Sfaturi pentru siguranța casei: de ce să ții cont + recomandări
Casa sau etajul inferior al unui imobil sunt ținte ușoare pentru hoți, iar o casă nelocuită reprezintă o țintă relativ ușoară. Totuși, există modalități prin care te poți asigura că locuința este un loc sigur și bine păzit, chiar și atunci când pleci de acasă, de exemplu, într-o vacanță alături de familie.
Mai jos vom discuta despre greșelile frecvente pe care le poți face, câteva recomandări pentru siguranța casei, ce sisteme de securizare a locuinței ai la dispoziție, câteva sfaturi dacă stai în chirie, precum și care sunt primii pași dacă ești victima unei spargeri.
Ce greșeli de siguranța locuinței poți să faci
Securitatea locuinței este esențială indiferent unde locuiești. Cel mai bine este să te ocupi de ea înainte de a veni un hoț care te va motiva să iei măsuri. Mai jos poți citi despre câteva greșeli frecvente de siguranța locuinței.
Îți protejezi prea mult intimitatea
Gardurile sau porțile cresc siguranța locuinței și îți protejează intimitatea. Totuși, acest lucru este relativ. Privit dintr-un alt unghi, ridicarea de garduri înalte reprezintă o oportunitate pentru hoți; din stradă nu se vede casa, iar vecinii nu te pot înștiința dacă văd mișcări suspecte, deoarece nu au cum să le vadă.
Prea multă intimitate în jurul casei tale poate crește probabilitatea unui jaf de succes. Hoțul poate intra fără a fi văzut de nimeni.
Deși fiecare proprietate are propria amenajare, este indicat să îți planifici gardul în așa fel încât să ofere măcar o priveliște asupra intrării principale dinspre stradă. Dacă ușa de la intrare este ușor vizibilă, le va fi mai greu infractorilor să pătrundă nedetectați.
Ascunzi cheia în locuri obișnuite
Mulți oameni țin o cheie de rezervă în grădină sau curte. Poate fi utilă dacă cel mic și-a uitat cheia acasă sau te-ai blocat din greșeală în curte.
Din păcate, mulți proprietari ascund cheile de rezervă în locuri cu mare potențial pentru hoți, precum sub covorul de la intrare sau în ghiveciul cu flori aflat la doar câțiva pași de ușă.
Siguranța crește dacă cheia de la casă este ascunsă mai departe de ușa pe care o descuie. Poți ascunde cheia chiar sub o piatră falsă aruncată printre alte pietre (reale), preferabil lângă garaj sau în spatele casei.
Ai tufișuri prea aproape de casă
Similar gardului prea înalt, alegerile peisagistice pot face ca locuința ta să fie mai mult sau mai puțin prietenoasă pentru hoți.
Copacii sau tufișurile înalte din apropierea casei pot oferi prea multă intimitate. Corectează această problemă prin toaletarea arbuștilor situați aproape de casă și lasă plantele luxuriante înalte pentru grădină.
Obiectele de valoare se văd din exterior
Această greșeală este o măsură de securitate atât pentru interiorul, cât și pentru exteriorul casei. Mulți uită că ferestrele permit atât pătrunderea luminii, dar și ocazia de a vedea din exterior în interior. Astfel, un potențial intrus ar putea vedea înăuntru.
Asigură-te că obiectele de valoare nu pot fi văzute de la fereastra de la parter, mai ales dacă este vorba de bijuterii, calculatoare sau televizoare. Trage jaluzelele sau draperiile înainte de a pleca de acasă.
Ai lăsat cutii în curte
Evită să lași cartoanele sau ambalajele unor obiecte scumpe precum un televizor sau un laptop în curte. Acest lucru este un semnal că ai cumpărat un articol scump.
Taie ambalajele în bucăți mici și pune cartonul în coșul de reciclare, pentru a nu se vedea ce conțineau inițial.
