Design Interior

Amenajarea mansardei – ce avantaje ai și ce probleme poți întâmpina

Amenajarea mansardei
Ce probleme poți întâmpina în amenajarea mansardei

Ce avantaje îți oferă o mansardă

Chiar dacă poate fi puțin mai dificil să amenajezi o mansardă în comparație cu alte încăperi, aceasta îți oferă câteva avantaje importante.

Lumină naturală din belșug

Mansarda îți oferă posibilitatea de a poziționa niște ferestre mari chiar pe acoperiș, ceea ce înseamnă că, în timpul zilei, încăperea va fi complet luminată natural. Acest lucru este un mare avantaj, mai ales dacă folosești mansarda ca spațiu de lucru, deoarece lumina naturală este mai puțin obositoare decât cea artificială și, în plus, te ajută și să reduci consumul de energie. 

Izolare termică bună

O casă cu mansardă se bucură de o izolare supi, ceea ce îi oferă mai multă izolare față de celelalte încăperi și, implicit, mai multă intimitate. În plIdei de amenajare mansarda birou

Cameră de ziare îți primești prietenii și rudele în vizită, iar pereții acesteia sunt înclinați, este important să fii atent la tipul de mobilă pe care îl vei alege. Chiar dacă te încântă mobila din lemn masivMansarda camera de zi

Spațiu de joacă pentruăei mici sunt atrași de culorile vii, nu le folosi doar pe acestea în decorarea camerei, ci îmbină-le cu nuanțe pale, astfel încât copiii să poată folosi spațiul și pentru joacă, dar și pentru relaxare. Dotează camera cu covorașe colorate, rafturi cu cărți de colorat și jucării, cu o măsuță și un scaun și oferă-le copiilor tăi mediule care au nevoie pentru a se simți cât mnen trecut, de copilărie, de natură. Acest sil este unul care oferă căldură unui spațiu și îl face foarte primitor. Dacă vrei o astfel de mansardă, ar Amenajare mansarda in stil rustic

Mansardă în stil modern

Dacă ești, însă, adeptul unui stil mai nou și preferi încăple simple, în care se află un număr redus de obiecte decorative, cel mai probabil stilul modern de amenajare ți se va potrivi mai bine decât cel rustic. Acesta se bazează pe linii drepte, pe culori simple – precum alb, bej sau gri – și pe absența covoarelor. Pentru pardoseală, poți folosi parchet din lemn de culoare închisă sau marmură, iar mobilierul ar trebui să aibă o formă precisă. Poți decora spațiul cu fotografii alb-negru sau cu tablouri de dimensiuni mari, dar care să nu aibă ramă. 

Amenajare mansarda in stil modern

Cum îți decorezi mansarda

Regula principală atunci când îți decorezi mProbleme in amenajarea mansardei

De ce să ții cont când îți amenajezi manea mansardei

Spațiul mansardei este predispus la câteva probleme de care trebuie să ții cont atunci când o amenajezi, pentru a le putea preveni.

În primul rând, pot apărea infiltrații de apă prin acoperiș, lucru total neplăcut, indiferent de scopul pentru care utilizezi mansarda. Evită acest incident, utilizând materiale hidroizolante pentru acoperiș, care să conțină bitum sau materiale plastice. Apelează la un specialist pentru o lucrare de calitate, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

O altă problemă care ar putea apărea este supraîncălzirea, dar și aceasta poate fi evitată. Tot ce trebuie să faci este să nu permiți acoperirea ventilației de siguranță cu materialele izolatoare, pentru ca fluxul de aer să poată circula în mod constant.

Dacă ai o locuință cu mansardă, ar trebui să te simți norocos, și nu doar pentru că ai un spațiu intim, ci și pentru că îl poți folosi în orice scop. Chiar dacă amenajarea poate părea mai dificilă și costurile pot fi mai mari la început, acestea vor fi amortizate în timp, datorită cantității de căldură pe care mansarda o înmagazinează pentru întreaga locuință.

