Programul Casa Verde: tot ce ai nevoie să știi
Dacă după ultimele facturi la energie ți-ai pus întrebări sau ai căutat variante optime de economisire, atunci ar trebui să ai în vedere programul Casa Verde. Scopurile principale ale programului sunt creșterea eficienței energetice, ameliorarea calității aerului și reducerea gazelor cu efect de seră. În continuare, îți vom prezenta tot ce ai nevoie să știi despre programul Casa Verde, dar și despre un trai prietenos cu mediul înconjurător.
Ce înseamnă o locuință verde
O locuință verde înseamnă o investiție pe termen lung atât pentru tine, cât și pentru protejarea mediului. Cheltuielile pentru întreținere vor fi minime, fiind generate din resurse regenerabile. O casă verde este construită din materiale sustenabile, proiectul fiind gândit în așa fel încât să fie în strânsă legătură cu protejarea mediului.
Construcția casei este proiectată să folosească în mod optim toate resursele de care dispune, atât pentru locatari, cât și pentru natură. Prin urmare, apa, lumina naturală și energia electrică sunt valorificate la maximum.
Locuința verde înseamnă o amortizare a costurilor la energie în timp, fiindcă toate cheltuielile de întreținere vor fi inexistente, față de o locuință tradițională. Deși te gândești că investiția în materiale sustenabile este semnificativă, află că poți să obții finanțare, pentru a te bucura de armonie în căminul tău și a contribui la protejarea mediului. Programul Casa Verde își propune să fie o astfel de locuință, pentru cei care vor să facă o schimbare în bine.
👉Dacă ești la începutul acestui proces și vrei să ai o eficientizare optimă a energiei în casa ta, descoperă câteva sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrica.
Programul Casa Verde
Programul Casa Verde înseamnă finanțări nerambursabile pentru instalațiile bazate pe resurse regenerabile de energie. Astfel, obții finanțare și încurajare pentru reducerea emisiilor de noxe, dar și scăderea utilizării de combustibili fosili, pe care le poate furniza casa ta.
Așadar, dacă ai o locuință verde, ea va produce mai multă energie decât consumă, iar energia va proveni din resurse regenerabile. Panourile solare sunt o variantă în acest sens. Programul s-a făcut cunoscut în anul 2020, venind în sprijinul persoanelor care își doreau o locuință cât mai prietenoasă cu mediul.
Pentru a obține încălzirea care utilizează resurse regenerabile, înlocuitoarele sistemelor clasice de încălzire, se finanțează următoarele:
- Instalarea de panouri solare;
- Instalarea de pompe de căldură;
- Centrale termice pe bază de peleți sau orice altă formă de resturi și deșeuri vegetale;
- Modernizarea sistemului de iluminat locuința prin becuri LED și senzori de mișcare;
- Izolația termică a locuinței;
- Modernizarea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde.
Odată ce beneficiezi de aceste finanțări, îți revine obligația de a menține investiția realizată în cadrul programului, pentru o perioadă de cel puțin un an de la finalizare.
👉Descoperă câteva sfaturi care să te ajute să înțelegi randamentul unei investitii imobiliare.
Finanțare Casa Verde
Pentru a te bucura de o finanțare pentru programul Casa Verde, trebuie să îndeplinești condițiile de eligibilitate, după cum urmează:
- Ești persoană fizică având domiciliul pe teritoriul României;
- Ești proprietar sau coproprietar al imobilului unde se va implementa proiectul;
- Nu trebuie să ai restanțe la bugetul de stat sau bugetele locale, conform legislației naționale în vigoare;
- Înainte de a depune actele pentru proiect, nu trebuie să fi încălcat dispozițiile legale privind protecția mediului, dar nici să susții activități care vizează poluarea mediului.
Toți cei care s-au înscris în program au posibilitatea de a obține o finanțare care va ajunge la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, în limita sumei de 20.000 de lei. Conform surselor oficiale ale proiectului, până la sfârșitul lunii septembrie 2022.
AFM Casa Verde
Administrația Fondului de Mediu (AFM) este instituția care se ocupă de acest proiect și pe care trebuie s-o ai în vedere, de îndată ce înaintezi proiectul pentru Casa verde. Subvențiile acordate în acest proiect trebuie utilizate pentru implementarea sistemelor de încălzire care funcționează pe baza resurselor regenerabile. Așadar, când auzi de AFM Casa Verde, înseamnă că poți primi finanțare pentru visul de a trăi sustenabil.
Costurile pot diferi în funcție de proiect, de suprafața imobilului și de echipa de muncitori care lucrează la implementare.
Dosare fotovoltaice AFM
În procesul de derulare și analiză privind dosarele fotovoltaice AFM, persoanelor care au depus cereri, conform prevederilor legale, li se pot solicita remedieri sau eventuale clarificări pentru documentele depuse. Astfel, este important să verifici notificările primite pe conturile unde ai fost înștiințat că se va derula procesul. Răspunsul de clarificare trebuie trimis în maximum 10 zile de la primirea notificării.
Înscriere program Casa Verde 2023
De când s-a lansat proiectul, s-au făcut nenumărate demersuri pentru ca programul să fie ușor de accesat, iar persoanele care își doresc să facă această schimbare în bine să primească finanțări. Pentru anul 2023 AFM spune că urmează să deschidă o nouă sesiune de finanțare în prima parte a anului. După publicarea proiectului de ghid, pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor se vor transmite propuneri și observații pentru persoanele interesate și implicate în proiect, apoi lansată o nouă sesiune de finanțare în cadrul programului.
La sfârșitul anului 2022, în 29 decembrie, toate dosarele depuse în cadrul Programului Casa Verde au fost analizate după ședința Comitetului de Avizare. În urma acestui demers, au fost publicate pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu peste 5000 dosare de finanțare care au fost aprobate.
Autoritatea Fondului pentru Mediu acordă finanțare pentru panourile solare în cadrul programului Casa Verde în limita sumei de 20.000 de lei, iar în cazul locuințelor izolate de 25.000 de lei.
Cheltuiele care pot fi acoperite cu banii primiți:
- cheltuielile privind achiziția de sistemului de panouri fotovoltaice;
- cheltuielile legate de montajul și punerea în funcțiune a panourilor;
- TVA-ul aferent cheltuilelor.
Documentele de care ai nevoie pentru a te înscrie în Programul Casa Verde în 2023:
- Act de identitate;
- Extras de carte funciara, din care să rezulte dreptul de proprietate;
- Certificatul de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat;
- Certificatul de atestare fiscală privind impozitele și taxele locale și alte venituri ale bugetului de stat.
- Cerere de finanțare nerambursabilă și completată de solicitant în original;
- Adeverința privind existența contului bancar al solicitantului finațării, în original.
👉 Daca îți dorești să trăiești într-un mediu cât mai prietenos cu natura, ia în calcul și câteva sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrica.
Prin urmare, după ce te informezi corect asupra întregului proces de finanțare, nu îți mai rămâne decât să contribui la un proces care vizează atât sustenabilitatea locuințelor, cât și protejarea mediului înconjurător.