis complet sau cu o singură fereastră îngreunează circulația aerului, apartamentul putând suferi probleme de ventilare;
- În sezonul cald, când temperaturile sunt ridicate, mulți vor dori ca razele de soare să pătrundă pe balcon și să aibă acces la aer curat, parfumul pomilor etc.;
- Hainele nu se usucă la fel de repede, lucru care duce la creșterea umidității aerului și formarea mucegaiului;
- În lipsa mai multor ferestre, spălarea lor devine dificilă și chiar periculoasă;
- Lucrarea poate fi costisitoare, mai ales în cazul balcoanelor lungi sau de mari dimensiuni.
Pașii pentru a obține autorizația de închidere a balconului
Pentru a putea închide balconul, ai nevoie de autorizație, deoarece, în momentul realizării acestei lucrări, se va schimba proiectul inițial al clădirii. Mai jos sunt pașii necesari pentru a obține autorizația de închidere a balconului:
- Pasul 1: Obținerea autorizatiei de constructie, prin solicitare depusă la Biroul de Avize, și Acord Unic din cadrul primăriei pe raza căreia se află apartamentul;
- Pasul 2: Obținerea acordului scris al asociației de proprietari, deoarece modificarea apartamentului va afecta fațada blocului;
- Pasul 3: Solicitarea ajutorului unui birou de proiectare, pentru a obține proiectul tehnic. Este posibil să fie nevoie de o expertiză tehnică a clădirii;
- Pasul 4: Depunerea proiectului pentru a obține autorizația de construire. Acesta va mai conține autorizația de construcție, proiectul tehnic, memoriul de arhitectură și releveul, pe care le poți obține de la o firmă de proiectare și arhitectură.
Este recomandat să întrebi la primărie dacă trebuie să anunți începerea lucrărilor doar la ei sau și la Inspectoratul de Stat și Construcții. În general, autorizația de construcție durează între o lună și șase luni sau chiar mai mult, în funcție de primărie.
Odată ce ai obținut autorizația de construcție, poți trece la închiderea efectivă a balconului. Lucrarea ar trebui să fie realizată de specialiști, iar costurile includ, pe lângă manoperă și gradul de complexitate al proiectului, materialele folosite și sistemul de închidere.
Modalități de închidere a balconului
Închiderea balconului se realizează, de cele mai mult ori, cu termopan (tâmplărie PVC) sau cu sticlă glisantă.
Balcon închis cu termopan
Închiderea balconului cu termopan sau tâmplărie PVC asigură rezistență la vânt, foc și substanțe chimice, precum și izolare fonică și termică. Sticla termopan se obține prin sigilarea a două foi de geam, separate de o baghetă distanțier din aluminiu, în care a fost introdus în prealabil silicagel, ce acționează ca un burete ce absoarbe umiditatea. Mediul gazos dintre foi este plin cu aer uscat sau cu gaze rare, precum argon sau kripton, care oferă un transfer termic optim.
Izolarea cu PVC este cea mai folosită și datorită prețului redus. Acest material oferă termoizolație, are o durată lungă de viață și este ușor de îngrijit.
Balcon închis cu sticlă glisantă
Spre deosebire de alte sisteme de închidere a balconului, închiderea cu sticlă glisantă nu necesită rame, ci doar un sistem pe șine, pe care culisează foile de geam. În partea inferioară, există un sistem eficient de susținere pentru sticlă cu o grosime de 10 mm. Sistemul poate fi creat din sticlă securizată sau geam termopan.
Prin comparație cu închiderea clasică, acest sistem permite ca, în zilele cu vreme frumoasă, să poți glisa folie de geam, pentru a te bucura de razele soarelui. Ansamblul are o rezistență bună deopotrivă vară și iarna.
Ce riști dacă închizi balconul fără autorizație
Potrivit Legii nr. 50/1991 cu modificările și completările ulterioare, persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei. Totuși, aceeași lege prevede că faptele nu mai pot fi constatate și sancționate, dacă lucrările au fost realizate în urmă cu mai mult de trei ani (articolul nr. 26 din Legea nr. 50/1991).
În anumite condiții, închiderea neautorizată a balconului poate fi sancționată cu închisoare. Dacă imobilul căruia i-ai închis balconul este considerat monument istoric sau se află într-o zonă protejată, putem vorbi despre o infracțiune. Într-o situație de acest fel, executarea de lucrări fără autorizație poate duce la o pedeapsă cu închisoarea, cuprinsă între trei luni și un an (articolul nr. 24 din Legea nr. 50/1991).
Închiderea balconului este o alegere bună, dacă dorești să ai mai mult spațiu sau să te protejezi de ploaie, praf sau zgomot. Mai mult, închiderea balconului ajută la reducerea facturii pentru încălzire, alegerea unei izolații de calitate fiind esențială, în acest caz. Indiferent de motivul pentru care alegi să îți închizi balconul, ai nevoie de autorizație de la primărie și, pentru ca lucrarea să fie una rezistentă, de o echipă de specialiști și materiale de calitate.