Top plante de apartament ușor de îngrijit pentru casa ta
Plantele de apartament înnobilează interiorul, oferă acestuia un aspect plăcut și aduc beneficii decorului și calității mediului interior, contribuind la purificarea aerului și la reglarea umidității.
Există o varietate impresionantă de plante de apartament potrivite pentru a sta în casă, unele dintre ele foarte rezistente, simplu de îngrijit și nepretențioase, astfel că poți găsi rapid varianta ideală pentru casa ta, chiar dacă nu ai aptitudini de grădinar.
- 5 criterii de care să ții cont când alegi plantele de interior
- Top 5 cele mai frumoase și nepretențioase plante de apartament
- 3 plante cu flori, tolerante și adaptabile
- Top 3 plante care purifică aerul din casă
5 criterii de care să ții cont când alegi plantele de interior
Înainte de a alege o plantă pentru interior, este util să evaluezi condițiile pe care le ai și în care aceasta va trebui să trăiască, astfel încât ceea ce îi oferi să se potrivească cel mai bine cu nevoile ei.
Criteriile care contează sunt:
- Spațiul pe care îl poți aloca și de care acestea au nevoie – există plante de interior care se dezvoltă bogat și au nevoie de spațiu, dar și plante care proliferează frumos, însă rămân la dimensiuni modeste; unele au nevoie de suport pentru a se cățăra sau trebuie suspendate pentru a se dezvolta armonios; cea mai frecventă greșeală este plasarea plantelor în locuri înghesuite, ceea ce le blochează fluxul de aer proaspăt și face respirația plantei dificilă; aerul permite plantelor să controleze umiditatea și previne riscul apariției ciupercilor dăunătoare.
- Umiditatea – în perioada rece a anului, umiditatea din locuință este, în general, redusă, ca urmare a climatizării, iar din acest motiv, este necesar ca plantele sa fie ținute departe de calorifere; în plus, unele au nevoie de pulverizări cu apă sau de dușuri periodice.
- Lumina – există plante iubitoare de lumină directă sau care se descurcă la umbră, în timp ce altele au nevoie, pentru a se dezvolta frumos, de lumina directă a razelor soarelui; în funcție de acest factor, trebuie ales și locul unde va sta planta, mai aproape sau mai departe de fereastră, într-o cameră luminată sau într-una întunecată; de exemplu, plantele de apartament cu frunze groase nu au nevoie de multă lumină, dar cele cu flori, da.
- Temperatura – este un factor important pentru bunăstarea plantelor; ritmul udărilor depinde de microclimatul din interior, nu de anotimpul din exteriorul casei.
- Timpul pe care îl poți aloca plantelor – depinde de tipul acestora și de câte plante verzi ai în casă; nu doar udările periodice trebuie contabilizate, ci și curățarea, fertilizarea, schimbarea solului, tratamentele și dușurile periodice, care presupun, la propriu, să transporți planta în cadă și să o uzi din abundență; nu omite momentele în care vei pleca de acasă în vacanță.
Luând în calcul toate aceste elemente, vei putea alege plantele care se potrivesc perfect casei tale, astfel încât acestea să-ți devină un veritabil camarad de a cărui prezență să te bucuri mult timp și care să-ți infrumuseteze casa.
Dacă iubești plantele de interior, atunci sigur ți se potrivește designul biofilic. Afla ce este acesta si cum il poti obtine.
Top 5 cele mai frumoase și nepretențioase plante de apartament
Clasificarea poate fi considerată aleatorie, dar criteriile au fost riguroase: frumusețea lor și ușurința maximă în ceea ce privește îngrijirea. Printre ele vei găsi plante care suportă zonele întunecate, care se simt perfect în camere cu ferestre spre nord, dar și plante care curăță aerul din casă.
Despre toate aceste plante de apartament se poate spune, cu certitudine, că sunt printre cele mai puțin pretențioase, astfel că reprezintă alegerea perfectă pentru orice locuință, contribuind la starea de biniste interioară, adică la starea de fericire de acasă, lipsită de zbucium și de frământări, echivalentul lui hygge danez.
În Cărticica de biniște – Ghidul fericirii acasă găsești un capitol întreg dedicat îngrijirii plantelor de apartament. Este scris de Ana Constantin – designer biofilic la Cresc Studio.
