Stilul Feng Shui pentru casă – cum aduci armonia și echilibrul în locuința ta
Atunci când îți decorezi casa în stil Feng Shui, este important să te concentrezi asupra imaginii de ansamblu a locuinței, dar și asupra specificului fiecărei încăperi, astfel încât să poți aduce cea mai bună energie în toate colțurile căminului tău, nu doar în anumite spații.
Indiferent că este vorba despre o casă pe care ai construit-o pe cont propriu sau despre un apartament într-un bloc nou sau vechi, primul lucru la care e bine să te gândești, dacă alegi acest stil pentru designul locuinței tale, este că principalul său rol este să aducă armonia și senzația vibrantă de bucurie în casa ta. Decorul Feng Shui nu înseamnă transformarea căminului tău într-un spațiu Zen, ci presupune ca tu să creezi atmosfera potrivită pentru a avea cea mai bună energie care să fie un suport eficient pentru activitățile pe care le desfășori în casă.
Mai jos, ți-am pregătit un scurt ghid despre elementele definitorii ale stilului Feng Shui, care sunt regulile specifice pentru fiecare cameră și ce pași ar trebui să urmezi ca să decorezi casa corect.
Elementele stilului Feng Shui – reguli generale
Stilul Feng Shui este reprezentat de o serie de principii care te ajută să creezi o legătură puternică între spațiul în care locuiești, personalitatea ta și ceea ce îți dorești. Arta Feng Shui provine din China antică, este asociată principiilor taoismului și se traduce prin „vânt și apă”. Este o practică prin care oamenii își pot alinia energiile cu cele din spațiul în care stau. Practic, armonizezi energiile din casă, pentru a te simți confortabil.
Dacă vrei să-ți amenajezi casa în stil Feng Shui, atunci va trebui să echilibrezi cele cinci elemente definitorii ale lumii, astfel încât energiile din casa ta să fie într-o armonie totală (cele cinci elemente nu pot exista separat, ci numai împreună). Totodată, fiecare dintre aceste elemente este asociat cu anumite linii și forme geometrice, precum și cu unele culori și nuanțe ale acestora:
- lemnul – stimulează creativitatea, creșterea rapidă, progresul; culori: verde, albastru deschis; forme: înalte și înguste;
- metalul – simbolizează concentrarea și ordinea; culori: alb, argintiu, auriu; forme: cercuri, arce, oval;
- focul – entuziasm, pasiune, rapiditate; culori: roșu, violet, portocaliu intens; forme: triunghi;
- apa – emoție, inspirație, capacitatea de a face conexiuni, de a lega relații; culori: negru, albastru-închis; forme: neregulate, curbe, linii ondulate;
- pământul – stabilitate, receptivitate; culori: maro, galben, portocaliu (pal); forme: pătrat, forme joase, plate.
Regulile generale ale stilului Feng Shui se referă la modul în care poziționezi mobilierul sau alte obiecte din casă, materialele din care sunt realizate. Iată, în principiu, despre ce este vorba:
- Creează cât mai mult spațiu liber – pentru ca energiile să circule prin casă, au nevoie de spațiu; prin urmare, renunță la toate obiectele inutile, pentru că ele pot obstrucționa fluxul de energie, numit „chi”;
- Fii foarte ordonat – pentru ca principiile Feng Shui să funcționeze, casa ta ar trebui să fie organizată impecabil; inclusiv în dulapuri sau sertare este recomandat să fie ordine;
- Alege mobilă ușoară – e bine să ai cât mai puțină mobilă, să nu fie masivă și să ocupe cât mai puțin loc; de asemenea, este indicat să o poți muta foarte ușor dintr-un loc în altul, pentru a putea menține curățenia și în locurile foarte greu accesibile;
- Decorează-ți casa cu plante – nu orice fel de plante sunt potrivite cu principiile Feng Shui; sunt preferate cele care nu au țepi;
- Nu evita oglinzile – mai ales în camerele în care primești musafiri, oglinzile sunt binevenite, pentru că ele multiplică energiile.
