#GhidulChiriilor de la AVOCATOO și Storia.ro dă startul noului sezon de închirieri

Noul sezon al chiriilor este aici! Noi, cei din echipa Storia.ro, platforma de imobiliare lansată de OLX, știm că a parcurge în fiecare zi anunțuri peste anunțuri de închiriere și a te imagina în fiecare locuință descoperită e ca și cum ai urmări serialul vieții tale în timp ce îl scrii. De aceea, te ajutăm să iei decizii informate despre ce ți se întâmplă în fiecare episod, pe măsură ce povestea viitoarei tale mutări se desfășoară. În colaborare cu Ana-Maria Udriște, avocată specializată în traducerea „legalezei” pe înțelesul tuturor și fondatoarea Avocatoo, îți semnalăm cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont și îți răspundem la toate întrebările pe care le vei avea pe parcurs.
Pentru că îți dorim să semnezi într-un final un contract de închiriere fericit, în august și septembrie, cele mai efervescente lune de închiriere, îți punem la dispoziție o serie de instrumente care să te ajute să pui cele mai bune întrebări, să-ți pui probleme relevante și să iei cea mai bună decizie pentru tine. Descoperă aceste instrumente și ține-le aproape tot sezonul.
I. O mare diversitate de opțiuni: peste 20.000 de anunțuri de închiriere dintre care să alegi ce ți se potrivește.
II. Informații utile, într-un raport lunar cu prețurile medii de închiriere pentru garsoniere și apartamente de 2 și 3 camere, în cele mai mari 10 orașe ale țării.
III. Indexul T.R.A.I, tool-ul digital care te ajută să descoperi nivelul de bunăstare din fiecare cartier în care ai putea locui, evaluat în funcție de diverși indicatori: traficul, calitatea aerului, reperele importante – restaurante, cafenele, mijloace de transport în comun, magazine etc, prețul mediu per mp al proprietăților disponibile.
IV. Cel mai important serial la care trebuie să te uiți vara asta: conținutul #GhidulChiriilor, pregătit de AVOCATOO & Storia.ro, pentru a te îndruma spre un proces de închiriere cu final fericit.
[UPDATE – Live-ul a fost difuzat.] Dăm startul cu o sesiune live Ask Me Anything pe TikTok în care îi vei putea pune Anei toate întrebările pe care le ai despre închirierea unei locuințe – ne vedem vineri, de la 19.00, pe contul https://www.tiktok.com/@anaudriste.
Mai jos ai episoadele care vor apărea în curând. Fii pe fază! Vei găsi materialele pe conturile Anei pe TikTok și Instagram, precum și pe conturile Storia.ro – dă-ne un follow pe Instagram, Tik Tok și abonează-te la newsletter.
5 clauze esențiale din contract pe care să le verifici până să te muți în chirie
Verifică de 2 ori următoarele clauze: durata contractului și condițiile de reziliere, dacă poate proprietarul să te viziteze oriunde, oricând, oricum, chiria și modalitățile de plată, obligațiile proprietarului și ale chiriașului. Descoperă detaliile de care să ții cont la fiecare dintre ele!
Ce criterii trebuie să ai în vedere când îți cauți o chirie?
Fii atent la stabilirea unui buget pentru chirie ‘inând cont de venitul tău lunar, dar și de toate celelalte cheltuieli pe care le ai: prima chirie, garanția, poate niște mobilă. Uită-te și la starea locuinței, vecinătate și siguranță, contract și costuri suplimentare. Urmărește episodul și parcurge toate detaliile în cazul fiecărui aspect.
Vrei să te muți în chirie și nu știi ce loc să-ți alegi? Lasă un tool să facă asta pentru tine.
Verifică diversele cartiere în care te gândești să te muți în indexul T.R.A.I. și descoperă cum e traficul în fiecare zonă, cum sunt reperele (magazine, restaurante), cât de curat e aerul și care e prețul pe mp la imobiliare. Descoperă în ce fel îl poți folosi urmărind acest episod!
Ai ochit un apartament și vrei să te muți. Care e lista cu întrebări pe care să o pui prima oară?
Notează-ți cu atenție nu doar costul lunar de închiriere, ci și costurile utilităților, durata minimă a contractului de închiriere, cum se procedează cu garanția, dacă poți aduce animale de companie, dacă există loc de parcare. Descoperă curând detalierea lor în cadrul acestui episod!
Te duci la vizionarea apartamentului tău. La ce să fii atent?
