Ghid imobiliar

Flipping houses în România – Ce înseamnă, cât de profitabil este, care sunt pașii

Chiar dacă termenul de flipping houses a apărut recent în vocabularul domeniului imobiliar din România, activitatea definită de această expresie se practică de foarte mulți ani. Strategia de flipping houses presupune achiziționarea de proprietăți și îmbunătățirea lor pentru a fi vândute ulterior la un preț mai mare decât cel de cumpărare, obținându-se astfel un profit. Pentru ca o casă să fie considerată un flip, trebuie cumpărată cu intenția de a fi revândută într-un timp scurt. Perioada dintre cumpărare și vânzare variază adesea de la câteva luni până la un an. 

La ora actuală, există două tipuri diferite de flipping houses:

  • Atunci când un investitor cumpără o proprietate căreia îi crește valoarea supunând-o unei serii de reparații, modernizări și renovări. După finalizarea lucrărilor, investitorul va obține un profit din vânzarea casei pentru un preț considerabil mai mare decât cel de cumpărare.
  • Atunci când un investitor cumpără o proprietate într-o zonă aflată în plină dezvoltare imobiliară. În această situație, casa nu este neapărat supusă unor reparații sau îmbunătățiri. Ea este păstrată timp de câteva luni, până când prețurile proprietăților din cartier cresc. Așadar, profitul obținut din revânzare va fi unul substanțial.

Prima variantă este mai ușor de pus în aplicare, în special în cazul investitorilor care abia se familiarizează cu strategia de flipping houses. În continuare, vom vorbi despre profitabilitatea acestei activități, dar și despre pașii care trebuie urmați pentru a avea mai multe șanse de succes.

 

Flipping houses în România – cât de profitabil este?

strategia de flipping houses

Chiar dacă poate suna ca fiind ceva nu foarte complicat, strategia de flipping houses nu este atât de simplă precum pare. Realist vorbind, cumpărarea și revânzarea unei case în scopul obținerii unui profit poate să se transforme fie într-o victorie frumoasă, fie într-un adevărat dezastru. 

Dacă e făcută cum trebuie, activitatea de flipping houses poate fi o investiție minunată. Într-o scurtă perioadă de timp, poți face renovări inteligente și poți vinde proprietatea pentru mult mai mulți bani decât ai plătit când ai achiziționat-o.

Pe de altă parte, house flipping-ul poate merge într-o direcție greșită dacă nu este făcut cu atenție. Cu toții am auzit cel puțin o poveste în care ceea ce părea o investiție bună s-a dovedit a fi o casă cu o fundație șubredă și un acoperiș deteriorat. La urma urmei, un house flip poate la fel de bine să nu îți aducă niciun profit. Sau, mai rău, poți chiar să pierzi bani. 

Așadar, orice investiție trebuie făcută cu mare grijă, ținând cont de toate posibilele scenarii menționate mai sus. Un sfat orientativ este acela de a-ți îndrepta atenția către casele vechi și cele vândute prin licitații publice, ca rezultat al executărilor silite. Aceste proprietăți se vând, de obicei, la prețuri sub media pieței, ceea ce îți dă ocazia să obții un profit generos în urma unei serii de renovări.

Flipping houses în România – Care sunt pașii de urmat?

Pasul 1: Familiarizează-te cu piața

Multe persoane care fac house flipping sunt încântate de următorul proiect și ignoră această parte mai puțin distractivă a procesului. Totuși, fără o bună înțelegere a pieței, poți să te confrunți cu următoarele probleme: 

  • Nu vei ști dacă prețul casei pe care te gândești s-o cumperi este unul bun. Specialiștii recomandă investițiile în proprietăți care se vând cu aproximativ 80% din prețul mediu al pieței, minus costurile de renovare. 
  • Nu poți identifica cu acuratețe prețul cu care poți să revinzi o casă după ce toate lucrările de renovare și modernizare au fost făcute. Astfel, riști să ceri o sumă care nu îți va aduce un profit consistent.
  • Nu știi cum să stabilești prețul de revânzare în funcție de piața imobiliară a zonei în care se află casa. 

Pasul 2: Stabilește un buget

Nu aștepta până când faci o investiție imobiliară pentru a stabili un buget. Fă-ți toate calculele înainte. Hotărăște care este suma maximă pe care ești dispus să o plătești pentru o casă și informează-te asupra costurilor eventualelor reparații și renovări. Apoi, adaugă ceva în plus pentru cheltuieli neprevăzute.

Asigură-te că identifici toate reparațiile și lucrările de modernizare pe care va trebui să le faci. Dacă nu te pricepi, roagă pe cineva care lucrează în acest domeniu să te însoțească la câteva vizionări pentru a te ajuta. 

 

Pasul 3: Investește în renovări și modernizări practice

Este foarte important să te concentrezi pe lucrări a căror preț se încadrează în bugetului stabilit. De asemenea, alege acele renovări și modernizări care vor crește valoarea casei. Câteva exemple foarte bune sunt refinisarea mobilei deja existente în locuință, înlocuirea electrocasnicelor și montarea gresiei și a faianței. 

 

Așadar, este house flipping-ul profitabil în România? Sigur că da, atât timp cât este făcut în mod corespunzător, cu mare atenție. Dacă nu depășești bugetul stabilit, este foarte posibil să obții un profit considerabil.

Ultima editare: 01 februarie 2021

Back to top button