Sfaturi pentru reducerea consumului de energie electrică
Consumul de energie electrică a devenit un punct de interes major, pe fondul creșterii excesive a prețurilor la energie. Facturile tot mai mari obligă consumatorii să caute soluții pentru a limita risipa de energie și pentru a reuși să facă economii în acest domeniu.
Un consum de energie redus se va traduce prin economii substanțiale pe termen lung și un confort sporit. Am alcătuit mai jos o listă cu acțiuni necesare pentru a reduce consumul de energie electrică. Aplicate constant, acestea se vor transforma în obiceiuri, iar beneficiile vor fi extrem de mulțumitoare.
Achiziționarea electronicelor și electrocasnicelor din clasa de eficiență energetică A pentru un consum de energie scăzut
Dacă ești în căutarea unui apartament sau ai decis să-ți renovezi locuința și vrei să achiziționezi noi aparaturi electronice sau electrocasnice, este extrem de important să ții cont de clasa energetică a acestora.
Electrocasnicele care fac parte din clasa energetică A au cel mai redus consum de energie electrică. Indiferent că ești în căutarea unui frigider sau a unei mașini de spălat, toate produsele de acest fel conțin o etichetare energetică, menită să indice gradul de eficiență și de consum al respectivului produs electrocasnic.
Deși prețul unui dispozitiv electrocasnic din clasa energetică A va fi unul mai mare, în comparație cu produsele din clasele energetice inferioare, investiția se va amortiza în timp, prin facturi mult mai mici la energia electrică și prin impactul scăzut asupra mediului înconjurător.
Astfel, dacă achiziționezi sau închiriezi un apartament complet utilat, aruncă o privire asupra electrocasnicelor din locuință și asupra eficienței energetice pe care acestea o au.
Căutarea unui apartament pe Storia poate fi mult ușurată, căci aici vei avea posibilitatea de a selecta diferite filtre, care să îți permită să vizualizezi anunțuri ale locuințelor, în funcție de facilități (aer condiționat, spre exemplu). După ce găsești apartamentul potrivit, solicită de la proprietar informațiile referitoare la eficiența energetică a aparatelor pe care imobilul le conține.
Becuri LED pentru consumul casnic de energie electrică
Becurile LED ar trebui să înlocuiască toate becurile incandescente din locuința ta. Clasicele becuri, deși ieftine, reprezintă o sursă de lumină extrem de costisitoare pentru consumul casnic de energie electrică, având o durată de viață mică.
Becul LED poate atinge un procent de până la 90% în ceea ce privește economia de energie electrică, în comparație cu un bec incandescent. Costurile se pot diminua semnificativ, iar durata de viață a acestor becuri este una extrem de mare.
Există numeroase avantaje care încurajează utilizarea unor becuri LED. Bineînțeles, cel mai important aspect este legat de consumul redus de energie electrică. Totodată, acestea sunt ecologice și nu conțin substanțe toxice, astfel că pot fi utilizate în orice încăpere, fără a avea temeri că pot fi distruse.
Becurile luminează la putere maximă, imediat după aprindere, și sunt rezistente la șocuri, nefiind afectate de aprinderi și stingeri dese. Deși prețul lor este unul mai mare decât în cazul becurilor clasice, investiția va fi rapid amortizată, atât prin durata lungă de viață, cât și prin consumul de energie de 4 ori mai mic.
Deconectarea aparatelor de la sursa de energie atunci când nu sunt folosite
O atitudine precaută în ceea ce privește reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. Deși par aspecte minore, acestea pot face diferența atunci când ne raportăm la consumul de energie pe o lună sau chiar pe un an.
Astfel, scoate încărcătorul telefonului din priză, atunci când acesta este complet încărcat. El va consuma energie pe întreaga perioadă în care este conectat la sursa de energie, chiar dacă telefonul mobil este complet încărcat sau este deconectat de la încărcător.
Un alt aspect important este legat de deconectarea electronicelor de la rețeaua de alimentare, atunci când acestea nu sunt folosite o perioadă medie sau lungă de timp. Ledul aprins al televizorului, spre exemplu, este o dovadă a faptului că acesta consumă energie, chiar dacă nu este pornit.
Surse de iluminare multiple, de putere mică
Pentru a evita risipa de energie electrică, este recomandat să alegem surse de iluminare multiple, în detrimentul unei singure surse, de putere mare. Acest lucru va permite utilizarea luminii doar în zonele în care ne desfășurăm activitatea, evitând iluminarea unei întregi încăperi.
Pentru spațiul de lucru din bucătărie, poți opta pentru o bandă LED, aplicată pe mobilier. Aceasta va servi la iluminarea spațiului în care gătești și te va scuti de risipa de energie provocată de folosirea unui bec pentru întreaga încăpere.
Totodată, poți economisi energie, prin alegerea unui apartament bine poziționat și cu ferestre generoase, pentru a te bucura din plin de lumină.
Senzori de mișcare pentru spații rar frecventate
Senzorii care detectează mișcarea pot fi de un real folos în reducerea consumului de energie electrică. Aceștia sunt responsabili de aprinderea luminii numai în momentul în care vor detecta prezența unei persoane, fapt care va scuti un consum ridicat de energie.
