Ghid imobiliar

Investiții imobiliare: care sunt condițiile pentru ca acestea să-ți aducă un profit consistent

Investițiile imobiliare sunt considerate printre cele mai sigure de pe piață, iar dacă faci alegerea corectă, profitul ar putea fi garantat. Indiferent dacă alegi să investești în imobiliare pentru ca acestea să devină sursa ta principală de venit sau pentru a avea un al doilea tip de venituri, este bine să ții cont de câteva aspecte care te vor ajuta să ai un profit consistent.

Deși, la prima vedere, investițiile imobiliare par simple, este bine să înțelegi că nu orice imobil îți poate aduce profitul dorit. Ai numeroase aspecte de luat în calcul și cel mai important e că va trebui să studiezi piața înainte de a lua o decizie. Iată care sunt factorii de care să ții cont pentru ca profitul din imobiliare să fie unul consistent.

  • Ce înseamnă investiții imobiliare
  • De ce să investești în imobiliare
  • Care sunt veniturile generate de proprietăți imobiliare
  • Top investiții imobiliare profitabile în 2023
  • Există afaceri imobiliare cu fonduri europene?
  • Investiții imobiliare forum și platformă: cum te poți promova pe Storia prin anunțuri imobiliare

Ce înseamnă investiții imobiliare

Înainte de a-ți prezenta pe scurt conceptul de investiție imobiliară, este important de menționat că aceasta reprezintă cel mai vechi tip de investiție din istorie. O investiție imobiliară este o proprietate deținută și folosită pentru a obține venituri din chirii, pentru creșterea capitalului sau în ambele scopuri.

Astfel, o proprietate poate fi deținută de un proprietar sau de o persoană în baza unui contract de leasing financiar. Iată ce reprezintă proprietăți imobiliare:

  • teren;
  • apartament;
  • casă;
  • hală industrială;
  • spațiu comercial;
  • teren agricol.

Toate acestea sunt bunuri tangibile, reale, un aspect foarte important, mai ales în situații de instabilitate financiară sau politică.

Investițiile imobiliare sunt acele investiții care vor produce venituri pasive în mod recurent și constant. Totuși, ține cont că orice investiție imobiliară implică anumite costuri de reparații, întreținere, acoperire a perioadelor când spațiile nu sunt folosite și așa mai departe.

Un alt motiv pentru care să optezi pentru investiții imobiliare este volabilitatea scăzută care le caracterizează. Astfel, spre deosebire de investițiile la bursă, spre exemplu, prețurile acestora nu scad sau urcă în doar câteva ore sau zile. 

Bineînțeles, mai multe detalii despre acestea poți afla și de la Storia sau de pe un blog de investiții imobiliare. 

➡️ Vrei să investești într-o casă? În cazul acesta, pe site-ul Storia, platforma cu cele mai multe anunțuri de la proprietari, dezvoltatori imobiliari și agenții, poți găsi casa visurilor tale. 

investitii imobiliare

Ce înseamnă investițiile în imobiliare fără deținere

Dacă îți dorești să investești în imobiliare, însă nu ai timpul necesar sau bugetul pentru a le renova, a le închiria sau administra, atunci îți poți îndrepta atenția spre investiții în imobiliare fără deținere. Spre exemplu, societățile de tip REIT (Real Estate Investment Trust) reunesc capital de la mai mulți investitori mici și apoi, acesta este direcționat spre diverse proprietăți imobiliare.

Având în vedere că sunt fără deținere directă, aceste investiții îți permit să obții profit în calitate de investitor, fără a te mai ocupa de gestionarea sau cumpărarea proprietăților. De asemenea, având în vedere că se tranzacționează pe piața bursieră, le poți monitoriza evoluția foarte ușor.

De ce să investești în imobiliare fără deținere? Iată și alte avantaje:

  • îți diversifici portofoliul (poți investi într-un număr maxim de 18 REIT în același timp);
  • poți deține mai multe tipuri de imobiliare (părți din clădiri de birouri, clădiri rezidențiale, centre medicale, mall-uri și altele);
  • sunt perfecte chiar și pentru antreprenori aflați la început de drum. 

