Apartament mobilat sau nemobilat: care dintre variante este cea potrivită pentru tine
Atunci când te muți, s-ar putea să îți dorești să te bucuri pe loc de confort sau de oportunitatea unui viitor proiect de amenajare. În funcție de lucrurile care sunt importante pentru tine, un apartament mobilat sau unul nemobilat ar putea fi opțiunea care ți se potrivește mai bine.
Citește în continuare, pentru a afla avantajele și dezavantajele unui apartament mobilat sau nemobilat și care sunt factorii ce îți pot influența decizia.
● Ce înseamnă „complet mobilat” sau „nemobilat”
● Când să optezi pentru un apartament mobilat sau nemobilat
● Avantajele și dezavantajele unui apartament mobilat
● Avantajele și dezavantajele unui apartament nemobilat
● Ce să clarifici înainte de a te muta cu chirie într-un apartament mobilat sau nemobilat
Ce înseamnă „complet mobilat” sau „nemobilat”
Dacă ești în căutarea unui apartament de închiriat sau de cumpărat, trebuie să decizi dacă dorești o proprietate mobilată sau una nemobilată. Ar putea părea că diferența dintre acestea este oarecum evidentă, însă s-ar putea să afli cu surprindere că lucrurile nu stau așa cum pare la prima vedere.
Așadar, află că un apartament nemobilat nu înseamnă un apartament complet gol. Acesta poate include cel puțin următoarele:
- Unele electrocasnice: aragaz, frigider, congelator, mașină de spălat;
- Obiecte sanitare;
- Perdele sau jaluzele.
După cum poți observa, cu aceste dotări, apartamentul este departe de a fi gol, dar este și departe de a fi considerat mobilat.
În timp ce proprietățile nemobilate pot avea un inventar constituit din cerințe minime, atunci când vine vorba de un apartament mobilat, lucrurile sunt puțin mai diferite și mai deschise la interpretări. Astfel, un proprietar poate include mai multe elemente în definiția proprie a unui apartament mobilat decât altul, dar o regulă generală este să furnizeze tot ce are nevoie o persoană pentru a trăi confortabil. Așadar, lista ar arăta cam așa:
- Tot ce include o proprietate nemobilată;
- Canapele și/sau fotolii;
- Masă și scaune;
- Veselă;
- Dulapuri/comode;
- Paturi.
Într-un apartament complet mobilat, poate fi inclus totul, de la mobilă la vase și electrocasnice. De obicei, un apartament complet mobilat va veni cu toate lucrurile de care ai nevoie pentru a trăi confortabil, fără a fi nevoie să cumperi mobilă suplimentară sau lucruri esențiale. Este ca și cum te-ai muta într-un spațiu gata de locuit; tot ce trebuie să aduci sunt lucrurile tale personale.
Alte apartamente pot fi mobilate parțial sau semimobilate; pot lipsi elemente precum televizoarele, unele electrocasnice sau masa de dining. Cu toate acestea, este important să înțelegi că definiția unui apartament „mobilat” poate diferi de la proprietar la proprietar, așa că este cel mai bine să întrebi toate detaliile, înainte de achiziție.
Dacă intenționezi să achiziționezi un apartament de la un dezvoltator care tocmai a dat în folosință un imobil, atunci, cel mai probabil, singurele dotări vor fi obiectele sanitare din băi. Totodată, finisajele precum gresia, parchetul, faianța sunt incluse în prețul apartamentului. Totuși, în unele cazuri, dezvoltatorii lasă aceste opțiuni la alegerea clienților și amenajează apartamentul până în faza finisajelor. Astfel, clienții își pot alege singuri finisajele, având un anumit buget în care să se încadreze.
De asemenea, unii dezvoltatori pot scoate la vânzare apartamente dotate cu hotă, aragaz, cuptor. Mai mult decât atât, în proiectele rezidențiale premium pot exista, de asemenea, aparate de aer condiționat, dulapuri încorporate, instalații sanitare în baie și toate finisajele moderne.
