Ghid imobiliar

Ce înseamnă casa la roșu – avantaje, dezavantaje, etapele construirii

Casa la roșu, la gri sau la alb sunt termeni folosiți de dezvoltatorii imobiliari, însă, pentru a face o alegere bună, este important să fii și tu familiarizat cu însemnătatea acestor termeni. Pe scurt, terminologia aceasta se referă la etapele procesului de construire, casa la roșu fiind primul stadiu, după care urmează casa la gri și casa la alb. Mai jos, poți afla mai multe despre construcția sau casa la roșu, care sunt etapele construirii în acest caz, precum și care sunt lucrurile de care să ții cont, dacă alegi o casă la roșu.

●       Construcția finalizată la roșu

●       Etapele construirii unei case la roșu

●       Aspecte de care să ții cont în achiziția unei case la roșu

●       Construcția finalizată la gri

●       Construcția finalizată la alb

Construcția finalizată la roșu

Construcția finalizată la roșu sau casa la roșu, cum mai este denumită, reprezintă prima etapă majoră într-o construcție. Culoarea nu este întâmplătoare: ea vine de la nuanța cărămidei. Pe de altă parte, și construcțiile cu bolțari din beton pot fi la roșu.

O casă la roșu este definită de câteva elemente, respectiv fundația, structura, partea de zidărie și scările. O construcție la roșu nu conține instalații sau tâmplărie (uși, ferestre). Un alt element important al casei la roșu este acoperișul. Potrivit principiilor de construcție, nu poți avea o casă la roșu fără a avea și acoperiș. De aceea, acesta este considerat element structural.

Avantajele unei case la roșu

Un avantaj major al achiziției unei case la roșu este prețul redus, prin comparație cu o casă la alb (la cheie).

În plus, o casă la roșu îți permite să te ocupi treptat de amenajare, lucru important, dacă îți lipsesc bani în acoperirea costurilor pentru finalizarea sa.

Un alt avantaj al achiziției unei case la roșu este că îți oferă libertatea de a alege materialele folosite pentru finisaje. Astfel, le poți alege în funcție de nevoile tale. De asemenea, spre deosebire de o casă „la cheie”, în care fiecare încăpere are rolul său prestabilit, prin achiziția unei case la roșu, vei putea stabili destinația fiecărei încăperi.

Dezavantajele unei case la roșu

Înainte de a cumpăra o casă la roșu, este important să fii la curent și cu riscurile pe care ți le asumi din poziția de proprietar.

În primul rând, nu știi cu exactitate ce materiale au fost folosite pentru elementele de bază ale clădirii (fundație, pereți, acoperiș etc.). Mai mult, nu vei avea un cuvânt de spus legat de designul casei.

Un alt aspect se referă la faptul că există riscul ca etapele de construire să nu fie respectate în detaliu, lucru care poate cauza neplăceri, necesitând reparații costisitoare.

Etapele construirii unei case la roșu

Imediat după semnarea actelor necesare și obținerea aprobărilor, poți stabili o întâlnire cu echipa care se va ocupa de construcție. Pentru ca lucrurile să evolueze firesc, este important să stabilești numărul de nivele, poziționarea casei, modul de compartimentare și materialele care urmează a fi folosite.

Este vital să urmărești îndeaproape construcția casei, în special în legătură cu elementele de rezistență, fundația, acoperișul și zidăria. Mai jos sunt principalele etape ale construirii unei case la roșu, în ordinea executării lor.

#1 Turnarea fundației

Fundația este un element foarte important în construcția unei case. Potrivit constructorilor, această etapă este baza unei construcții, dar și cea mai dificilă. Este vital ca echipa de construcții să nu se abată de la proiectul tehnic, stabilit alături de arhitect. În primul pas, se va săpa terenul, potrivit cotelor din proiect.

Ulterior, se trece la executarea armăturilor și montarea conductelor pentru utilități. Următorii pași sunt decofrarea, umplerea fundației cu pietriș și pământ, turnarea straturilor pentru termoizolare și hidroizolare, precum și turnarea plăcilor pentru fundație.

#2 Izolații

De regulă, se aplică trei tipuri de izolații, respectiv izolații hidrofuge, izolații fonice și izolații termice. Izolațiile hidrofuge au drept scop prevenirea pătrunderii umezelii. Pentru a evita ca apa să pătrundă în zidărie, se apelează la izolații orizontale, formate din unul sau mai multe straturi așezate între fundație și beton. Aceste izolații sunt, de regulă, din asfalt sau carton asfaltat.

