Amenajează-ți bucătăria ca un profesionist – idei, sfaturi și inspirație în design
Bucătăria este mai mult decât locul în care se gătește, fiind una dintre zonele multifuncționale ale casei. De aceea este necesar să fie confortabilă, practică, plăcută și ușor de întreținut.
Secretul unei bucătării perfecte stă în planificarea riguroasă a fiecărei etape de amenajare și în abordarea unui stil care să răspundă necesităților familiei.
În continuare îți prezentăm un ghid util care te va ajuta să faci alegeri corecte.
- Planul de amenajare a bucătăriei
- Regula celor trei spații din bucătărie
- Amenajarea bucătăriei în funcție de formă și suprafață
- Stiluri de amenajare bucătărie
- Idei de amenajări în funcție de cromatică
Planul de amenajare a bucătăriei
Fie că amenajezi de la zero sau o reamenajezi, începi cu un plan. Acesta trebuie să țină cont de buget, de tipul bucătăriei (închisă sau open space), de forma acesteia, de stilul de viață personal sau al familiei și de tipul de amenajare dorit.
Planul trebuie să includă o ordine logică și practică a etapelor, de la poziția instalațiilor de apă, gaz și electricitate, inclusiv necesitatea unei repoziționări a acestora, precum și cromatica generală din bucătărie, în funcție de amenajare. Nu omite sursele de iluminare și ia în calcul poziția ferestrei astfel încât să rămână funcțională și să fie inclusă inteligent în amenajare.
Un plan corect ține cont de dimensiunea bucătăriei și stabilește de la bun început forma de organizare a pieselor de mobilier. Bucătăria este liniară, în formă de L sau U? De răspuns depind și suprafețele care vor fi acoperite cu gresie, faianță sau alte materiale, dar și tipul electrocasnicelor (clasice sau încastrate). Ai mai putea ține cont de funcțiile suplimentare pe care le poate avea bucătăria, cum ar fi locul de luat masa.
Este bine de știut că ai nevoie de autorizație vrei să dărâmi un perete de rezistență pentru a obține o bucătărie open space.
Regula celor trei spații din bucătărie
Acest principiu de amenajare a bucătăriei a făcut carieră după anii 1920 și ar putea fi luat în calcul ca opțiune în planul de amenajare. Cu toate acestea, trebuie spus că, în ciuda unor avantaje, nu are un rol estetic, ci doar funcțional.
Regula celor trei spații se referă la cele trei zone importante din bucătărie: spațiul de lucru, care include blatul de lucru și electrocasnicele pentru gătit, frigiderul și chiuveta.
În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice din bucătărie. Acest principiu nu poate fi aplicat în bucătăria liniară, dar este util într-una mare.
Designul modern al bucătăriilor a devenit atât de variat încât regula s-a transformat într-o variantă mai practică, respectiv cea a zonelor de interes. Astfel, avem o zonă de lucru, care poate cuprinde plita, cuptorul, chiuveta și blatul de lucru. Apoi o zonă de luat masa, care poate să fie masa din bucătărie sau insula. Și mai rămâne zona de depozitare, care cuprinde dulapurile, zona rece (frigiderul) și mașina de spălat vase.
Vezi AICI ansambluri rezidențiale din București
Amenajarea bucătăriei în funcție de formă și suprafață
Forma pe care o are bucătăria dictează modul de amenajare a acesteia. Suprafața încăperii este la fel de importantă, pentru că, în cazul celor mici, obligă la o gestionare cu maximum de eficiență a spațiului.
Indiferent de formă și dimensiune, totul trebuie realizat astfel încât să fie obținut maximum de funcționalitate, iar dotările incluse în amenajare să răspundă necesităților.
Bucătăria dreptunghiulară
Amenajarea ideală pentru acest tip de bucătărie este cea liniară. Este varianta cea mai simplă și soluția cea mai utilizată în bucătăriile lungi și înguste, fie că au suprafață mare sau mică. Toate elementele de mobilier și electrocasnicele sunt poziționate pe una dintre laturile lungi.
Acest stil de amenajare folosește mult verticala pentru a câștiga spațiu de depozitare suplimentar. Cu toate acestea, este important ca peretele amenajat să nu fie compact, iar dulapurile să nu sufoce încăperea. Sunt binevenite corpurile de tip „soldat” care pot include electrocasnice încorporabile.
Nu abandona celălalt perete lung. Acesta poate avea polițe deschise sau poate fi colorat într-o culoare de accent. Dacă există spațiu, se poate include un loc de luat masa. În bucătăriile mici ia în calcul o masă rabatabilă care să fie folosită doar atunci când este nevoie.