În acest episod, te încurajăm să verifici – fără jenă – că totul este funcțional în locuința pe care o evaluezi spre închiriere: dă drumul la apă, verifică electrocasnicele, echipamentele, notează-ți eventualele daune întâmpinate. Despre celelalte află urmărind episodul!
Stai cu un prieten în chirie. Cum stau lucrurile legal între voi?
În primul rând, ambele persoane trebuie să fie trecute în contract, apoi trebuie să stabiliți cum plătiți chiria, utilitățile, cine preia chiria dacă pleacă vreunul dintre voi, ce se întâmplă cu garanția.
La ce trebuie să fii atent când semnezi un contract de chirie?
Notează-ți cu atenție elementele cheie din acest episod: asigură-te că semnezi cu adevăratul proprietar sau că există un acord de subînchiriere, verifică să nu fie restanțe la utilități, precum și durata contractului, prețul, modalitățile de plată și detalii legate de garanție. Află de la Ana Udriște la ce trebuie să fii atent în legătură cu fiecare aspect.
Unde verifici dacă e totul ok cu apartamentul pe care l-ai ochit pentru chirie?
Parcurge toate resursele enumerate de Avocatoo și verifică dacă această locuință nu îți va oferi surprize ascunse. Află tot ce trebuie să faci, de la o vizită la notar, un search pe portal.just.ro, un extras de Carte Funciară, dacă la Registrul Comerțului apare ca sediu social pentru vreo firmă. Descoperă-le pe toate în episod!
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci până când semnezi contractul de închririere: anexa foto-video
Alocă timp și fotografiază, filmează, inventariază și notează-ți starea apartamentului și a bunurilor din el. Această anexă foto-video te va ajuta să nu plătești daune pe care nu le-ai produs, fie pe parcurs, fie la final de contract, din garanția plătită inițial proprietarului.
Cum negociezi cea mai bună chirie pentru tine?
Ține cont de ponturile enumerate de Ana Udriște, cum ar fi cercetarea pieței imobiliare locale, pentru a fi la curent cu prețurile practicate în zonă, identificarea aspectelor de îmbunătățit la locuință pentru care scăderea chiriei este justificată sau negocierea unui preț mai bun prin încheierea unui contract pe termen lung.
Poate proprietarul să-ți mărească chiria când vrea el?
Atâta timp cât există un preț precizat în contract, nu o poate mări. Dar atunci când expiră contractul, îți poate propune o chirie mai mare dacă vrei să rămâi. Urmărește episodul și află tot ce trebuie să faci pentru a anticipa și depăși cu bine acest moment.
Cine plătește utilitățile în apartamentul pe care-l închiriezi?
Facturile utilităților sunt responsabilitatea chiriașului, care, de obicei, încheie contracte cu furnizorii, pe numele său, după semnarea contractului de închiriere. În unele cazuri, dacă ambele părți sunt de acord, chiriașul dă banii de facturi proprietarului, pentru a face plățile. Află toate detaliile din acest episod.
Cine repară lucrurile prin casă când se strică?
Află care sunt reparațiile majore de care este responsabil proprietarul – din categoria instalațiilor sanitare și care sunt cele minore – de tipul înlocuirii becurilor, de care este responsabil chiriașul. Informează-te și negociază din timp felul în care vă împărțiți aceste responsabilități.
Cum recuperezi garanția la final de contract?
Descoperă care sunt pașii pe care trebuie să-i parcurgi la început pentru a te asigura că-ți vei obține garanția înapoi la final de contract. Anexa foto-video cu starea apartamentului în momentul închirierii te va ajuta să demonstrezi că nu ai pagube de plătit care ar putea fi reținute din garanție.
Pentru proprietari: poți refuza un viitor chiriaș?
Nu poți refuza un viitor chiriaș pe motive de discriminare bazată pe rasă, etnie, religie, sex, orientare sexuală, vârstă sau dizabilități, dar ai dreptul să refuzi acei chiriași despre care poți estima viitoare comportamente cu care nu ești de acord, de la petreceri frecvente la un istoric problematic cu proprietarii anteriori. Află-le pe toate în acest episod!
Pentru proprietari: Dragoste cu de-a sila nu se poate: cum dai afară chiriașul
Află ce trebuie să faci pas cu pas în cele 2 tipuri de situații posibile în care îi poți spune chiriașului să plece: când chiriașul nu-și îndeplinește obligațiile din contract (de aceea trebuie să ai grijă la formularea clauzelor de la bun început) și când chiriașul nu vrea să plece din locuință după încetarea contractului (caz în care se ajunge la evacuare pe baza termenului din contract).
Îți dorim vizionare plăcută și un proces de căutare interesant, eficient și cu final fericit!