Ai ales becuri obișnuite pentru curte
Mulți proprietari optează pentru iluminat exterior pentru a crește securitatea casei. Aceste lumini se aprind la lăsarea întunericului sau există opțiuni de a folosi un temporizator pentru a le aprinde automat în timpul nopții.
Deși aceste dispozitive îți luminează curtea și grădina, ele pot crea zone de umbră care pot fi ascunzători excelente pentru hoți.
De aceea, pe lângă lumini este indicat să alegi și un detector de mișcare integrat în sistemul de iluminat. Dacă un hoț va pătrunde în curte printr-o zonă ferită de lumină, becurile se vor aprinde automat datorită detectorului de mișcare și el va fi descurajat.
Folosirea unui sistem încorporat de detector de mișcare și iluminat te va ajuta să faci economii la factura pentru energie electrica. Poți chiar opta pentru becuri LED. Acestea au un consum mic, dar oferă o iluminare uniformă!
Ai un sistem de alarmă (prea) vizibil
Deseori, panoul de control pentru sistemul de alarmă este instalat într-un loc prea vizibil de la o fereastră de la primul etaj.
Acest lucru permite potențialilor hoți să vadă imediat dacă sistemul de alarmă este activat. Existența unui sistem de alarmă nu te ajută foarte mult dacă este oprit.
Postezi fotografii din vacanță pe rețelele sociale
Rețelele sociale reprezintă o modalitate rapidă și simplă de a ține legătura cu familia și prietenii. Totuși, dacă plănuiești să petreci câteva zile la mare sau la munte, este indicat să postezi fotografiile când ajungi acasă.
Evită să îți împărtășești planurile de vacanță pe rețelele sociale. Deoarece conturile de social media sunt publice în mod implicit, hoții pot căuta ușor cuvinte precum „călătorie”, „vacanță”, „concediu” sau „plecat din oraș” pentru a descoperi persoanele care pleacă din localitate.
Dacă dorești să le spui persoanelor apropiate despre vacanța ta, folosește-te de mesajele private. Limitând audiența și posibilitatea de căutare, te vei putea bucura de o vacanță liniștită.
Lași hârtiile să se adune în cutia poștală
Acumularea de corespondență le indică hoților că nu ești acasă. Dacă primești reviste acasă, solicită suspendarea temporară a serviciului.
De asemenea, poți ruga un vecin sau prieten să îți ridice corespondența. Această activitate va păcăli potențialii infractori că locuința este ocupată.
Lași scara în curte
Unii proprietari le facilitează accesul hoților oferindu-le o scară la îndemână prin care pot ajunge la primul etaj.
Evită să lași o scară în curte sau agățată de garaj. Majoritatea hoților vor profita de această oportunitate. Alege să depozitezi scara într-un loc ferit.
Crezi că spargerile au loc doar noaptea
Foarte mulți oameni cred că spargerile au loc doar noaptea, însă hoții preferă o casă goală. În timpul nopții oamenii sunt, de regulă, în casele lor.
Pe de altă parte, hoții vor găsi casa mai primitoare când ești plecat la job, în city-break sau într-o vacanță.
Ia-ți măsuri de precauție, activând sistemul de alarmă atunci când ești plecat. De asemenea, asigură-te că închizi ferestrele și că încui ușile atunci când pleci la școală, la locul de muncă sau la cumpărături.
Recomandări pentru siguranța casei
Siguranța casei este foarte importantă pentru un trai confortabil. Mai jos sunt câteva recomandări în acest sens.
Fă-ți o poliță de asigurare
Deși este posibil să nu ai niciodată nevoie de o cerere de despăgubire, este necesar să închei o poliță de asigurare adaptată nevoilor și valorii casei și a lucrurilor din casă.
Fă o listă cu bunurile tale și cu valoarea lor în cazul unei înlocuiri. Astfel, vei avea o idee clară asupra asigurării de care ai nevoie. De asemenea, calculează costul reconstruirii casei. Nu te baza pe evaluarea autorităților, ci solicită ajutorul unui evaluator profesionist.