Bucătăria pe colț
Această amenajare poate fi utilă într-o bucătărie lungă și mai lată. Amenajarea se face sub forma literei L și este cea mai bună soluție de organizare a unei bucătării pentru că oferă multe spații de depozitare și scurtează distanța dintre principalele arii de interes.
O altă variantă este cea a amenajării pe două laturi paralele. Deși la prima vedere, alegerea va îngusta și mai mult încăperea, are avantaje:
- scurtează distanțele între principalele zone de activitate (frigider, chiuvetă, aragaz)
- oferă mult spațiu de depozitare
- permite amenajarea unui loc de luat masa într-una dintre extremitățile camerei, împărțind vizual spațiul în două zone de activitate distincte, cea de preparare a mâncării și cea de luat masa.
Bucătăria în formă de U
Acest gen de amenajare este potrivit pentru bucătăriile mari, dar cu imaginație și elemente de mobilier alese inspirat, orice bucătărie se poate organiza astfel. Este o soluție practică și organizată care oferă spații de depozitare multiple și care utilizează toata suprafața încăperii.
Este genul de bucătărie care se pretează pentru montarea chiuvetei pe colț sau în dreptul ferestrei și care permite, la fel de bine, electrocasnice clasice sau încorporabile, o insulă și spațiul de luat masa, dar totul depinde de spațiu și de stilul amenajării.
Bucătăria cu insulă
Orice bucătărie poate include o insulă, acest lucru depinzând de spațiu și nevoile reale ale celor care folosesc bucătăria. Insula poate fi zonă de gătit, cu plită și chiuvetă integrate în blat și cu spații de depozitare sub formă de dulapuri proiectate în partea inferioară a blatului sau poate fi doar un spațiu suplimentar care să funcționeze ca loc de luat masa sau pentru alte activități ocazionale.
Există insule mobile, cu dimensiuni variabile, adaptate spațiului, care să fie folosite atunci când este necesar.
Bucătăria open space
În acest caz, accentul trebuie pus pe modul în care sunt delimitate cele două zone: cea dedicată bucătăriei și zona livingului. Poți face asta printr-o insulă ori peninsulă formată dintr-un bar special cu scaune înalte sau printr-un corp de rafturi. De asemenea, poți folosi sisteme de iluminat diferite.
Bucătăriile open space sunt liniare sau în formă de L și au neapărată nevoie de o hotă de mare putere. Stilul de amenajare este compact, cu un blat care cuprinde chiuveta și plita.
Pentru acest gen de bucătărie electrocasnicele încorporabile sunt soluția optimă. Varianta clasică poate fi luată în calcul doar dacă bucătăria este foarte mare, are lumină naturală și continuă cu o zonă de luat masa, amenajată la rândul ei corespunzător.
Bucătăria mică
Amenajarea acestora poate să fie o reală provocare, dar folosind trucurile potrivite în ceea ce privește alegerea culorilor și a materialelor și cu o organizare inteligentă rezultatele pot fi spectaculoase.
Amenajarea ideală este cea liniară sau, dacă forma o permite, în L. Limitează pe cât posibil să aglomerezi spațiul cu dulapuri suspendate și analizează cu maximă atenție utilitatea fiecărui corp de mobilier inclus în amenajare. Optează pentru electrocasnice încorporate, pentru că oferă un aspect ordonat, echilibrat și uniform, care se potrivește cu suprafața mică a bucătăriei.
Citește și: Amenajarea unei bucatarii de mici dimensiuni: ponturi utile
Bucătăria pătrată
În funcție de poziția ferestrei, a ușii și eventual a unei a doua uși care oferă acces spre balcon, terasă sau grădină, bucătăria pătrată poate fi amenajată în orice formă. Dacă cele cu suprafață mare pot fi gândite în formă de U sau L, cu laturi egale sau inegale, cele mai mici se pot amenaja ideal în mod liniar, oferind și spațiu pentru luat masa.
Acest tip de bucătărie se pretează și pentru o amenajare pe două laturi, mai ales dacă ușa și fereastra sunt față în față. Unul dintre pereți poate fi amenajat ca zonă de depozitare cu dulapuri care să acopere tot peretele. Soluția este o alternativă bună în bucătăriile mari, amenajate liniar.
Descoperă AICI ansamblurile rezidențiale noi din Iași
Stiluri de amenajare bucătărie
Stilul de amenajare depinde de alegerile personale. Cu toate acestea, ia în calcul că stilul unei bucătării open space trebuie să fie în acord cu restul amenajării. Suprafața și forma bucătăriei nu condiționează alegerea unui stil sau a altuia, deși unele variante sunt mai potrivite pentru bucătăriile mici, în timp ce altele se potrivesc doar în cele spațioase.
Este de preferat ca pentru o bucătărie mică, indiferent de formă, să alegi un stil cât mai simplu.