Dacă dorești o casă cu subsol sau pivniță, unde umezeala poate trece prin pereți, se merge pe varianta izolației verticale. În cazul caselor cu terase sau balcon, sunt, de asemenea, necesare izolații. Acestea vor fi așezate pe planșee, după care se va trece la amenajarea pardoselii.

Izolarea fonică/acustică este necesară pentru a evita pătrunderea zgomotelor dintr-o încăpere în alta sau din interiorul în afara casei și invers.

Izolația termică este folosită pentru a proteja clădirea împotriva frigului și căldurii.

#3 Zidăria

Prin comparație cu fundația, zidăria este considerată o etapă ceva mai ușoară. Se optează pentru materiale de construcție durabile, precum BCA sau cărămidă, care vor face față cu succes factorilor externi. Mai apoi, se realizează o structură solidă, din ziduri și stâlpi (elemente verticale) și planșee (elemente orizontale). Tot acum se construiește și șarpanta.

Aceste elemente sunt necesare pentru a face față greutății casei, precum și unor fenomene extreme, precum cutremurele.

Scheletul de susținere poate fi realizat din lemn, oțel sau beton armat. Scheletul din lemn (talpa) este format dintr-o grindă orizontală, pe care se sprijină stâlpii verticali, care mai susțin o grindă orizontală (coșoroaba). Piesele sunt fixate prin cuie, buloane și scoabe, iar în locurile de întâlnire, se leagă prin îmbinări.

Scheletul metalic se realizează din grinzi de oțel, care se vor lega prin nituri și buloane sau vor fi sudate.

O a treia opțiune este scheletul din beton. Acesta se realizează din beton cu o armătură de oțel. Este format din cadre realizate din stâlpi și grinzi, iar între aceste cadre se află pereții despărțitori.

Următorul element îl reprezintă planșeele dintre etaje. Acestea se așază deasupra fiecărui etaj și au rol despărțitor între etaje. Pot fi realizate din lemn, beton armat și oțel.

Planșeele din lemn sunt formate din grinzi rezemate pe schelet sau pe zidurile de rezistență. Deasupra planșeelor din lemn se bat pardoselile din lemn (dușumeaua), iar dedesubt se construiește plafonul. Pentru izolarea de zgomote sau frig, între grinzi se montează vată minerală.

Dacă alegi planșee din beton armat, există o serie de avantaje. Acestea nu ard și sunt mai rezistente față de cele din lemn, iar spre deosebire de planșeele metalice, folosesc mai puțin oțel. Planșeele din beton armat se sprijină pe scheletul metalic sau din beton armat și formează corp comun cu stâlpii și grinzile sale.

În fine, planșeele metalice se realizează din traverse de oțel, care se așază la distanță de 0,6-1 metru una de cealaltă. Spațiul dintre traverse poate fi umplut cu plăci din beton armat, bolțișoare de cărămidă, scânduri sau alte materiale.

Următorul pas este realizarea pereților despărțitori și a coșului. Pereții despărțitori trebuie să fie suficient de rezistenți, pentru a prelua încărcările ce acționează asupra lor, fără a afecta integritatea și siguranța casei. Principiul de construcție este unul destul de simplu. Greutatea clădirii este atenuată prin planșeele de beton care se sprijină pe ziduri, cu ajutorul centurilor. Mai apoi, zidurile se sprijină pe fundație, iar fundația pe pământ.

Coșul poate fi construit din beton, cărămidă, tablă sau profile ceramice. Pentru a respecta normele, coșul ar trebui să aibă cel puțin 50 cm față de coama acoperișului, respectiv parapetul terasei clădirii. Dacă terasa este lipsită de parapet, coșul de fum ar trebui să depășească terasa cu cel puțin un metru. Coșul trebuie să fie drept și să beneficieze de o cale de evacuare cât mai scurtă.

#4 Realizarea scărilor interioare

Primul pas în realizarea scărilor interioare este măsurătoarea. În funcție de spațiul disponibil, se va pune grinda longitudinal, pentru a susține treptele. Pentru a putea călca natural pe trepte, este indicat ca acestea să aibă o lățime de cel puțin 25 cm.

Dimensiunile contratreptei se stabilesc în funcție de numărul de pași și de lungimea pantei, pentru a obține o cale de acces cât mai bine proporțională.

Scara de interior se realizează din lemn, ciment, metal sau alte materiale, în funcție de preferințe.

#5 Construirea mansardei

Dacă îți dorești și o mansardă la casa, nu ar trebui să ratezi această etapă. Ridicarea mansardei se face doar după aprobarea unui specialist care a efectuat un studiu de fezabilitate înainte de începerea construcției.