Senzorii sunt recomandați pentru spațiile care nu necesită o iluminare continuă, precum locurile de depozitare sau terasa. Dacă locuiești la casă și obișnuiești să ai o lumină de veghe permanentă pe timpul nopții, înlocuiește-o cu senzori de mișcare, pentru un confort sporit și pentru a evita risipa de energie.
Economisirea energiei în bucătărie
Fără să observăm, contribuim activ la risipa de energie electrică, prin gesturi aparent neînsemnate, dar care, puse laolaltă, cresc costurile unei facturi, la final de lună.
În bucătărie, trebuie să acordăm atenție câtorva aspecte esențiale. De pildă, dacă vei introduce mâncare caldă în frigider, acesta va avea nevoie de energie suplimentară pentru a funcționa și pentru a răci preparatul.
Totodată, un congelator cu multă gheață va funcționa mai greu, crescând consumul de energie cu până la 30%. Astfel, este extrem de important ca acesta să fie dezghețat periodic.
Pentru a evita supraîncălzirea frigiderului, spațiul dintre acesta și perete trebuie să fie de cel puțin 5-10 centimetri. De asemenea, partea din spate a frigiderului trebuie curățată de praf ori de câte ori este nevoie.
Alte sfaturi pentru economisirea energiei în întreaga casă
Mașina de spălat trebuie utilizată la capacitate maximă, atunci când vine vorba de gradul de încărcare al acesteia. Dacă trebuie să speli o cantitate mai mică de rufe, poți folosi un program rapid de spălare.
În acest fel, vei economisi energie electrică, dar și apă. Aceeași regulă se aplică și pentru mașina de spălat vase.
Închide becurile din încăperile pe care nu le folosești. Acest sfat aparent simplu este unul care te poate salva de la plata unor sume extrem de mari la energia electrică. Totodată, folosește lumina naturală pe timp de zi, limitând astfel risipa de electricitate.
Panourile solare sunt o modalitate extrem de eficientă de a genera energie electrică, utilizând ca resursă regenerabilă căldura soarelui. Dacă îți permiți o investiție mai mare în acest sens, panourile solare pot transforma locuința într-una autonomă din punct de vedere energetic.
Mai mult, pentru a păstra un consum de energie scăzut, poți lua în calcul termoizolarea locuinței și transformarea acesteia într-o casă pasivă. Descoperă beneficiile unei case pasive, principiile după care funcționează și modul în care se construiește.
Totodată, sistemele de automatizare a casei funcționează la fel de bine în acest sens. Iluminatul poate fi controlat prin intermediul unei aplicații mobile sau poate fi programat pentru anumite intervale orare.
Există numeroase modalități prin care consumul de energie electrică poate fi economisit, iar multe dintre acestea sunt la îndemâna tuturor. Nu toate soluțiile implică un cost major, iar majoritatea sunt strict legate de atenție și perseverență.
Dacă ești pe cale să achiziționezi o casă ori să închiriezi un apartament complet utilat, este indicat să ții cont de aspectele strâns legate de consumul energetic. Deși nu este un criteriu comun de selecție, atenția la detalii va face diferența pe termen lung.
Calcul consum energie electrică
Deși costurile facturii vor fi calculate lunar, ar fi util să cunoști câteva informații legate de această formulă calcul energie electrică, cea care va decide suma de bani plătită la finalul fiecărei luni. Legat de acest calcul consum energie electrică, trebuie să știi că valoarea totală a facturii este compusă din mai mulți factori.
Mai întâi, este vorba despre energia electrică activă, referitoare la consumul actual. Atunci când un furnizor de energie electrică va face o ofertă, el se va referi la energia activă.
Totuși, la aceasta se adaugă și alte taxe: tariful de rețea, diferit în funcție de zona geografică în care te afli, contribuția pe cogenerare, stabilită de ANRE și care în 2022 este 0,02554 lei/kWh, exclusiv TVA, acciza (0.005 lei/kWh) și certificatul verde, impuse de către stat.
Astfel, la prețul energiei active, care se măsoară în lei/kWh, se adaugă taxele amintite mai sus, dar și TVA-ul. Prețul unui kW variază în funcție de furnizor, iar costul total al facturii este influențat de câți kw consumă o casă pe lună.
Facturile mai mici la energie electrică pot fi o motivație serioasă de a economisi și de a acorda atenție metodelor care împiedică risipa. Pe de altă parte, această atitudine ar trebui adoptată din respect față de mediul înconjurător și față de resursele acestuia.
Dacă ești în căutarea unei locuințe de vânzare, poți arunca aici o privire asupra apartamentelor de vânzare complet utilate, adaptate nevoilor tale de a împiedica risipa de energie.
Apartamentele de închiriat, utilate corespunzător, astfel încât să te ajute să economisești energia electrică, sunt o soluție eficientă pe termen lung, dacă ai decis să te muți. Vezi oferta noastră de apartamente de închiriat.