Utile

La ce sa fii atent atunci cand iti cumperi o locuinta noua. 3 criterii esentiale de care sa tii cont

Atunci cand vrei sa cumperi o locuinta noua sunt cateva detalii importante pe care sa le iei in considerare.
Sectorul imobiliar a avut, in ultimii ani, o evolutie foarte sinuoasa. Dupa ce a fost unul dintre cele mai dinamice din economie (in urma cu mai mult de zece ani, cand preturile au urcat foarte mult – garsonierele ajunsesera si la 80.000 euro, mai tineti minte?) a venit o perioada in care tranzactiile au scazut si au crescut insolventele. Acum, sectorul imobiliar isi revine, se reiau cautarile de locuinta, cele nou construite fiind la mare cautare printre potentialii cumparatori.

Iar pentru o astfel de achizitie, facuta pe termen lung, cumparatorul trebuie sa tina cont de mai multe aspecte importante. Amplasarea ansamblului, respectarea standardelor de siguranta, elementele de confort si, nu in ultimul rand, informatiile despre dezvoltator, sunt cateva dintre cele mai importante criterii ce trebuie luate in calcul de cei care intentioneaza sa cumpere o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou.

Amplasament 
Amplasarea noului apartament este cel mai important criteriu. De ce? Pentru ca timpul inseamna bani in ziua de astazi, iar o aglomeratie sau lipsa de mijloace de transport in comun rapide (aici vorbim despre metrou sau tramvaiele cu linie „dedicata”, ce nu poate fi blocata de automobilele) iti consuma ore bune, atat din timpul liber, cat si din timpul dedicat serviciului sau afacerii tale.

Pe langa transport, trebuie luate in calcul si caile de acces si parcarile disponibile, dar si facilitatile necesare pentru o familie – magazine, gradinite sau scoli, locuri de joaca si altele. Pe Storia, la fiecare anunt gasiti o harta cu toate facilitatile pe care le poti gasi in imediata apropiere a spatiului.
Securitate

La achizitionarea unei locuinte e bine pentru un potential cumparator sa verifice indeplinirea tuturor standardelor de securitate. Aici nu vorbim doar despre cat de „solida” e cladirea respectiva. Trebuie sa ne gandim si la avizul primit de la pompieri, dupa ce s-a dovedit ca multi dintre dezvoltatori nu au indeplinit conditiile impuse de lege.

Ar trebui sa verificati daca a fost obtinuta autorizatiile de securitate la incendiu pentru darea in exploatare a constructiilor, pentru care dezvoltatorul trebuie sa aiba, printre altele, si avizul de securitate la incendiu, respectiv un scenariu de securitate la incendiu.

Constructia
Cumparatorul trebuie sa ia in calcul si constructia locuintei pe care vrea sa o cumpere. Viitorul proprietar trebuie sa afle ce materiale au fost folosite, dar si informatii despre structura de rezistenta a cladirii. Iar fiecare potential cumparator trebuie sa stie care este suprafata construita si care este cea utila.

Suprafata
Suprafata utila este suprafata neta a locuintei, care nu include si terase, peretii interiori si exteriori sau pe cei comuni. Aceasta ofera potentialului cumparator informatii care ii permit sa isi dea seama cat de spatioasa este locuinta. Pe de alta parte, suprafata construita include terasele, peretii, penetratiile verticale sau elementele de structura. Cumparatorul trebuie sa se gandeasca la suprafata construita si nu la cea utila atunci cand calculeaza pretul, chiar si orientativ, al viitoarei locuinte. Diferentele rezultate sunt, de multe ori, semnificative (spun specialistii), iar asta se resimte cel mai mult in cazul unui credit.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Back to top button