Apartament în centru versus casă la periferie
Decizia de cumpărare a unei case sau a unui apartament reprezintă o investiție importantă și un pas pentru mulți ani. Alegerea se face în general după o analiză cât mai documentată a mai multor factori care țin de preț, construcția dorită și de localizare. Cartierul sau zona în care se află casa sau apartamentul sunt printre cele mai importante criterii și au o influență majoră asupra deciziei de cumpărare.
Este știut faptul că zona influențează în mod direct prețul unei locuințe, iar bugetul este un factor decisiv în alegerea locuinței. Există concepția că apartamentele din centrul orașului și casele din cartierele rezidențiale de la periferie au prețuri foarte mari. Realitatea este diferită în anumite cazuri și este bine să se țină cont de faptul că fiecare zonă are avantajele și dezavantajele sale, la fel cum și traiul la bloc sau la curte sunt complet diferite și au părți bune și mai puțin bune.
Avantajele unui apartament în centru
Apartamentele din zonele centrale sunt preferate mai ales de cei care au nevoie de acces rapid la o serie de puncte de interes: grădinițe, școli, locuri de muncă, spații de recreere și locuri în care își pot petrece timpul liber în moduri cât mai interesante.
Majoritatea obiectivelor culturale se află în centrul orașelor, așa că, pentru cei cu astfel de pasiuni, zona din centru este ideală. Muzee, teatre, expoziții, săli de concerte și multe alte locuri de cultură se află în general în centrul orașului, așa că sunt mult mai accesibile pentru cei care locuiesc în proximitate.
În zonele centrale există numeroase mijloace de transport în comun (metrou, autobuze, tramvaie), iar accesul spre celelalte cartiere ale orașului se poate face foarte ușor.
Spre deosebire de casele la curte de la periferia orașului, costurile de întreținere și curățenie ale locuințelor la bloc sunt mult mai scăzute, mai ales dacă este vorba despre un apartament mic sau o garsonieră. În plus, dacă locuiești într-un apartament, ai mult mai puține lucruri de făcut, pentru că o casă la curte presupune multe lucruri de făcut, care îți ocupă timpul.
Dezavantajele unui apartament în centru
În funcție de criteriile pe care ni le stabilim, fiecare opțiune, apartament în centru sau casă la periferia orașului, vine cu avantaje și dezavantaje. Spațiul mai mic al unui apartament poate însemna costuri reduse de întreținere și utilități, însă dezavantajul este că nu ai foarte mult loc, ceea ce înseamnă un minus mai ales în cazul unei familii mai numeroase. Vei avea mai puțin spațiu de locuit și de depozitat, cu excepția câtorva opțiuni de apartamente la parter, unde camerele sunt mai spațioase.
De asemenea, există posibilitatea de a avea probleme cu locul de parcare, deoarece numărul de mașini este în continuă creștere în toate cartierele, mai ales în centru, iar parcările sunt insuficiente. În cazul în care apartamentul nu vine la pachet și cu loc de parcare, va fi dificil să rezolvi zilnic această problemă.
Zona centrală este destul de zgomotoasă, din cauza traficului și a numărului mare de mijloace de transport în comun. În plus, în zonele centrale sunt multe instituții, magazine și malluri, ceea ce înseamnă și mai mult zgomot la orice oră a zilei, în special seara și în weekend, când poate ai dori să te odihnești.
Deși locuitul în centru înseamnă mai multe oportunități de activități pentru copii, acesta poate avea și părți mai puțin plăcute, de exemplu, lipsa unor locuri de joacă amenajate și a unor parcuri mai mari unde se pot plimba sau juca în natură, la aer curat.
În unele cazuri, poți avea ghinionul unor vecini zgomotoși, care nu respectă orele de odihnă sau care organizează frecvent petreceri gălăgioase. Așa că, dacă ești în căutarea primului apartament, acesta este un criteriu de care trebuie să ții cont pentru a te asigura că viața acasă va fi una liniștită, chiar dacă te afli într-o zonă aglomerată a orașului.
Avantajele unei case la periferie
Majoritatea ansamblurilor rezidențiale de case sunt construite la periferia orașelor, acolo unde loturile de teren permit nu doar construcția de clădiri, ci și amenajarea unor spații verzi, unde copiii se pot juca în voie, iar adulții se pot relaxa. Periferia este din ce în ce mai atrăgătoare pentru oamenii care doresc să se îndepărteze de agitația urbană.
