Instalațiile electrice din locuință: ce este important să știi
Parte importantă a utilităților, alimentarea cu energie electrică este vitală pentru confort. Adevărul este că nu putem să ne imaginăm viața fără aparatele electrice, începând de la frigider și terminând cu bateria realimentată din rețea a telefonului mobil sau a automobilului. Depindem de curentul electric, iar acesta este vital, precum aerul.
Pe de altă parte, o instalație electrică incorect montată și impropriu calibrată poate duce la accidente și chiar la incendii, astfel că aceasta trebuie realizată după toate regulile de siguranță și eficiență.
- Instalație electrică – date esențiale și cadru legal
- Ce este o instalație electrică aparentă
- Instalație electrică pentru casă – planificare și instalare
- Ce cuprinde o rețea electrică
- Măsuri de siguranță pentru instalații electrice
- Gradele de protectie IP ale echipamentelor electrice și electrocasnicelor
- Clasele de protecție ale echipamentelor electrice
- Instalații electrice: zone de protecție pentru fiecare cameră și pentru exterior
- Ce trebuie să mai știi despre instalații electrice
Instalație electrică – date esențiale și cadru legal
Instalația electrică din locuințe se realizează concomitent construcției în sine și trebuie să fie concepută astfel încât să funcționeze fără defecțiuni majore, timp de 30-50 de ani. Un alt element care contează în mod absolut este ca aceasta să fie corect calibrată, pentru a face față sarcinilor de consum.
Alimentarea locuințelor cu energie electrică se face reglementat, prin respectarea unor normative de calitate și siguranță, dar și a unor norme tehnice ale Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Este important de știut că proiectarea, executarea, montarea, verificarea și reparațiile la instalația electrică din locuințe nu pot fi realizate decât de personal autorizat atestat, iar pentru realizarea efectivă este necesară o atestare eliberată de ANRE.
Legea 123/2012 – prevederi referitoare la instalații electrice
Potrivit articolului 92 din Legea 123/2012, deteriorarea, modificarea fără drept sau blocarea echipamentelor de măsurare a consumului de energie și a componentelor instalațiilor electrice constituie infracțiune și intră sub incidența legii penale.
Reglementările în vigoare stabilesc expres care sunt categoriile de instalații electrice pentru care este nevoie de atestat:
- instalațiile electrice din interior, respectiv rețeaua electrică, de la punctul de măsurare a consumului până la prize, becuri sau aparatura electrocasnică;
- rețeaua și instalațiile electrice de joasă tensiune, care funcționează la o tensiune de 0,4 KV, respectiv 0,23 KV, care sunt utilizate pentru alimentarea directă a consumatorilor casnici aflați în locuințe individuale, colective, de tipul blocurilor sau al altor clădiri, care sunt în proprietatea distribuitorului sau a furnizorului de energie electrică;
- instalațiile de medie tensiune, care funcționează la tensiuni de 6 KV, 10 KV sau 20 KV;
- instalațiile de înaltă tensiune, care transportă energia electrică de la producător către consumatori.
Ce este o instalație electrică aparentă
Instalația electrică aparentă este un tip de instalație în care conductoarele electrice sunt vizibile și nu sunt ascunse în pereți sau în alte structuri arhitecturale. O astfel de instalație electrică aparentă în apartament, spre exemplu, prevede montarea și dispunerea cablurilor și conductoarelor electrice în mod vizibil pe suprafețele pereților, tavanelor sau podelelor unei clădiri.
Instalațiile electrice aparente sunt mai ușor de accesat și de întreținut decât instalațiile ascunse, deoarece nu necesită demolarea pereților sau a tavanului pentru a ajunge la cabluri, în cazul unor eventuale reparații sau modificări.
La executarea unei instalații electrice pentru casă din lemn, pentru instalațiile înglobate în pereți, se impune utilizarea conductoarelor din cupru. În schimb, pentru instalații aparente, se admite folosirea cablurilor din aluminiu.