👉 Dacă ești în căutarea unui apartament nou sau a unei case noi, pe care vrei să o amenajezi în stil feng shui, exact așa cum îți dorești, nu uita că pe Storia.ro, în categoriile apartamente de vânzare și case de vanzare, găsești mii de anunțuri din toată țara. Ai acces la nenumărate oferte pe care le poți sorta în funcție de preț, suprafață, localitate, număr de camere. De asemenea, blogul Storia îți stă la dispoziție cu cele mai interesante idei de amenajare. Aici găsești mereu inspirație pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești în casa ta.
Proiect casă Feng Shui
Dacă începi să lucrezi la un proiect de casă Feng Shui, ți-am pregătit câteva sfaturi pentru o mai bună organizare a spațiului.
Intrarea în casă este prima impresie în filozofia Feng Shui. Cu excepția cazului în care amenajezi un loc foarte retras, casa ar trebui să ofere acces ușor la intrare. Privit din afară, trebuie să poți găsi ușor intrarea în casă, soneria ar trebui să funcționeze, intrarea să fie curată și bine luminată.
Din perspectiva Feng Shui, trebuie să existe un drum facil între stradă și ușa de la intrare. De asemenea, ușa ar trebui să fie solidă și fără zgârieturi, iar holul de intrare, bine aerisit și larg. Se crede că aceste lucruri te ajută să atragi norocul și prosperitate.
În mod ideal, ar trebui să stabilești bucătăria și livingul în fața casei, iar dormitoarele în spate sau la etaj. Cel mai bine este ca bucătăria, livingul și biroul (dacă există) să se afle cât mai aproape de ușa de la intrare. Tradițional, dacă locuiești cu persoane în vârstă, acestea ocupă dormitoarele de la parter, potrivit Feng Shui.
Centrul casei este foarte important deoarece afectează starea fiecărui locuitor. De fapt, în Feng Shui casa corespunde sănătății sau „tai qi” și influențează alte zone ale vieții. De aceea, este important să eviți plasarea unei băi sau a unor scări în centrul casei.
La fel, într-o casă în stil Feng Shui sunt de evitat scările spiralate. Se crede că acestea afectează starea de bine și duc la pierderea energiei. De regulă, scările sunt de evitat deoarece împart casa pe niveluri. Se crede că acest lucru poate cauza mai multe coborâșuri în viață.
👉 Vrei să ai o casă în stil Feng Shui care să fie și modernă? Citește articolul Casele inteligente – cum sa ne pregatim pentru viitor pentru a afla cum sistemele inteligente îți pot face viața mai ușoară. Astfel, te vei bucura mai ușor de echilibrul oferit de amenajarea Feng Shui a locuinței.
Construcție casă Feng Shui
Dacă dorești să ai o construcție casă Feng Shui, este important să ții cont de câteva aspecte, de la zona casei până la mediul exterior și materialele folosite.
Poziția clasică Feng Shui este o casă aplecată ușor în față și mai ridicată pe laterale, cu grădina din spate mai mică decât cea din față.
Casa nu ar trebui să fie construită pe o culme, lângă o stâncă, pod, vărsare de râu, intersecție sau autostradă. De asemenea, evită să construiești casa dacă există un teren în pantă în spatele ei.
În mod ideal, casa ar trebui să fie orientată spre sud sau sud-est pentru a se bucura de lumină, un simbol în Feng Shui pentru căldură și armonie în familie. Totodată, nu ar trebui să existe copaci sau alte construcții care să blocheze lumina naturală și energia qi.
Casa ar trebui construită în așa fel încât de la ușă să ofere o imagine deschisă spre curte și spre restul lumii. Partea din față a casei ar trebui să fie paralelă cu drumul din fața casei (dacă există). Astfel, potrivit principiilor Feng Shui, casa ar trebui să aibă formă pătrată sau dreptunghiulară.