Traiul într-un ansamblu rezidential la periferia orașului înseamnă mai puțină poluare, mai puțin trafic și agitație, ceea ce este ideal pentru familiile mature sau pentru cele cu copii. Spațiile verzi sunt mult mai mari și se află mai aproape de locuințe și de alte zone de plimbare sau atracții naturale. Dezvoltatorii imobiliari încearcă în general să construiască în apropierea unor păduri, pentru a oferi rezidenților acces la zone naturale de recreere.
Pe lângă calitatea vieții, și calitatea construcțiilor este la fel de importantă. În zonele centrale, majoritatea apartamentelor și a caselor sunt mai vechi, construite cu tehnologiile și materialele disponibile în perioada respectivă. Unele dintre acestea sunt supuse riscului de degradare, ceea ce înseamnă creșterea costurilor de întreținere și de renovare.
Prețul este un criteriu pe care trebuie să îl luăm în considerare indiferent de tipul de locuință pe care îl căutăm. Comparativ cu zonele din centru, prețurile la periferie pentru o casă, un apartament sau un teren sunt mult mai accesibile.
Locuințele aflate la periferia orașelor beneficiază la maximum de dezvoltarea construcțiilor din ultimii ani și sunt gândite după cele mai moderne standarde, urmând toate regulile de confort și siguranță. Casele de la periferie sunt compartimentate eficient, au suficiente spații de locuit și de depozitare, ceea ce înseamnă un plus de confort.
Locuitul la casă înseamnă și o grădină, ceea ce este un avantaj căutat frecvent de cei care vor să lase în urmă agitația orașului. Un spațiu verde doar al tău, oricât ar fi de mic, îți asigură liniște și momente de relaxare, indiferent de anotimp. Îți poți savura cafeaua de dimineață printre florile și plantele din propria grădină.
Dezavantajele unei case la periferie
Deși traiul la periferie presupune mai puțină poluare, mai puțin trafic și agitație, înseamnă de asemenea și o distanță mai mare față de locul de muncă, de școli, magazine, instituții și alte spații de interes. În cazul în care iei în considerare să cumperi o casă în afara orașului, trebuie să ai în vedere faptul că vei deveni dependent de mașina personală sau, acolo unde acesta există, de transportul în comun.
În cazul familiilor cu copii, în momentul în care aceștia merg la școală sau la liceu, au nevoie de un mijloc de transport în comun care să îi ducă acolo unde au nevoie. Școlile și liceele de prestigiu se află în general în zona centrală a orașului, iar acest lucru va face mai dificil programul copilului, mai ales dacă dorește să rămână după școală cu colegii.
A locui la casa în afara orașului înseamnă mai mult timp petrecut în trafic, iar alegerea zonei în care dorești să cumperi casa trebuie să se facă ținând cont de cât de aglomerată este ruta de zi cu zi spre birou sau spre școală. Un alt aspect important este existența unei șosele de centură sau a unei căi ferate.
Un alt dezavantaj al locuințelor la periferia orașelor îl reprezintă costurile ridicate cu întreținerea și utilitățile. Spre deosebire de traiul la bloc, la casă ești responsabil pentru toate eventualele reparații, care altfel s-ar împărți la toți locatarii unei scări de bloc.
Îngrijirea casei și a curții ocupă mult timp și presupune alocarea unor resurse financiare semnificative. Așa că traiul la casă vine la pachet cu mai multe responsabilități și costuri mai mari decât la bloc.
Unele zone de la periferie nu sunt conectate la anumite utilități și este posibil să fie responsabilitatea locuitorilor să găsească surse alternative pentru acestea, de aceea, este important să acorzi o atenție deosebită tuturor detaliilor atunci când alegi o casă la curte în afara orașului.
Atunci când ești în căutarea unei locuințe, fie că este prima oară când vei locui singur sau dorești să schimbi situația locativă actuală, este esențial să iei în calcul toate detaliile legate de tipul construcției, zonă, facilități și accesibilitate. Așa că, dacă încerci să decizi ce este mai potrivit pentru tine, un apartament în centrul orașului sau o casă la periferie, gândește-te cu atenție la toate avantajele și dezavantajele pe care le presupun ambele variante, înainte de a alege.