Ghid imobiliar

Etajul tehnic: ce este, ce trebuie să știi despre acesta

Blocurile de locuințe au ceea ce se numește etaj tehnic, respectiv o zonă unde sunt amplasate diferite componente care deservesc facilități comune pentru locatarii respectivului imobil. Ca principiu de construcție, etajul tehnic se poate afla la subsol, între etaje sau la ultimul etaj. Locul unde este amplasat depinde, de cele mai multe ori, de înălțimea blocului și de numărul de locuințe din acesta. În clădirile foarte înalte, dar și în cele care au o amprentă mare la sol, pot exista mai multe zone care au funcție tehnică.

Ce este etajul tehnic

Blocurile de locuințe au o serie de elemente tehnice, precum cele legate de instalațiile de alimentare cu apă și căldură, dar și cele referitoare la spațiile comune, inclusiv liftul. În cele mai multe dintre cazuri, o parte dintre elementele etajului tehnic se află la subsolul clădirii, iar altele, deasupra ultimului etaj. La subsol sunt sistemele de siguranță, prin care poate fi oprită alimentarea cu apă caldă și rece, în cazul unor situații care implică accidente sau dacă sunt necesare reparații, dar și conductele prin care este colectată apa uzată. Aici se mai găsesc și instalațiile de încălzire centralizată, care provin din rețeaua publică a orașului sau de la centralele de bloc. Similar conductelor de apă, în această zonă tehnică se află toate elementele de siguranță necesare sistemelor de termoficare. Unele blocuri sunt dotate inclusiv cu pompe pentru evacuarea apei.

Citește și: Renovarea unui acoperis – tipuri de lucrari, pretul estimativ al manoperei, materiale recomandate

În partea superioară a imobilelor, deasupra ultimului etaj, sunt montate motorul și toate celelalte sisteme care pun în funcțiune liftul, dar și gurile de ventilație, pentru coloanele de aer, prin care se asigură primenirea aerului în zonele interioare care nu au, din construcție, ferestre, cum este cazul băilor, al unor holuri sau al debaralelor, amplasate în zonele de interior ale blocurilor. În zona tehnică superioară, care comunică, deseori, cu terasa blocului, se mai află și sistemele pentru scurgerea apei pluviale, acumulate pe acoperișul blocului. Tot aici mai pot fi amplasate și sistemele de comunicații, respectiv antene și relee, dar și pompele de apă, care mențin presiunea apei calde și reci la valori normale, la etajele superioare ale construcției.

Vezi categoria noastră de CASE DE INCHIRIAT

Etajul tehnic cuprinde și tot ceea ce ține de sistemele de siguranță electrice, uneori, chiar și contoarele de electricitate corespunzătoare apartamentelor, în timp ce unele imobile oferă locatarilor și unele spații comune, cum sunt boxele și alte spații de depozitare, spălătorii sau uscătorii.

Vecinul meu, etajul tehnic

Inevitabil, unele dintre apartamentele de la parter (uneori, chiar și cele de la etajul întâi), dar și cele de la ultimul etaj vor fi alăturate acestor zone tehnice. Un bloc bine realizat, care beneficiază de o izolație corect gândită și eficient executată, nu va avea niciun fel de prejudicii din cauza acestei vecinătăți. Experiența arată că aceste zone tehnice, fie că sunt la parter, fie la ultimul etaj, aduc unele dezavantaje.

Vezi categoria noastră de  ▶ APARTAMENTE

Principalele probleme care pot să apară la apartamentele de la parter sunt legate de un risc crescut de inundație, ca urmare a apelor pluviale, din cauza refulării conductelor de scurgere. Probabilitatea unor astfel de evenimente este, însă, foarte redusă, conductele de scurgere fiind asigurate cu sisteme care nu permit întoarcerea fluxului de apă. Un alt inconvenient este un eventual zgomot, produs de unele dintre instalațiile aflate în compartimentul tehnic de la subsol. Există și alte neajunsuri, în cazul apartamentelor aflate la parter, dar acestea nu mai pot fi puse pe seama etajului tehnic, în linii mari, acestea fiind: zgomotul stradal, mai puțină lumină naturală și un aer mai poluat.