Instalație electrică aplicată pe perete – în ce context se poate utiliza
O instalație electrică aplicată pe perete, în care conductoarele electrice, prizele, întrerupătoarele și alte componente sunt vizibile și montate direct pe suprafața peretelui, prezintă o serie de avantaje, putând avea, în funcție de context, un rol estetic.
Acestea sunt, în general, adoptate în clădiri comerciale, în industrie, în expoziții artistice și în locuințe cu design industrial. În contextul amenajărilor provizorii, o instalație electrică aparentă reprezintă o soluție convenabilă, comparativ cu trecerea cablurilor prin pereți sau tavan, permițând accesul mult mai facil și reparații rapide.
Instalație electrică casă – planificare și instalare
Planificată și montată corect, cu materiale de calitate și de către persoane autorizate, instalația electrică poate funcționa fără niciun fel de deficiențe câteva decenii. Dar pentru a se ajunge la acest rezultat, totul trebuie gândit în cele mai mici detalii.
👉 Dacă ești în căutarea unei locuințe noi, trebuie să știi că montarea instalației electrice se realizează în stadiul de casă la roșu. Află care sunt avantajele, dezavantajele si etapele construirii unei case la rosu din acest articol.
Pe lângă realizarea unui tip de instalație electrică pentru casă la roșu, se poate lua în calcul și o schimbare de instalație electrică. Aceasta poate fi complet înlocuită și îmbunătățită în orice locuință, dacă instalația veche este depășită, are defecțiuni sau nu mai corespunde normelor ori necesităților. În ambele cazuri, se impune realizarea unui plan de execuție și un necesar de materiale pentru instalație electrică pentru casă.
O rețea electrică bine realizată pleacă de la necesitățile obiective de alimentare cu energie electrică a locuinței, ținând cont de dimensiunea acesteia și luând în calcul anticiparea creșterii consumului. Din acest ultim punct de vedere, o rețea electrică ce se montează azi va fi calibrată la un consum cu cel puțin 20% peste necesarul actual.
Conform acestei abordări, primul pas este acela de a stabili un număr de consumatori, necesarul de surse de alimentare, poziția acestora, atât pentru prize și întrerupătoare, dar și eventualele corpuri de iluminat suplimentare (aplice, rețea de spoturi luminoase etc.). Este util și recomandat ca în locuințele mari, unde numărul aparatelor electrice este mare, rețeaua să fie gândită pentru a putea susține alimentarea marilor consumatori (plite electrice, sisteme de încălzire pe curent electric, uscătoare de rufe, băi și dușuri cu hidromasaj).
👉 Află care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale unui sistem de incalzire in pardoseala, unul dintre marii consumatori pe care o instalație electrică trebuie să-i susțină.
O soluție abordată frecvent, mai ales în cazul caselor și apartamentelor din ansamblurile rezidențiale noi, este aceea de a monta o instalație electrică separată pentru aparatele cu putere foarte mare, prezente în mod obișnuit în locuințele moderne. Un avantaj al acestora este eliminarea riscului incidentelor prin suprasarcină, iar în caz de avarie, curentul se va întrerupe doar într-o parte din echipamente.
👉 Dacă ești în căutarea unor apartamente de vanzare sau îți dorești să investești în achiziționarea unui ansamblu rezidential, anunțurile Storia.ro îți dau acces la o gamă variată de oferte.
Ce cuprinde o rețea electrică
În explicarea elementelor esențiale ale unei rețele electrice, există o serie de termeni cheie care facilitează înțelegerea unui traseu de instalație electrică și a componentelor care conduc la funcționarea optimă a unei rețele, pentru realizarea circuitului electric al unei locuințe.
Ce este curentul electric
Curentul electric reprezintă fluxul de sarcini electrice într-un conductor sau circuit electric. Acesta este esențial în funcționarea tuturor dispozitivelor electrice și electronice, intensitatea sa fiind măsurată în amperi.
