TVA imobiliare 2024: cât plătești pentru achiziția unui apartament
Achiziția unei locuințe, fie prin credit, fie cu plata cash, presupune cheltuirea unei sume considerabile de bani, cu atât mai mult cu cât prețul total al locuinței conține prețul efectiv, la care se adaugă și taxa pe valoare adăugată (TVA).
Începând cu ianuarie 2024, se aplică o modificare în ceea ce privește TVA-ul pentru locuințele cu o valoare de sub 600.000 de lei și va trece de la 5% la 9% pentru imobilele noi, după apariția legii privind reforma fiscală. Descoperă cum e impactată piața imobiliară și care sunt schimbările față de anii precedenți.
- TVA locuințe: ce schimbări intervin în legislație și cum te mai poți încadra la TVA redus
- TVA imobiliare: care este diferența în anul 2024 față de 2023
- Cine plătește TVA la cumpărarea unui apartament
- Legea TVA imobiliare în 2024
- 5 criterii de care să ții cont când achiziționezi un apartament
TVA locuințe: ce schimbări intervin în legislație și cum te mai poți încadra la TVA redus
Începând cu anul 2024, românii care doresc să achiziționeze case ori apartamente trebuie să știe de majorarea de cotă, care s-a schimbat de la 5%, cât era anul trecut, la 9%. Cu toate astea, cei care, până la finalul anului 2023, au încheiat un contract și plătesc în avans pentru achiziționarea unei locuințe ce respectă noile condiții, vor putea plăti acel TVA la locuințe de 5%, chiar dacă achiziția propriu-zisă este în 2024.
Potrivit legii 296/2023, cota de 9% urmează să se aplice din 2024, doar pentru locuințele care au o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depășește suma de 600.000 de lei, fără TVA. Aceste condiții se aplică persoanelor fizice care pot achiziționa locuințe, fie individual, fie în comun cu o altă persoană fizică.
Astfel, persoanele care vor să beneficieze de TVA la imobiliare în 2024 de 9%, trebuie să aibă locuințe care să îndeplinească următoarele condiții:
- acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut;
- să fie formate din cel puțin un spațiu pentru odihnă, unul pentru pregătirea hranei și un grup sanitar;
- să aibă acces la energie electrică și apă potabilă;
- finisajele interioare să includă cel puțin pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare;
- finisajele exterioare să includă cel puțin acoperiș (dacă este prevăzut, în funcție de tipul construcției ), geamuri și ușă de intrare;
- instalații sanitare și obiecte sanitare;
- instalații electrice (tablou, doze, întrerupătoare etc.).
👉 Descoperă un apartament cu 3 camere in Brasov, cu o suprafață utilă de 92.7 metri pătrați, și bucură-te de o panoramă deosebită în fiecare zi!
Se poate cumpăra locul de parcare cu TVA 9%?
În general, cota de TVA pentru locul de parcare se calculează la 19%, însă există și situații în care acesta este prevăzut și considerat ca o anexă a apartamentului. În situația din urmă, se aplică o cotă de TVA de 9%, dacă prețul apartamentului și al locului de parcare se încadrează în pragul OUG.
TVA standard de 19%
Acum că am clarificat care sunt situațiile în care beneficiezi de TVA pentru case de 9%, iată câteva detalii utile, referitoare la TVA-ul standard de 19%:
- pentru achiziția unei proprietăți de până în 120.000 euro în 2024 se va plăti TVA de 9%, iar pentru proprietățile care depășesc acest prag, se va plăti TVA de 19%. i.
TVA imobiliare: care este diferența în anul 2024 față de 2023
În 2023, regimul TVA-ului în cazul achizițiilor de locuințe a cunoscut modificări, față de regimul valabil în 2022. Astfel, în 2023 existau un singur plafon de 600.000 de lei (față de două, în 2022) și limitarea la o singură achiziție, folosind cota de 5%. Cota era aplicată în 2023 pentru locuințele ce respectau următoarele condiții:
- locuința avea o suprafață utilă de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodărești;
- plafonul de 600.000 de lei includea terenul pe care e construită locuința;
- achiziția era făcută de o persoană fizică, nu de o firmă;
- cota redusă de TVA se aplica numai în cazul locuințelor care, în momentul livrării, puteau fi locuite ca atare.
În ceea ce privește TVA-ul la apartamente sau case, anul 2024 vine cu următoarele modificări:
- începând cu data de 1 ianuarie 2024, orice persoană fizică poate achiziționa în mod individual sau în comun cu o altă persoană fizică, o singură locuință a cărei valoare nu depășește suma de 600.000 de lei, exclusiv TVA, cu cota de 9%.
Cota de 5% nu va dispărea de tot în 2024. Persoanele care au încheiat, în anul 2023, acte care au ca obiect plata în avans pentru achiziționarea unei locuințe ce se încadrează în parametrii descriși vor putea beneficia, în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2024, de actuala cotă redusă de 5%.
