Amenajarea livingului: stiluri, modele și sfaturi utile de care să ții cont
Livingul, camera de zi sau sufrageria este centrul casei, spațiul social și multifuncțional din locuință. Este zona care oferă confort tuturor și este deschisă musafirilor. În mod tradițional, livingul este destinat relaxării și timpului petrecut în familie.
Camera de zi are nevoie de o amenajare care să răspundă tuturor nevoilor, să fie în armonie cu restul încăperilor din casă, dar, în același timp, să aibă personalitate proprie. Astfel, amenajarea livingului poate fi un demers provocator și complex.
Pentru a avea o cameră de zi primitoare și confortabilă, ai nevoie de o strategie de amenajare. În funcție de ea, vei alege piesele de mobilier, culorile, elementele decorative, dar și stilul amenajării – clasic, modern, minimalist și așa mai departe.
- Plan de amenajare a livingului
- Stiluri de amenajare pentru living
- Cum amenajezi livingul în funcție de tip și suprafețe
- Cum amenajezi livingul în funcție de culoarea pereților
- Decorațiuni pentru living
- Iluminarea livingului
Plan de amenajare a livingului
Sunt mai multe criterii pe care trebuie să le analizezi, înainte de a trece la amenajarea propriu-zisă a livingului. Realizarea unui plan care să înglobeze toate elemente necesare este un demers util și necesar.
Bugetul pentru amenajare
Stabilirea bugetului este o prioritate în orice proiect care implică amenajarea unui spațiu. În funcție de sumele disponibile, se poate face un plan amănunțit, care pleacă de la piesele esențiale de mobilier până la electronice.
Ia în calcul piesele de mobilier care ar putea fi recondiționate, dar și elementele pe care le poți realiza pe cont propriu, cu investiție minimă. În funcție de bugetul disponibil, poți alege și stilul amenajării, în condițiile în care fiecare abordare presupune costuri diferite. Nu omite ca posibilă soluție a unei amenajări reușite pe cea care să reflecte personalitatea familiei.
Spațiul de care dispui
Ca să poți alege stilul amenajării livingului, suprafața este aliatul tău. Unul dintre marile secrete ale unei amenajări reușite este ca piesele de mobilier incluse într-o amenajare să fie proporționale cu spațiul util. Acum este momentul să decizi dacă ai nevoie de o canapea dublă sau triplă sau dacă un colțar este mai potrivit. Tot acum decizi dacă vei alege varianta extensibilă a unei canapele sau pe cea minimalistă, precum și cât de mari vor fi spațiile de depozitare, dar și forma acestora.
Foarte util ar fi să faci pe hârtie o schiță a încăperii, pe care să notezi dimensiunile și să realizezi variante cu mobilierul pe care-l integrezi. Ține cont că există mereu o diferență mare între plan și realitate. Evită să aglomerezi încăperea, indiferent dacă este mare sau mică, și pleacă mereu de la piesele de mobilier fără de care nu se poate. Mizează pe elemente de mobilier multifuncționale. O canapea și masă extensibilă, de exemplu.
Living închis sau open space
Există anumite diferențe de amenajare între un living închis, clasic și unul de tip open space. Acesta din urmă poate include holul de intrare în casă și/sau bucătăria. Un open space oferă posibilități mai variate de amenajare, dar și reguli stricte de delimitare a zonelor. Marele beneficiu este acela că transformă un spațiu mic într-unul încăpător, degajat, aerisit și mult mai luminos. O astfel de soluție se pretează bine cu stilul de viață al omului modern, foarte activ și, implicit, mult mai practic.
Indiferent de alegerea făcută, integrează în camera de zi și elemente de entertainment: un smart TV, o consolă de jocuri, un sistem Home Cinema, dar și câteva board games de adulți. Alături de această structură, adaugă o bibliotecă modernă sau clasică, perfectă pentru cărți și elemente de decor.
Culorile și materialele folosite
Ai stabilit bugetul și știi deja în ce direcție mergi cu amenajarea livingului. Acum trebuie să te gândești la culorile și materialele pe care le vei folosi, astfel încât designul să aibă coerență de la un cap la altul.