Standardele de distribuție pentru uz casnic ale curentului electric în România sunt de 16 amperi (arată intensitatea fluxului electric).
Tensiunea electrică în instalații electrice interioare
Tensiunea este o forță electrică care determină mișcarea sarcinilor electrice într-un circuit electric. Tensiunea electrică reprezintă presiunea care determină curentul electric să circule într-un circuit, fiind măsurată în volți.
Aceasta este responsabilă de nivelul de tensiune sau voltaj care alimentează dispozitivele și aparatele electrice dintr-o locuință, fiind furnizată prin intermediul rețelelor electrice și distribuită în întreaga clădire prin intermediul panoului electric și a circuitelor individuale. Tensiunea electrică a curentului este și ea standardizată la 230 volţi curent alternativ.
Intensitatea curentului
Intensitatea curentului este esențială pentru calcularea puterii, voltajului și rezistenței într-un circuit electric, reprezentând mărimea electrică ce măsoară cât de multe sarcini electrice trec printr-un punct dat într-un circuit, într-o unitate de timp.
Într-un circuit electric în serie, intensitatea curentului este aceeași în fiecare punct al circuitului, în timp ce într-un circuit electric în paralel, intensitatea curentului se împarte între ramurile paralele ale circuitului în funcție de rezistența fiecărei ramuri.
Puterea electrică
Puterea electrică măsoară rata la care se efectuează lucrul sau transferul de energie electrică într-un circuit electric. Aceasta se măsoară în wați și are diverse aplicații în domeniul electric și electronic.
Puterea indică eficiența unui aparat sau dispozitiv în utilizarea energiei electrice, pentru a realiza o anumită sarcină. Aparatele electrocasnice, spre exemplu, au etichete care indică puterea lor în wați, ajutând consumatorii să înțeleagă cât de multă energie vor utiliza.
Puterea electrică rezultă prin înmulțirea tensiunii cu intensitatea curentului electric. Conform acestor date, dintr-o sursă (o priză, de exemplu), pot fi preluați pentru consum 230V x 16A = 3.680 de waţi, aceasta fiind puterea maximă instalată pentru consum casnic, pe o unitate de alimentare. Sunt foarte rare situațiile în care aparatele casnice au o putere mai mare de 3.000 de wați, dar, în acest caz, ele trebuie alimentate singure, din surse individuale.
Rezistența electrică – ce fel de cablu se folosește la instalația electrică
Rezistența electrică este proprietatea unui material sau a unei componente electrice de a se opune fluxului de curent electric și măsoară gradul în care curentul electric poate să treacă printr-un anumit material sau componentă.
Cu cât valoarea rezistenței este mai mare, cu atât este mai dificil pentru curentul electric să treacă printr-un anumit material sau componentă. Metalele, precum cuprul și aluminiul, au o rezistență electrică mai mică, în timp ce materialele izolante, cum ar fi plasticul, au o rezistență electrică mai mare.
Pentru a ști ce fel de cablu se folosește la instalația electrică, este important de reținut că materialele care lasă curentul să treacă sunt conductori (metale, în general, în mod special cupru), în timp ce acelea care nu conduc curentul electric se numesc izolatori (PVC, diferite alte materiale plastice, ceramica, sticla).
Rezistența electrică este o caracteristică esențială în proiectarea și calculul circuitelor electrice în locuință, deoarece afectează modul în care curentul electric se comportă într-un circuit.
Ce este curentul alternativ
Curentul alternativ este un tip de curent electric în care direcția fluxului de sarcini electrice se schimbă periodic în timp. Acesta este opusul curentului continuu, în care aceste trasee electrice ale curentului rămân constante.
Curentul alternativ este folosit într-o gamă variată de aplicații, de la surse de alimentare în locuințe, la mașini electrice, generatoare de energie electrică sau sisteme de iluminat.