Pentru a putea face alegerile mai ușoare, merită să iei în calcul faptul că primele trei stiluri de amenajare ideale pentru bucătării sunt: modern, ales de majoritate, având nenumărate opțiuni în ceea ce privește mobilierul, urmate de cel contemporan cu note clasice, care permite o bună personalizare a decorului, și de stilul minimalist rafinat, pe care îl aleg preponderent cei care locuiesc în case individuale și au bucătării mari.
Stilul modern în bucătărie
Este cea mai comodă și actuală soluție de amenajare a bucătăriilor și reușește foarte bine să combine nevoia de multifuncționalitate cu spațiul disponibil și individualitatea proprietarilor casei. O bucătărie modernă înseamnă utilizarea rațională a spațiului, cu linii curate, spații deschise și materiale actuale (prelucrate sau chiar reciclate) funcționale, cea mai practică fiind asocierea dintre lemn și piatră.
Blatul și dulapurile de bucătărie sunt cele care imprimă stilul, iar amenajarea modernă permite o paletă largă de soluții adaptate oricărui buget și compatibile cu orice structura – liniară, în L sau U, dar și cu orice suprafață.
Dulapurile și blaturile au linii clare, simple, îmbinările sunt perfecte, aspectul general este unul rațional și confortabil. O bucătărie modernă poate fi colț social, biroul de acasă, zona de gătit sau orice altceva este nevoie într-o locuinta moderna.
Stilul minimalist în bucătărie
Funcționalitatea și simplitatea sunt trăsăturile care definesc stilul minimalist. Frumusețea amenajării vine din materialele folosite. Minimalismul este caracterizat prin rafinament, astfel că, alegerea texturilor potrivite este esențială pentru definirea stilului. Optează pentru beton, lemn, piatră și cărămidă.
Tipic pentru amenajarea de acest fel este că nu există un punct focal, decorul este uniform, de o monotonie studiată și căutată. Organizarea trebuie să fie perfectă, o astfel de amenajare fiind în contradicție cu orice forme de dezordine, iar detaliile decorative lipsesc sau sunt reduse la accente naturale: plante și fructe, numărul de articole expuse pe blat fiind strict limitat.
Stilul minimalist înseamnă linii simple și drepte, forme geometrice și materiale brute.
Stilul scandinav în bucătărie
Este o alegere caldă, elegantă și simplă care îmbină funcționalitatea cu o atmosferă primitoare. Stilul scandinav este luminos și foarte ordonat, cu multe suprafețe albe, contraste puternice și este caracterizat prin ordine și organizare meticuloasă.
Sunt preferate materialele naturale, lemnul natur sau cele care imită această textură. O bucătărie în stil scandinav poate fi personalizată prin adăugarea elementelor de decor și a țesăturilor.
Stilul rustic în bucătărie
Caracteristica principală este confortul, sub toate aspectele, atât funcțional, cât și estetic. Deși ar putea exista ideea că este necesar un decor general rustic, o astfel de amenajare, în bucătărie, se potrivește oricărui stil general din locuință, dar este ideal într-o locuință clasică.
Poți obține acest aspect folosind chiuvete mari, baterii din cupru cu aer vechi, dulapuri compacte din două părți, unite printr-o zonă de lucru, rafturi deschise și o masă din lemn natur. Adaugă metal, piatră naturală, lemn neprelucrat, ceramică și completează cu o paletă de culori blândă și țesături naturale din in și bumbac.
Stilul vintage în bucătărie
Este important să faci distincția corectă între stilul rustic și cel vintage, deși deseori cele două amenajări se vor suprapune, împrumutând unul de la altul elemente de decor. Cu toate acestea, în esență sunt diferite. O bucătărie vintage are personalitate și fiecare element trebuie luat în calcul, de la podele la elemente decorative ale pereților, de la electrocasnice până la obiectele de mobilier.
O astfel de amenajare poate include, cu mare succes, piese de mobilier recuperate și recondiționate. Alege rafturi deschise, sticlă veche și combinații de elemente care aparent nu se asociază. Amenajat cu atenție, pot fi adăugate detalii moderne. Acest stil a devenit foarte actual pentru bucătăriile din prezent, are o estetică liniștitoare, implică un buget redus, mai ales dacă alegi să recondiționezi și să adaptezi piesele de mobilier, și funcționează ca o oază de liniște în vacarmul modern.
Stilul clasic în bucătărie
Stilul clasic este prin excelență elegant, dar în același timp flexibil și adaptabil. Este una dintre amenajările atemporale care se integrează în orice stil general din casă, este potrivit pentru toate bucătăriile, indiferent dacă sunt mari sau mici, dreptunghiulare sau pătrate.