Dacă ai o sufragerie mai mică, o idee bună ar fi să optezi pentru culori deschise (gri, verde sau albastru deschis, bej sau inegalabilul alb, cu toate tonurile sale), pentru că acestea creează iluzia de spațiu și amplifică lumina. Negrul, folosit ca accent, verde smarald sau bleumarin, roșul sau alte tonuri mai dense reprezintă o opțiune pentru livingurile spațioase, însă, dacă vrei să obţii un joc al contrastelor, poți folosi aceste nuanțe numai pe un singur perete.
Culorile calde, pastelurile și nuanțele pământii sunt soluțiile perfecte pentru crearea unei atmosfere intime, dar și pentru o amenajare modernă.
În ceea ce privește materialele utilizate, acestea ar trebui să corespundă stilului de amenajare ales. Materialele naturale sunt prima alegere. Lemnul și culorile în tonuri de pământ sunt o opțiune bună pentru a induce o atmosferă intimă și caldă, specifică unui stil clasic și modern. Marmura, piatra naturală și sticla oferă fluiditate decorului și sunt potrivite pentru amenajări moderne, minimaliste. Adăugând metal, decorul capătă aspect industrial.
Vezi categoria noastră de ▶️ CASE NOI
Stiluri de amenajare pentru living
Stilul amenajării în sine este definit de piesele de mobilier, culorile alese, decorațiuni și detaliile care creează atmosfera, dar și de spațiul disponibil. Stilul modern și contemporan, dar și cel minimalist sunt potrivite unui living cu dimensiuni medii, atat într-o încăpere închisă, cât și în una de tip open space, în timp ce varianta clasică este mai adecvată pentru o cameră cu suprafață mai mare.
Ca principiu, este bine de știut că nu există limitări stricte între stilul de amenajare ales și suprafața sau tipul compartimentării: închis sau open space.
Stilul modern
Modern este un termen larg utilizat în amenajările interioare și este definit de linii curate, clare și elegante, cu o paletă de culori simplă, diferite tonuri de alb și gri sau alte nuanțe deschise, puse în valoare de accente de culoare tari, accesorizate cu metal, sticlă și oțel, cu elemente decorative puține. Amenajarea este completată cu lemn, sticlă și țesături moi.
Sunt folosite piese de mobilier multifuncționale, care acoperă mai multe nevoi, și este evitată aglomerarea. Un living modern are un aspect aerisit și mizează mult pe latura practică a pieselor utilizate.
Stilul contemporan
Modern și contemporan sunt două stiluri frecvent confundate, deși au caracteristici diferite. Stilul contemporan este o actualizare a celui modern, este mai fluid și mult mai personal. O astfel de amenajare permite combinații de tipuri de piese de mobilier și zone de interes în living.
Este mai prietenos și mai puțin riguros decât cel modern, poate avea accente clasice sau minimaliste și mai multă culoare. Poate include linii curbe și elemente atipice.
Stilul clasic
Dacă designul modern pune accentul pe liniile drepte și doar pe elementele utile, cel clasic este mai complex, are accente somptuoase, complexe, deseori încărcate, oferind un aspect opulent, bogat ornamentat.
Este folosit cu preponderență lemnul masiv pentru mobilier, dar și catifeaua, mătasea și alte țesături rafinate. De asemenea, sunt utilizate culori în tonuri mai închise: roșul, negrul, albastrul sau auriul, dar și decorațiuni de mari dimensiuni, inclusiv candelabre și piese de artă.
Stilul rustic
Designul rustic este de inspirație naturală, folosește elemente brute și adesea nefinisate, inclusiv lemn și piatră. Un living în stil rustic nu trebuie să te ducă cu gândul la casa bunicilor, dar trebuie să genereze o atmosferă caldă, intimă, relaxantă. Stilul rustic nu înseamna piese de mobilier vechi sau demodate, ci un rafinament atent căutat și studiat, care să inducă o stare confortabilă.
Designul rustic include piatră, grinzi sau podele din lemn, culori deschise, cu imprimeuri pale, inspirate din natură. Optează pentru elemente nefinisate, țesături moi și materiale naturale.
