Autorizație de demolare: ce este și cum o poți obține
Te gândești să cumperi o casă veche și să începi un proiect de demolare? Atunci este important să știi că vei avea nevoie de o autorizație de demolare. La fel ca orice alt tip de autorizație, aceasta are considerente juridice pe care este bine să le cunoști înainte de a începe acest demers.
Descoperă care sunt etapele de obținere a unei autorizații, documentele de care ai nevoie, precum și ce se întâmplă dacă începi o demolare fără autorizație.
- Ce este o autorizație de demolare?
- Considerente legale și acte necesare
- Etapele obținerii autorizației de demolare
- Cât costă demolarea unei case
- Ce presupune demolarea unei construcții fără autorizație
Ce este o autorizație de demolare?
În termenii cei mai simpli, o autorizație de demolare este un document legal care îți dă dreptul de a demola orice imobil sau structură care necesită o autorizație de construcție. Cu toate acestea, chiar dacă acea casă pe care intenționezi să o demolezi nu dispune de o autorizație de construcție, asta nu înseamnă că nu vei avea nevoie de o autorizație pentru a o dărâma.
Dacă vrei să faci lucrări la mai mult de o structură, trebuie să obții un permis de demolare separat pentru fiecare. De exemplu, un șopron sau un garaj separat pe același teren necesită fiecare o autorizație de demolare proprie, separată de cea pentru casă.
⏩ Explorează opțiunile de terenuri intravilane și case de vanzare în diverse zone ale României pentru a găsi locul ideal pentru planurile tale.
Ai nevoie de o autorizație atunci când:
- Una sau mai multe structuri principale vor fi demolate sau desființate de pe un teren.
- Orice structură auxiliară cu instalații sanitare, sisteme tehnice, materiale periculoase sau o fundație subterană va fi îndepărtată de pe un teren.
- O clădire care va avea parte de o renovare necesită o demolare substanțială. Aceasta este cunoscută și sub numele de autorizație de renovare a casei vechi.
⏩ Descoperă și ce presupune renovarea unei case vechi pentru a te pregăti corespunzător pentru proiectul tău.
Considerente legale și acte necesare
Prevederile legale pentru demolarea totală sau parțială a unei locuințe se regăsesc în art. 8, legea 50/1991. Conform acestui articol, demolarea în cazurile menționate anterior se face numai în baza autorizației. Autorizația de demolare se emite în aceleași condiții cu autorizația de construire.
Pentru a obține autorizația, va fi necesară o documentație tehnica DTAD. Pentru a solicita această documentație, primul pas este să ai un certificat de urbanism eliberat de către Biroul de Urbanism al localității respective.
Tot în certificatul de urbanism se regăsesc și actele necesare pentru aprobarea autorizației de demolare. Acestea includ:
- Cererea de emitere a autorizației;
- Copie după actul de identitate;
- Copie după certificatul de urbanism;
- Actul de proprietate/extras de plan cadastral/extras de carte funciară;
- Documentația tehnică – proiect DTAD care cuprinde informații despre arhitectură, rezistență și instalații, pecum și despre procesele de demolare și procedurile de siguranță;
- Avizele certificatului de urbanism privind utilitățile, securitatea și sănătatea;
- Dovada plății taxei de eliberare a autorizației și a taxei O.A.R. (Ordinul Arhitecților din România);
- Declarația pe proprie răspundere care atestă că nu există litigii;
- Fotografii cu toate fațadele structurilor ce urmează a fi demolate.
Este important de știut că, în cazul în care nu dispui de un certificat de urbanism și vrei să soliciți eliberarea acestuia, ai nevoie de un set de acte și pentru acest demers:
- Cererea de eliberare;
- Copie după actul de identitate;
- Copie legalizată după actul de proprietate;
- Planul cadastral/topografic, vizat de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a județului respectiv;
- Dovada plății taxei de eliberare a certificatului.
Etapele obținerii autorizației de demolare
Acum știi de ce ai nevoie de o astfel de autorizație, în ce cazuri, precum și actele necesare.
⏩ Intră pe Storia în cazul în care te interesează o casa demolabila in sector 4 Bucuresti. Aceasta poate fi o oportunitate unică pentru planul tău.
În continuare, hai să aruncăm o privire mai amănunțită asupra pașilor pe care trebuie să îi urmezi pentru ca autorizația să fie aprobată, iar tu să te poți apuca liniștit de lucrări.
Pasul 1
În primul rând, este nevoie să ai o imagine clară asupra situației cadastral-juridice a imobilului, precum și a potențialelor anexe existente pe teren. Există cazuri în care situația reală nu corespunde cu ceea ce se regăsește în cadastru.
Dacă se constată astfel de nereguli, ce trebuie să faci este să iei legătura cu un inginer topograf. Acesta va lua măsurători la fața locului și va actualiza datele din planul cadastral. Tot acum poți constata dacă există litigii. În acest caz, nu vei putea realiza nici lucrări de construcție, nici de demolare.
Pasul 2
Tot inginerul topograf se va ocupa de întocmirea studiului topografic, care conține datele legate de teren, precum:
- Suprafața;
- Forma în plan;
- Poziționarea structurilor de pe teren și din vecinătate;
- Rețelele tehnico-edilitare și stradale;
- Dinamica albiei apelor.
Este necesar ca acest studiu să fie vizat de ANCPI.