Ultima editare: 16 iunie 2020

Să ai o locuință cu mansardă poate fi cu adevărat o provocare atunci când vine momentul să te ocupi de amenajarea acestei încăperi. Scopul principal este să utilizezi la capacitate maximă spațiul de care dispui și să obții un loc plăcut vizual, cu o atmosferă caldă și prietenoasă. Indiferent de dimensiunile sau de modul în care vrei să utilizezi mansarda, ai la dispoziție numeroase variante de amenajare mansarda care să corespundă preferințelor tale și care să te ajute să obții rezultatul final pe care îl dorești. 

Ce avantaje îți oferă o mansardă

Chiar dacă poate fi puțin mai dificil să amenajezi o mansardă în comparație cu alte încăperi, aceasta îți oferă câteva avantaje importante.

Lumină naturală din belșug

Mansarda îți oferă posibilitatea de a poziționa niște ferestre mari chiar pe acoperiș, ceea ce înseamnă că, în timpul zilei, încăperea va fi complet luminată natural. Acest lucru este un mare avantaj, mai ales dacă folosești mansarda ca spațiu de lucru, deoarece lumina naturală este mai puțin obositoare decât cea artificială și, în plus, te ajută și să reduci consumul de energie. 

Izolare termică bună

O casă cu mansardă se bucură de o izolare suplimentară în comparație cu cele care nu dispun de acest spațiu. Umiditatea și aerul rece pătrund în locuință prin gurile de aer din acoperiș, însă, atunci când există mansarda, acestea sunt complet sigilate. Astfel, locuința este mai bine izolată termic, iar căldura se va menține nu doar la nivelul mansardei, ci în toate încăperile. 

👉 Cauți o casă cu mansardă? Intră pe storia.ro unde ai acces la peste 30.000 de oferte de case pe care le poți filtra în funcție de preț și suprafață.

Mai multă intimitate față de alte încăperi

Mansarda este situată la ultimul etaj al locuinței, ceea ce îi oferă mai multă izolare față de celelalte încăperi și, implicit, mai multă intimitate. În plus, particularitatea principală a unei mansarde – pereții înguști și tavanul înclinat – îi oferă un aspect confortabil.

amenajare mansarda

Amenajare mansardă în pod existent: cum pregătești mansarda pentru amenajare

Înainte de a porni în căutarea mobilei și a decorațiunilor perfecte prin magazine, trebuie să îți pregătești mansarda pentru amenajare. Cum faci asta?

În primul rând, trebuie să te ocupi de izolarea mansardei, dacă încă nu ai făcut asta până acum. Rolul izolării este să protejeze spațiul interior al mansardei de vânt și ploi, dar și de zgomot, astfel încât, atunci când îți petreci timpul aici, nimic să nu te deranjeze. Atât pentru izolarea interioară, cât și pentru cea exterioară, poți folosi polistiren. În plus, nu uita să te preocupi și de sistemul de încălzire al camerei, pentru care te poți folosi de calorifere, pardoseală sau panouri electrice. 

Un alt aspect important este sistemul de ventilație. Acesta este foarte important deoarece spațiul din mansardă este predispus umezelii. Cel mai bine este să apelezi la serviciile unui profesionist, care să te îndrume în funcție de caracteristicile spațiului de care dispui. 

De asemenea, este nevoie să integrezi ferestrele în acoperiș. Poți alege ferestre de dimensiuni mari, destinate special mansardei, dacă vrei să obții un mediu luminos, dar poți alege și ferestre mici, dacă preferi un spațiu mai închis. Ferestrele au un rol important în felul în care arată mansarda ta, dar și în atmosfera care se creează în aceasta. 

mobilier mansarda

Cum amenajezi mansarda în funcție de scopul utilizării ei

Chiar dacă o mansardă necesită un mod specific de amenajare, nu înseamnă că nu poți folosi spațiul oferit de aceasta în orice scop îți dorești. Singurul lucru de care trebuie să ții cont este ca modul de amenajare să corespundă scopului pentru care urmează să o utilizezi. 

