Ghid imobiliar

Ce face un agent imobiliar și ce trebuie să îi ceri dacă ești vânzător sau cumpărător?

Achiziția unui imobil este o experiență aparte, total diferită de oricare altă cumpărătură pe care ai ocazia să o faci. În antiteză, bunurile de consum general sunt trecute pe lista de cumpărături zilnic, însă într-un apartament sau o casă poți investi chiar și o singură dată în viață. Acest aspect face din pasul de a trece de la chiriaș la proprietar unul extrem de important, care trebuie făcut cu atenție și răbdare. În paralel, dacă vrei să vinzi o locuință, găsirea unui nou proprietar dispus să plătească prețul pretins se poate transforma curând într-o activitate greoaie, peste care ai vrea să treci mai ușor.

Pentru că rutina îți răpește mult din energie, pentru a ajunge mai repede la momentul în care descui pentru prima dată ușa casei care îți poartă numele sau pentru a reuși să vinzi pentru suma dorită imobilul pe care îl deții, poți apela la serviciile unui agent imobiliar. Acestea te pot scuti de foarte mult timp pierdut, de discuții telefonice cu proprietari care caută să înstrăineze cât mai curând imobilul sau de drumuri inutile, făcute către proprietăți prezentate altfel decât sunt în realitate în pozele din cadrul anunțurilor imobiliare. Cum te poate ajuta un agent imobiliar să ajungi mai aproape de apartamentul sau casa la care visezi, cum ar trebui să decurgă relația ta cu acesta, ce întrebări ar trebui să îi pui și de ce ar trebui să apelezi la serviciile unui specialist în acest domeniu îți vom explica în cele ce urmează.

Cum te poate ajuta un agent imobiliar dacă vrei să vinzi?

1. Te va consilia pentru a alege prețul corect

Dacă te pregătești să vinzi o casă, un apartament, o garsonieră, un teren sau un spațiu comercial, s-ar putea să nu fii la curent cu prețurile pieței. Fie poți pretinde un preț mult prea mare, fie îți poți evalua proprietatea la o valoare mult prea mică. Având experiență și întâlnind zilnic oferte din diverse zone ale orașului, agentul imobiliar te va putea consilia pentru a alege prețul corect pentru proprietatea pe care vrei să o înstrăinezi. Specialistul te poate ajuta să nu îi pui pe fugă pe potențialii cumpărători, împărtășindu-ți puțin din cunoștințele sale. Astfel, poți sugera celor care vin în vizionare modificările pe care aceștia le pot face actualei locuințe, pentru ca aceasta să le poată oferi în viitor confortul după care aceștia tânjesc.

De ce să pierzi timpul, analizând diversele oferte din anunțurile imobiliare, când poți chema un agent imobiliar care le cunoaște pe majoritatea și care ți-ar putea spune imediat în ce marjă de preț se poate încadra proprietatea ta? De ce să pierzi bani cu deplasările până la locul în care se află locuința, terenul sau spațiul comercial, când poți preda cheile agentului, care se va ocupa de tot de aici încolo, contra unui procent mic din prețul la care ajungi împreună cu viitorul proprietar?

2. Va aduce la vizionare doar persoane cu adevărat interesate să cumpere

Un agent imobiliar cu experiență are o bază de date de clienți bine pusă la punct. Acesta s-a întâlnit cel puțin o dată cu fiecare dintre aceștia și le cunoaște nevoile, dar și bugetul pe care sunt dispuși să îl investească în noua proprietate. Specialistul în imobiliare te poate scăpa astfel de discuții inutile cu oameni care „vin doar să vadă” apartamentul, casa ori terenul pe care vrei să le înstrăinezi. Mai mult decât atât, acesta va ști care dintre posibilii tăi clienți sunt dispuși să negocieze prețul final și care dintre aceștia caută să se mute sau să preia vadul cât mai repede posibil.

Dacă este să ne amintim de unul dintre proverbele preferate ale americanilor, Time is money, serviciile unui agent imobiliar sunt absolut necesare, când timpul tău este unul limitat, iar dorința de a vinde este una mare.

Este valabilă și viceversa, dacă ești în căutarea unei proprietăți, agentul va ști la care dintre oferte să te ducă și pe care dintre acestea le-ai putea regăsi în lista ta de posibile locuri în care ți-ar plăcea să te muți.

3. Îți va promova oferta

Agențiile care pun preț pe serviciile de calitate investesc și în anunțurile plătite pe principalele platforme de imobiliare din România. Acest lucru presupune o mai bună vizibilitate a ofertei tale și o menținere în topul căutărilor pe fiecare pagină de site sau aplicație pe care ar putea ajunge vreunul dintre potențialii tăi cumpărători. Costurile pentru o astfel de promovare nu sunt de neglijat, iar timpul pentru a crea anunțul, a-l posta și a-l reînnoi de fiecare dată când valabilitatea acestuia expiră este de neprețuit. Așadar, acesta este unul dintre cele mai mari avantaje pe care le poți avea dacă apelezi la serviciile unui agent imobiliar de încredere.