🏠 Compatibilitatea este un concept adesea trecut cu vederea, atunci când vine vorba de proprietăți imobiliare. Având în vedere multitudinea de proprietăți disponibile pe piață, este important să evaluezi diferitele tipuri de locuințe disponibile și să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Găsește pe Storia apartamentul care se potriveste stilului tau de viata și despre care simți că e al tău, încă de la prima vizionare.
Când să optezi pentru un apartament mobilat sau nemobilat
Atunci când cauți un apartament pe care să îl închiriezi sau să îl cumperi, cel mai probabil vei lua în considerare meritele unui apartament mobilat, față de unul nemobilat. În plus, decizia ar trebui să fie ghidată de nevoile tale și de situația ta actuală.
Poți rezolva dilema unui apartament mobilat sau nemobilat prin determinarea nevoilor tale de locuit. De asemenea, un alt lucru de luat în calcul, în calitate de chiriaș sau de cumpărător, este să evaluezi avantajele și dezavantajele unei proprietăți, pentru a determina care se potrivește nevoilor tale.
Un apartament mobilat ar putea fi o opțiune fără complicații, în multe situații. Apartamentele mobilate și semimobilate sunt soluții excelente pentru persoanele care intră într-o nouă etapă a vieții; poate studenții care termină facultatea și încep primul job, cei care se mută într-un oraș nou pentru a începe o carieră, studenții absolvenți care se mută pentru a-și continua studiile.
În astfel de situații, ai putea prefera un apartament mobilat, în locul unuia nemobilat, deoarece facilitează procesul de relocare. Va trebui doar să îți aduci lucrurile personale și să cumperi ustensilele care nu sunt în apartament. Pe de altă parte, dacă deții deja mobilă, poți considera un apartament mobilat o opțiune mai puțin fiabilă, deoarece vei fi nevoit să vinzi sau să depozitezi obiectele. În cazul în care acesta este gol, va trebui doar să le amplasezi pe ale tale.
🏠 Descoperă, cu ajutorul sfaturilor din carticica de biniste, cum îți poți personaliza locuința, astfel încât să o transformi în căminul mult visat.
În afară de obiectele disponibile, există o diferență considerabilă de preț între apartamentele mobilate și cele nemobilate. Un apartament mobilat va costa mai mult la închiriere/cumpărare decât unul nemobilat. Proprietarul se așteaptă la randamente mai mari de la un apartament complet mobilat, deoarece a investit mai mult.
Avantajele și dezavantajele unui apartament mobilat
Ofertele tip „come and live” sunt o opțiune convenabilă, atunci când te gândești să achiziționezi un apartament pentru investiții, închiriere, precum și pentru vacanțe. Iată ce avantaje are o astfel de proprietate:
- Proces de relocare facil: dacă nu simți nevoia să-ți amenajezi locuința într-un fel anume, poți să împachetezi lucrurile personale și să te muți fără griji într-un apartament mobilat. Tot procesul de cumpărare, mutare și instalare se rezolvă rapid.
- Economisești timp și bani: căutarea de mobilier, așteptarea livrării și montarea necesită timp și efort. Ajungând în magazin, ai putea fi tentat să cumperi lucruri mai scumpe decât cele planificate inițial. Astfel, dacă mobilierul din apartament este în stare bună, acest lucru te ajută să faci economii semnificative.
- O opțiune excelentă, dacă nu ești pretențios: dacă pui preț pe alte lucruri decât mobilierul și estetica generală a locuinței, un apartament mobilat este alegerea perfectă pentru tine.
- Preț mai mare la închirierea apartamentului: dacă achiziționezi un apartament ca investiție, spre a-l da în chirie, este mai simplu și mai rentabil să achiziționezi un apartament gata mobilat, mai ales dacă mobilierul este de bună calitate și electrocasnicele sunt în stare bună.
