Ansamblu rezidențial: avantaje și dezavantaje
Ultimii ani au marcat o dezvoltare fără precedent a pieței imobiliare din România, ceea ce i-a făcut pe mulți cumpărători să ia în considerare foarte serios achiziția unui imobil într-un ansamblu rezidențial nou construit. Numai în anul 2019, numărul locuințelor predate la cheie în București a fost de peste 14.000, un record al perioadei de după 1989. Municipiul Cluj-Napoca este și el un pol al efervescenței de pe piața imobiliară, cu peste 4.000 de unități predate în cursul anului trecut.
Constanța, Craiova sau Sibiul vin puternic din urmă, iar vocile experților din piață avansează prognoze ambițioase pentru finalul anului acestuia, de peste 60.000 de locuințe construite la nivel național. Cu sau fără sincopele cauzate de pandemie, ansamblurile rezidențiale continuă să fie o atracție pentru români. Înainte de a te decide asupra acestei soluții, este vital să te informezi temeinic asupra oportunităților implicate, dar și asupra părților mai puțin favorabile.
Vezi AICI oferta noastră de ANSAMBLURI REZIDENȚIALE
Care sunt avantajele unui ansamblu rezidențial
Primul lucru la care te gândești, atunci când vine vorba despre un ansamblu rezidențial, fie el de apartamente sau de case, este senzația generală aparte, tipică unei construcții noi. Atractive din punctul de vedere al designului, imobilele construite recent lasă în urmă multe dintre dezavantajele pe care le înfruntă locatarii din blocurile vechi.
Confortul sporit
Într-un ansamblu rezidențial, este greu să îți imaginezi un bloc sau o vilă în care să ai probleme cu frigul pe timp de iarnă. Dacă blocurile vechi trec prin procese anevoioase de anvelopare, ce nu garantează întotdeauna o eficiență termică bună, clădirile noi sunt gândite de la început astfel încât să facă față cu brio unei plaje largi de temperaturi exterioare. De la pereții structurali, cu grosimi între 37 și 25 cm, construiți din cărămidă specială, cu goluri verticale, tâmplăria din PVC cu geam termopan de nouă generație și până la izolația termică integrată în proiect încă din faza de proiectare, poți conta pe confortul unei locuințe noi. La toate acestea se adaugă încălzirea în pardoseală, lifturile moderne și facilitățile de colectare selectivă a deșeurilor, puse la dispoziție de mulți dintre dezvoltatori.
Siguranța
În funcție de buzunar și de preferințe, te vei bucura, într-un ansamblu rezidențial, de o serie de tehnologii menite să te ferească de musafiri nedoriți. Banalul interfon este deja un standard, așa că dezvoltatorii plusează cu sisteme de supraveghere video, bariere de acces comandate prin telefon și chiar sisteme de alarmă complexe, cu acces permanent la un dispecerat de intervenții. Mai mult decât atât, cele mai multe dintre noile apartamente predate la cheie clienților din București și din marile orașe sunt dotate cu detectoare de gaz ce pot opri valva de alimentare a fiecărui apartament în cazul depășirii concentrațiilor normale din aer.
Locurile de parcare
Unul dintre punctele nevralgice deosebit de critice ale traficului din Capitală și din orașele de minimum 50.000 de locuitori este reprezentat de lipsa locurilor de parcare. Într-un complex rezidențial construit cu simț de răspundere, locurile de parcare sunt dispuse într-un număr suficient de mare, astfel încât viața locatarilor să fie mai ușoară. Modificările din regulamentele urbanistice adoptate de multe municipalități din România conduc dezvoltatorii în direcția asigurării unei parcări dimensionate corect în raport cu anvergura proiectului. Chiar dacă prețurile sunt însemnate, ajungând la câteva mii de euro pentru un loc, poți privi această achiziție ca pe o investiție în siguranța automobilului tău pe termen lung.
Vezi categoria noastră de CASE NOI
Spațiile verzi
Moda înglobării unor zone verzi în peisagistica unui ansamblu imobiliar este un trend pe care dezvoltatorii l-au adoptat la presiunea tot mai mare a pieței. Dacă programul zilnic nu îți permite să-i oferi celui mic o ieșire în parc, poți profita de relaxarea pe care ți-o oferă un spațiu verde aflat chiar în curtea complexului. Un proiect imobiliar exclusivist, alcătuit din vile cu parcele generoase de teren, te va surprinde nu doar cu o peluză alocată locuinței, ci chiar și cu piscină sau cu o grădină ce vor mări semnificativ gradul de confort și valoarea investiției.