Principiile sunt și ele simple: nici prea ornamentat, nici prea impersonal, adaptabil oricărui stil de viață, compatibil cu o gamă largă de gusturi, stiluri și bugete.
O amenajare de acest tip este funcțională și monotonă cromatic. Include mereu piatră naturală (marmură sau imitații), sticlă și puțin metal și are nevoie de elemente din inox. Această amenajare este pusă în evidență de contrastele dintre materiale și le include perfect pe cele actuale, fie că este vorba despre gresie, faianță, lucioase sau mate.
Vezi AICI cele mai noi ansambluri rezidențiale din Cluj
Idei de amenajări în funcție de cromatică
Alegerea culorilor din bucătărie este inclusă în planul inițial și trebuie să ia în calcul atât stilul în care va fi amenajată bucătăria, cât și dimensiunile acesteia. Stilul contează pentru că toate, cu excepția celui vintage și rustic, sunt unitare și echilibrate, în tonuri neutre sau calde, iar dimensiunea are relevanță dat fiind faptul că, prin culoare, se poate crea iluzia unui spațiu mai mare sau pot fi generale detalii care influențează decorul (folosind, de exemplu, un perete de accent).
Alegerea schemei de culori trebuie să genereze armonie vizuală și să fie în acord cu stilul ales. Cu toate acestea, culorile din bucătărie nu se limitează la cele folosite pentru pereți, podele și dulapuri, ci vizează inclusiv textilele și vesela, iar fiecare în parte contribuie la această unitate cromatică.
Folosește schema clasică a celor două culori dominante la care se adaugă o a treia, de accent. Blaturile și podelele sunt a doua culoare dominantă din bucătărie, prima fiind reprezentată de piesele de mobilier. Aceste nuanțe pot fi opuse sau complementare în funcție de stil. Optează pentru culori opuse în amenajarea minimalistă, scandinavă și clasică și culori complementare în amenajările moderne, rustice și vintage.
Pentru realizarea schemei cromatice este utilă o strategie a modului în care se stabilesc culorile:
- Alege inițial stilul amenajării din bucătărie.
- Stabilește mobilierul de bucătărie și poziționrea lui, pentru că dulapurile sunt baza unității cromatice.
- Planul cromatic continuă cu alegerea electrocasnicelor. Frigiderul, mașina de spălat vase și chiuveta vor avea cel mai mare impact asupra schemei de culori, iar acestea trebuie să facă un corp comun cromatic și stilistic cu mobilierul. Dulapurile albe, crem se potrivesc cu electrocasnice negre sau gri, iar cele de inox cu nuanțe de maro, culori vibrante și nuanțe de gri.
- Pasul următor îl reprezintă alegerea blatului și a culorii podelelor. În afară de considerente practice și bugetare, blaturile sunt elemente vizuale de impact, ocupă o parte semnificativă a spațiului și este necesar un acord între culoarea acestuia și cea a mobilierului pentru armonie vizuală. Ideal, blatul trebuie să corespundă culorii podelelor. Utilizează materiale cu texturi identice pentru podele și blat. Alege mai întâi materialul, apoi textura și la final culoarea.
- La final stabilește culoarea pereților. Nuanța ideală este una care „leagă” podelele și mobilierul. Alegerile ideale: alb, crem, diverse tonuri pastelate de alb sau gri pentru că se potrivesc cu majoritatea stilurilor. Culorile vibrante sunt o alegere doar atunci când piesele de mobilier sunt minimaliste, simple, iar culorile acestora neutre.
- Detaliile sunt cele care permit accentele personale și înfrumusețează. Elemente precum robinete, mânere de dulap și corpuri de iluminat sunt alese la final și definesc amenajarea.
Materialele folosite pentru finisaj, gresie și faianță
Atunci când alegi gresia și faianța sunt necesare câteva detalii:
- suprafață mată sau lucioasă – cea lucioasă oferă un aspect mai luminos, dar scoate în evidență petele și amprentele;
- gresie și faianță realizate din lut alb sau lut roșu – cele din lut alb sunt mai rezistente la factori externi;
- rezistența la abraziune – poți alege între cele destinate unui trafic intens sau normal.
Elementele finale ale amenajării le reprezintă textilele, corpurile de iluminat, elementele decorative și plantele.
Cu excepția corpurilor de iluminat, care este bine să se încadreze în stilul general al amenajării și să servească distinct celor trei zone importante din bucătărie, celelalte elemente sunt amprenta personală.
Secretul unui finisaj plăcut este să nu aglomerezi și să le păstrezi în linia funcțională.
Luând în calcul fiecare detaliu din acest ghid, vei realiza o bucătărie frumoasă, confortabilă, elegantă și multifuncțională.