Dormitor la mansardă

Mansarda este un spațiu intim, ceea ce o transformă într-o încăpere ideală pentru odihnă. Dacă vrei să te ocupi de o amenajare dormitor în mansardă, ar fi bine să așezi patul în zona în care tavanul este jos, păstrând spațiul unde tavanul este înalt pentru a așeza o parte din mobilier. Folosește culori deschise atât pentru mobilă, cât și pentru pereți, optează pentru ferestre mari și vei obține o încăpere spațioasă și cu o atmosferă aerisită. 

Birou

Dacă vrei să îți folosești mansarda ca birou, ideal ar fi ca aceasta să aibă dimensiuni mari, dar și ferestre impunătoare, care să lumineze foarte bine spațiul. Va fi nevoie să creezi o atmosferă productivă, inspirațională și relaxată, iar culorile și mobilierul au un rol important în acest sens. Alege culori deschise, care să creeze un efect de mărire a spațiului și folosește obiecte de decor care să îți provoace creativitatea, cum sunt tablourile cu mesaje inspiraționale.

Cameră de zi

Dacă vrei ca mansarda ta să fie spațiul în care îți primești prietenii și rudele în vizită, iar pereții acesteia sunt înclinați, este important să fii atent la tipul de mobilă pe care îl vei alege. Chiar dacă te încântă mobila din lemn masiv, o idee mai bună este să te orientezi spre cea din pal sau din lemn ușor, pentru a nu supraîncărca vizual spațiul. Poți alege pentru mobilare rafturi poziționate direct pe perete, elemente decorative originale și reprezentative pentru personalitatea ta, o măsuță de cafea. Toate acestea vor crea o atmosferă primitoare și relaxantă atât pentru tine, cât și pentru musafirii pe care îi vei avea.

Dressing

Dacă te decizi să transformi mansarda în dressing, organizarea spațiului disponibil reprezintă prioritatea numărul 1. Ca împătimit al ținutelor, o cameră relativ mare așa cum este mansarda este un vis devenit realitate. Dacă ai o întreagă cameră la dispoziție există numeroase idei pentru un dressing în mansardă. În funcție de spațiul disponibil poți opta pentru introducerea mai multor dulapuri și/sau a unor rafturi deschise pentru a avea acces rapid la hainele dorite. De asemenea, este indicat să organizezi articolele pentru a ști exact unde se află cămașa preferată. 

dormitor la mansarda

Pentru a da senzația de spațiu optează pentru culori deschise pentru mobilier și pereți. Nu uita de o mică băncuță și o măsuță de machiaj pentru a completa dressingul. Introdu și câteva sertare pentru o mai bună organizare a încălțămintei, bijuteriilor și accesoriilor. La nevoie, folosește stickere pentru a denumi anumite zone ale dressingului. Astfel, te vei descurca mai ușor să găsești ținutele dorite. 

de ce sa amenajezi mansarda

Spațiu de joacă pentru copii

Mansarda poate fi un loc de joacă ideal pentru copii, dacă este amenajată corespunzător, în funcție de doza mare de energie a acestora și de nevoile lor. Chiar dacă cei mici sunt atrași de culorile vii, nu le folosi doar pe acestea în decorarea camerei, ci îmbină-le cu nuanțe pale, astfel încât copiii să poată folosi spațiul și pentru joacă, dar și pentru relaxare. Dotează camera cu covorașe colorate, rafturi cu cărți de colorat și jucării, cu o măsuță și un scaun și oferă-le copiilor tăi mediul de care au nevoie pentru a se simți cât mai bine. 

Spatiu de joaca pentru copii in mansarda

Bucătărie

Poți întâmpina dificultăți în găsirea unei mobile potrivite având în vedere prezența tavanului înclinat, așa că o idee bună este să te gândești să comanzi una conform nevoilor tale. Indicat este să îți amenajezi zona de lucru în apropierea ferestrelor, atât pentru a avea parte de o bună iluminare, dar și pentru o bună aerisire atunci când gătești. Pentru decor, te poți folosi de câteva plante, care vor împrospăta atmosfera din bucătărie. 

