Cum decorezi casa în stilul hygge
Dacă te-ai mutat de curând într-un apartament nou și vrei să îi dai acea atmosferă de acasă, îți recomandăm să încerci un concept care îmbină armonios amenajarea funcțională cu elemente de decor ca să creeze o atmosferă relaxantă și liniștitoare.
Un covor în culori pastelate, o canapea relaxantă, lumânări parfumate, câteva rafturi cu cărți și decoruri cu elemente din natură te vor ajuta să faci din locuința ta o oază de relaxare. Este ceea ce promite stilul hygge – un concept specific danez, unic în lume, despre care povestim în acest articol.
- Ce este stilul hygge
- Ce definește stilul hygge
- Sfaturi pentru a avea o casă hygge
Ce este stilul hygge
Știi acel sentiment pe care îl ai în weekendurile ploioase petrecute în casă, când, îmbrăcat în haine confortabile, savurând un ceai cald, răsfoiești o carte sau te bucuri de serialul preferat printre perne moi și cu nasul sub pături călduroase? Este ceea ce danezii numesc hygge – starea pe care o ai atunci când îți creezi o atmosferă relaxantă, confortabilă, la tine acasă.
Ai aprins lumânări parfumate, ai făcut prăjituri de casă, ai cumpărat un vin bun și ai pregătit deja un playlist de biniște. Pentru danezi, o seară petrecută cu astfel de detalii înseamnă hygge. Iar pentru români se traduce în biniște – un cuvânt căutat, inventat și votat din 2020 ca echivalentul nostru pentru starea de tihnă resimțită în casele noastre.
Dacă ar fi să definim acest termen, cel mai apropiat ar fi „conforte”: atât fizic, mental, cât și emoțional. Numele vine de la un cuvânt norvegian care înseamnă „stare de bine”. Tot danezii folosesc adjectivul hyggeligt dacă vor să descrie o experiență plăcută.
Conceptul a prins atât de bine la nivel mondial, încât a fost preluat și adaptat de o mulțime de oameni, din toate colțurile lumii, care doresc să își transforme casa într-un spațiu confortabil și liniștitor.
În România, hygge a devenit biniște, un concept pentru toți iubitorii de frumos care doresc să își transforme casa într-un „acasă” la care revin cu drag în fiecare zi și în care weekendurile sunt adevărate momente de desfătare.
Pentru a împărtăși beneficiile stilului Hygge, Storia a lansat un proiect unic: Carticica de biniste – ghidul complet al fericirii acasa, o carte-manifest scrisă de specialiști care contribuie la fericirea de acasă. Fiecare capitol din carte este o sursă de inspirație pentru transformarea spațiului de locuit într-un loc în care binele în sine este la el acasă.
Îndrăznim să spunem că acest concept este unul dintre secretele prin care reușești să transformi o simplă casă impersonală în acasă. Deși nu există o rețetă universală pentru acest stil, există câteva elemente prin care poți aduce conceptul hygge și în spațiul tău.
Ce definește stilul hygge
Ca orice rețetă de succes, și această formulă a fericirii, cum o numesc danezii, are ingredientele ei specifice:
1. Detaliile
Dacă dorești să aduci stilul hygge în casa ta, este recomandat să ții cont de toate detaliile existente în locuință, de la culoarea și nuanțele pereților și mobilierului, textura materialelor, locul în care alegi să așezi covorul, până la mirosul lumânărilor parfumate și starea pe care fiecare lucru din casă o inspiră.
2. Culorile pastelate
Nuanțele deschise de gri, cele de cărbune, roz sau albastru deschis, verde sau lila pal sunt tonuri care se regăsesc în amenajarea spațiilor interioare în stil hygge. Ține cont de ele atunci când alegi accesoriile textile pentru canapeaua din sufragerie, veioza pentru dormitor sau ramele fotografiilor pe care le vei așeza pe holul casei.
3. Confortul
Fără niciun dubiu, hygge reprezintă arta de a te simti confortabil, folosindu-te de lucruri simple și puține. Câteva rafturi cu cărți, o ciocolată caldă, o pătură pufoasă, un fotoliu relaxant, un pick-up cu viniluri sunt suficiente pentru a da o notă relaxantă oricărui spațiu.
4. Simplitatea
Nu ai nevoie de multe lucruri ca să creezi o atmosferă confortabilă și plăcută la tine acasă. Dimpotrivă, cu cât sunt mai puține elemente de mobilier, cu cât spațiul este mai aerisit.
Stabilește o curățenie generală, prin care să te eliberezi de toate lucrurile pe care nu le-ai mai folosit de ceva vreme. Fie că este vorba de haine, electrocasnice, elemente de decor, piese de mobilier care nu îți mai plac, adună-le în cutii, apoi du-le la reciclat. Te vei simți mult mai bine după ce ai scăpat de lucrurile care nu făceau altceva decât să ocupe spațiu în casă.
Secretul stilului hygge este să menții totul cât mai simplu și mai puțin aglomerat, mai ales dacă stai într-o garsonieră sau într-un apartament mic. Ca să-ți rămână spațiu pentru ceea ce contează.
Sfaturi pentru a avea o casă hygge
Adaugă elemente naturale
Dacă mergi la o plimbare prin parc sau la pădure, poți aduna rămurele, ghinde, mușchi de copac, flori uscate sau frunze pe care le poți transforma în veritabile obiecte de decor pentru casa ta. Decorațiunile interioare din casele danezilor sunt renumite pentru aspectul lor rustic, natural și simplist.
Lemnul, esențial pentru amenajarea hygge
Alege mobilă și decorațiuni din lemn pentru a amenaja sufrageria sau dormitorul. Fie că vorbim de scaune, măsuțe, podele, rame sau alte obiecte de decor din lemn, acestea sunt potrivite pentru orice locuință create în stilul hygge. Un alt lucru pe care îl poți face este să înlocuiești obiectele de decor bogate în detalii cu rame foto făcute din frunze, scoici, conuri mici de brad, adunate chiar de tine.
Alege culorile deschise
Fiecare nuanță din locuința ta trebuie să fie aleasă cu un singur scop: să te relaxeze și să te binedispună. Paleta de culori dintr-un decor hygge ne duce mai curând cu gândul la calm și lucruri luminoase, decât la elemente obositoare, stridente și extravagante.
Pentru a avea un apartament hygge, alege să păstrezi pereții albi, canapelele sau fotoliile să fie gri deschis sau cărămiziu, iar mobilierul în nuanțe cât mai deschise.
Folosește elemente de bază din conceptul hygge
Lumânările cu miros de scorțișoară sunt potrivite conceptului hygge, la fel și păturile sau pernele din materiale naturale. Bumbacul, lâna, tricotajele, blănurile, catifeaua sunt elemente pe care le vei găsi des în stilul hygge și pe care le poți include natural în decorul casei tale.
Citește și: Cum să-ți decorezi apartamentul într-un mod creativ, inspirat din natură
Hygge este acum biniște, un concept inedit care îmbină elementele funcționale cu cele care aduc liniștea și relaxarea în orice casă. Fie că este vorba de materiale naturale, decorațiuni cât mai simple și textile confortabile, poți transforma orice casă în fortul tău, în care te simți bine.
Sursa foto: Shutterstock