Evită să construiești casa având intrarea pe partea laterală. De asemenea, dacă ai garaj, acesta ar trebui să aibă ușa orientată spre interiorul casei sau spre o altă parte laterală, nu spre stradă.
Plantele, florile și copacii pot fi plantați pe părțile laterale ale casei sau în spate. Într-o casă în stil Feng Shui, nordul este asociat cu elementul „apă” care reprezintă cariera sau drumul vieții. Fântânile sunt populare în Feng Shui, deoarece apa mai este asociată și cu prosperitatea și fluxul de bani. De asemenea, se crede că apa elimină ionii negativi din aer.
Mai jos sunt alte sfaturi utile pentru o construcție casă Feng Shui:
- Ușa de la intrare ar trebui să se deschidă spre interior;
- Ușa de la intrare nu ar trebui să fie opusă unei alte uși sau ferestre. Mai mult, nu ar trebui să fie vizavi de o debara sau toaletă;
- Ușa de la bucătărie nu ar trebui să fie vizavi de cea de la baie;
- Redu numărul de ferestre în spatele casei;
- Evită să folosești ferestre din pardoselă în tavan în dormitoare;
- Evită să construiești dormitorul deasupra bucătăriei;
- Asigură-te că dormitorul se află departe de ușa de la intrare;
- Ușa de la bucătărie nu ar trebui să se vadă de la intrarea în casă;
- Drumul dintre poartă și ușa de la intrare ar trebui să fie unul lin și ușor curbat;
- Este de preferat să optezi pentru mai multe dormitoare de dimensiuni asemănătoare decât pentru unul mare și mai multe ceva mai înghesuite;
- Evită camerele în forma literei L. Se pare că această literă este asociată cu un cuțit de măcelărie și aduce ghinion;
- Evită tavanul înclinat, colțurile foarte ascuțite și grinzile expuse;
- Construiește livingul aproape de ușa de la intrare sau de terasă. Astfel, vei crea o atmosferă primitoare, liniștită și armonioasă;
- Ferestrele permit intrarea luminii naturale, a căldurii și a abundenței. Totuși, numărul lor nu ar trebui să depășească numărul ușilor înmulțit cu trei;
- Livingul/diningul ar trebui să fie suficient de mare pentru a putea găzdui confortabil toți membrii familiei.
Regulile Feng Shui pentru fiecare cameră
Înainte de a decora casa în stil Feng Shui, amintește-ți că fiecare cameră din locuința ta este destinată anumitor activități. Prin urmare, nu le poți amenaja pe toate la fel. De pildă, un birou are nevoie de energia vibrantă a succesului, în timp ce dormitorul necesită energie senzuală, caldă. La prima vedere, totul pare foarte complicat, însă, dacă respecți câteva reguli simple, poți crea un design deosebit, iar eforturile tale vor fi răsplătite la final.
👉 Ești în căutarea unei case noi pentru a o amenaja Feng Shui? Pe Storia.ro ai acces la peste 200.000 de anunțuri din care poți alege locuința potrivită nevoilor tale. Dintre ofertele disponibile poți sorta în funcție de preț, localitate, număr de camere sau suprafață. În plus, pe blogul Storia.ro ai acces rapid la idei de amenajare.
Stilul Feng Shui pentru hol
Dorești să inviți energia pozitivă în casa ta? Începe de la intrarea în casă. O primă recomandare constă în folosirea ușii principale pentru a intra în casă. Multe persoane aleg să folosească ușa de la garaj, atunci când acesta este lipit de casă, o ușă laterală sau ușa din spate.
Nu este greșit, însă folosirea ușii de la intrare stimulează fluxul de energie și previne stagnarea. Folosește ușa principală atunci când îți verifici căsuța poștală sau vii de la locul de muncă. Chiar și atunci când nu pleci nicăieri, este o idee bună să o deschizi chiar și pentru câteva secunde.