Stilul vintage
Stilul vintage al livingului împrumută din elementele celui rustic. Culorile sunt calde, fiind preferate nuanțele de pământ și piesele de mobilier cu aspect învechit, uneori mari, masive.
Este considerat a fi una dintre cele mai dificile amenajări interioare, pentru că fiecare element al compoziției trebuie să facă parte dintr-un puzzle, aspectul final fiind dat de ansamblu, nu de fiecare piesă în parte. Poate să fie o idee bună să incluzi antichităţi, piese de colecție: tablouri, oglinzi, veioze, covoare, broderii, colecții de vase ornamentale din porțelan și cuverturi, care să realizeze un decor cu o personalitate aparte.
Stilul industrial
Combinația dintre lemn și fier forjat, interioarele spațioase, pereții din cărămidă sau cei care au un aspect uzat și tonurile închise au transformat stilul industrial în unul dintre cele mai populare modele de design ale momentului. O amenajare iconică având o temă de design industrial ar fi o mansardă renovată dintr-o fostă clădire industrială.
Un living amenajat în acest stil include canapele de mari dimensiuni, din piele naturală sau întoarsă, comode ori rafturi din lemn și fier forjat. Sunt folosite preponderent culorile închise.
O astfel de amenajare impune tavane înalte, corpuri de iluminat suspendate, din metal, și mobilier funcțional puțin. De asemenea, în decor se potrivesc arta abstractă și fotografiile mari.
Stilul scandinav
Poate fi considerat o variantă mai blândă a minimalismului, principiul de bază al acestui stil fiind omagiul adus simplității și ordinii. Livingurile decorate astfel se limitează la strictul necesar și au puține accesorii.
Pentru un interior scandinav, culorile ideale sunt cele ce realizează contraste puternice, cum ar fi albul și negrul. De asemenea, sunt importante piesele de calitate, în linii simple, ordonate, dar şi lumina. Piesele de mobilier sunt funcționale și încorporează elemente naturale (lemnul natural, aluminiul emailat, oțelul). Dacă există accente de culoare, acestea provin de la elementele de artă, plante sau țesături.
Vezi AICI oferta noastră de APARTAMENTE NOI
Cum amenajezi livingul în funcție de tip și suprafețe
Pe lângă alegerea stilului în care este amenajat livingul, trebuie luate în considerare și dimensiunea acestuia, forma și tipul (închis sau open space).
Amenajarea unui living mic
Primul pas este alegerea unor culori deschise pentru pereți și pardoseală, care să amplifice volumele. Piesele multifuncționale care se pot adapta după necesitate sunt o strategie bună, la fel ca păstrarea proporțiilor. De exemplu, o canapea dublă, extensibilă este o alegere mai inspirată decât una supradimensionata. Rezumă-te la elementele absolut necesare și nu adăuga nimic ce nu are o funcție precisă.
Alege piese de mobilier din sticlă, cu picioare înalte, optează pentru corpuri suspendate și oglinzi. Folosește verticala, dar numai pe un singur perete, și rezumă-te la elemente de decor minime, alegând, de exemplu, tablouri mari.
Folosește mereu un contrast între piesele de mobilier și pereți, renunță la draperii și profită de lumina naturală.
Amenajarea unui living mare
Camerele mari nu înseamnă o aglomerare de piese de mobilier. Este foarte ușor să te lași păcălit de spațiul generos și să înghesui mobilier și accesorii decorative.
Delimitează spațiile prin elemente separatoare: covoare, piese de mobilier poziționate perpendicular pe pereți. Cea mai bună abordare este aceea a zonelor de interes, organizate în funcție de rolul lor:
- zona de relaxare, unde se află canapeaua și fotoliile;
- zona de divertisment, spațiul pentru dining;
- eventual, un birou sau o zonă de lectură.
Păstrează stilul comun și cromatica. Nu lipi mobilierul de pereți și accesorizează camera cu elemente care să o „lege” și care să creeze un spațiu prietenos și unitar. Un truc care dă personalitate este stabilirea unor puncte care să atragă privirea, prin elemente care ies în evidență, cum ar fi culorile de accent intense ori elementele decorative.