Home cinema

După o zi obositoare la locul de muncă sau la final de săptămână, meriți câteva ore de relaxare în fața unui film bun. Un home cinema în mansardă, astfel încât să nu mai pierzi timpul pe drumul către cinematograful din oraș, este ideal mai ales în zilele ploioase sau friguroase când nu vrei decât să te bucuri de confortul propriei locuințe. Pentru aceasta, ai nevoie de niște ferestre mici, care să creeze atmosfera întunecată care se găsește în sălile de cinema, de mobilier confortabil care să includă câteva fotolii, dar și de un ecran mare. Într-un colț, poți aranja chiar și un minibar, pe care să îl aprovizionezi cu chipsuri, popcorn și băuturi. 

Mansardă cu terasă

Ce îți poți dori mai mult decât o terasă, în care să îți poți bea cafeaua respirând aerul curat al dimineții? Dacă spațiul îți permite, o idee excelentă este să adaugi mansardei tale o astfel de terasă. Pentru aceasta, există mai multe variante. Una dintre ele este să alături construcției deja existente o anexă exterioară. Cel mai bine este să discuți cu un arhitect care să te ajute cu toate cele necesare pentru a te putea bucura cât mai repede de terasa dorită. 

👉 Îți dorești să ai acces rapid la peste 200.000 de anunțuri imobiliare de terenuri, case și apartamente? Instalează-ți aplicația Storia, gratuit din App Store și Google Play. Folosind-o poți filtra anunțurile după cele mai noi postări, poți desena zona preferată pe hartă și poți contacta vânzătorul direct din aplicație. 

Cum amenajezi mansarda în funcție de dimensiunile sale

Spațiul este adesea o problemă când vine vorba despre o amenajare mansardă, deoarece, dacă este insuficient, îți limitează destul de mult variantele pe care le ai la dispoziție. Totuși, alegându-le pe cele potrivite, vei reuși să obții, în același timp, un spațiu util și plăcut.

Amenajarea unei mansarde mici sau înguste

Dacă spațiul pe care mansarda ți-l pune la dispoziție este redus, ar trebui să alegi obiecte de mobilier care să nu ocupe mult loc. O amenajare mansardă mică presupune să eviți să încarci încăperea cu lucruri inutile, care nu folosesc unui scop precis, ci să te concentrezi asupra acelora care au un scop practic. Dimensiunea mansardei și arhitectura acesteia te vor ajuta să te hotărăști asupra modului în care vei utiliza încăperea.

Amenajarea unei mansarde mari

Dacă ai un spațiu mai mare, înseamnă că dispui și de mai multe opțiuni în amenajarea mansardei. Poți chiar și să segmentezi spațiul, astfel încât mansarda ta să îndeplinească mai multe roluri simultan. Poți alege un mobilier incorporabil și ai, în acest caz, o libertate mai mare în ceea ce privește decorarea, deoarece nu trebuie să te limitezi la obiecte care au strict scop practic. 

În ce stiluri îți poți amenaja mansarda

Indiferent de scopul pentru care îți utilizezi mansarda, stilul pe care îl alegi pentru amenajarea acesteia trebuie să te reprezinte și să se potrivească perfect cu preferințele tale, astfel încât să contureze acea atmosferă de care ai nevoie. În general, mansardele sunt amenajate fie în stil rustic, fie în stil modern, dar acestea pot fi adaptate în funcție de gusturile fiecăruia.

Mansardă în stil rustic: amenajare mansardă lemn

Elementele de bază în conturarea stilului rustic sunt lemnul și piatra, decorurile tradiționale și acele obiecte care îți amintesc de trecut, de copilărie, de natură. Acest stil este unul care oferă căldură unui spațiu și îl face foarte primitor. Dacă vrei un astfel de spațiu, ar trebui să folosești în amenajare mansardă o paletă de culori calde, neutre și să folosești, ca elemente de decor, obiecte naturale. Alegând o podea din lemn și o mobilă simplă, cu aspect ușor învechit, vei oferi mansardei tale nuanța rustică dorită.

mansarda lemn

Mansardă lemn

Mansardele din lemn ale caselor vechi sunt printre cele mai confortabile și primitoare. Folosit de mii de ani, lemnul oferă o bună izolație pentru mansardă, motiv pentru care sunt folosite pe scară largă în zona scandinavă și tot mai mult și în Europa de Est. Au un aspect estetic deosebit, costul de construcție este mai mic la fel și manopera. 