O altă recomandare utilă pentru Feng Shui casă este să menții holul de la intrare curat și ordonat. Inclusiv intrarea în casă ar trebui menținută curată. Șterge partea exterioară și interioară a ușii, scutură covorul de la intrare, șterge bine mânerul. De asemenea, mătură cel puțin o dată pe săptămână în afara ușii de la intrare. Se crede că acest lucru ajută la eliminarea energiei învechite.
Este indicat să amenajezi un spațiu primitor. Din moment ce pe aici intră energia în casă, este indicat să acorzi atenție amenajării holului. Aplică un strat nou de vopsea, alege corpuri de iluminat adaptate și include plante sănătoase.
Dacă la mai puțin de doi metri de ușă există o scară, este posibil să te confrunți cu un blocaj energetic. Pentru a corect acest lucru, atârnă un cristal Feng Shui la jumătatea distanței dintre ușă și scară.
Alege un covoraș de bun venit pentru a invita noi oportunități în viața ta. Acesta va ajuta ușa să iasă în evidență și va atrage energia pozitivă. Alege un covoraș cu o lățime asemănătoare lățimii ușii sau un pic mai mare. Sunt de preferat culorile negru sau roșu, deoarece atrag prosperitatea.
Principii Feng Shui pentru intrarea în casă
Inclusiv amenajarea holului de la intrare ar trebui să țină cont de principiile Feng Shui. Mai jos sunt câteva sfaturi pentru amenajarea Feng Shui a intrării în casă:
- Elimină dezordinea – asigură-te că folosești un sistem de rafturi și/sau coșuri pentru a-ți organiza lucrurile de la intrarea în casă. Ideea este să menții căile de acces libere pentru a permite circulația ușoară a energiei. Dacă vii acasă și dezordinea te întâmpină încă de la intrare, mintea va prelua din această energie negativă. Pe de altă parte, dacă după o zi aglomerată vii într-o casă curată și bine organizată, mediul acesta va contribui la liniștea și relaxarea ta;
- Folosește plante verzi și sănătoase și aruncă-le pe cele vlăguite sau moarte – plantele slăbite îți consumă și mai mult din energie. Evită plantele cu frunze ascuțite și alege plante cu frunze rotunde. Primele îți „taie” din energie. În funcție de spațiu și de lumina naturală care ajunge pe hol, alege o plantă de jad, un mic arbore de cauciuc sau un smochin. Acestea au frunze rotunde și necesită puțină întreținere;
- Acordă atenție și luminii artificiale – este indicat să alegi surse de lumină la înălțimi diferite. O sursă principală pe tavan și o pereche de aplice sau o lampă de podea. Pentru a facilita pătrunderea luminii naturale, poți opta pentru perdele semitransparente;
- Amplasează oglinzile cu grijă – evită să pui o oglindă față în față cu ușa de la intrare. În acest caz, energia intră în casă, se „lovește” de oglindă și iese. Pentru a evita acest posibil ghinion, așază oglinda pe un perete lateral, lângă cuier sau locul în care îți ții cheile;
- Repară orice problemă care apare la ușa de la intrare – dacă ușa se blochează, se deschide/închide greu etc., repar-o. Din perspectiva feng shui, se crede că problemele ușii îngreunează pătrunderea oportunităților în viața ta. Ușa nu ar trebui să prezinte crăpături, zgârieturi sau cioburi.
Cum atragi energia potrivită în sufragerie
Sufrageria este camera în care toată familia se reunește pentru a sărbători momentele importante din viață, este locul unde primești oaspeții. Așadar, este important să fie un spațiu deschis și confortabil. Aspectele cărora e bine să le acorzi importanță, pentru ca stilul Feng Shui să aibă efectele la care te aștepți, sunt:
- folosește culorile asociate fiecăruia dintre cele cinci elemente vitale, pentru a decora camera;
- adu în sufragerie plante;
- fotoliile și canapeaua trebuie poziționate astfel încât să fie cu fața spre ușă.