Odată definite noțiunile de bază, în componența unei rețele electrice intră:
- panoul electric – are rolul de a distribui și proteja de suprasarcină rețeaua, în ansamblul ei, și aparatele electrice, prin intermediul siguranțelor electrice instalate (în cadrul acestuia, este esențial să se țină cont de ce tipuri de siguranțe se folosesc la prize);
- contorul electric – instalat doar de personal autorizat, în urma unui contract încheiat între locatar și firma de furnizare a energiei electrice, este dispozitivul care măsoară și înregistrează consumul de energie electrică a locuinței și care se montează obligatoriu între sursa de tensiune care alimentează locuința și panoul electric din casă;
- circuitele electrice – reprezintă conductorii electrici de la sursa de tensiune la punctele de consum (priză, surse de lumină), care se montează în pereții casei, în canale speciale orizontale și verticale, în momentul în care structura pereților este complet uscată, traseele respective fiind prevăzute în proiectul de construcție al casei;
- ramificațiile și duzele acestora – reprezintă punctele de bifurcație ale conductorilor electrici, în mod ideal, fiind separate cele care alimentează prizele de cele care alimentează sursele de lumină;
- prize și întrerupătoare – puncte finale ale rețelei, destinate conectării consumatorilor electrici.
👉 Schimbarea furnizorului de energie electrică îți poate aduce avantaje majore în ceea ce privește rentabilitatea costului aferent distribuției și consumului. Află cum poti sa iti schimbi furnizorul de energie si gaze din acest articol.
Concomitent cu acest plan pentru instalații electrice și cu montarea rețelei, trebuie să se stabilească, în primul rând, câte prize se pun pe un circuit, numărul de prize necesare în fiecare cameră, poziția și înălțimea lor. Nu există un număr minim sau maxim de întrerupătoare, acesta depinde de dimensiunea și destinația încăperii, ideal fiind să existe cel puțin două prize în fiecare cameră.
Găsirea locului adecvat pentru montarea prizelor elimină utilizarea prelungitoarelor și a triplu ștecherelor, care nu sunt nici sigure, nici estetice. La fel de importantă este stabilirea numărului necesar de prize în încăperile unde se află mulți consumatori (în bucătărie, de exemplu), precum și dacă se montează prize în baie.
Din punctul de vedere al siguranței, este bine ca un consumator de putere mare să corespundă unei singure surse de alimentare, fiind de dorit evitarea alimentării dintr-o singură priză a două sau mai multe electrocasnice mari consumatoare de energie. Configurația de priză și întrerupător pe același circuit este comună în multe dintre instalațiile electrice, oferind control asupra alimentării cu energie a prizei sau a dispozitivului conectat la ea.
Trebuie luat în calcul și modul în care se face izolarea conductorilor electrici în structura pereților, mai ales în cazul celor din interior, care nu sunt realizați din zidărie. Materialele izolatoare trebuie să fie sigure și rezistente la căldură, ignifuge și să nu permită scurgeri de curent electric. Frecvent, sunt utilizate canalele realizate din sticlă, PVC sau ceramică. Totodată, este bine de știut că există mai multe tipuri de conductori electrici, pentru diferite segmente ale rețelei electrice.
Este extrem de important ca siguranțele electrice montate în panoul electric să fie dimensionate corect, raportat la un consum maxim suportat de rețeaua căreia îi corespund. Siguranțele calibrate incorect fie vor întrerupe alimentarea frecvent și inutil, fie vor duce la supraîncărcarea rețelei și la potențial risc de incendiu, prin apariția de incandescență în conductorii electrici.
La fel de important este ca montarea instalației electrice în camerele cu umiditate ridicată (baie și bucătărie, dar și surse aflate în exteriorul casei) să se facă folosind sisteme de izolare specifice pentru medii umede, iar prizele instalate să fie protejate de contactul direct cu apă sau vapori, atunci când nu sunt conectate cu un consumator. Totodată, normele de siguranță impun ca instalația de alimentare cu gaz și rețeaua electrică să fie montate la distanță una de alta, ideal, în pereți diferiți.
