Cat de protejat esti prin asigurarea obligatorie a casei?
Romania este o tara expusa fenomenelor naturale, in special cutremurului, motiv pentru care, in noiembrie 2009 s-a constituit ca societate de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale).
Misiunea PAID este de a oferi protectie tuturor locuitorilor in fata a trei riscuri naturale specifice Romaniei: cutremur, inundatii si alunecari de teren, astfel incat efectele unei catastrofe sa fie minimizate atat la nivelul populatiei cat si la nivelul intregii economii.
PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. Activitatea societatii de asigurari PAID in Romania PAID a inceput in februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost in data de 15 iulie 2010.
Ce pagube pot produce inundatiile?
Cele mai recente inundatii care au afectat locuinte au avut loc la jumatate lunii octombrie. Atunci, in 22 de localitati din judetul Galati au fost inregistrate pagube si au fost inundate circa 700 de locuinte, iar 1200 de persoane au fost evacuate. In acelasi timp, portiunea din Drumul National 25 cuprinsa intre Vames si Tudor Vladimirescu a fost inchisa. In acelasi timp, in vara, inundatiile din orasul Lupeni au creat pagube si numai pentru repararea infrastructurii afectate de inundatii se estimau necesari 20.000.000 de lei. Aproape in fiecare an au loc inundatii in Romania, ceea ce ne face sa ne gandim tot mai mult la o asigurare.
PAD, obligatorie?
Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) – este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor.
Aceasta polita acopera daunele produse constructiilor cu destinatia de locuinta de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural, ca efect direct sau indirect al producerii riscurilor asigurate.
Obiectul asigurarii il reprezinta constructiile cu destinatie de locuinta situate pe teritoriul Romaniei, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban si care sunt inregistrate in evidentele organelor fiscale.
Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate in raport de expertiza tehnica in clasa 1 de risc nu se asigura pentru niciunul din riscurile prevazute de lege.
Nu sunt asigurate anexele, dependintele, dotarile si utilitatile care nu sunt legate structural de cladirea in care este situata locuinta asigurata si nici bunurile din interiorul locuintei.
In functie de tipul locuintei asigurate, polita PAD poate avea urmatoarele caracteristici:
– Locuinta TIP A, avand o suma asigurata de 20.000 euro si o prima de asigurare de 20 euro/an.
– Locuinta TIP B, avand o suma asigurata de 10.000 euro si o prima de asigurare de 10 euro/an.
– Locuinta de tip A este constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic;
– Locuinta de tip B este constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;
Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.
In prezent, nu poate fi facuta o asigurare facultativa in lipsa celei obligatorii, dupa ce, in luna iulie 2015, Parlamentul a modificat Legea nr. 260/2008. Conform acestei legi, „Societatile de asigurare-reasigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiat in prealabil o asigurare obligatorie PAD”.
ASF a facut, la finele anului 2015, mai multe completari, conform carora „verificarea incheierii PAD de catre asiguratorul ce incheie o asigurare facultativa pentru locuinta se realizeaza solicitand prezentarea PAD sau prin verificarea in baza de date a locuintelor asigurate pusa la dispozitie de catre PAID”.