👉 Dacă ai o sufragerie tip open space, pe lângă regulile Feng Shui, poți adăuga și sfaturile din articolul: Amenajarea unei locuinte open space. Idei si solutii. Află cum poți amenaja un open space astfel încât să fie coerent și unitar.
Stilul Feng Shui pentru dormitor
Atunci când îți amenajezi dormitorul, te gândești că este spațiul în care te relaxezi și îți regăsești energia pozitivă pentru a putea face față tuturor provocărilor de peste zi. Este locul perfect unde poți începe să aplici regulile Feng Shui. În principiu, ar trebui să ai în vedere următoarele lucruri:
- Poziționează patul astfel încât să poți vedea ușa;
- Îndepărtează orice obiect de sub pat; ideal este ca între podea și pat să existe un spațiu liber prin care să poată circula aerul;
- Asigură-te că tablia patului este bine fixată și îți oferă confort.
Stilul Feng Shui pentru bucătărie
Bucătăria simbolizează bunăstarea și sănătatea. Felul în care te prezinți în fața celorlalți depinde foarte mult de modul în care te hrănești și te hidratezi. Cuptorul este în mod special responsabil de prosperitatea și de starea generală bună. Prin urmare, regulile Feng Shui pentru această cameră din casa ta se concentrează asupra acestui aspect.
Iată care sunt cele mai importante dintre ele:
- Menține aragazul și cuptorul curate și într-o bună stare de funcționare;
- Folosește aragazul cel puțin o dată pe zi, fie și doar pentru a încălzi apa; este modul prin care ții energia activă;
- Dacă ai frigiderul în bucătărie, ai grijă să îl igienizezi frecvent, să scoți alimentele care sunt expirate sau care nu mai sunt bune pentru consum.
Cum creezi atmosfera potrivită în baie
Baia este un spațiu cu foarte multă apă, deci se creează un dezechilibru al energiilor. Ca să rezolvi problema, ar trebui să transformi camera într-un fel de spa și ai la dispoziție câteva soluții:
- Menține o curățenie impecabilă – acordă atenție sporită mai ales oglinzilor;
- Decorează baia cu o plantă – pe lângă verdele revigorant, planta va folosi apa pentru a crește, deci pentru prosperitate;
- Nu lăsa mirosurile neplăcute să persiste – asigură-te că există o bună ventilație.
Reguli Feng Shui pentru noroc
Potrivit filosofiei Feng Shui, pentru a avea noroc:
- Păstrează locuința și zona din jurul locuinței curate și ordonate – acesta este, de fapt, un principiu de bază în Feng Shui. Se crede că împrejurimile murdare și/sau dezordonate promovează pierderile de energie, nefericire și stres. De asemenea, se pare că chi-ul care ne înconjoară pe toți nu poate supraviețui în medii dezordonate. Deci, prima regulă pentru Feng Shui casă este să menții interiorul și exteriorul locuinței curate și ordonate;
- Ține patul departe de fereastră – pentru a avea noroc, se recomandă să nu dormi sub fereastră. Mintea și corpul au nevoie de odihnă și sprijin, iar acestea se pot realiza doar dacă patul este sprijinit sau stă aproape de un perete. Cu alte cuvinte, perna ar trebui să se afle aproape de un perete. În mod ideal, nu ar trebui să existe ferestre sau uși pe părțile laterale ale patului;
- Separă zona de lucru de cea de odihnă – menținerea unei singure camere pentru zona de lucru și odihnă contravine principiilor Feng Shui și nu este aducătoare de noroc. În general, biroul nu ar trebui amplasat în dormitor și nici nu este indicat să lucrezi în pat. Se spune că acest lucru împiedică pacea mentală a tuturor celor care locuiesc în casă;
- Evită folosirea centralei electrice – se spune că aceasta generează energie și creează haos ducând la chi negativ și ghinion. Dacă stai la casă, poți folosi peleți sau chiar șemineu. În cazul în care stai la apartament, poți contracara efectele negative dacă așezi pe pereți oglinzi bagua pentru a reflecta chi-ul negativ;
- Alege, pe cât posibil, o casă care să nu dea spre cimitir – o casă care are vedere spre cimitir este considerată aducătoare de ghinion. Similar cazului anterior, poți folosi oglinzi bagua pentru a atenua din chi-ul negativ;
- Evită să construiești o casă în apropierea unui depozit de vechituri sau unei gropi de gunoi – expunerea la această dezordine este copleșitoare și poate ține la distanță norocul.