4. Te va învăța să negociezi

Indiferent dacă vrei să treci de la stadiul de chiriaș la cel de proprietar sau ești deja unul care vrea să își înstrăineze imobilul, negocierea este extrem de importantă. Dacă vrei să cumperi, te va avantaja, desigur, un preț mai mic, iar dacă ești pregătit să vinzi, un preț mai mare decât cel la care te-ai fi așteptat te va încânta peste măsură. Un agent imobiliar va ști cum să îți inducă din experiența sa profesională și îți va „vinde” câteva ponturi în ceea ce privește negocierea. Astfel, finalitatea unui proces de vânzare-cumpărare poate fi una extrem de benefică pentru ambele părți. Dacă, totuși, nu te simți stăpân pe situație, îl poți lăsa pe el să facă toată treaba, cu încredere. Vei ști sigur că încearcă să obțină prețul corect al proprietății, pentru că va fi direct interesat, deoarece un procent din tranzacție va ajunge în contul său.

5. Te asistă la fiecare pas

Indiferent dacă ești vânzător sau cumpărător, s-ar putea ca momentul ales de tine pentru a căuta să înstrăinezi sau să achiziționezi o proprietate să nu fie cel mai bun. Anumite perioade din an nu sunt propice pentru astfel de tranzacții, așa cum este cazul sărbătorilor de iarnă. Asta nu înseamnă că nu vei primi ajutorul specialistului în imobiliare, care se va asigura că imediat ce perioada nu tocmai prielnică se va încheia, va direcționa persoanele potrivite către tine.

De asemenea, atunci când vei găsi un cumpărător sau un vânzător cu care ești pregătit să bați palma, un agent imobiliar te va ghida către autoritățile competente care îți pot elibera actele de care ai nevoie, fără ca tu să îți mai faci griji că ai mai putea pierde timp sau energie căutând informații corecte și concise despre ce te interesează să afli.

Nu în ultimul rând, un agent imobiliar va avea asupra lui toate cunoștințele și experiența necesare găsirii unei proprietăți pe gustul tău și te poate ajuta, atunci când ai identificat-o, cu un contract de vânzare cumpărare, care să fie foarte bine documentat și gata de semnat, atunci când va fi cazul.

Ce trebuie să îi ceri unui agent imobiliar dacă ești proprietar?

În cazul în care vrei să vinzi un imobil, trebuie să vorbești deschis cu agentul imobiliar căruia îi încredințezi tranzacția. Dacă vrei să nu ai foarte multă bătaie de cap în acest proces,ar fi bine să închei un contract de exclusivitate cu o agenție imobiliară, pentru a evita întâlnirile mult prea dese și obositoare cu mai multe persoane.

Vorbește-i deschis agentului despre posibilele probleme ale imobilului, care ar putea fi infiltrațiile de apă, canalizarea defectuoasă, vecinii zgomotoși sau datoriile mari de la întreținere ale asociației de proprietari. Acesta te poate sfătui să mai reduci din prețul tranzacției și le poate explica potențialilor cumpărători, într-o manieră diplomată, care ar fi situațiile la care ar fi bine să se aștepte, odată mutați acolo.

Îi poți cere agentului imobiliar discreție și să caute un anumit tip de cumpărători pentru imobilul pe care vrei să îl vinzi. Mai poți pretinde o evaluare corectă a proprietății și un termen limită până când acesta să îl vândă. Pentru a accelera procesul, îi poți încredința cheile de la casă ori de la apartament, pentru ca acesta să poată face vizionări cât mai dese.

Ce trebuie să îi ceri unui agent imobiliar dacă ești cumpărător?

Atunci când cauți casa visurilor tale și ceri ajutorul unui agent imobiliar, îi poți cere acestuia să fie, în primul rând, onest cu tine și în raport cu ofertele pe care urmează să ți le prezinte. Orice defect sau problemă a unei proprietăți ar trebui de îndată comunicată, pentru ca tu să poți lua decizia corectă și a ști dacă poți remedia situația ori preferi să o ocolești. Comunicarea, așadar, stă pe primul loc în acest caz.

De asemenea, poți cere specialistului anumite specificații ale casei sau apartamentului pe care îl cauți, pentru ca el să îți poată prezenta doar ofertele interesante pentru tine.

În concluzie, e bine să știi că un agent te va sprijini pe tot parcursul, cu sfaturile și cunoștințele acumulate de-a lungul unei cariere pline în domeniul imobiliar, așa că data viitoare când cauți să vinzi sau să cumperi un apartament, o garsonieră, o casă, un teren ori un spațiu comercial apelează cu încredere la un specialist care te va scuti de mulți bani și timp pierdut.

Ultima editare: 27 ianuarie 2021

Back to top button