Amenajarea unui living dreptunghiular
Dintre toate tipurile de living, cele dreptunghiulare sunt mai pretențioase. Rezistă tentației de a așeza piesele de mobilier pe lateral și de a crea un culoar central, pentru că, în felul acesta, nu vei face decât să accentuezi forma neprietenoasă a încăperii.
O soluție ar fi aranjarea mobilierului (a canapelei, în special) în forma literei L sau a literei U: vei păstra, astfel, o zonă de trecere, iar livingul tău nu va mai semăna cu un hol lung. De asemenea, mizează pe piesele circulare (de exemplu, covor și măsuță de cafea rotunde), pentru a echilibra abundența liniilor și a colțurilor.
Nu în ultimul rând, folosește-te pe cât posibil de impactul luminilor, pentru a accentua anumite colțuri ale livingului și a distrage atenția de la forma camerei.
Amenajarea unui living pătrat
În cazul livingurilor care au forma unui pătrat, principalul pas este stabilirea punctului central, care poate să fie TV-ul sau colțul de socializare. Așază un covor mai mare, care să delimiteze zona de conversație, și amplasează canapeaua la marginile covorului, în colțul opus televizorului.
În jurul acestui punct central, adaugă alte piese de mobilier, în funcție de cât este de generos spațiul. Un truc bun este o bibliotecă asimetrică pe unul dintre pereți, de preferat pe cel pe care se află ușa. În felul acesta, laturile camerei nu vor mai părea supărător de egale.
Amenajarea unui open space
Această soluție oferă posibilitatea utilizării foarte eficiente a spațiului, raportat la necesitățile familiei, în general, și ale fiecărui membru, în special. Nimic nu impune reguli, atunci când vine vorba de un spațiu deschis, atât timp cât proiectarea și amenajarea acestuia sunt în acord cu nevoile familiei.
Cea mai populară combinație este cea dintre camera de zi și bucătărie, la care se adaugă și locul de luat masa în familie. Zona de luat masa poate să fie, în funcție de necesități, biroul de acasă ori locul unde copiii își fac temele sau se joacă. O altă soluție, practicată mai ales în apartamentele de bloc mici, prin recompartimentare, este asocierea dintre zona de dormit și camera de zi.
Polivalența vine din amplitudinea spațiului, dar mai ales din amenajare, care trebuie să fie, la rândul ei, unitară.
Citește și: Amenajarea livingului: tot ce trebuie sa stii despre alegerea covorului
Cum amenajezi livingul în funcție de culoarea pereților
Culoarea pereților poate genera efecte subtile sau dramatice și pune în valoare spațiul. În principiu, este necesară o coordonare între culoarea pereților și cromatica pieselor de mobilier. La fel de utile sunt contrastele între culoarea podelelor și cea a pereților.
Regulile sunt simple:
- podelele în culori deschise se asociază cu pereți în tonuri dense sau închise și invers: podelele de culoare închisă (indiferent de tipul materialelor utilizate) sunt alegerea ideală într-o cameră cu pereți în tonuri luminoase;
- culoarea aleasă pentru tocurile ferestrelor și uși trebuie să aibă aceeași nuanță cu podelele sau tonuri mai deschise, din aceeași gamă cromatică.
Alegerea culorilor pentru pereți depinde și de stilul amenajării, dar și de dimensiunea camerelor. Un alt criteriu care poate fi luat în calcul este cât de luminoasă este încăperea.
Stilul modern, contemporan și scandinav recomandă pereți în culori pale, deschise. Cele mai bune alegeri sunt nuanțele de alb, griurile și tonurile deschise de galben, vernil și albastru. Culorile mai variate sunt adecvate unei amenajări contemporane, atâta vreme cât nuanțele alese rămân calde și luminoase.
Stilul clasic poate fi pus în evidență prin tonuri mai dense de maro, ocru, galben, dar poate fi utilizat și albul.
Stilul industrial are caracteristici specifice pentru pereți. Pentru o astfel de amenajare, se pot utiliza cărămida falsă, tapetul, precum și o zugrăveală în tonuri de gri intens, negru sau caramiziu, cu aspect nefinisat.