Obiecte Feng Shui aducătoare de noroc
Folosirea anumitor obiecte fac din casa Feng Shui un loc plin de noroc. Mai jos sunt câteva obiecte de acest fel:
- Statuie de bivol – acest animal este considerat onest, responsabil și loial. Totodată, este norocos și darnic, oferindu-ți forța necesară pentru a trece peste momentele dificile. Așază o statuetă a bivolului pe un pat de monede chinezești în zona de nord-vest a biroului pentru noroc în afaceri;
- Statuie cu dragon auriu – acesta este simbolul Feng Shui și ființa sacră a culturii chineze. Se crede că este simbolul suprem al norocului, puterii și abundenței;
- Statuie cu arborele banilor – disponibilă în diverse dimensiuni, această statuie poate aduce noroc în domeniul financiar. Pentru un plus de fericire și prosperitate, pune în copacul banilor și câteva pietre semiprețioase precum ametist sau cuarț;
- Buddha râzând – se spune că această statuie a lui Buddha este cel mai norocos talisman. Se pare că aduce abundență și bucurie în casă și la locul de muncă. O altă teorie chineză spune că vei avea parte de noroc dacă freci burta acestei statui;
- Monede i-Ching (Feng Shui) – sunt monede rotunde cu centrul tăiat în formă pătrată și sunt gravate caractere chinezești. De obicei, sunt legate cu o sfoară sau un fir de mătase roșie. Se spune că aduc noroc. Forma lor rotundă reprezintă cerul, iar centrul pătrat, pământul. Combinația dintre cele două atrage norocul și energia pozitivă din cer și de pe pământ. Pentru un plus de noroc se atârnă trei monede legate cu o ață roșie pe partea interioară clanței ușii. Se spune că acest obicei invită norocul înăuntru.
Principii Feng Shui pentru amenajarea terasei
Dacă dorești să implementezi principiile Feng Shui casă, probabil că te gândești deja cum vei amenaja terasa în același stil. Înțelegând și implementând elementele de lemn, foc, pământ, metal și apă, vei putea atrage energia pozitivă respingând energia negativă.
Spațiul exterior poate fi la fel de important precum cel interior. Energia negativă din exteriorul locuinței poate anula complet starea de bine din interior. În general, exteriorul ar trebui să fie curat și îngrijit, oferind suficient spațiu pentru a respira ușor, precum și un flux de energie pentru un chi bun. Mai jos sunt câteva recomandări pentru amenajarea terasei în stil Feng Shui:
- Profită de energia elementelor – Feng Shui se bazează pe echilibrul dintre cele cinci elemente: apă, foc, lemn, aer și metal. În amenajarea terasei ar trebui să te concentrezi mai ales pe elementele de apă, pământ și lemn. Potrivit filosofiei Feng Shui, apa este un simbol al bogăției și norocului, de aceea poți pune lângă terasă o mini-cascadă, un iaz sau chiar o piscină. Poți folosi lemnul pe terasă sau pentru a amenaja o zonă umbroasă, perfectă în zilele caniculare;
- Ține cont de punctele cardinale și influența lor – când plantezi copacii și florile, ține cont de principiile Feng Shui. Potrivit acestora, elementul apă ar trebui plasat în zona de nord a grădinii. De asemenea, poate fi pus și în est sau sud-est, deoarece lemnul este stimulat de forța apei. Elementul lemn este reprezentat, deci, prin copaci. Plantați în zona estică, aceștia oferă o barieră de protecție față de energiile negative;