#1 Pana cocoșului (Aspidistra elatior)
Originară din Asia, pana cocoșului este o plantă cu aspect de tufă, având foarte multe frunze de un verde intens. Se descurcă de minune în interior, chiar și în zone neîncălzite. Mai este cunoscută și sub numele de planta de plumb, pentru că poate rezista la temperaturi la limita înghețului, pentru mai multe zile. Dacă stă în locuri reci, trebuie udată puțin și rar.
Preferă locurile bine luminate, dar ferite de acțiunea directă a razelor soarelui, pe care îl suportă doar câteva ore pe zi, astfel că este ideală pentru balcoanele și terasele închise, orientate spre nord sau est.
Vara, tolerează căldura, dar trebuie udată abundent la fiecare câteva zile. Între udări, pământul va fi lăsat să se usuce complet, pentru a evita putrezirea rădăcinilor din cauza excesului de apă. Suportă bine perioadele de uscăciune și își revine rapid, dacă se ofilește din lipsă de apă.
Este prolifică, decorativă, produce multe rânduri de frunze și rămâne la un nivel mediu de înălțime.
#2 Monstera (Monstera deliciosa)
Este originară din Mexic și, deseori, în mod greșit, i se spune filodendron. Este înrudită cu acesta, dar face parte dintr-o familie diferită. Monstera are frunze mari (80/60 cm), adânc lobate și cu perforații. Câteva rădăcini sunt aeriene, motiv pentru care are nevoie de vase mari, largi și adânci. Este una dintre plantele care ocupă mult spațiu, dar în camerele mari, își va etala generos frunzele spectaculoase. Frunzele tinere sunt mai mici, cu marginea întreagă și fără perforații, care apar pe măsură ce cresc.
Are nevoie de un loc cu lumină directă sau indirectă (în acest caz, va crește mai lent). Se adaptează rapid în spațiul pe care îl primește, astfel că este de dorit să nu fie mutată din loc. Vasul în care se află trebuie schimbat la fiecare doi ani și are nevoie de fertilizare de două ori pe an. Se simte bine în camerele cu temperatură care variază de la 12 la 25 de grade Celsius.
La temperaturi mai mari de 20 de grade, trebuie udată săptămânal, abundent. Are nevoie de un vas pentru colectarea apei. Din când în când, frunzele mature trebuie șterse de praf cu o cârpă moale, umedă. Este fericită atunci când se pulverizează apă pe frunze, pentru că iubește umezeala, fiind o plantă tropicală.
#3 Limba soacrei (Sansevieria trifasciata)
Excepțional de rezistentă, frumoasă și capabilă de regenerare repetată, limba soacrei este printre cele mai populare plante de interior. Suportă locuri cu lumină puțină, chiar umbrite, dar poate sta perfect și în locuri intens luminate. Variația luminii va determina nuanțe diferite ale frunzelor, care au formă de săbii de un verde foarte intens, uneori, cu dungi galbene. Suportă orice condiții de temperatură, atâta vreme cât acestea nu scad sub 10 grade, ceea ce o face perfectă pentru interior, adaptându-se rapid mediului în care este poziționată.
Limba soacrei poate fi udată când îți aduci aminte, tolerând și umezeala în exces, dar și perioadele de uscăciune. Are puține pretenții, dar, dacă i le îndeplinești, va suporta toate vicisitudinile atmosferei din locuință. Are nevoie de fertilizate o dată pe an și de dușuri o dată la una-două luni, mai ales vara.
#4 ZZ (Zamioculcas Zamiifolia)
I se mai spune Zuzu sau palmierul de smarald, este originară din Africa și, în prezent, reprezintă una dintre plantele de interior populare, pentru că este foarte simplu de întreținut. Este complet aclimatizată pentru mediul din interior.
Zamioculcas rezistă perioade lungi fără apă (poți pleca în concediu și, la revenirea acasă, va fi verde și frumoasă). Suportă și udări în exces, când își face rezerve de apă, în frunze și rădăcini. În ghiveci, atinge maximum 60 de centimetri și produce flori, uneori, de două-trei ori pe an, de culoare galben-maronie, pe un spadix lung, ascuns între frunze.
Se simte perfect în zone umbrite, cu lumină indirectă, dar poate sta și în lumină intensă dimineața, în dreptul ferestrelor dinspre nord și est. Are nevoie de un sol de tip compost, de bună calitate, combinat în părți egale cu nisip curat sau pietriș fin, și trebuie fertilizată măcar o dată pe an.