Măsuri de siguranță pentru instalații electrice
Utilizarea curentului electric trebuie însoțită de unele măsuri de siguranță. Acestea privesc siguranțele și modul de utilizare al rețelei electrice.
Una dintre măsurile obligatorii de siguranță este împământarea, utilizată pentru toate rețelele electrice. Aceasta înseamnă legarea la sol a unor elemente care nu sunt termoconductoare, dar care sunt bune conductoare de electricitate. Rolul lor este acela de a proteja echipamentele electrice (în caz de supratensiuni sau descărcări electrice care pot arde circuite electrice, cabluri și conductori), precum și de accidente generate de contactul cu descărcarea electrică.
O bună măsură de siguranță o reprezintă siguranțe diferențiale, care elimină complet riscul curentării, ca urmare a unor scurgeri de curent. Siguranțele diferențiale întrerup automat alimentarea cu energie, atunci când sesizează variații foarte mici de curent electric, care nu trec prin conductori. Concret, în cazul riscului de electrocutare, atunci când curentul electric trece prin corpul uman, siguranțele diferențiale întrerup complet alimentarea cu energie. Timpul de reacție al acestora este de sub o secundă, ceea ce elimină orice pericol.
Măsurile de siguranță cer ca orice lucrări la instalația electrică (indiferent că este vorba de reparații sau adaptări) să fie realizate doar de personal autorizat, iar reparațiile simple (pe care le poate face oricine, de la montarea unei prize la schimbarea unui bec) să se facă doar după ce alimentarea cu energie electrică a segmentului respectiv a fost oprită de la panoul electric, prin decuplarea siguranței.
Gradele de protecție IP ale echipamentelor electrice și electrocasnicelor
Gradele de protecție IP (International Protection Rating sau Ingress Protection) sunt o serie de coduri standardizate care indică nivelul de protecție pe care un echipament electric sau electrocasnic îl oferă împotriva pătrunderii de corpuri străine solide (literele IP) și a pătrunderii apei (cifrele IP).
Aceste grade sunt utilizate pentru a evalua și a comunica nivelurile de protecție ale echipamentelor în diverse medii și condiții de utilizare. Un cod IP este format din două cifre: prima cifră se referă la protecția împotriva intrării de corpuri solide, iar a doua cifră se referă la protecția împotriva pătrunderii apei.
Aceste grade de protecție IP sunt folosite pentru a ajuta consumatorii și profesioniștii să selecteze echipamentele care sunt potrivite pentru mediul și condițiile de utilizare dorite, semnificând:
Prima cifră (protecția împotriva corpurilor străine):
- IP 0x: Fără protecție împotriva corpurilor străine solide;
- IP 1x: Protecție împotriva corpurilor străine solide mai mari de 50 mm (de exemplu, mâini);
- IP 2x: Protecție împotriva corpurilor străine solide mai mari de 12 mm (de exemplu, degete);
- IP 3x: Protecție împotriva corpurilor străine solide mai mari de 2,5 mm (de exemplu, unelte sau fire subțiri);
- IP 4x: Protecție împotriva corpurilor străine solide mai mari de 1 mm (de exemplu, cabluri sau scule mici);
- IP 5x: Protecție împotriva prafului limitat (intrarea de praf este prevenită în cantități dăunătoare);
- IP 6x: Protecție totală împotriva prafului (complet sigilat împotriva prafului).
A doua cifră (protecția împotriva apei):
- IP x0: Fără protecție împotriva apei;
- IP x1: Protecție împotriva picăturilor verticale;
- IP x2: Protecție împotriva apei cu un unghi de 15° față de verticală;
- IP x3: Protecție împotriva stropilor de apă la unghiuri de până la 60° față de verticală;
- IP x4: Protecție împotriva stropilor de apă din orice direcție (rezistență la stropi);
- IP x5: Protecție împotriva jeturilor de apă cu presiune redusă sau mare din orice direcție;
- IP x6: Protecție împotriva jeturilor de apă cu presiune mare și contra curentului puternic;
- IP x7: Protecție împotriva imersiei temporare în apă la o adâncime specificată;
- IP x8: Protecție împotriva imersiei continue în apă la adâncimi specificate.