Astfel, se va asigura că structura de rezistență poate suporta o astfel de construcție. În general, se folosesc materiale ușoare, mai ales lemn. Acesta este ușor, estetic și accesibil. Vara, lemnul va oferi răcoare, iar iarna, va contribui la menținerea căldurii.

#6 Construirea acoperișului

Acoperișul este elementul final al unei case la roșu. Șarpanta din primele etape ale construirii casei la roșu are rolul de a susține acoperișul.

Proiectarea corectă și realistă a șarpantei previne prăbușirea acoperișului, în cazul unor furtuni sau al unei cantități semnificative de zăpadă. Odată montată șarpanta, vei putea alege tipul de învelitoare. Aceasta poate fi realizată din țiglă, tablă sau șindrilă.

După montarea structurii de rezistență, pasul următor este acoperirea căpriorilor cu astereală. Acestea sunt scânduri cu rol de suport pentru învelitori. Dacă învelitoarea are o greutate redusă, astereala poate fi realizată din lemn. Dacă alegi o învelitoare din materiale grele, este nevoie de un plus de susținere și se va folosi o astereală din metal.

Etapele ulterioare

După stabilirea elementelor de bază ale construcției, putem spune că am finalizat stadiul de casă la roșu. Următoarele etape constau în instalarea obiectelor sanitare, tencuirea, amenajarea instalației electrice, racordarea la utilități, realizarea ultimelor retușuri și amenajarea interioară. Despre toate acestea vom discuta ceva mai jos.

#1 Instalațiile sanitare

Instalația sanitară constă într-un ansamblu format din instalația de apă rece, instalația de apă caldă și instalația de canalizare. La casă, instalația sanitară trebuie să urmeze planul arhitectural al casei. De la caz la caz, instalația de apă rece poate proveni de la rețeaua publică de apă sau dintr-un puț de adâncime. În acest din urmă caz, vei avea nevoie de un hidrofor, pentru a extrage apa prin sistem de presiune.

Mai mult, specialiștii recomandă montarea unui robinet între sursa de apă și casă, în general, în căminul apometrului sau al hidroforului. Totodată, va fi nevoie de robineți pentru închidere și golire.

Dacă optezi pentru branșarea la rețeaua publică de apă, vei avea nevoie de certificatul de urbanism, de actul de proprietate, de planul de situație cu ridicare topografică și de viza Oficiului Județean de Cadastru, Geodezie și Cartografie (OJCGC). Costurile la racordare, în acest caz, pot varia între 1.200 și 2.500 de lei.

Sistemul de canalizare depinde și el de nevoile tale și de amplasarea bucătăriei și a băii. Acesta trebuie realizat în așa fel încât să poată face față unui debit maxim, care ar putea apărea dacă toate sursele de apă din casă sunt deschise.

Pentru o instalație sanitară bună și rezistentă în timp, este nevoie de țevi și robineți de calitate. Dacă le alegi în funcție de această calitate, ele vor rezista cel puțin 50 de ani.

Costurile sunt variate și depind de mărimea casei și de amprenta la sol. De regulă, costurile aferente manoperei pentru instalația sanitară ajung la aproximativ 500 de lei, însă se vor dubla, dacă dorești o casă cu etaj.

#2 Tencuirea

Următorul pas constă în tencuirea pereților și a tavanului și placarea lor cu rigips. În general, se merge pe tencuială manuală.

Etapa aceasta este esențială, pe parte de finisare interioară. De tencuială depind pașii care vor urma, respectiv gletuirea și vopsirea pereților. Dacă ai pereții strâmbi sau denivelați, nu vei reuși să îi îndrepți, indiferent de calitatea gletului.

Tencuiala costă până la 15 lei pe metru pătrat, în funcție de meseriași. Firmele specializate vor solicita un preț mai mare, însă vor oferi garanția calității.

#3 Instalația electrică

Pentru a realiza instalația electrică a unei case, este nevoie de un proiect. Mai apoi, va trebui să obții un aviz de amplasament, necesar pentru toate construcțiile noi. Pasul următor constă în depunerea unei cereri de racordare la furnizorul de energie electrică ales. Dacă primești un răspuns favorabil, se va trece la instalația de racordare și vei încheia contractul de furnizare de servicii.

O firmă specializată se va ocupa de instalarea și conectarea prizelor, a întrerupătoarelor și a consumatorilor. Ulterior, va realiza o probă la rece și la cald cu toți consumatorii conectați. Ultimul pas în instalația electrică reprezintă remedierea eventualelor defecte apărute.

Manopera variază de la caz la caz și depinde mai ales de distanța față de sursa de electricitate.