#5 Idera diavolului (Epipremnum aureum)
În ciuda numelui, este printre cele mai plăcute, rezistente și decorative plante de apartament. Are marele beneficiu de a putea fi lăsată să se cațere și să se întindă, realizând un veritabil spectacol, sau poate fi tunsă periodic, formând tufe dese. Dacă îi este satisfăcută dorința de a se cățăra, tulpinile pot ajunge până la 2 metri. Este originară din Australia, dar, aclimatizată pentru interior, va funcționa ca un veritabil aspirator de impurități.
Frunzele de un verde plăcut, cu unele irizații albe, în funcție de mineralele din sol, își modifică forma pe măsură ce cresc, la maturitate având formă de inimă stilizată.
Are nevoie de un sol ușor acid, pe care îl poți obține amestecând pământul de flori sau compostul cu turbă și nisip. Se simte bine în locuri luminoase, nu suportă temperaturi mai mici de 10 grade Celsius și adoră umezeala (poate sta în bucătărie, de exemplu). Plantele care sunt lăsate să se cațere trebuie fertilizate lunar, iar cele tunse, mai rar, de două-trei ori pe an. Are nevoie de apă de două ori pe săptămână.
Alege ghivece pentru flori în funcție de plantele pe care le crești.
3 plante cu flori, tolerante și adaptabile
Plantele cu frunze verzi sunt, deseori, prima alegere, dar nici pe departe singura posibilitate. Există plante cu flori pentru interior care colorează atmosfera și creează un decor exotic în casă. În plus, sunt adaptabile, deloc pretențioase și produc flori în mod repetat. Trebuie spus că, spre deosebire de plantele cu frunze, cel care au și flori pot avea nevoie de mai multă atenție, dar, chiar și așa, nu-ți vor cere să le acorzi mai mult de 10-15 minute pe săptămână.
#1 Begonia (Begonia Rex)
Din capul locului, trebuie spus ca sunt peste 2000 de soiuri de begonii. Unele dintre ele sunt spectaculoase prin frunzele cu forme variate, colorate specific (în nuanțe de roșu, galben maro), altele au flori (cele mai multe roz și roșii, cu un singur rând de petale sau mai multe). Indiferent de soiul de begonie pe care îl alegi, acestea vor face demonstrații de frumusețe, eleganță și culoare în locuință.
Dacă va primi ceea ce are nevoie, va înflori repetat (mai ales în sezonul rece) și va avea un frunziș bogat. Cele mai populare specii sunt: Begonia Semperflorens, caracterizată prin flori colorate și frunze rotunde, Begonia tuberhybrida, care face flori asemănătoare trandafirului, și Begonia gracilis, un soi pitic, cu frunze mici și arămii, și flori albe, roz sau roșii.
Toate soiurile de begonia au nevoie de ghivece joase, de mărime medie, și preferă o umiditate crescută. În cazul în care aerul este uscat, poți pulveriza apă pe frunze, dar numai după ce planta nu mai este în bătaia razelor de soare. Are nevoie de lumină directă măcar câteva ore pe zi, mai ales în cazul celor care produc flori, dar se mulțumește și cu cea indirectă, în special pentru cele unde frunzele sunt elementul principal. Are nevoie de o temperatură constantă, motiv pentru care se simte foarte bine în interior.
Trebuie udată periodic, la câteva zile, cu apă puțină, și trebuie așezată într-un vas de scurgere pe pietre, pentru ca apa să nu distrugă rădăcinile. Solul se primenește în fiecare primăvară, iar fertilizată, va înflori abundent.
#2 Bromelia (Bromeliaceae)
Colorată, rezistentă, ușor de întreținut, extrem de adaptabilă și foarte variată, Bromelia este originară din America Centrală. În prezent, sunt peste 1500 de specii, toate aclimatizate pentru mediul de interior. Temperaturile la care se simte perfect sunt cele obișnuite din locuințe, respectiv între 20-27 de grade Celsius.
Bromelia are un aspect inedit atât prin forma frunzelor, cât și prin coloritul florilor. Se simte foarte bine în locuri luminate indirect, trebuie udată în mod regulat, la câteva zile, și doar atunci când solul de la suprafața vasului este uscat. Trebuie evitată băltirea apei în farfuria de scurgere.