decoratiuni mansarda

Grinzile și stâlpii de susținere vor completa aspectul clasic al mansardei iar parchetul în nuanțe naturale va întregi imaginea. 

mansarda moderna

În funcție de preferințe, mobilarea poate fi aleasă tot din lemn sau în stil modern, ambele variante fiind potrivite pentru mansarda din lemn. 

mansarda iluminata

Mansardă în stil modern

Dacă ești, însă, adeptul unui stil mai nou și preferi încăperile simple, în care se află un număr redus de obiecte decorative, cel mai probabil amenajarea unei mansarde moderne ți se va potrivi mai bine decât stilul rustic. Acesta se bazează pe linii drepte, pe culori simple – precum alb, bej sau gri – și pe absența covoarelor. Pentru pardoseală, poți folosi parchet din lemn de culoare închisă sau marmură, iar mobilierul ar trebui să aibă o formă precisă. Poți decora spațiul cu fotografii alb-negru sau cu tablouri de dimensiuni mari, dar care să nu aibă ramă. 

cum decorezi mansarda

Cum îți decorezi mansarda

Regula principală atunci când îți decorezi mansarda este să nu faci abuz de obiectele de decor pentru a nu supraîncărca spațiul.

Alegerea mobilierului

Cel mai bine este să alegi o mobilă simplă, minimalistă, făcută la comandă. Fiecare centimetru din mansardă trebuie folosit cu grijă, pentru a face cât mai multă economie de spațiu. Poți lua în calcul folosirea unei mese și a unui dulap pe roți, astfel încât să le poți rearanja cu ușurință atunci când simți nevoia unei schimbări în ceea ce privește aspectul camerei. Pe scurt, alegerea unor dulapuri pentru mansardă depinde de stilul de amenajare și de spațiul pe care îl ai la dispoziție. 

Compartimentare mansardă

Dacă dispui de o mansardă de mari dimensiuni o poți compartimenta pentru a îndeplini mai multe roluri. Poți separa zonele mansardei prin folosirea unor culori diferite sau chiar amenajarea în stiluri diferite; asigură-te, totuși, că mobila și elementele decorative complimentează mansarda indiferent de cum o amenajezi. 

Dacă mansarda este deja compartimentată poți amenaja zone complementare așa cum sunt un dormitor cu un dressing, living și spațiu de joacă pentru copii. 

Podeaua și tavanul

Atât alegerea culorilor, cât și aspectul podelei și al tavanului depind de stilul de amenajare mansardă și de preferințele tale. Varianta cea mai bună pentru podea este lemnul masiv, de culoare simplă. În ceea ce privește tavanul, poți alege un aspect nefinisat al acestuia, pentru un efect neobișnuit. Ca materiale, în funcție de stilul de amenajare ales, există varianta lemnului și a betonului, pentru fiecare existând posibilitatea de a se adăuga și elemente decorative.

👉 Culorile te ajută să creezi o atmosferă primitoare în mansardă. Descoperă de pe blogul Storia.ro cum să alegi culorile potrivite pentru pereții casei tale

Corpuri de iluminat

Corpurile de iluminat din mansarda ta sunt foarte importante, pentru că acestea au atât scop practic, cât și decorativ, așa că alegerea lor nu este chiar atât de ușoară. Alege-le pe cele cu un design simplu, dar de efect, care să fie în armonie cu restul obiectelor. Becurile fără abajur sau lămpile cu un aspect aparte pot fi alegeri potrivite pentru mansarda ta.

Elemente decorative

Decorul este important în amenajarea unei mansarde, dar nu trebuie să exagerezi din acest punct de vedere. Alege numărul obiectelor decorative în funcție de dimensiunea mansardei, astfel încât să nu creezi o atmosferă prea încărcată. Tablourile cu mesaje motivaționale, lumânările și pernele decorative pot înfrumuseța aspectul mansardei tale.

cand sa amenajezi mansarda

De ce să ții cont când îți amenajezi mansarda

Pentru ca mansarda ta să arate exact așa cum îți dorești, dar să îți și permită să o folosești în scopul dorit, ar fi bine să ții cont de câteva detalii înainte de a te hotărî asupra modului în care vrei să o amenajezi.