Câteva dintre cele mai comune grade de protecție IP sunt:
- IP44: Echipamentul oferă protecție împotriva atingerii cu degetul și a particulelor solide mai mari de 1 mm. Oferă protecție limitată împotriva stropilor de apă din orice direcție;
- IP65: Echipamentul este complet protejat împotriva prafului și oferă protecție împotriva jeturilor de apă provenite din orice direcție. Este adesea folosit în exterior sau în medii umede;
- IP67: Echipamentul este complet protejat împotriva prafului și oferă protecție împotriva scufundării temporare în apă, la o adâncime specificată. Este potrivit pentru utilizare în medii dificile sau sub apă, pentru perioade scurte;
- IP68: Echipamentul oferă aceeași protecție împotriva prafului ca IP67 și poate fi scufundat în apă pentru o perioadă mai lungă sau la adâncimi mai mari, specificate de producător.
Clasele de protecție ale echipamentelor electrice
Clasele de protecție ale echipamentelor electrice sunt utilizate pentru a indica nivelul de siguranță electrică al unui aparat sau echipament electric, în funcție de izolarea și protecția acestuia împotriva șocurilor electrice.
- Clasa 0: nu este o clasă standard și nu se mai utilizează în mod obișnuit. Echipamentele din această clasă nu oferă protecție împotriva șocurilor electrice și, în general, sunt considerate nesigure;
- Clasa I: echipamentele din această clasă sunt dotate cu un conductor de protecție și oferă o protecție suplimentară împotriva șocurilor electrice în cazul unui scurtcircuit sau al unei defecțiuni;
- Clasa II: echipamentele din această clasă sunt denumite și „dublă izolație” sau „fără conductor de protecție”. Această clasă se bazează pe izolația dublă, pentru a preveni șocurile electrice și nu necesită conectarea la pământ.
- Clasa III: se referă la echipamentele care funcționează la tensiuni de siguranță foarte joase. Echipamentele din această clasă sunt considerate a fi de siguranță maximă în ceea ce privește riscul de șoc electric.
Clasa de protecție a unui aparat sau echipament electric determină utilizarea sa sigură într-un anumit mediu și oferirea nivelului adecvat de protecție împotriva șocurilor electrice.
Instalații electrice: zone de protecție pentru fiecare cameră și pentru exterior
Zonele de protecție pentru fiecare cameră și pentru spațiile exterioare trebuie luate în considerare cu atenție atunci când se planifică instalațiile electrice într-o locuință. Iată câteva aspecte relevante de reținut:
Pentru scheme instalații electrice interioare:
- Panoul electric: Fiecare cameră trebuie să fie conectată la panoul electric al casei printr-un circuit separat și protejat cu siguranțe sau întrerupătoare. Panoul electric trebuie să fie instalat într-un loc accesibil și bine etichetat;
- Prize și întrerupătoare: se amplasează la o înălțime accesibilă, iar circuitul lor trebuie protejat corespunzător, pentru a preveni suprasarcinile și scurtcircuitele; prizele și întrerupătoarele pot fi montate pe perete sau îngropate în tencuială, existând o serie de reguli standard pentru montarea acestora:
- în baie, sunt trei zone de protecție unde pot fi montate prize, obligatoriu cuplate la siguranțe din categoria celor diferențiale și cu sisteme de protecție suplimentară pentru apă și umezeală;
- în bucătărie, numărul de prize trebuie să țină cont de modul de organizare și de câți mari consumatori există (frigider, combină frigorifică, plită și cuptor electric, hotă, alte electrocasnice uzuale); ideal este să existe cel puțin 4-5, eventual cu circuite de alimentare separate. Înălțimea la care sunt montate prizele ar trebui să fie de 100-130 cm deasupra podelelor sau chiar mai sus (pentru hotă, la cel puțin 15 cm față de colț și 30 față de plafon);
- Pentru a avea acces ușor la aceasta în cazul defecțiunilor, poziția conductorilor în structura pereților este standardizată.