Instalează un sistem de securitate
Pentru a menține securitatea locuinței, este recomandat să instalezi un sistem care poate fi controlat de la distanță. Există inclusiv soluții prin care, în eventualitatea unei spargeri, se va alerta poliția. Existența unui interfon și camerele video cu detectoare de mișcare cresc și mai mult gradul de siguranță.
În plus, dacă instalezi un sistem avansat de securitate este esențial să fii la zi cu actualizările. Dacă accesul se face prin introducerea unei parole, schimb-o frecvent și optează pentru una cu grad ridicat de dificultate.
Consolidează intrarea/intrările
Încuierea ușii este evidentă, însă acest lucru este cu atât mai eficient dacă alegi uși mai puternice, eventual cu o grosime de minimum 3 cm și din metal. Optează pentru uși rezistente, inclusiv la garaj sau la intrarea în curte.
Locuirea într-un apartament situat la ultimul etaj al unui bloc nou construit dintr-un ansamblu rezidențial poate reprezenta o opțiune bună de securizare a accesului. Pe lângă ușa solidă de la intrarea în apartament, multe ansambluri rezidențiale au și intrarea în complex și în bloc securizate.
Ia măsuri pentru ca proprietatea să pară locuită
Poți descuraja hoții să intre în casă dacă îndepărtezi indiciile că ești plecat. Mai jos sunt câteva recomandări:
- Roagă un vecin sau un prieten să ridice corespondența;
- Roagă un apropiat să ridice și să coboare jaluzelele la intervale regulate de timp;
- Roagă un prieten să stea în casa ta cât lipsești – practica poartă numele de „housesitting” și descurajează hoții;
- Fă schimb de case – acest lucru presupune că tu vei locui în locul unei alte familii, la ea acasă, iar ea va sta, pe durata vacanței, în locuința ta;
- Menține relații bune cu vecinii – aceștia te vor alerta dacă există zgomote suspecte și chiar pot alerta autoritățile;
- Dacă ești plecat pentru o perioadă lungă de timp, roagă un cunoscut să aibă grijă de grădină.
Optează pentru un apartament la etaj
Apartamentele de la parter sunt considerate mai nesigure decât cele de la etajele superioare. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că accesul se poate face mai ușor. Prin comparație, dacă optezi pentru un apartament la un etaj superior sau chiar la ultimul etaj, șansele unei spargeri scad simțitor.
De asemenea, te poți bucura de o priveliște mai frumoasă, ai acces la mai multă lumină naturală și reduci expunerea la noxe. În plus, nu te confrunți cu țânțari sau rozătoare, specifice etajelor inferioare.
Alegerea unui apartament depinde de fiecare persoană. Prin comparație cu viața la casă, oferă un plus de securitate. Ușile sunt asemănătoare și dacă nu depui eforturi speciale pentru ca intrarea în locuință să iasă în evidență, nu există un motiv de îngrijorare.
Sfaturi pentru siguranța casei dacă stai în chirie
Dacă stai în chirie este important să faci câteva lucruri înainte de a-ți alege apartamentul și după ce te-ai instalat. Înainte de mutare ar trebui să:
- Te documentezi cu privire la infracțiunile din cartier – vorbește cu persoanele care locuiesc în zonă pentru a vedea dacă există furturi;
- Verifică sistemul de iluminare – iluminatul precum și un sistem bun de securitate pe bază de camere video și senzori de mișcare sunt necesare pentru siguranță. Asigură-te că holurile, parcarea, zonele de depozitare, scările etc. sunt bine iluminate. Poți chiar veni în zonă după lăsarea întunericului pentru a vedea dacă există colțuri întunecoase prin care se poate pătrunde în imobil;
- Fii atent la starea generală a apartamentului – becurile arse, robineții care picură sau vopseaua veche pot părea probleme minore, însă îți spun că proprietarul nu se ocupă suficient de apartament. Cu siguranță, nu îți dorești ca la apariția unui incident precum spargerea unei ferestre sau uși să trebuiască să aștepți câteva săptămâni până la reparație;
- Verifică intrarea – tipul de închidere, încuietoare, lanțul, camerele video (dacă există). Mai multă lume are acces la apartamente închiriate decât în cazul în care deții o proprietate. Pe lângă tine și proprietar, este posibil ca și foștii chiriași să aibă o copie după cheie.