  • alege culori deschise și neutre, pentru a mări vizual spațiul;
  • optează pentru ferestre mari, care să te ajute să valorifici lumina naturală și care să îți ofere vedere panoramică asupra împrejurimilor;
  • concentrează-te pe obiecte practice și lasă-le în plan secund pe cele strict decorative.

De asemenea, este important și dacă mansarda ta este la bloc sau la casă. Chiar dacă mansarda de la casă oferă mai multe avantaje, mai ales că poate fi folosită și ca spațiu de depozitare, și cea de la bloc poate fi extrem de utilă, dacă este amenajată așa cum trebuie.

👉 Poți amenaja o mansardă și la apartament, dacă alegi să locuiești la ultimul etaj. Vezi ce oferte de apartamente ai pe storia.ro.

Transformare pod în mansardă: de ce să ții cont

Primul pas pentru mansardare pod este să obții autorizațiile necesare pentru a face astfel de modificări. Va fi nevoie de un studiu tehnic care să demonstreze că structura locuinței poate oferi susținerea necesară pentru mansardă. Mai apoi, este nevoie să extinzi rețeaua de electricitate, încălzire, poate chiar și de instalații sanitare. 

Următorul pas constă în instalarea ferestrelor urmată de hidroizolația și termoizolația mansardei pentru a limita pierderile de căldură. Un alt pas important se referă la crearea unei modalități de acces la mansardă. În funcție de spațiul disponibil, poți monta o scară din lemn, fixă sau una retractabilă. Odată încheiată această etapă poți trece la amenajarea propriu-zisă.

Cât costă amenajarea unei mansarde

Costurile pentru o mansardă variază mult. De exemplu, acoperișul termoizolant și ferestre cu sistem termopan costă 200-300 de lei/mp în funcție de complexitate și de materialele folosite. 

Dacă dorești să angajezi un designer de interior, prețul este de aproximativ 500-800 de lei/mp. La acestea se adaugă finisajele care costă între 250 lei/mp pentru materiale plus 250-300 lei/mp pentru manoperă. Întreaga amenajare se poate încheia cu succes în 4-6 săptămâni. 

👉 Vrei să îți amenajezi mansarda? Află de ce sa apelezi la un designer de interior de pe blogul Storia.ro.

Amenajare mansardă: ce probleme poți întâmpina

Spațiul mansardei este predispus la câteva probleme de care trebuie să ții cont atunci când o amenajezi, pentru a le putea preveni.

În primul rând, pot apărea infiltrații de apă prin acoperiș, lucru total neplăcut, indiferent de scopul pentru care utilizezi mansarda. Evită acest incident, utilizând materiale hidroizolante pentru acoperiș, care să conțină bitum sau materiale plastice. Apelează la un specialist pentru o lucrare de calitate, pentru a nu avea surprize neplăcute. 

O altă problemă care ar putea apărea este supraîncălzirea, dar și aceasta poate fi evitată. Tot ce trebuie să faci este să nu permiți acoperirea ventilației de siguranță cu materialele izolatoare, pentru ca fluxul de aer să poată circula în mod constant. 

Dacă ai o locuință cu mansardă, ar trebui să te simți norocos, și nu doar pentru că ai un spațiu intim, ci și pentru că îl poți folosi în orice scop. Chiar dacă amenajarea poate părea mai dificilă și costurile pot fi mai mari la început, acestea vor fi amortizate în timp, datorită cantității de căldură pe care mansarda o înmagazinează pentru întreaga locuință.

Cristina Pop

Pasionată de cifre și scris în aceeași măsură, Cristina a reușit să își construiască o viață care o face fericită. Îi place să petreacă timp de calitate alături de oameni care o inspiră. E de părere că nu doar cei care ne înconjoară ne fac viața mai bună, ci și spațiile amenajate creativ, așa că pasiunea pentru design interior a venit firesc și o explorează și prin scris.
Back to top button