Ghid imobiliar

Avantajele și dezavantajele caselor de tip duplex

Un duplex este o locuință proiectată pentru a găzdui două familii. Practic, sunt două case individuale, despărțite de un zid, dar într-o singură construcție. Fiecare dintre ele este prevăzută cu intrare separată și cu propriile facilități, independente de cele ale vecinului, dar sunt la fel atât la exterior, cât și în ceea ce privește numărul camerelor, fiind un proiect de casă în oglindă. Mai rar, se poate construi și un duplex modern, care să aibă locuințe de două dimensiuni, însă necesită mai mult efort pentru a duce planul la bun sfârșit. 

Casele de tip duplex sunt o variantă ideală pentru cei care vor să facă o reducere substanțială la costurile de construcție, fiind mai ieftine decât spatiile rezidentiale proprii. De aceea, tot mai mulți dezvoltatori construiesc duplexuri în ultima vreme. Duplexurile sunt alegerea potrivită dacă îți dorești să ai familia aproape (părinții sau frații), alte rude ori prietenii dragi. Au luat naștere prima dată în Marea Britanie, iar de atunci s-au răspândit în toată lumea și, în ultimul timp, cererea este foarte mare pentru astfel de case. Înainte de a te hotărî să îți iei un duplex, e bine să ai în vedere atât avantajele, cât și dezavantajele. 

Casă duplex – avantaje

Există mai multe avantaje legate de construirea și de achiziționarea unui duplex. Unele se leagă de costuri, altele de poziționare în sine:

  • Sunt considerate cele mai economice tipuri de construcții – un duplex ajunge să coste și cu 25% mai puțin decât o locuință în sine, cu aceeași suprafață. Dacă locuitorii duplexului sunt parte din familie, atunci se pot împărți și cheltuielile legate de întreținere, cum ar fi montarea instalațiilor sanitare și electrice. Ele vor fi, bineînțeles, contorizate după consumul individual al familiei; astfel, e important să alegi bine și sursa de incalzire.
  • Pentru un cuplu la început de drum, să aibă familia aproape este un real ajutor. Prin urmare, alegerea unui duplex este soluția cea mai la îndemână. Când intervin copiii, să ai bunicii lângă tine este o satisfacție mare, atât în ajutor, cât și în sfaturi.
  • Costurile la întreținere pot fi diminuate datorită peretelui comun, care desparte cele două locuințe. Astfel, eficiența termică va fi mai puternică, iar facturile mai mici decât în mod obișnuit.
  • Beneficiezi de ajutor mai rapid, indiferent dacă e vorba de o țeavă spartă sau de orice altceva se poate întâmpla. Când locuiești alături de alte familii, sub același acoperiș, vei avea posibilitatea să construiești o relație mai solidă față de vecinii obișnuiți. Astfel, la nevoie, ajutorul va veni mai repede.
  • Designul armonios și în oglindă este unul dintre avantajele caselor de tip duplex. Fiind o construcție simetrică, arhitectura și fațada exterioară sunt la fel. Din acest punct de vedere, vei ști că ai o casă care va impresiona musafirii.

Casă duplex – dezavantaje

Indiferent de construcția unei case, fie ea mică, mare, cu mansardă sau nu, vor exista întotdeauna avantaje și dezavantaje. Prin urmare, și în cazul duplexurilor se găsesc dezavantaje, iar unele dintre ele se leagă de:

  • Lipsa intimității sau senzația că nu ai destulă intimitate. Faptul că te desparte doar un perete de cealaltă casă îți poate crea senzația de disconfort și sentimentul că mereu cineva știe ce faci tu, acasă sau afară. Este adevărat, mai ales dacă nu există un zid în curte, care să despartă cu exactitate cele două curți. Dacă într-o curte obișnuită poți face acest lucru, fără să deranjeze din punct de vedere vizual, însă respectând regulile de construcție, când este vorba despre un duplex, trebuie să ții cont de părerea vecinului. Nu vei putea construi peste noapte elemente care se vor resimți și în curtea alăturată.
  • Lipsa liniștii. Vecinii gălăgioși nu sunt pe placul nimănui, dar când îi ai la un perete distanță, este și mai dificil. Indiferent dacă este vorba de familie sau prieteni apropiați, nu va fi plăcut să îi auzi când se uită la meci, iar tu vrei să dormi la prânz. Deși este construit pentru a oferi izolare fonică, nu este exclus faptul că te pot deranja zgomotele puternice. Așadar, trebuie să acorzi o atenție sporită izolației interioare. 

  Află AICI cum se realizează corect izolația interioară. 

  • Imposibilitatea de a modifica lucruri fără a fi de acord și vecinul de lângă tine. Dacă ești o persoană căreia îi place să recondiționeze lucrurile peste noapte, la duplex nu va fi chiar așa simplu. Ai nevoie de acordul celorlalte părți, când vrei să aduci o pată de culoare pentru casa ta. La fel cum nu poți să modifici țevile deja instalate pentru baie și bucătărie, pentru că ele au fost gândite și implementate pentru două locuințe. Și, nu în ultimul rând, nu poți zugrăvi sau schimba fațada exterioară fără să te asiguri că și vecinul tău va face același lucru, în aceleași nuanțe.

Sfaturi de care să ții cont înainte de a te muta, pe lângă avantaje și dezavantaje duplex

Indiferent dacă este un duplex mic sau un duplex modern, trebuie să ai în vedere mai mulți pași, înainte de a te muta: 

  • Fii atent cu cine împarți cealaltă jumătate de casă, pentru a te asigura că, în timp, va rămâne la aceleași gusturi și că nu te va pune în situația în care să cedezi în ceea ce privește anumite reamenajări exterioare.
  • Asigură-te că este construit în parametri optimi: să aibă izolația fonică și pe cea termică efectuate corect.

 Descoperă AICI cum efectuezi corect izolația exterioară. 

Prin urmare, când te gândești la un duplex, ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele acestuia, pentru a ajunge să locuiești sub același acoperiș, dar în case diferite, în armonie și liniște.

Ultima editare: 14 iulie 2022

Back to top button