Ce trebuie să știi despre schimbarea instalației sanitare
Pentru început, instalația sanitară presupune totalitatea sistemelor de încălzire, canalizare, conducte, țevi și circuit al apei.
În fiecare locuință, este necesar ca instalația sanitară să fie pusă la punct, indiferent că este vorba de o casă nouă sau de una veche. Schimbarea instalației sanitare este foarte importantă într-o locuință mai veche, mai ales în ceea ce privește sistemul de alimentare cu apă. De regulă, lucrările sunt efectuate de către specialiști în domeniu, care dețin o bună cunoaștere a mecanismelor și materialelor. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când te hotărăști să schimbi ceva la instalația sanitară:
Cum funcționează instalația sanitară și câte tipuri există
Sistemul instalației de apă rece are la bază principiul presiunii, iar felul în care este efectuat influențează debitul apei din întreaga locuință. Unul dintre elementele esențiale la acest capitol este sursa apei: stradală sau dintr-un puț forat. Canalizarea funcționează după principiul gravitației, motiv pentru care dimensiunile conductelor trebuie calculate exact înainte de schimbarea instalației electrice.
Există două tipuri principale de instalații sanitare: exterioare și interioare. Cea interioară susține circuitul apei din interiorul locuinței, iar cea exterioară se folosește pentru nevoile din exterior, precum curtea sau grădina.
Proiectarea instalației sanitare
Când vrei să schimbi instalația din locuință, proiectarea este primul pas din planul general. Pentru acest pas, ai nevoie de un specialist în instalații sanitare, deoarece acesta va analiza cu atenție ceea ce există deja în locuința ta și cum trebuie să arate instalația, în funcție de proiectul potrivit. Schițarea lucrării, alegerea componentelor potrivite și execuția trebuie efectuate de către un specialist autorizat, pentru a nu periclita siguranța locuinței tale.
Apelează la ajutorul unei agenții imobiliare, pentru a găsi locuința pe care ți-o dorești. Pe storia.ro ai detalii despre agentii imobiliare la un click distanta.
Ce materiale se folosesc pentru instalația sanitară
Fiecare circuit de apă (caldă, rece, canalizare, căldură) necesită țevi potrivite, din materiale recomandate pentru fiecare profil. Țevile se aleg în funcție de temperatura și presiunea apei. Tipuri de țevi care există:
Țevi din plastic
Acestea sunt cele mai accesibile ca preț, dar durata de viață a instalației realizate cu țevi de plastic este scăzută, în jur de 25 de ani, în comparație cu instalațiile realizate din alte materiale. Țevile din plastic sunt rezistente la coroziune și flexibile, dar trebuie să ai în vedere recomandările instalatorului, înainte de a alege materialul țevilor pentru instalația ta.
Țevi din polipropilenă
Acest material este recomandat în cazul instalațiilor de apă menajeră, caldă sau rece. Materialul sintetic rezistă la temperaturi mari și are o durată de viață destul de ridicată, de până la 50 de ani. Acestea sunt, de asemenea, non-toxice și rezistente la depuneri și îngheț.
Țevi din cupru
Cuprul se folosește în realizarea instalației sanitare de foarte mulți ani și se regăsește în cadrul instalațiilor foarte vechi din locuințe. Țevile de cupru sunt ușor de modelat și rezistente la diferiți factori, dar au un preț ridicat.
Ansamblurile rezidențiale îți pun la dispoziție apartamente construite cu materiale de cea mai înaltă calitate. Cauta apartamente noi pe storia.ro, în funcție de zona ta.
Țevi din pexal
Pexalul este considerat unul dintre cele mai moderne materiale folosite pentru realizarea instalațiilor sanitare rezidențiale. Țevile din pexal sunt formate din trei straturi de materiale: plastic la interior, metal în stratul intermediar și din nou plastic la exterior. Acestea protejează țevile împotriva coroziunii și agenților chimici. Pexalul oferă pierderi mici de energie și se aseamănă cuprului, la nivelul standardului de igienă.
Ce tipuri de încălzire există
Atunci când schimbi sau realizezi instalația sanitară în casa ta, poți alege felul în care vrei ca aceasta să fie realizată. O mare parte din locuitorii orașelor României încă depind de rețeaua orașului, pentru încălzirea locuinței și furnizarea de apă caldă.
Dacă vrei să fii pe cont propriu, odată cu schimbarea instalației electrice, poți opta pentru încălzirea cu centrală proprie. Acest pas presupune o cheltuială mai mare la început, dar, în timp, economiile devin vizibile. Instalația sanitară proprie nu înseamna neapărat nevoia de a achiziționa o centrală, ai opțiuni precum boilerul sau chiar panourile solare, dacă locuiești la casă. Acestea îți vor oferi, însă, acces la o cantitate limitată de apă caldă.
Este important să-ți analizezi nevoile și așteptările, când vine vorba de tipul de încălzire pe care vrei să-l alegi.
Cum alegi instalațiile sanitare potrivite
Instalatorul care se ocupă de schimbarea instalației va recomanda instalația sanitară potrivită, în funcție de temperatura și presiunea apei. Se vor mai lua în considerare și suprafața necesară și poziționarea instalației sanitare, numărul persoanelor care locuiesc în casă sau în apartament, duritatea apei și tipul centralei alese.
Ce presupune schimbarea instalației sanitare
Înainte de a schimba instalația sanitară, este necesar să iei în considerare procesul și ce implică acesta. Deoarece lucrările nu se pot realiza de pe-o zi pe alta, fără puțin disconfort, va trebui să-ți modifici planurile în funcție de durata acestora. Indiferent că vrei să schimbi instalația din cauză că aceasta este prea veche sau prezintă anumite defecțiuni, procesul este unul care presupune spargerea pereților și a pardoselii, desființarea instalației vechi, schimbarea coloanelor de apă caldă și apă rece, înlocuirea țevilor, demontarea și montarea obiectelor sanitare din bucătărie sau baie.
Schimbarea instalației sanitare presupune o serie de consultări cu instalatorii autorizați și specialiștii în domeniu, pentru a te asigura că lucrarea este una trainică și că materialele sunt de cea mai bună calitate. Mai mult decât atât, o lucrare efectuată conform standardelor te va ajuta să te bucuri de confort în locuința ta, pentru cât mai mult timp.