#4 Realizarea ultimelor retușuri

După racordarea la apă și energie electrică, mai sunt necesare câteva retușuri. În această etapă, se vor monta gresia, faianța și parchetul. Tot acum, se va realiza termoizolarea pereților exteriori, cu polistiren expandat sau vată minerală.

Pasul următor constă în vopsirea pereților exteriori și interiori. Mai apoi, trecem la instalarea centralei, a obiectelor sanitare (cadă, duș, chiuvetă, toaletă), a mobilei și a obiectelor decorative.

Aspecte de care să ții cont în achiziția unei case la roșu

Dacă îți dorești să achiziționezi o casă la roșu sau un apartament la roșu, pe lângă preț, va trebui să iei în calcul și alte aspecte, de a căror soluționare depinde evoluția normală a construcției.

De multe ori, construcția la roșu nu a fost intabulată în cartea funciară. Dacă te afli într-o situație de acest fel, obiectul contractului de vânzare-cumpărare va fi terenul pe care s-a ridicat construcția. Dacă îți cumperi o casă la roșu, va trebui să urmezi demersurile legale pentru intabularea locuinței în cartea funciară. Vei avea nevoie de următoarele documente:

●       Actul de proprietate asupra terenului;

●       Extras de informare de carte funciară asupra imobilului, din care să reiasă dacă există privilegii, datorii sau ipotecă a proprietarilor în favoarea constructorilor sau a altor persoane;

●       Autorizație validă de construire și dovada plății emiterii autorizației de construire;

●       Cartea tehnică a locuinței;

●       Avize și acorduri stabilite prin certificatul de urbanism;

●       Documente referitoare la impactul construcției asupra mediului;

●       Proiectul de arhitectură;

●       Proiectul de rezistență;

●       Proiectul de instalații electrice;

●       Proiectul de instalații termice;

●       Proiectul de instalații sanitare;

●       Devizul lucrărilor.

Vânzătorul este obligat să îți ofere informații referitoare la data începerii lucrărilor, alături de dovada achitării cheltuielilor aferente controlului statului în amenajarea teritoriului și autorizarea executării lucrărilor de construcție.

Construcția finalizată la gri

Termenul de casa la gri este folosit mai puțin decât casa la roșu. Culoare gri provine de la nuanța pereților de compartimentare (cei nestructurali). Aceștia sunt gri, deoarece materialele de tencuire și nivelare conțin ciment.

Mai bine de jumătate din bani reprezintă costul manoperei. În această etapă, contează mai mult profesionalismul muncitorilor (electricieni, instalatori și zugravi) și mai puțin materialele folosite.

Etapa la gri vine în continuarea etapei la roșu și constă în turnarea șapelor la planșeu, conectarea la rețeaua electrică, montarea țevilor și realizarea șanțurilor necesare pentru acestea. Casa la gri include termoizolație și hidroizolație, exterioară sau interioară. În funcție de complexitatea proiectului, poate fi nevoie de instalarea de produse-sistem, așa cum este cazul incalzirii in pardoseala sau al rețelei de cablare structurală.

De regulă, casa la gri costă cu 10% mai puțin decât o casă la alb. Avantajul principal este că îți poți alege finisajele (gresie, faianță, pardoseală).

Construcția finalizată la alb

Casa la alb, numită și locuință „la gata” sau „la cheie”, include, pe lângă elementele de bază din casa la roșu, și instalațiile electrice și sanitare, corpurile de iluminat, caloriferele și clanțele. Pe scurt, casa la alb presupune și aplicarea finisajelor, inclusiv gresie, faianță, parchet, vopsea lavabilă, tapet. Tot în această etapă sunt incluse și lucrările de amenajare a terasei sau a balconului, iar unele case la alb au și grădina ușor îngrijită.

Casa conține elemente de bază în bucătărie și baie (în special, un blat pentru chiuvetă), însă nu și mobilier. Reprezintă cea mai bună soluție, dacă dorești să te muți imediat după cumpărare.

Casa la roșu se referă la acea casă care include elementele de bază, respectiv fundația, structura, zidăria, scările și acoperișul. Reprezintă o alegere inspirată, dacă dorești să-ți personalizezi locuința. Construcțiile la gri sau la alb aduc noi elemente, precum instalația electrică și sanitară sau finisajele. În funcție de timpul și bugetul alocate casei, poți alege dintre acestea. Dacă dorești să îți amenajezi casa după propriile gusturi, vei putea face acest lucru alegând casa la roșu. Însă, dacă dorești să te muți imediat, este mai potrivită o casă la gri sau la alb.

Ultima editare: 17 iulie 2021

Back to top button