Apartament cu orientare spre sud, vest, est sau nord? Iată cum să alegi
Atunci când vine vorba de achiziționarea unui apartament, una dintre cele mai importante decizii este legată de orientarea acestuia, deoarece poate avea un impact semnificativ asupra experienței tale de locuire. Fiecare direcție de orientare a unui apartament prezintă avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită depinde în mare măsură de preferințele și de nevoile tale.
Descoperă, în continuare, care sunt avantajele și dezavantajele apartamentelor orientate spre sud, vest, est și nord, dar și de ce alte aspecte să ții cont, atunci când cumperi un apartament.
De ce este important să iei în considerare orientarea apartamentului
Modul în care este orientat un apartament are impact asupra mai multor aspecte, cum ar fi:
- Lumina și atmosfera. Orientarea afectează cantitatea de lumină naturală pe care o primește apartamentul și modul în care această lumină pătrunde în interior. În timp ce lumina naturală abundentă poate crea o atmosferă mai luminoasă și mai primitoare, un nivel redus de lumină naturală poate crea un cadru mai intim și retras.
- Eficiența energetică. Un apartament bine orientat poate avea costuri de energie mai reduse, deoarece poți avea nevoie de mai puțin iluminat artificial și de mai puțină încălzire sau răcire.
- Confortul termic. Un apartament cu orientare adecvată poate avea temperaturi mai constante și mai confortabile pe tot parcursul anului.
👉Bucură-te de priveliștea marilor orașe, dintr-un apartament așa cum ți-l dorești! Dacă încă nu te-ai hotărât asupra achiziției, descoperă câteva apartamente de vanzare din mai multe orașe din România, care cu siguranță te vor determina să iei decizia potrivită!
Descoperă, în continuare, cele mai importante avantaje și dezavantaje ale apartamentelor, în funcție de modul în care sunt orientate.
Orientare apartament | Avantaje | Dezavantaje |
Apartament orientat către nord Particularități: Nu beneficiază de prea multă lumină a soarelui, deoarece soarele răsare la est, se află în zenit la sud și apune la vest. | este răcoros pe timpul verii; permite amenajarea unei terase cu mobilierul dorit, fără ca acesta să se deterioreze din cauza razelor solare prea puternice. | în timpul iernii sau în zilele innorate, interiorul apartamentului poate fi destul de întunecat; nu este prea prietenos cu plantele de interior, deoarece majoritatea au nevoie de multă lumină; poate avea impact asupra dispoziției, deoarece un mediu întunecat poate crea o senzație de melancolie; în condiții de lumină redusă și ventilație insuficientă, apartamentul orientat spre nord poate avea un risc mai mare de a acumula umiditate și de a dezvolta mucegai. |
Apartament orientat către est Particularități: Beneficiază de lumina directă a soarelui, în special dimineața, deoarece acesta răsare la est. | îți permite să te bucuri de dimineți luminoase, fără să fie nevoie să folosești iluminat artificial; te poți bucura de priveliști impresionante ale răsăritului de soare; este destul de răcoros pe timpul verii, deoarece lumina directă de la soare se răsfrânge doar dimineața; îți oferă posibilitatea de a amenaja o mică grădină pe balcon, deoarece plantele, în general, au nevoie de lumină. | pe timpul verii, temperatura într-un astfel de apartament poate fi mai ridicată, întrucât lumina soarelui pătrunde în interior de la primele ore ale dimineții. |
Apartament orientat către sud Particularități: Este expus la lumina naturală a soarelui pe parcursul întregii zile, de la răsărit și până la apus. | te ajută să reduci dependența de lumină artificială pe parcursul zilei, deoarece beneficiezi de o perioadă mai lungă de lumină naturală; este mai călduros în sezonul rece, lucru care contribuie la scăderea costurilor de încălzire; lumina solară naturală poate contribui la o stare de bine crescută, datorită faptului că sprijină sinteza de vitamina D din organism. | expunerea la soare pe tot parcursul zilei poate duce la încălzirea excesivă a interiorului, în timpul verii, lucru care generează, la rândul său, costuri mai mari pentru menținerea unei temperaturi optime în locuință; pentru a evita lumina excesivă, poate fi nevoie să investești în obloane sau jaluzele. |
Apartament orientat către vest Particularități: Beneficiază de lumina directă a soarelui în special seara, deoarece acesta apune la vest. | îți permite să te bucuri din plin de fiecare apus de soare, în special atunci când apartamentul este situat la etaj înalt; diminețile în sezonul cald sunt mai răcoroase. | apartamentul orientat către vest poate avea o expunere limitată la soare dimineața, lucru care poate influența nivelul de energie în prima parte a zilei; diminețile în sezonul rece sunt mai răcoroase, lucru care poate genera o creștere a costurilor cu încălzirea. |
La ce altceva este bine să fii atent când cumperi un apartament
Indiferent că alegi să cumperi un apartament pentru locuit sau cu scop de investiție, pe lângă modul în care este orientat, este bine să fii atent și la alte aspecte. Iată la ce să te uiți când cumperi un apartament:
- Localizarea apartamentului. În funcție de planurile tale pe termen lung, este bine să te gândești în ce zonă vrei ca apartamentul să fie localizat. De exemplu, dacă îți dorești o familie, atunci gândește-te la ce accesibilitate vei avea la grădinițe, școli și alte facilități importante. Verifică și zona din jur, pentru a te asigura că este sigură și plăcută.
👉Dacă alegi să te stabilești în Cluj-Napoca, atunci cercetează din timp piața imobiliară. Descoperă apartamentele de vanzare in Cluj, de pe site-ul storia.ro.
- Dimensiunea. Gândește-te la numărul de camere de care ai nevoie și la configurația apartamentului. Ai nevoie de un apartament cu 2-3 dormitoare sau de unul mai mic?
- Starea apartamentului. Examinează starea generală a clădirii și a apartamentului, inclusiv a instalațiilor electrice, sanitare și a sistemelor de încălzire/răcire. Verifică nivelul de siguranță al clădirii, dacă sunt necesare renovări sau reparații majore și evaluează costurile aferente.
👉Citește și: Bloc monolit vs. bloc prefabricat – cum faci diferenta pentru un plus de siguranta in caz de cutremur.
- Potențialul de revânzare și apreciere a proprietății. Evaluează potențialul de revânzare a apartamentului în viitor, chiar dacă în prezent îl achiziționezi cu scopul de a locui în el. Poți consulta datele despre tendințele pieței imobiliare din zonă, pentru a estima dacă proprietatea ar putea crește sau scădea în valoare, în timp.
👉Un apartament aflat în capitala țării poate avea oricând potențial de revânzare și apreciere a proprietății, în special atunci când este localizat în zone strategice, cum ar fi Cișmigiu sau Victoriei. Descoperă câteva apartamente de vanzare in Bucuresti, din care să alegi.
Înainte de a face o alegere, este important să evaluezi cu atenție nevoile tale, rutina zilnică și preferințele în ceea ce privește lumina naturală, temperatura și alți factori cheie. Identificarea și vizionarea mai multor opțiuni existente pe piața imobiliară, dar și consultarea cu un agent imobiliar experimentat te pot ajuta să găsești apartamentul perfect.