Tot ce trebuie sa stii despre ventilarea locuintei
Ventilarea locuintei, acel V din titlulatura HVAC (Heat, Ventilation and Air Conditioning), defineste modul in care circula aerul intre camerele locuintei, dar si intre locuinta si mediul exterior. Un sistem de ventilatie eficient si potrivit nevoilor casei tale ajuta la o circulatie optima a aerului prin locuinta, il purifica si, in acelasi timp, tine la distanta praful, alergenii si mirosurile neplacute. De asemenea, te ajuta sa controlezi umiditatea in interiorul locuintei, mentinand aerul proaspat in casa ta.
Ventilarea eficienta a locuintei asigura sanatatea si confortul familiei tale. Fie ca este realizata fortat, fie ca este naturala sau produsa prin alte mijloace mecanice, o ventilatie eficienta iti scapa locuinta de particule de aer cum sunt praful si alergenii, care pot provoca probleme grave de sanatate.
In plus, sistemele de ventilatie controleaza nivelul de umiditate al locuintei, ferindu-te de camere inconfortabil de uscate sau de posibilele deteriorari structurale ale casei, generate de umiditatea excesiva.
Avantajele si dezavantajele principalelor tipuri de ventilare
In functie de varsta casei tale, de climatul in care locuiesti si de nevoile tale specifice de ventilare, poti opta pentru o ventilatie mecanica, naturala sau pentru o combinatie intre acestea.
Ventilatia naturala utilizeaza toate golurile si fisurile casei tale, impreuna cu ferestrele si alte orificii pasive (cum sunt spatiile de sub usi sau cele dintre usi si tocuri), pentru a permite aerului sa se deplaseze necontrolat in locuinta. De obicei, acestea sunt intalnire in casele mai vechi si sunt, de cele mai multe ori, suficiente pentru a dilua poluantii atmosferici din camere si a mentine mediul propice locuirii.
Principalele avantaje ale acestor sisteme sunt costurile scazute si faptul ca ele sunt deja existente in majoritatea locuintelor, inca din proiectare.
Dezavantaje sunt, insa, mai multe. In primul rand, ventilatiile naturale nu pot fi controlate, iar aerisirea locuintei nu se face uniform. De asemenea, acest sistem poate deveni deosebit de scump atunci cand vine vorba de controlul temperaturii din camere. De pilda, in timpul sezonului rece sau in conditii extreme de vant, locuinta poate deveni inconfortabila termic si curentul de aer poate genera probleme de sanatate. Mai mult decat atat, este posibil ca, in conditii meteorologice temperate, mai blande, sa nu fie suficienta pentru a elimina poluantii din aer.
Ventilatia mecanica foloseste echipamente precum ventilatoare, hote si sistemele de ventilatie instalate in intreaga cladire pentru a misca aerul in locuinta. Deoarece o mare parte a locuintelor noi sunt proiectate si construite pe principii stricte de eficienta energetica, multe cladiri sunt construite etans. In timp ce acest aspect asigura economii importante generate de reducerea pierderilor de energie, adesea creeaza nevoia instalarii de sisteme mecanice de ventilatii.
Un sistem mecanic asigura o ventilare uniforma a intregii locuinte, in timp ce aerul este purificat prin utilizarea de filtre. In cazul instalatiilor mecanice, un avantaj foarte mare este acela ca poti opta pentru sisteme integrate la nivelul intregii case sau pentru ventilarea unei singure camere. Mai mult, echipamentele mecanice pot fi integrate in sistemele de incalzire si racire, cum ar fi unitatile de aer conditionat.
Principalul dezavantaj al acestor echipamente este faptul ca, cu cat sunt mai mari, cu atat consuma mai multa energie. Desigur, ventilarea mecanica este mai scumpa decat cea naturala.
Ventilatia mixta este utilizata in majoritatea locuintelor construite in ultimii 10-15 ani. Chiar si casele aflate in zone cu temperaturi scazute, care se bazeaza preponderent pe ventilatia naturala pentru racire, utilizeaza ventilatia mecanica pentru a elimina poluantii in exces si umiditatea ridicata din aceste medii. De exemplu, majoritatea locuintelor, chiar daca se bazeaza pe sisteme de ventilatii naturale, sunt dotate cu hote in bucatarii si cu ventilatoare de evacuare in bai.
Principalul avantaj al acestor sisteme este acela ca asigura o ventilatie completa si omogena in intreaga locuinta, indiferent de sezon. Mai mult, se pot economisi sume importante de bani prin utilizarea ventilatiei mecanice doar unde si cand este necesar.
Singurul dezavantaj al acestui sistem este reprezentat de faptul ca ventilatia naturala din locuinta poate sa nu fie suficienta in sezoanele cu riscuri alergice ridicate.
Cum poti imbunatati calitatea aerului din casa ta?
Daca ai probleme cu ventilatia casei tale, exista cateva posibilitati pe care le ai pentru a ajuta circulatia aerului si a indeparta poluantii din locuinta.
- Ia in considerare achizitia unui filtru de inalta eficienta pentru echipamentul de incalzire si racire a locuintei pe care il folosesti. Acestea capteaza mai toate particulele microscopice din incaperi, mentinand calitatea aerului respirat.
- Ajuta-ti sistemul de ventilare, in caz de nevoi specifice, cu echipamente aditionale precum purificatoare de aer, umidificatoare sau dezumidificatoare, in functie de nevoile de ventilare din casa ta. Aceste forme de ventilatie mecanica pot fi folosite pentru a mentine aerul curat in incaperile in care petreci cel mai mult timp, sau in dormitoare, in timpul somnului.
- Apeleaza la un profesionist in domeniul HVAC, daca niciuna din metodele mentionate nu da rezultate. Este posibil sa ai probleme cu sistemul de ventilatie primara sau cu ventilatia naturala a casei.