Dezavantajele pe care le pot avea apartamentele aflate la ultimul etaj, ca urmare a elementelor tehnice amplasate aici, sunt: zgomotul produs de motorul ascensorului, infiltrațiile de apă de pe terasa blocului sau din coloanele ce colectează apa pluvială. Tot pe lista cu dezavantaje mai trebuie menționate posibilele probleme în alimentarea cu apă caldă și rece, prin deficit  de presiune, și temperaturile în interior mai ridicate vara și mai mici iarna. Aceste din urmă probleme pot fi complet eliminate, dacă există o bună izolare termică a blocului și a terasei. În ceea ce privește presiunea apei, toate blocurile cu mai mult de patru etaje au pompe electrice foarte eficiente, care „urcă” apa la nivelele superioare.

Ce trebuie să știi și ce poți să faci dacă apartamentul este inundat din cauza unor vicii la izolația terasei ori a coloanelor comune de apă.

În replică, a locui la ultimul etaj, chiar și în vecinătatea etajului tehnic, poate aduce o sumă de avantaje:

  1. Un cost mai redus al apartamentului, uneori, ajungându-se chiar și la procente de 15-20% din valoare.
  2. Posibilitatea de a avea sau de a amenaja terase exterioare largi. Unele apartamente de la ultimul etaj vin cu o terasă generoasă, care poate fi transformată într-o oază de verdeață, un loc ideal pentru recreere.
  3. Perspectivă amplă asupra orașului.
  4. Aer mai curat, mai puține insecte, mai puține mirosuri neplăcute.
  5. Mai multă liniște, pe de o parte, pentru că nu există vecini deasupra, pe de alta, pentru că zgomotele orașului se atenuează la etajele superioare.
  6. Mai multă intimitate – datorită faptului că doar vecinii care locuiesc la acest etaj ajung până la ultimul nivel, va fi mult mai puțin zgomot, comparativ cu cei care locuiesc la parter, de exemplu.
  7. Mai multă lumină naturală – apartamentele situate la etajele superioare beneficiază din plin de lumină, comparativ cu cele aflate la nivelele inferioare, iar asta poate aduce inclusiv economii constante la factura de energie electrică.

Mansardarea ultimului etaj

În anumite condiții, proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj se pot extinde prin mansardarea teraselor. Amenajarea unei mansarde care să sporească spațiul locuibil se poate face după ce se obține acordul tuturor proprietarilor, terasa blocului fiind proprietate comună. Se poate face inclusiv un transfer de proprietate sau suprafața respectivă poate fi cumpărată, cu acordul asociației de proprietari. Este nevoie de un aviz de construcție, care se poate elibera după o expertiză tehnică. Mai sunt necesare și un certificat de urbanism, avize și acorduri ale autorităților și furnizorilor de utilități. Procedura este relativ complicată, dar este frecvent practicată. Realizarea unei mansarde necesită și un proiect tehnic de execuție complet, care să cuprindă date privind partea arhitecturală, rezistența imobilului, modul de realizare a instalațiilor electrice, sanitare și termice.

O mansardă locuibilă se poate realiza cu investiții mai mici decât cele pe care le implică achiziția unui apartament cu aceeași suprafață.

Vezi AICI oferta noastră de ANSAMBLURI REZIDENȚIALE

Mansardarea blocului poate aduce beneficii pentru toți locatarii. Proiecte de acest gen sunt executate în numeroase orașe chiar de primării, în colaborare cu dezvoltatori imobiliari. Se pot extinde apartamente sau se pot crea locuințe noi, care pot fi vândute la un preț mai mic decât apartamentele cu o suprafață locuibilă identică, aflate la etajele inferioare. Practic, costul mansardării reprezintă circa 40% din costul de construire al unui etaj.

Numărul celor dispuși să achiziționeze un apartament la ultimul etaj este mai mare decât al celor care aleg apartamente la parter, dat fiind faptul că avantajele sunt net superioare unor posibile dezavantaje. Mai mult, situațiile neplăcute care ar putea să apară, la apartamentele situate la ultimul etaj, inclusiv în cazul celor care sunt sub sau în vecinătatea echipamentelor tehnice montate la ultimul etaj, pot fi rezolvate bine și definitiv, printr-o bună hidroizolare și izolare termică și prin antifonarea pereților, în cazul în care zgomotele produse de motorul ascensorului, de exemplu, ar putea să fie o problemă.

Ultima editare: 19 iulie 2021

Back to top button