Așadar, atunci când iei în considerare un apartament mobilat sau nemobilat, este important să ai în vedere potențialele economii și confortul pe care îl poate oferi prima variantă. Nu este nevoie să cumperi mobilă sau electrocasnice în avans sau să îți faci griji cu privire la mutarea și instalarea mobilierului. Acest lucru poate fi rentabil pentru chiriile pe termen scurt sau pentru cei care sunt în căutarea confortului imediat, atunci când achiziționează o locuință.
🏠 Instalează aplicația Storia, pentru a fi la zi cu noile oferte imobiliare ce se potrivesc cerințelor tale.
Totodată, există și unele aspecte pe care le putem considera dezavantaje, atunci când vine vorba despre un apartament mobilat. Iată care sunt acestea:
- Mai puțină flexibilitate și personalizare: mutarea într-un apartament mobilat poate părea un pic impersonală, asemănătoare cu locuirea într-un hotel.
- Chirie potențial mai mare: dacă ești în căutarea unui apartament pe care să-l închiriezi pe termen lung, rata de piață pentru un apartament mobilat va fi, probabil, mai mare decât cea pentru unitățile nemobilate.
- Interdicții privind animalele de companie în chirie: dacă plănuiești să te muți în chirie alături de prietenii tăi blănoși, proprietarii apartamentelor mobilate ar putea interzice prezența animalelor în apartament.
Așadar, dacă intenționezi să te muți cu chirie, este bine să știi că apartamentele mobilate implică și chirii mai mari. Costul suplimentar acoperă confortul și utilizarea mobilierului și a aparatelor furnizate de proprietar. La fel și în cazul achiziției unui apartament mobilat, valoarea obiectelor ce se regăsesc în apartament se poate reflecta în prețul acestuia.
Avantajele și dezavantajele unui apartament nemobilat
Un apartament nemobilat nu va include, de obicei, piese de mobilier, ceea ce înseamnă că va trebui să le achiziționezi singur sau să amenajezi mobila pe care o deții. Cu toate acestea, unele apartamente nemobilate vin cu electrocasnicele esențiale, cum ar fi frigiderul, aragazul și mașina de spălat vase. Deși vei cheltui o sumă considerabilă cumpărând mobilă, închirierea/cumpărarea are și unele beneficii semnificative:
- Poți adăuga personalitate locuinței;
- Costul de achiziție sau chirie va fi mai mic;
- Cumpărarea mobilierului propriu te va costa mai puțin în timp, deoarece este o investiție pe termen lung.
🏠 Descoperă pe site-ul Storia cele mai noi oferte de apartamente in ansambluri rezidentiale. Bucură-te de sentimentul de comunitate și de căminul mult visat!
Ce să clarifici înainte de a te muta cu chirie într-un apartament mobilat sau nemobilat
Înainte de a semna contractul de închiriere pentru un apartament mobilat, asigură-te că ai clarificat câteva puncte importante.
- Cine este responsabil pentru deteriorarea mobilei în cazul închirierii. Uzura este inevitabilă, pe măsură ce locuiești în imobil. Așadar, stabilește dinainte cu proprietarul ce se întâmplă dacă apar daune și cine ar fi responsabil financiar.
- Cerințele privind curățenia. Proprietarul a investit în mobilierul unității, așa că probabil dorește să îl mențină în stare bună. Contractul de închiriere poate specifica un anumit regim de curățenie sau alte așteptări.
- Inspecția apartamentului. Proprietarii pot efectua inspecții regulate, pentru a se asigura că mobilierul este bine întreținut. Acest lucru ar putea însemna o experiență de locuit mai intruzivă, în comparație cu un apartament nemobilat.
Indiferent de tipul de apartament pe care îl alegi, este întotdeauna o idee bună să faci fotografii atunci când te muți prima dată, notând starea mobilierului inclus. Acest lucru poate fi util în cazul în care există vreo dispută cu privire la daune sau uzură.
Așadar, alegerea între un apartament mobilat sau nemobilat depinde în cea mai mare măsură de nevoile tale, precum și de viitoarea destinație a proprietății. Ambele variante prezintă avantaje și dezavantaje care pot impacta decizia, de aceea este bine să analizezi toate variabilele, înainte de a decide.