- Montează clopoței pe terasă – acești clopoței de vânt sunt un element de bază în Feng Shui. Se spune că produc energie vindecătoare, mai ales dacă sunt plasați în zona care corespunde materialului lor (de exemplu, lemn sau metal). Se crede că folosirea de clopoței din lemn de bambus reduce stresul și neutralizează energia negativă. Clopoțeii cu opt tuburi simbolizează prosperitatea. Realizați din metal, clopoțeii ar trebui plasați doar în nord, vest și nord-vest. Se spune că orientați spre vest, vor aduce noroc copiilor, iar spre nord, vor aduce noi oportunități în carieră;
- Consultă harta bagua – aceasta poate fi folosită ca o busolă pentru amenajarea terasei. Poți amenaja zona de luat masa în zona familiei pentru ca spațiul să fie confortabil, intim și primitor. Zona de grătar poate fi amenajată în colțul sănătății sau al prosperității pentru a-ți aminti de abundența alimentelor;
- Acordă atenție culorilor – când plantezi flori, include și soiuri albastre sau purpurii în zona abundenței și flori albe, roz și roșii în zona dragostei. Dacă ai un gard, vopsește-l în verde, roșu sau negru; aceste culori sunt considerate norocoase.
👉 Pe lângă regulile Feng Shui, îți poți găsi inspirația și în recomandările aduse în articolul: Amenajarea unei terase. Descoperă care sunt stilurile de amenajare, ce tipuri de terase există și cum poți adopta ideile de amenajare în funcție de dimensiunile și forma terasei tale.
Obiecte Feng Shui pentru sănătate
Se crede că amplasarea unor obiecte Feng Shui în casă sau în buzunar poate contribui la menținerea sau încurajarea sănătății. Mai jos sunt principalele obiecte Feng Shui pentru sănătate:
- Dragonul – este un simbol tipic Feng Shui, care aduce noroc pe toate planurile, inclusiv în sănătate;
- Un plic roșu cu o monedă chinezească înăuntru – acest plic trebuie să fie sigilat. Pune acest plic sud-est sau în geantă;
- Monede chinezești – acestea simbolizează bogăția, misticismul și norocul. Poartă în buzunar pentru sănătate;
- Pasăre Phoenix – contribuie la echilibrarea energiilor yin și yang. Se spune că pasărea Phoenix, în general simbolizată prin yin, creează viață din cenușă. Se crede că susține sănătatea;
- Pisica Maneki-Neko – este considerată norocoasă. Pentru sănătate o poți așeza în casă, ca obiect de decor, sau o poți purta cu tine;
- Simbolul dublei fericiri – reprezintă două caractere chinezești identice despre care se spune că aduc echilibru și liniște. Oferă armonie și energie;
- Planta de bambus – unul dintre cele mai benefice simboluri Feng Shui. Poți pune un ghiveci cu bambus fie acasă, fie la locul de muncă;
- Capcană de vise – se spune că filtrează visele negative și promovează sănătatea;
- Statuetă Wu Lou – reprezintă echilibrul între cele cinci elemente. Se spune că persoanele care poartă acest simbol sunt sănătoase și în pace;
- Cristal sub formă de floare de lotus – poate fi folosit pe post de decor. Este realizat din sticlă și cristale despre care se spune că reflectă energia pozitivă. Îl poți pune în loving sau cât mai aproape de fereastră pentru a-și lua energia de la soare.
