Ghid creditare

Împrumutul pentru teren: ce trebuie să știi înainte să construiești o casă

Idealizezi să ai casa ta și colțul tău de liniște, cât mai ferit de zgomotul urban? Statul acasă ne-a arătat importanța unei locuințe care ne satisface toate nevoile: de spațiu, de liniște, de siguranță, de intimitate. 

Dacă vrei să cumperi un teren pe care să construiești casă de la zero, cel mai probabil vei avea nevoie de împrumut pentru teren. Și există câteva particularități pentru acest tip de finanțare. În primul rând, pentru că nu există, încă, o locuință care să acționeze ca garanție pentru bancă, te-ar ajuta un suportul unui broker de credite. 

Iată ce te ajută să iei în considerare înainte de a cumpăra terenuri.

  • Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea terenului
  • Care este soluția optimă de finanțare a terenului
  • Creditul ipotecar – o soluție ce vine la pachet instrucțiuni de la experți

Vezi categoria ▶ DE CE SA FOLOSESC UN BROKER IMOBILIAR

Ce acte sunt necesare pentru cumpărarea terenului

Punctul de start al achiziției unui teren este strângerea și legalizarea documentelor. Un vânzător cu adevărat onest nu se va eschiva să pună la dispoziția ta documentația, alături de orice alte acte care atestă dobândirea parcelei de pământ.

Dar procesul acesta poate fi mult simplificat pentru tine când lași un expert să intervină pe aspectele juridice și legale. Un broker de credite va identifica imediat veridicitatea documentelor și poate ține legătura cu proprietarul pentru colectarea rapidă și corectă a actelor. 

Printre documentele absolut necesare într-o astfel de tranzacție se numără:

  • actul de proprietate: acest document arată originea terenului și modul în care acesta a fost dobândit de actualul proprietar;
  • certificatul de atestare fiscală: emis de filiala locală a Agenției Naționale de Administrare Fiscală, actul dovedește că vânzătorul nu are datorii ce pot fi puse în legătură cu terenul;

  • documentația cadastrală: acest act este eliberat de Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară. Documentul cuprinde cote și măsurători specifice, ce atestă caracteristicile terenului care face obiectul tranzacției. Delimitarea fiecărei parcele, precum și categoria de folosință aferentă se regăsesc în planul de amplasament și delimitare;
  • extrasul de carte funciară: tot de la Oficiul de Cadastru și Publicitate imobiliară se obține și acest document, în care se regăsesc numărul cadastral și suprafața lotului de pământ;
  • contractul de vânzare-cumpărare: legalizat la un notar public, acest document depinde de toate cele de mai sus, pentru a putea fi întocmit. Actul va fi compus din trei părți distincte: terenul, părțile tranzacției și părțile implicate. 

Vezi categoria noastră GHID DE CREDITARE

Care este soluția optimă de finanțare a terenului

Poți finanța cumpărarea terenului prin obținerea unui credit ipotecar. Garanția pentru bancă va fi chiar terenul. 

Dar întrebarea cea mai importantă pe care și-o pun clienții este: cu ce bancă să merg mai departe pentru creditul ipotecar? Și cât de departe? Păi, perioada maximă de returnare a împrumutului este de 35 de ani, deci relația va fi destul de îndelungată. Nu vrei să iei o decizie pripită sau incomplet informată. 

Soluția este să prospectezi în amănunt piața bancară. O poți face pe cont propriu, cerând oferte de la mai multe bănci și analizând prin comparație cum te avantajează condițiile de creditare. Sau poți lăsa un broker de credite KIWI Finance să facă aceste drumuri și să-ți obțină topul ofertelor de creditare, care îndeplinesc chiar condițiile tale. 

Un rol important în oferta finală îl va avea și evaluatorului terenului. El este trimis de bancă, analizează potențialul și evaluează valoarea terenului, dincolo de prețul propus de proprietar. Pentru stabilirea prețului terenului, evaluatorul va lua în considerare:

  • Locație – unde este poziționat terenul?
  • Reglementări – cum este încadrat conform Planului Urbanstic Local?
  • Utilitate –  are acces la toate utilitățile?
  • Poziționare – cat de aproape este terenul de reședința de județ?
  • Potențial zonal  – ce obiective comerciale sau turistice are în apropiere?

Dacă pentru acordarea unui credit ipotecar standard de locuință dosarul de creditare conține peste 200 de pagini și documente diverse, în cazul unui credit ipotecar pentru cumpărarea unui teren birocrația se mai complică puțin. Un broker de credite KIWI Finance se ocupă și de întocmirea dosarului și susținerea la bancă, ceea ce îți va simplifica considerabil viața. 

Solicită suportul gratuit al unui broker KIWI Finance CONTACT RAPID

Creditul ipotecar – o soluție ce vine la pachet instrucțiuni de la experți 

Principalul avantaj pentru obținerea creditului ipotecar este simplu: ai șansa să cumperi acum un teren de care să te bucuri cât mai repede pentru tot restul vieții, plătind eșalonat dobânda către bancă. 

Găsirea soluției optime de finanțare este un proces dificil și un grad de stres pronunțat. Informațiile disponibile incomplete și limbajul bancar birocratic generează teama unei alegeri dezavantajoase și ireversibile. 

Tot demersul începe prin compararea ofertelor bancare și analizarea implicațiile de natură să influențeze rata dobânzii pe perioadă medie și lungă, de zeci de ani. Pe fondul unui context financiar incert, chiar și o discuție cu un broker de credite poate face lumină în lista de obiective și setează pașii isteți prin care le poți atinge.

Sfaturile de mai sus te ajută să estimezi mai precis oportunitatea unei achiziții imobiliare și, în special, cumpărarea unui teren. Cu informații detaliate, de la specialiști, vei putea lua o decizie informată pentru a-ți materializa planurile. 

Credit foto: Shutterstock

Ultima editare: 25 noiembrie 2021

Back to top button