Designul coerent al imobilelor
Imaginea pregnantă care ne vine în minte, când ne gândim la blocurile de locuințe moștenite din perioada comunistă, este aspectul pestriț al balcoanelor amenajate în stiluri diferite și al bucăților de fațadă colorate strident. Dincolo de stilul adoptat de arhitecți, în conceperea ansamblurilor rezidențiale, ai garanția unui aspect coerent al clădirilor, indiferent dacă ne referim la case sau la blocuri. Mai mult, există dezvoltatori imobiliari ce impun reguli de decorare a fiecăruia dintre imobile ce limitează riscul degradării aspectului inițial.
Care sunt dezavantajele unui ansamblu rezidențial
Nevoia de locuințe, ce crește de la un an la altul, poate face ca unele puncte slabe ale noilor proiecte imobiliare să treacă neobservate în rândul clienților. Totuși, va trebui să iei în considerare și lipsurile viitoarei locuințe înainte de a semna contractul, pentru a nu regreta ani de zile decizia.
Poziționarea față de centrul orașului
Cu un fond locativ îmbătrânit, dar cu prețuri care se mențin prohibitive, centrele orașelor nu abundă în proiecte imobiliare. Salbele de ansambluri care au înconjurat marile orașe au preluat sarcina de a suplini nevoia de spațiu a tinerelor familii. În multe cazuri, va trebui să-ți calculezi cu atenție distanța către locul de muncă și să iei în considerare, în primul rând, ușurința sau dificultatea în a folosi rețeaua de transport în comun. Multe ansambluri rezidențiale au o mulțime de atuuri, dar sunt construite în locuri către care poți ajunge doar cu mașina.
Spațiul restrâns al anumitor apartamente
Nu toate ansamblurile rezidențiale sunt la fel, iar de la dispunerea imobilelor și până la spațiu, diferențele sunt variate. Cu toate că legea locuinței nr. 144/1996 specifică o dimensiune minimă de 18 metri pătrați pentru un living, respectiv 12 metri pătrați pentru un dormitor, aceste valori nu se regăsesc întotdeauna la fața locului. Prețul mic de achiziție este argumentul ales de multe ori drept câștigător, dar confortul tău, afectat pe termen lung, va face ca avantajul financiar să se piardă rapid.
Inerția din dezvoltarea infrastructurii
Avântul pieței imobiliare a lăsat în urmă dezvoltarea infrastructurii, capitol oricum deficitar în cea mai mare parte a regiunilor țării. Nu puține sunt zonele limitrofe în care conductele de evacuare a apelor pluviale nu fac față în zilele cu ploi abundente sau în care căile de acces nu sunt asfaltate. De asemenea, există o serie de ansambluri rezidențiale care nu sunt racordate direct la rețeaua de evacuare și care folosesc fose septice. Atenția sporită este cel mai bun aliat al cumpărătorilor care nu se lasă luați de valul entuziasmului.
Vezi categoria noastră de ▶️ APARTAMENTE NOI
Ce sfaturi trebuie să urmezi dacă îți cauți o locuință
Șansele de a găsi locuința perfectă, în raport cu nevoile tale, nu sunt deloc mici, câtă vreme îți vei pune încă de la început toate întrebările necesare unui răspuns corect. Pentru a putea alege bine și pentru ca tranzacţia să se deruleze fără probleme, trebuie să ții cont de câteva sfaturi simple, dar cu eficacitate dovedită:
- hotărăște dacă vrei să cumperi un imobil ca spațiu de locuit sau ca investiție imobiliară pe termen lung și ține cont de nevoile celor care vor ocupa spațiul;
- studiază situația utilităților și infrastructurii din locul în care urmează să se construiască ansamblul care te interesează;
- ia în considerare distanța dintre viitoarea ta casă, locul de muncă și școala celui mic;
- determină ce facilităţi ai vrea să aibă ansamblul în care ți-ar plăcea să locuieşti;
- cere-i dezvoltatorului cât mai multe detalii și documente cu privire la calitatea construcţiei, la finisajele și la facilităţile ansamblului imobiliar.
Încă din cele mai vechi timpuri, casa a reprezentat cea mai râvnită și importantă achiziție din viața unui om. Cu sfaturile de mai sus, vei ști să o alegi inspirat și te vei putea bucura de fiecare zi petrecută la tine acasă.