Planta produce mulți „pui” care pot fi plantați în vase noi sau lăsați pe planta mamă. Fiecare dintre aceștia va înflori cel puțin o dată. Detașarea lor stimulează dezvoltarea bromeliei de apartament.
#3 Kalanchoe (Kalanchoe blossfeldiana)
Suculentă de origine tropicală, este printre cele mai spectaculoase plante de apartament. În funcție de soi, unele pot înflori continuu, în timp ce altele fac flori doar de două ori pe an. Ajunge la o înălțime maximă de 40 de centimetri și este remarcabilă prin culorile florilor (roșu, oranj, galben, roz, alb). Kalanchoe blossfeldiana este cea mai populară. Practic, planta nu are nevoie de nimic mai mult decât de un loc luminos și apă, o dată pe săptămână.
Kalanchoe înflorește abundent în lumină puternică, temperatura de confort fiind cea obișnuită din locuințe. Are nevoie de fertilizatori, dar numai atunci când vrei să forțezi o nouă șarjă de flori.
Un truc bun pentru îngrijire este acela de a ține plante în ghivece mici, ceea ce va stimula înflorirea. În vase mai mari și largi, va forma tufe spectaculoase, prin dezvoltarea intensă a frunzelor, dar va înflori mai rar. Frunzele cărnoase, de un verde intens, sunt suficient de decorative pentru a impresiona.
Top 3 plante care purifică aerul din casă
Toate plantele cu frunze verzi contribuie la echilibrarea microclimatului interior. În principiu, acestea absorb particule de praf și vapori de apă, curăță aerul și reglează umiditatea. Există, însă, și plante recunoscute ca veritabili purificatori ai aerului, producând ioni negativi, care calmează durerile de cap și anulează senzația neplăcută de ochi uscați.
#1 Ficusul de cauciuc (Ficus elastica)
Este o plantă spectaculoasă, care poate ajunge chiar și până la doi metri înălțime. Ficusul de cauciuc joacă un rol important în purificarea aerului din casă, eliberând o cantitate semnificativă de oxigen.
Va evolua foarte bine în locuri luminate, dar ferite de razele soarelui. Planta are nevoie de apă de două ori pe săptămână, iar excesul se scurge în vasul de sub ghiveci. Farfuria trebuie curățată periodic, pentru a evita formarea mucegaiurilor. O altă cerință este aceea de a lăsa spațiu în jurul plantei.
Este necesară curățarea periodică a frunzelor, pentru ca rolul de aspirator de praf și noxe să fie îndeplinit eficient.
#2 Aloe vera (Aloe barbadensis)
O suculentă extrem de apreciată și utilizată în medicină și cosmetică, Aloe vera este o plantă care ajută la eliminarea substanțelor toxice din aerul din interior.
Este foarte ușor de îngrijit. Are nevoie de un spațiu luminos și de o cantitate moderată de apă. Udarea se face după ce stratul de pământ de la suprafață s-a uscat complet. Fiind o plantă suculentă, poate rezista fără apă, cu atât mai mult cu cât trebuie evitată udarea în exces, deoarece poate duce la putrezirea rădăcinilor.
#3 Planta păianjen (Chlorophytum comosum)
Numită popular crinul verde sau voalul miresei, este nu doar decorativă și elegantă, dar și ușor de întreținut și capabilă să purifice eficient aerul din camera în care se află, fiind chiar inclusă în nomenclatorul NASA pentru această proprietate. Un exemplar matur poate filtra aerul dintr-o încăpere cu suprafața de 10 mp.
Formează tufe, are frunze lungi, curbate, cu dungi albe, și se simte bine suspendată. Originară din Africa de Sud, are puține pretenții de la mediul din interior. Se dezvoltă repede, este inertă la variațiile de temperatură și lumină, tolerantă față de udările neglijente, dar nu suportă apa în vasul de sub ghiveci. Poate avea orice fel de sol și are nevoie de fertilizatori o dată în fiecare anotimp. Un plus este acela al florilor, mici, lipsite de spectaculozitate, dar foarte parfumate.
Acum ai de unde alege o plantă potrivită pentru interiorul tău. Niciuna dintre cele pomenite aici nu-ți va cere o atenție specială, dar toate te vor răsplăti cu aspectul și beneficiile lor pe termen lung.