Pasul 3
Aceasta este etapa în care va trebui să pregătești toate actele necesare. Important de menționat este că cererea-tip pentru eliberarea autorizației va cuprinde informații legate de toate lucrările planificate. Aici va trebui să menționezi dacă ai în vedere o demolare totală sau parțială, lucrări de extindere sau modificări aduse structurii existente.
Pasul 4
Această etapă este o parte integrantă a proiectului DTAD. Presupune existența planului releveu, care include partea scrisă (memoriul tehnic), precum și pe cea desenată. Gândește-te la acesta ca la un plan arhitectural, în care toate etajele și încăperile imobilului existent sunt măsurate și schițate.
Informațiile ce trebuie să se regăsească în releveu sunt: funcțiile fiecărei camere, materialele din care este construită structura, gradul de uzură, precum și un scurt istoric al construcției.
Pasul 5
Vei avea nevoie și de o expertiză tehnică ce presupune analizarea de către o echipă de experți a procedurilor de demolare și cum pot acestea să se desfășoare în deplină siguranță. Se vor regăsi aici informații legate de protecția mediului, a vieților oamenilor, bunurilor, precum și a structurilor din vecinătate.
Pasul 6
Va trebui să faci o vizită și la notar pentru a da o declarație pe proprie răspundere, legalizată de acesta. În plus, asigură-te că ai și documentul din care reiese valoarea fiscală a imobilului, eliberat de Compartimentul Impozite și Taxe al primăriei locale.
Pasul 7
Ca parte a pregătirii lucrărilor de demolare, este esențial să ai și un contract cu o firmă de salubrizare. Astfel, toate deșeurile rezultate în urma lucrărilor vor putea fi transportate în condiții adecvate.
⏩ Dacă te gândești la o casa batraneasca in judetul Prahova, verifică oferta și actele necesare pentru a demara proiectul tău cu succes.
Pasul 8
Documentele necesare se depun în dublu exemplar, o serie de documente intrând în posesia primăriei, iar cealaltă, împreună cu autorizația de demolare, în posesia ta. În final, pentru efectuarea lucrărilor, ține cont și de nevoia unei firme specializate în astfel de lucrări.
Cât costă demolarea unei case
Costul de demolare a unei case bătrânești nu este unul fix. Taxa de demolare se calculează diferențiat, în funcție de structura ce va fi demolată. Astfel, taxa presupune plata a 0,1% din valoarea imobilului, declarată prin certificatul fiscal.
Va fi nevoie și de plata unor taxe suplimentare, precum cea pentru eliberarea certificatului de urbanism, avizele aferente acestui certificat, precum și taxa pentru Proiectul pentru Autorizația de Demolare (PAD).
Dacă te întrebi în continuare cât te costă demolarea unei case, ei bine, un calcul estimat al prețului de demolare al casei cuprinde:
- Expertiza tehnică de aproximativ 1000 de lei;
- Planul de releveu între 10-20 de lei/metru pătrat;
- Cereri de debranșare de la utilități, după caz, de aproximativ câteva sute de lei;
- Extrasul de carte funciară de 20 de lei;
- În cazul în care cartea funciară trebuie actualizată, se adaugă un cost de aproximativ de 1000 de lei;
- În eventualitatea impozitelor neplătite sau a unor amenzi, și acestea se adaugă la calcul.
Termenul de eliberare al autorizației de construire sau desființare este de 30 de zile calendaristice de la data depunerii actelor complete.
Ce valabilitate are permisul de desființare
Ai aflat cât costă să dărâmi o casă, dar poate te întrebi și cât timp ai la dispoziție pentru a realiza lucrările. Autorizația de demolare are o valabilitate de 12 luni din momentul eliberării. Ai posibilitatea să soliciți extinderea acesteia cu încă 12 luni, printr-o cerere depusă în termen de maximum 15 zile până la data expirării.
Este bine de știut și că, dacă ai în plan să construiești un nou imobil, autorizația de demolare și de construire vor fi contopite. Astfel, nu vei avea nevoie de un demers separat de emitere a autorizației de construire.
Ce presupune demolarea unei construcții fără autorizație
Efectuarea unor lucrări de demolare a unei construcții fără autorizație, ca și în cazul unei construcții fără autorizație pe teren privat, constituie o infracțiune. În cazul semnalării unei astfel de nereguli, va fi implicată poliția locală, iar șantierul va fi imediat închis. Se riscă sancțiuni penale în cazul în care peste cinci persoane suferă vătămări pe șantier.
În conformitate cu legea 50/1991, lucrările fără autorizație de construire sau demolare se sancționează cu amendă de la 1000 la 10000 de lei. În cazul nerespectării cerințelor impuse de autorizația de demolare sau de proiectul tehnic, amenda este de la 2000 la 7500 de lei.
Nu numai demolarea unei case vechi fără autorizație este pedepsită de lege, ci și depășirea termenului de valabilitate al acesteia. Amenzile aferente se încadrează între 1000 și 3000 de lei.
Pentru a demola o casă veche este nevoie de o înțelegere aprofundată a aspectelor legale. Acum că dispui de toate informațiile necesare, de la documentație până la posibilele sancțiuni în caz de nereguli, nu uita că respectarea normelor nu este o simplă formalitate juridică; este fundamentul unui demers sigur și responsabil.