➡️ Vrei să afli mai multe despre actele de care ai nevoie pentru a construi o locuință și astfel să te convingi că o variantă foarte bună ar fi investițiile în imobiliare fără deținere? Citește despre Certificatul de urbanism

De ce să investești în imobiliare

În cazul în care nu știi sigur de ce să investești în imobiliare, dar ți-ai dori, îți prezentăm în continuare câteva motive pentru care merită să faci acest pas.

Investiții stabile

Când investești în imobiliare, te bucuri de stabilitate. Acest lucru este apreciat atât de către investitorii începători, cât și de către cei cu experiență. 

Ca începător, poți analiza piața (în cifre), te poți uita pe grafice și poți face diverse comparații și vei putea lua cea mai bună decizie pentru bugetul de care dispui la momentul respectiv. Cea mai simplă metodă de a te bucura de o investiție stabilă este să cumperi un imobil și să îl păstrezi în portofoliul tău cât mai mult timp.

Aprecierea în timp

Imobilele sunt recunoscute pentru o caracteristică pe care nu o poți ignora: valoarea acestora se apreciază pe termen lung. Deși în perioadele de criză economică, prețul de vânzare tinde să scadă, ulterior, acesta va crește din nou. 

În cazul în care, din diverse motive, prețul unui imobil scade (motive care nu țin de contexte economice, politice și așa mai departe) vei avea suficient timp să reacționezi și să îl vinzi la un preț cel puțin egal cu cel la care l-ai cumpărat.

Deții controlul asupra investiției

O investiție bună este cea care îți permite control asupra banilor. Investițiile imobiliare îți permit să fii în control, având în vedere că sunt bunuri tangibile pe care le poți cumpăra personal. Tu ești proprietar asupra bunurilor imobile și astfel, vei putea învăța pe parcurs cum să gestionezi veniturile, cheltuielile și să iei decizii mai bune. 

Cea mai importantă lecție pe care o poți învăța din investiția în imobiliare este asumarea responsabilității, iar apoi preluarea controlului.

Vei beneficia de o „datorie bună”

Știai că imobiliarele sunt considerate datorii bune? Explicația este destul de simplă. Poți împrumuta bani de la bancă pentru a achiziționa un imobil pe care îl vei da în chirie ulterior (în funcție de condițiile fiecărei bănci). Acea chirie pe care o vei primi este un venit pasiv cu ajutorul căruia vei stinge datoria la bancă. 

Astfel, chiar dacă ai o datorie ca urmare a împrumutului, aceasta va fi stinsă în momentul în care dai imobilul în folosință. După ce vei stinge datoria, banii pe care îi vei primi în urma închirierii îți vor rămâne ție.

Generează un flux de numerar

Ce este fluxul de numerar în contextul unei investiții imobiliare? Este chiar chiria de care am amintit anterior. O proprietate imobiliară dată în chirie și bine administrată, îți oferă un flux de numerar constant. De aceea, este bine să îți setezi un preț pentru chirie care să nu fie mult sub sau peste nivelul pieței, ci să îți acopere cheltuielile. Astfel, îți vei asigura un flux constant și sigur de numerar. 

De asemenea, este foarte important și să ai o relație bună cu persoanele care închiriază imobilul de la tine, indiferent care este tipul acestuia. Chiriașii mulțumiți nu vor căuta un alt imobil prea curând. 

➡️ Vrei să investești într-un teren pe care să îl dai în chirie? Atunci intră pe site-ul Storia.ro și răsfoiește cele peste 200.000 de anunțuri din care poți alege. Vei găsi rapid terenul ideal pentru tine. 

Care sunt veniturile generate de proprietăți imobiliare

În funcție de specificul imobilelor, pot fi identificate mai multe tipuri de venituri generate de proprietăți imobiliare. În cele ce urmează, ți le vom prezenta pe cele mai importante.

