Ce trucuri îți conferă senzația unei case mai spațioase
O locuință de mici dimensiuni este ideală din multe puncte de vedere. De la ușurința pe care o vei avea în a face curățenie, până la costurile mici de întreținere, deținerea unui spațiu ceva mai restrâns te face, de multe ori, să înțelegi cu adevărat sensul expresiei „mai puțin înseamnă mai mult”. Cu toate acestea, există momente în care, deși spațiul disponibil în casa ta îți este suficient, senzația pe care o resimți la nivel vizual este inversă. Dacă vrei să fii mai în apele tale la tine acasă, mai ales atunci când primești pe cineva în vizită, poți face câteva modificări simple și ingenioase în decor.
Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE NOI
În ce moduri faci livingul să pară mai mare
Acest spațiu este elementul central al oricărui apartament, iar dacă vorbim despre o garsonieră, livingul capătă un rol polivalent. Indiferent de dimensiunile acestei încăperi, sarcinile ei rămân aceleași: să poată acomoda mobilierul preferat, să ofere spații de depozitare cu adevărat utile și să fie decorul perfect pentru o seară de film, pentru o cină romantică sau pentru o reuniune restrânsă, între prietenii cei mai buni. Cum reușește o sufragerie oarecare să se transforme într-un spațiu cu adevărat primitor?
Prima capcană pe care trebuie să o eviți este vopsirea pereților în tonuri închise. Alege, în schimb, albul, cremul, nuanțele de ocru sau chiar galbenul. Efectul va fi complet numai dacă vei alege culori deschise și pentru pardoseală sau tâmplărie. Renunță, așadar, la nuanțele clasice, cum ar fi wenge, nuc și mahon, pentru unele mai deschise, ca stejar pastel, mesteacăn și arțar. Spațiul mai permisiv nu trebuie să fie doar o iluzie, ci poate fi transformat într-un fapt cât se poate de concret. În locul unei biblioteci masive, poți amplasa polițe și etajere ce vor fi la fel de utile, dar îți vor lăsa un loc important la nivelul podelei.
Acesta va fi un prilej foarte bun pentru a găsi câteva ghivece cu plantele tale de interior preferate, un alt truc prin care livingul va fi mai primitor de fiecare dată când îi vei trece pragul. Canapeaua extensibilă și un corp de mobilier modular, sub forma unui dulap multifuncțional, te ajută să menții aspectul util al livingului. Un pont ce ține de subtilitate, dar care va desăvârși senzația de încăpere aerisită, este reprezentat de alegerea corpurilor cu picioare, datorită efectului de fluență pe care îl aduc în orice decor.
Vezi categoria noastră de ▶️ CASE NOI
Cum obții un aspect mai aerisit al dormitorului
Cu dimensiuni mai puțin generoase decât cele ale unui living, dormitorul reprezintă o temă interesantă pentru oricine dorește să creeze senzația de casă cu spații generoase. Prima limitare pe care ți-o ridică această încăpere este reprezentată de locul pe care trebuie să îl ocupe patul. Plasat la mijlocul unuia dintre pereți, va lăsa loc puțin în laterale. Așezat într-unul din colțurile camerei, va îngreuna procesul de urcare, respectiv coborâre, a unuia dintre parteneri. Poți amplasa patul la o distanță mai apropiată de fereastră, fără a-l lipi de perete. Astfel, vei avea vedere către exterior, încă de la prima oră a zilei, și te vei putea mișca în deplină libertate.
În situația în care dormitorul tău nu beneficiază de lumină naturală într-o măsură care să te mulțumească, ai la dispoziție posibilitatea de a amplasa o oglindă, fie pe pereții opuși ferestrei, fie pe ușile dressingului, fie pe peretele în fața căruia este amplasată comoda. Tot pentru o senzație mai pregnantă de spațiu luminos, poți merge pe varianta unei palete monocrome de culori. Astfel, lenjeria de pat, pereții și piesele cheie din ansamblul mobilierului pot avea aceeași culoare. Desigur, vei alege tonuri calde, cu efect odihnitor, dar poți merge și pe o combinație clasică de alb și lemn natur, mai ales dacă te-ai hotărât să înglobezi în decorul dormitorului un birou la care să îți desfășori lucrul de acasă.
La fel ca în cazul livingului, și în dormitor poți lăsa liberă o porțiune cât mai mare de podea, cu ajutorul corpurilor suspendate. Dacă, totuși, alegi să amplasezi mobilier de mari dimensiuni în dormitor, mergi pe varianta unui șifonier pe toată înălțimea camerei sau a unui dressing, dar neapărat cu uși culisante. În acest mod, nu vei percepe volumul masiv al mobilierului și vei avea impresia unei camere mai spațioase. Nu în ultimul rând, ai posibilitatea de a maximiza rolul pe care îl are fiecare piesă de mobilier, pentru a „ascunde” diferite obiecte. Patul poate fi ales astfel încât să înglobeze o ladă de depozitare, iar dacă ai deja unul, dar cu design minimalist, poți folosi cutii speciale, pe care să le ții sub el.
Cum faci bucătăria să pară mai spațioasă
Despre bucătărie se pot spune multe, de la faptul că reunește de fiecare dată familia, în jurul mesei, până la recunoașterea ei drept cafenea de ocazie, atunci când timpul ploios ne împiedică să ieșim din casă. O locuință cu design aerisit nu poate avea o bucătărie aglomerată, așa că ai nevoie să te debarasezi de tot ce este în plus în decorul acestei încăperi. Primul stil la care se gândesc cei mai mulți dintre noi, când pui accentul pe minimalism, este cel scandinav. Definit de obiecte cu design suplu și linii angulare, precum și de combinația dintre lemn și fibrele textile, acest stil îți este mai accesibil decât crezi. Chiar dacă nu îl implementezi în întregime, poți folosi acest mod de amenajare drept sursă de inspirație în bucătăria ta.
Vezi categoria noastră de ANUNTURI
Vei merge, așadar, pe un alb general, la nivelul pardoselii și pereților, la care vei adăuga clasicul contrast cu negrul mobilei și al unora dintre electrocasnicele mari. Poți adăuga pete de culoare sub forma corpurilor suspendate în culori pastelate, iar o mișcare curajoasă ar fi înlocuirea mesei rotunde cu una dreptunghiulară, care să pornească dintr-unul dintre pereți, la care să accesorizezi un set de scaune cu picioare lungi. Blatul acesteia poate fi din lemn natur, caz în care vei obține o combinație interesantă, dacă vei alege electrocasnice din inox. Pentru o senzație de spațiu deplin, poți tapeta unul dintre pereți cu un placaj din cărămidă. Dacă bucătăria ta este de dimensiuni foarte mici, ai la dispoziție montarea unei mese rabatabile, pe care să o fixezi pe orice perete vrei.
Indiferent dacă locuiești într-o casă sau într-un apartament, ai multe posibilități de a te simți mai bine la tine acasă. Ideile de mai sus sunt cel mai bun punct de pornire.