După ce te-ai mutat:
- Cunoaște-ți vecinii – atunci când ești apropiat de vecini ai șanse mai mari ca aceștia să fie mai atenți la apartamentul în care locuiești. Dacă ești timid, te poți alătura grupului de Facebook al blocului/complexului rezidențial;
- Dacă stai la parter, coboară jaluzelele înainte de a pleca de acasă;
- Schimbă încuietorile, dacă proprietarul permite acest lucru;
- Instalează o cameră video – există modele de camere video care nu necesită spargerea pereților și alte lucrări. Optează pentru un model simplu prevăzut cu detector de mișcare care îți oferă imagini pe telefon.
Dacă vrei să închiriezi un apartament, este important să ai în vedere și aspectele de mai sus care țin de siguranța locuinței. Pentru un plus de confort, solicită schimbarea încuietorilor și instalează un sistem de securitate modern.
Ce să faci în cazul în care ești victima unei spargeri
Dacă la întoarcerea din vacanță descoperi că ai fost jefuit, nu dispera. Mai jos sunt câteva lucruri pe care le poți face:
- Sună la poliție – pentru a putea beneficia de despăgubire din partea companiei de asigurări, este necesar să raportezi incidentul la poliție;
- Realizează fotografii – acestea te vor ajuta să demonstrezi starea în care se afla locuința după spargere. Uneori fotografiile realizate de autorități sunt insuficiente, motiv pentru care este bine să fii pregătit cu propriile poze;
- Nu atinge nimic în casă – altfel, ai putea distruge dovezile din locuință, care i-ar putea ajuta pe polițiști să dea de urma hoților;
- Sună la firma de asigurări – un reprezentant al firmei te poate ajuta să evaluezi pagubele, să întocmești o listă cu lucrurile absente și să depui cererea de despăgubire;
- Fă o listă cu lucrurile furate – completează cât mai repede o listă cu obiectele furate alături de valoarea aproximativă. Lista poate fi solicitată atât de poliție, cât și de firma de asigurări, deci este bine să ai o copie la îndemână;
- Nu arunca ceea ce a fost stricat – evită să arunci bunurile deteriorate. Acestea trebuie păstrate pentru a putea obține despăgubiri;
- Păstrează facturile pentru achiziții majore;
- Verifică securitatea locuinței și ia măsuri pentru a remedia problemele existente – acest lucru poate presupune instalarea de camere de supraveghere, încuietori sau uși mai puternice și chiar iluminat suplimentar;
- Avertizează vecinii – hoții tind să atace de mai multe ori în același cartier. Nu uita să anunți vecinii că există un hoț în cartier. Astfel, îi vei avertiza să fie pregătiți și îți vei face prieteni pentru data următoare când pleci în vacanță. Fii un bun vecin și anunță vecinii când ai fost jefuit;
- Mergi periodic la poliție pentru a vedea dacă apar informații – un caz de acest fel nu se soluționează peste noapte, deci este important să te asiguri că ești la curent cu ancheta.
De siguranța casei depinde confortul tău. Acordă atenție atât interiorului, prin folosirea unor jaluzele sau draperii, cât și exteriorului casei, prin instalarea unui sistem de supraveghere prevăzut cu senzori de mișcare și camere video. Astfel, te vei putea bucura în liniște de vacanța ta, știind că acasă totul este în regulă.