  • Venit pasiv din chirie: cea mai simplă modalitate de a genera venit din investiții imobiliare este închirierea acestora. Poți plăti rata la bancă din chiria lunară sau dacă le-ai achitat din surse proprii, îți poți recupera investiția în timp.
  • Venit din fonduri imobiliare: vei putea deveni proprietar (acționar) al unui imobil fără a-l cumpăra efectiv.
  • Venituri din exploatarea unui teren pe care l-ai cumpărat.
  • Venit din contracte de chirie-cumpărare: acesta permite chiriașilor ca la finalul perioadei contractului să cumpere imobilul pe care îl închiriază de la tine.

Mai sunt și alte tipuri de venituri, însă acelea sunt mai puțin întâlnite și, de regulă, sunt obținute de către investitori cu vastă experiență. 

➡️ Vrei să afli mai multe despre veniturile generate de proprietăți imobiliare? Citește despre Randamentul unei investitii imobiliare

ghid imobiliar

Top investiții imobiliare profitabile în 2023

Te întrebi care sunt cele mai profitabile investiții imobiliare de anul acesta? Îți prezentăm în continuare un top investiții imobiliare profitabile în anul 2023.

Apartament sau casă într-o zonă turistică

România are un potențial turistic ridicat, astfel că îți va fi ușor să iei o decizie în legătură cu amplasamentul viitoarei tale investiții imobiliare. Poți alege un apartament sau o casă pe litoral spre exemplu. Chiar dacă vei închiria imobilul doar un număr limitat de luni pe an la capacitate maximă, vei avea un flux constant de clienți.

Dacă alegi să achiziționezi un apartament într-un oraș de munte, asigură-te că este fie aproape de centrul orașului sau de un alt obiectiv turistic important, fie aproape de un centru comercial, de gară sau de un alt punct de interes. Turiștii care vor închiria imobilul apreciază distanțele mici până la cele mai importante puncte din oraș și astfel poți obține un preț mai bun pentru închiriere.

De asemenea, poți închiria imobilul și pe perioade mai lungi, având în vedere că sunt destule persoane care doresc să își petreacă verile sau iernile într-o zonă turistică (spre exemplu, vara caută zone mai răcoroase și iarna își vor dori să practice ski sau snowboard cât mai des).

➡️ Îți surâde ideea de a achiziționa un apartament pe care să îl închiriezi? Intră pe site-ul Storia.ro și găsești peste 200.000 de anunțuri din care poți alege. Apartamentul ideal pentru tine te așteaptă.

Apartament într-un oraș centru universitar

O altă idee foarte bună de investiții imobiliare este achiziționarea unui apartament sau a unei garsoniere într-un oraș cunoscut drept centru universitar. Studenții caută confortul de a sta într-o locuință, nu la cămin, și de cele mai multe ori, nu rămân foarte multe imobile neocupate.

Dacă optezi pentru un apartament cât mai aproape de o universitate și dacă nu setezi un preț de închiriere foarte mare, există șanse reale să poți închiria imobilul timp de mulți ani, fără probleme. De cele mai multe ori, dacă studenții găsesc un apartament pe placul lor, nu vor renunța la chirie pe timpul verii, având în vedere că le plac condițiile și prețul pe care trebuie să îl plătească.

Apartament într-un complex rezidențial nou

Bineînțeles, menționăm și dezvoltările rezidențiale noi ca un bun exemplu de investiții imobiliare sigure. Acestea se află de obicei fie în zone foarte căutate din orașe (cum ar fi la periferie, unde aerul este mai curat și există liniște), fie în apropierea unor centre importante, cum ar fi clădiri de birouri, centre comerciale și așa mai departe.

Astfel, un apartament într-un complex rezidențial îți poate aduce un venit pasiv încă din primele zile de când ai dat anunțul pentru închiriere, având în vedere că sunt râvnite.

Peste ani, poți vinde apartamentul, bucurându-te de un anumit profit sau de ce nu, te poți muta personal în apartament și poți să beneficiezi de o zonă dezvoltată, cu toate condițiile, rememorând momentul când ai luat una dintre cele mai bune decizii: aceea de a achiziționa un apartament aici.

