Vrei să închiriezi un apartament? Iata cateva sfaturi de urmat
Daca vrei sa inchiriezi un apartament, sunt de urmat cativa pasi simpli, care insa te pot ajuta foarte mult.
1. Stabileste-ti bugetul si zona in care vrei sa locuiesti
Nu doar pe 2-3 luni, ci pentru o perioada lunga de timp (nu vrei sa te muti prea des, nu?). Apoi, alege zona unde vrei sa locuiesti, gandeste-te atat la linistea din cartier, la aglomeratia din zona (mai ales daca ai masina), dar si la mijloacele de transport in comun pe care le vei putea folosi zilnic.
Alegerea apartamentului pe care vrei sa-l inchiriezi o poti face atat pe cont propriu (daca ai timpul necesar si, mai ales, rabdare), cat si apeland la o agentie imobiliara. Daca alegi varianta doi, cel mai bine este sa apelezi la o agentie care deja s-a facut cunoscuta in domeniu. Gasesti multe exemple pe Storia si pe OLX.
In prezent, cea mai buna sursa de informatii si anunturi se gaseste pe internet. De obicei, agentiile imobiliare acreditate ofera conditii bune pentru inchirierea unui apartament, la care se adauga si personalul bine pregatit si o baza mare de oferte din piata. Un agent care are experienta va sti sa incadreze ofertele pe care ti le va face in zona ta de interes si vei obtine un plus de siguranta pentru tranzactia pe care o vei face, prin respectarea prevederilor legale.
2. Alege o agentie imobiliara si vizioneaza cat mai multe apartamente
Daca ai ales agentia imobiliara cu care urmeaza sa lucrezi, urmatorul pas este vizionarea apartamentului. Pentru asta, la fata locului ar trebui sa semnezi un contract de vizionare, care sa-ti asigure consultanta si asistenta.
In acest contract trebuie sa fie trecute adresa proprietatii vizionate si valoarea comisionului in cazul in care se incheie tranzactia cu proprietatea propusa de agentul imobiliar, dar si modalitatea de plata. Cele mai multe astfel de contracte de vizionare sunt tip, iar agentii imobiliari completeaza la fata locului adresele vizionate si comisionul perceput, astfel incat viitorul chirias trebuie sa se asigure ca sunt trecute toate datele in „hartia” pe care o semneaza.
2. Stabileste garantia si semneaza procesul verbal de predare-primire
Daca te-ai hotarat sa inchiriezi un apartament, proprietarul acestuia iti va cere o garantie la inceperea contractului, iar suma poate varia ca valoare de la o luna pana la trei luni de chirie, in functie de bonitatea chiriasului si de perioada contractuala, aici putand fi adaugata si valoarea proprietatii si a bunurilor cu care este dotata aceasta.
Specialistii considera ca valoarea garantiei trebuie sa fie stipulata in contractul de inchiriere, impreuna cu clauzele care sa arate ce cheltuieli pot fi acoperite din suma respectiva. De aceea, cel mai bine este sa verifici, ca si chirias, bunurile pe care le vei avea la dispozitie – electronice, electrocasnice – dar si instalatiile electrice si sanitare, de exemplu, cand semnezi procesul verbal de predare-primire. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca toate cheltuielile la zi sunt achitate (intretinerea, electricitate si altele).
3. Semneaza contractul de inchiriere
Contractul de inchiriere este adus de agentul imobiliar si va fi semnat atat de chirias, cat si de proprietar. Indicat este sa verifici contractul cu un avocat. Ca si nou chirias, trebuie sa te asiguri daca proprietarul a trecut anumite clauze ce pot fi usor deranjante, cum ar fi interzicerea fumatului sau a animalelor de companiei in apartament. Iar daca totul este in regula si contractul a fost semnat, acesta trebuie depus la Administratia Financiara (ANAF) de catre proprietar.
Contractul de inchiriere trebuie sa contina, pe langa obligatii, si drepturile chiriasului. In primul rand, chiriasul trebuie sa se asigure ca in contract nu este prevazuta cresterea chiriei in functie de numarul locatarilor, iar depozitul de garantie va fi returnat atunci cand se va incheia perioada de inchiriere.
In acelasi timp, chiriasul are dreptul de a negocia cu proprietarul clauzele contractului de inchiriere. Clauzele contractului trebuie revizuite cu atentie inainte de a fi semnate, aici putand fi trecute conditii considerate restrictive, precum interzicerea petrecerilor sau mici modificari realizate in apartament.
Mai mult, in contractul semnat, trebuie sa fie clar trecute chiria si conditiile in care aceasta se va modifica. Chiriasul nu este obligat sa rezolve unele probleme ce pot sa apara in apartament – cum ar fi defectarea instalatiilor sanitare ca urmare a uzurii. Chiria este platita nu doar pentru locuirea in apartamentul respectiv, ci si pentru folosirea instalatiilor sau echipamentelor din dotare.