Cine plătește TVA la cumpărarea unui apartament
În cazul în care te întrebi cine plătește TVA-ul la cumpărarea unui apartament, ei bine, clientul, adică viitorul proprietar este cel care suportă costul TVA-ului. Acesta este înscris în contractul de vânzare-cumpărare și poate fi de 9% sau de 19% din valoarea totală a imobilului, în funcție de situația în care te încadrezi.
👉 Descoperă apartamente cu doua sau trei camere in Bucuresti adaptate nevoilor persoanelor cu un ritm de viață mereu pe fugă și în căutare de stare de bine, acasă.
Cine suportă diferența de TVA în situația în care ANAF consideră că nu au fost îndeplinite toate criteriile pentru a beneficia de TVA redus?
Notarii au obligația de a declara semestrial, autorității fiscale teritoriale, toate tranzacțiile de proprietăți imobiliare efectuate de persoanele fizice din patrimoniul personal.
Astfel, autoritățile fiscale au la dispoziție toate instrumentele necesare de verificare a tranzacțiilor și au ocazia de a interveni, atunci când situația o impune.
Există 2 situații în care cota TVA poate fi aplicată greșit:
- cumpărătorii sau vânzătorii sunt în necunoștință de cauză și nu sunt suficient de bine informații referitor la criteriile care trebuie îndeplinite pentru a beneficia de cota TVA redusă;
- cumpărătorii sau vânzătorii cunosc criteriile care trebuie îndeplinite, dar își asumă riscurile la care se supun prin aplicarea unui TVA redus, atunci când nu respectă toate criteriile.
Potrivit Codului Fiscal, vânzătorul are responsabilitatea de a reține TVA-ul și de a-l vira statului. Astfel, în mod normal, lui îi revine responsabilitatea de a aplica în mod corect cota TVA. Prin urmare, dacă o cotă TVA aplicată este greșită, vânzătorul ar trebui să plătească diferența.
Cu toate acestea, există cazuri în care dezvoltatorii tind să includă în contractele de vânzare-cumpărare clauze prin care transferă cumpărătorului riscul de plată a cotei suplimentare de TVA.
5 criterii de care să ții cont când achiziționezi un apartament
Atunci când cumperi un apartament, este bine să fii atent la mai multe criterii. Iată-le pe cele mai importante:
- Localizarea imobilului
Localizarea apartamentului în zone cheie din oraș este unul dintre cele mai importante criterii care decid dacă achiziția este una avantajoasă sau nu. Atunci când imobilul pe care îl achiziționezi are acces facil la mijloace de transport, este în apropierea unor supermarketuri, a unor farmacii sau cafenele, acest lucru contribuie mult la desfășurarea activităților zilnice într-un mod cât mai confortabil.
Descoperă oferta noastră de apartamente construite in ansambluri rezidentiale.
- Amplasarea apartamentului
În ceea ce privește amplasamentul unui apartament într-un bloc, cele situate la demisol sau la mansardă au, de obicei, un preț mai mic decât cele situate la parter sau la etajele superioare. Cu toate acestea, cele mai căutate apartamente sunt cele de la etajele intermediare, precum 2 sau 3.
- Calitatea construcției și eficiența termică
Înainte de a achiziționa un apartament, interesează-te din ce material este construit imobilul și cum este izolat. Blocurile din cărămidă, de exemplu, izolează termic foarte bine și sunt rezistente la umezeală, în timp ce structurile cu pereți din beton au proprietăți ignifuge, însă nu îți permit să faci modificări la modul în care este compartimentat apartamentul.
- Amenajarea spațiului
Modul în care este amenajat apartamentul reprezintă, de asemenea, un criteriu important, care transformă un simplu apartament în „acasă”. Cele mai căutate apartamente sunt cele cu un design modern, care să nu încarce prea mult spațiul. Totodată, este indicat ca apartamentul să dispună de toate dotările necesare unui stil de viață confortabil, precum: mașină de spălat, TV, aparat de aer condiționat etc. Există și posibilitatea de a achiziționa un apartament care nu este mobilat; în acest mod, îl poți amenaja în funcție de gusturile și nevoile tale.
- Vizionează mai multe apartamente
De multe ori, se poate întâmpla ca primul apartament pe care îl vezi să corespundă în mare parte nevoilor și bugetului tău, însă, chiar și atunci, este recomandat să vizionezi mai multe apartamente.
Pentru a putea face acest lucru, poți să folosești un site de anunțuri imobiliare cu filtre eficiente, precum Storia, care să te ajute să identifici exact apartamentele care corespund nevoilor tale, sau poți să apelezi la un broker de imobiliare, care să îți propună mai multe opțiuni, în funcție de ceea ce îți dorești.
Procesul de achiziție a unui apartament nu este unul dificil, atunci când știi ce îți dorești și ești suficient de informat atât cu privire la reglementările legale, cât și la diversele aspecte importante de avut în vedere la orice achiziție a unui imobil, cum este și legea TVA.