- Iluminat: întrerupătoarele cu senzor de mișcare sau temporizatoare sunt o soluție eficientă pentru a economisi energie; în plus, acestea trebuie plasate în zone strategice pentru a furniza lumină adecvată;
- Prize de pământ (împământarea): în zone umede, prizele trebuie să fie echipate cu protecție pentru a preveni riscul de electrocutare.
Pentru exterior:
- Prize și întrerupătoare exterioare: prizele sau întrerupătoarele din exterior trebuie să fie proiectate pentru a rezista la intemperii și protejate împotriva apei și prafului. De asemenea, acestea trebuie conectate la panoul electric cu siguranțe sau întrerupătoare dedicate;
- Sistem de împământare: este important ca toate echipamentele electrice din exterior să fie conectate la un sistem de împământare adecvat, pentru a preveni accidentele în cazul descărcărilor electrice;
- Cutii de conexiuni sigure: cablurile sau conexiunile electrice expuse în exterior (instalații de grădină, spre exemplu), trebuie să fie plasate în cutii de conexiuni sigure, pentru a le proteja de intemperii și deteriorare.
Ce trebuie să mai știi despre instalații electrice
Montarea și reparațiile la rețeaua electrică a casei trebuie realizate doar de personal calificat, dar, chiar și așa, este bine să cunoaștem unele detalii, inclusiv tehnice, atât pentru buna întreținere a rețelei electrice, cât și pentru siguranță.
Instalația electrică trebuie calibrată corect la dimensiunea casei. Costurile legate de proiectul și montarea instalației depind de cât de mare este locuința. Este dificil de determinat un preț pentru instalație electrică pentru casă, însă un specialist calificat poate determina costurile unei lucrări după ce evaluează schema instalației electrice și alcătuiește un proiect de instalație electrică. Indiferent că este vorba despre instalații pentru casă sau apartament, calculul instalației electrice are în vedere atât manopera, cât și necesarul de materiale utilizate.
Indiferent cât de practic a fost concepută instalația electrică a unei case, este inevitabilă utilizarea prelungitoarelor și a ștecherelor duble sau triple. Pentru siguranță, acestea trebuie controlate periodic, pentru că se deteriorează, iar sistemele izolatoare îmbătrânesc și își pierd din funcționalitate. Mai mult, este important să nu se combine mai multe prelungitoare; nu se recomandă utilizarea concomitentă a mai multor consumatori alimentați la o priză multiplă, indiferent dacă are circuit separat sau nu și indiferent de puterea totală a consumatorilor.
Simpla utilizare a unor prize cuplate cu întrerupătoare poate scoate complet din tensiune o serie de aparate care nu sunt folosite, ceea ce poate aduce, în timp, economii la factura de curent. Montarea de la bun început a unor astfel de prize este unul din standardele rețelelor electrice ale locuințelor moderne.
Fluctuațiile de energie, deconectările dese ale siguranțelor, arderea frecventă a becurilor sau defecțiunile unor aparate electrice din casă trebuie considerate un semnal de alarmă care indică defecțiuni ale instalației electrice sau probleme în funcționarea acesteia. În aceste situații, se impun verificarea instalației, identificarea problemelor și remedierea acestora. O regulă de aur spune că o siguranță care sare de mai mult de două ori, în 24 de ore, indică o problemă a instalației electrice, iar verificarea acesteia trebuie considerată o urgență.
Sistemele moderne care sunt parte din instalația electrică a casei respectă toate normele, sunt realizate conform unor standarde înalte și au o durată de viață lungă și foarte lungă. Mai mult, acestea sunt astfel concepute încât să ofere maximă siguranță în exploatare. Chiar și așa, instalarea și verificarea rețelei electrice trebuie realizate doar de specialiști atestați.