Depozite

Nu puteam să nu menționăm și sectorul industrial unde este nevoie de imobile pentru buna desfășurare a lucrurilor. Astfel, depozitele ocupă un loc fruntaș în rândul investițiilor imobiliare și chiar poți opta pentru investiții imobiliare fără deținere, pentru a-ți diversifica portofoliul.

Spații comerciale

Pandemia a schimbat într-o oarecare măsură obiceiurile de consum ale oamenilor, astfel că a reapărut dorința de merge într-un centru comercial. Deși sunt disponibile numeroase opțiuni de a comanda acasă orice este nevoie, nimic nu se compară cu o vizită într-un centru comercial. Așadar, poți alege astfel de investiții imobiliare, având în vedere că prezintă un grad destul de mare de siguranță. 

➡️ Îți dorești un apartament nou, însă nu știi sigur dacă este cea mai bună investiție? Citește și află De ce un nou apartament este o investitie buna

Există afaceri imobiliare cu fonduri europene?

Este bine să știi că nu se pot face afaceri imobiliare cu fonduri europene. În trecutul nu foarte îndepărtat, au existat măsuri de sprijin, inclusiv pentru investiții imobiliare, pentru ca investitorii și afaceriștii să treacă mai ușor peste efectele pandemiei.

Singurele imobile pentru care se poate opta pentru fonduri europene sunt reprezentate de pensiunile agroturistice, însă este bine să consulți ghidurile existente.

Investiții imobiliare forum și platformă: cum te poți promova pe Storia prin anunțuri imobiliare

Dacă ai făcut o investiție imobiliară și vrei să profiți de pe urma acesteia, fie prin vânzarea, fie prin închirierea imobilului, este bine să știi că Storia îți vine în ajutor.

Storia este o platformă online complexă, specializată în vânzări imobiliare. De-a lungul timpului, a demonstrat că poate îndeplini chiar și cele mai exigente cerințe ale clienților care apelează la platformă.

În prezent, Storia este cea mai complexă platformă online din România, specializată în imobiliare. Aici, vei găsi în același loc anunțuri de la agenții imobiliare, de la proprietari și de la dezvoltatori imobiliari. Astfel, nu vei fi presat să iei o decizie, ci vei putea alege dintre anunțurile care ți se potrivesc cel mai bine.

Storia îți oferă diversitate: mai bine de 200.000 de anunțuri din toată țara, astfel încât căutarea unor investiții imobiliare este mai simplă ca oricând. Poți căuta desenând zona dorită pe hartă și îți poți salva căutările, pentru a primi notificări specifice legate de ce te interesează. Storia nu este doar locul unde poți găsi proprietățile potrivite pentru investiții imobiliare, ci și platforma care îți oferă claritate în procesul imobiliar, pentru a fi sigur că ai luat o decizie informată. 

De asemenea, dacă vrei să vinzi sau să închiriezi imobilele pe care le deții, tot Storia îți vine în ajutor. Pachetele Storia pentru anunțuri te ajută cu tot ceea ce ține de investiții imobiliare, indiferent dacă este vorba despre închiriere sau vânzare. Dacă alegi pachetul OPTIMUM, beneficiezi de următoarele funcționalități:

  • anunțuri imobiliare evidențiate (acestea primesc cu 8% mai multe clickuri);
  • formulare suplimentare de contact;
  • șabloane de mesaje tematice;
  • sugerarea unui preț;
  • galerie interactivă.

Toate aceste funcționalități te vor ajuta să-ți duci la îndeplinire planurile, indiferent dacă ești un investitor în imobiliare la început de drum sau unul experimentat. 

➡️ Este atât de simplu să adaugi un anunt nou pe site-ul Storia. Cu doar câteva click-uri, anunțul tău va fi publicat!  

Așadar, acum ai la dispoziție informațiile necesare despre investiții imobiliare și poți lua cea mai bună decizie.

Sursa foto: Shutterstock 

Back to top button