Stilul vintage recomandă pereți albi, simpli și un contrast cât mai accentuat între culoarea acestora, podele și tocurile ușilor și ferestrelor, iar pentru o amenajare rustică, nuanțele neutre rămân cea mai bună alegere.
Se cuvine menționată și soluția simplă, practică și de mare efect a pereților de accent. Un perete de accent are o culoare, un design, model sau textură diferită de a celorlalți. Scopul lui este de a atrage privirea și se folosește ca punct focal, putând crea contraste și armonii, în egală măsură. Cel mai frecvent, culoarea ideală a unui perete de accent trebuie să fie în contrast cu schema de culori din cameră, dar la fel de bine poate fi aleasă și o culoare complementară cu acestea.
Peretele de accent într-o culoare închisă este potrivit pentru amenajări moderne, minimaliste și industriale. Cele mai potrivite culori sunt: negru perlat, vișina putredă, griurile intense, mate sau perlate, cu sau fără pete, albastrul dens sau verdele închis. Pot fi alese și tonuri îndrăznețe (albastrul strălucitor, roșul vibrant, portocaliul sau galbenul tare). Culoarea aleasă pentru peretele de accent trebuie reluată în textilele sau accesoriile din cameră.
Vezi categoria noastră de ANSAMBLURI REZIDENTIALE
Decorațiuni pentru living
Puține alte detalii ale unei amenajări sunt la fel de strict impuse de stilul amenajării precum decorațiunile. Acestea sunt elementele care definesc și dau personalitate stilului ales.
În amenajările moderne, contemporane, precum și în cele în stil scandinav, decorațiunile sunt alese cu grijă și limitate. Deseori, acestea au rol dublu, fiind și elemente cu diferite funcții. Astfel, țesăturile și corpurile de iluminat sunt în egală măsură elemente de decor și obiecte necesare, cu rol practic.
Într-o amenajare minimalistă, acestea sunt reduse la minimum, sunt stilizate și integrate decorului. Stilul industrial acceptă fotografii mari, iar stilurile vintage și rustic permit decorațiuni multiple, specifice stilului.
Cele mai potrivite sunt picturile și acuarelele, pentru a da viață pereților, dar și vazele stilizate sau cu multe detalii. Fotografiile de autor sunt mereu o alegere inspirată. Oglinzile pot fi integrate în orice tip de amenajare, atâta vreme cât designul lor este în ton cu restul decorului.
Iluminarea livingului
Fiind prin excelență o cameră de familie, multifuncțională, care trebuie să servească nevoile fiecărui membru din familie, dar care să fie primitoare și confortabilă, iluminarea artificială se cuvine abordată cu mare atenție. Ține minte cel mai mare truc al amenajărilor interioare: schimbarea poziției unei surse de lumină va modifica ambianța din încăpere.
Indiferent de stil, sursele de lumină trebuie așezate pe trei planuri:
- la nivelul tavanului, pentru iluminarea ambientală, este principala sursă de lumină și trebuie să fie suficient de puternică pentru a lumina uniform, fiind cea care completează sau înlocuiește lumina naturală;
- la nivelul ochilor, pentru a compartimenta zonele de interes, dar și cu rolul de a crea atmosferă sau de a pune în evidență elemente din amenajarea generală, putând fi combinate, în funcție de necesități, cu cele de ambianță generală sau de accent;
- la nivelul podelei sau cât mai aproape de aceasta, pentru a oferi lumina necesară zonei sociale.
Forma corpurilor de iluminat poate să respecte stilul general de amenajare, dar nu este nicio inadvertență dacă unele dintre acestea vor fi folosite concomitent ca elemente de decor și/sau ca puncte de atracție. Astfel, o lampă bogat ornamentată, cu particularități, se poate încadra în orice amenajare, după cum elementele moderne se potrivesc în orice stil, dacă nu se abuzează inutil de acestea.
Cu siguranță acest text a atins doar o parte din sfaturile necesare unei amenajări perfecte a livingului, dar cu certitudine acum știi mult mai multe dintre secretele și trucurile pe care le utilizează specialiștii în decorațiuni. În felul acesta, vei putea avea camera de zi pe care o visezi și care va putea rivaliza cu cele din reviste