Ce pași să urmezi ca să decorezi corect casa în stil Feng Shui
Ca să te asiguri că îți amenajezi casa corect, după principiile Feng Shui, este recomandat să urmezi câțiva pași, cum sunt cei de mai jos:
- Pasul 1 – presupune îndepărtarea vechilor energii; mai înainte de orice, igienizează locuința și elimină orice obiect care nu îți mai este de folos; aranjează totul cu mare grijă, în toate colțurile din casă;
- Pasul 2 – odată ce ai scăpat de lucrurile care ar putea aglomera inutil locuința, asigură-te că în casa ta este un aer proaspăt și că luminozitatea este optimă; aerisește foarte bine toate încăperile, menține un nivel al umidității între 30 și 50%, așa cum recomandă specialiștii de la WebMD, ca să ții alergenii departe, folosește purificatoare de aer și/sau umidificatoare sau dezumidificatoare; lasă lumina naturală să pătrundă în casă;
- Pasul 3 – realizează harta Bagua, adică harta energiilor din casă; în fiecare cameră, folosește-te de podea și împarte spațiul în nouă pătrate egale; ține cont de punctele cardinale și vei obține următoarea schemă:
SE
- LEMN (zona banilor feng shui) S
- FOC (zona succesului feng shui) SV
- PĂMÂNT (zona dragostei feng shui) E
- LEMN (zona familiei feng shui) C
- PĂMÂNT (zona sinelui feng shui) V
- METAL (zona creativității feng shui) NE
- PĂMÂNT (zona educației feng shui) N
- APĂ (zona destinului feng shui) NV
- METAL (zona spirituală feng shui)
- Pasul 4 – alege obiectele pentru decor și poziționează-le în funcție de harta energiilor; în Feng Shui sunt foarte importante anumite cristale și pietre care sunt recunoscute pentru că absorb energiile negative: cuarțul roz, turmalina, hematitul, obsidianul, cianitul albastru, jadul, ametistul.
Decorațiuni Feng Shui
Obiectivul Feng Shui casă este crearea armoniei. Amenajând casa folosindu-te de principiile Feng Shui (yin-yang, chi, cele cinci element etc.), vei crea o atmosferă echilibrată și hrănitoare pentru toți membrii familiei.
Lumina din locuință este foarte importantă, inclusiv din punct de vedere Feng Shui. Folosirea intenționată a luminii naturale stimulează chi-ul și energia personală. Este important să susții ritmul circadian, permițând luminii naturale să pătrundă în locuință. Astfel, corpul va fi încurajat să adoarmă și să se trezească la orele potrivite nevoilor sale.
Alege perdele care să permită pătrunderea luminii naturale în timpul zilei. Acestea pot juca și rol de decorațiuni, mai ales dacă sunt colorate și se integrează ușor în decorul camerei. Nu uita să optezi pentru perdele de tip blackout în dormitoare.
Folosirea plantelor este un alt mod prin care acestea joacă rol de decor și completează decorul Feng Shui. Plantele filtrează aerul și creează un mediu mai curat și mai sănătos. De asemenea, atrag energia pozitivă datorită forței lor vitale. Atâta timp cât sunt menținute sănătoase, te vei bucura de energie pozitivă.
Cu toate acestea, nu toate plantele promovează energia bună. Cactusul, de exemplu, oferă un Feng Shui rău, deoarece nu are nevoie de apă și este țepos, în termeni de Feng Shui, neprietenos. Printre plantele potrivite se află bambusul, crinul păcii, ficusul, planta de cauciuc, iedera și palmierul.
Alte decorațiuni includ obiectele tipice Feng Shui precum: dragonul, bivolul, monedele chinezești, elefanții sau oglinzile în formă de bagua.
Așadar, dacă vrei să-ți amenajezi locuința în stil Feng Shui, este foarte important să ții cont de cele cinci elemente definitorii pentru lume și de anumite reguli, cum sunt și cele prezentate mai sus, prin care să echilibrezi energiile din casa ta. Reține că rolul principal al unui astfel de design nu este unul pur decorativ, ci acela de a-ți oferi stabilitate, de a crea un spațiu în care să te poți relaxa, să te regăsești pe tine și în care să ai bucuria de a petrece cât mai mult timp.