Ghid amenajareUtilități

Ghid de folosire eficientă a aerului condiționat acasă, pentru un randament maxim

Aparatul de aer condiționat este indispensabil în orice locuință, pentru a obține o temperatură ideală în casă atât pe timpul verii, cât și iarna. Pentru a te bucura de beneficiile pe care le oferă, trebuie utilizat eficient, prin setările ideale de temperatură.

Astfel, în acest articol îți vom oferi un ghid pentru o folosire eficientă a aerului condiționat acasă, pornind de la importanța utilizării eficiente, până la sfaturile de utilizare.

  • Importanța folosirii eficiente a aerului condiționat acasă
  • Sfaturi pentru utilizarea eficientă a aparatului de aer condiționat
  • Aerul Condiționat LG Dualcool Premium – Performanță și eficiență energetică
  • Parteneriatul Storia și LG România

Importanța folosirii eficiente a aerului condiționat acasă

Folosirea corectă a aparatului de aer condiționat are un impact semnificativ în generarea confortului în locuință, indiferent dacă este utilizat pentru încălzire sau răcire. Totodată, când este folosit corespunzător, i se prelungește durata de viață și te poți bucura de aceleași funcții pentru multe sezoane calde sau reci, dar, în același timp, beneficiezi și de un consum redus al energiei electrice.

Temperatura ideală nu este una standard, pentru că aceasta depinde atât de locuință, cât și de modelul aparatului de aer condiționat. Dimensiunea potrivită a aparatului de aer condiționat este și ea importantă; aceasta nu se referă la dimensiunea fizică, ci la capacitatea de răcire a unității de aer condiționat. Când este prea mare pentru mediul înconjurător, aparatul va porni și se va opri constant. În această situație, încăperea în cauză se va supraîncălzi sau se va răci prea repede. Dacă un aer condiționat este prea mic, acesta va funcționa continuu pentru perioade lungi, pentru a ajunge la temperatura ideală. Rezultatul va fi o locuință cu temperaturi ridicate sau zone reci ori chiar umede.

Un alt pas care îți asigură folosirea eficientă a aparatului de aer condiționat este și informarea cu privire la câtă răcire sau încălzire este necesară pentru camera respectivă. BTU (Unitatea de Energie Termică Britanică) la un aer condiționat măsoară câtă energie consumă într-o oră, pentru a îndepărta căldura dintr-o cameră. Un calcul corect al BTU te asigură că aparatul oferă o răcire eficientă, fără să afecteze factura de electricitate.

👉 Cu siguranță te-ai întrebat adesea care sunt metodele eficiente care îți asigură o temperatură ideală în locuință. Citește mai multe și despre ce înseamnă ventilarea locuintei, pentru a lua o decizie corectă în ceea ce privește confortul din casa ta.

Sfaturi pentru utilizarea eficientă a aparatului de aer condiționat

Așa cum am menționat și mai sus, utilizarea eficientă a aparatului de aer condiționat vine cu multe beneficii, atât legate de confortul din locuință, cât și pentru funcționarea optimă pe termen lung și economisirea energiei electrice. Pentru a ajunge să te bucuri pe deplin de aceste avantaje, îți vom arăta cum funcționează aerul condiționat corect și cum vei ajunge la un consum eficient, cu trecerea timpului.

Aer condiționat funcționare: setarea temperaturii

Am ajuns la un subiect de interes pentru toată lumea, și anume setarea temperaturii. Care este temperatura ideală pe care trebuie să o setezi la aparatul de aer condiționat? Putem spune că depinde, pentru că sunt mai mulți factori de luat în calcul, precum și perioada în care este folosit aparatul: iarna sau vara.

  • Temperatura ideală pe timp de vară

Pe perioada verii, temperatura ideală într-o cameră este între 22 și 26 de grade Celsius. Intervalul acesta este considerat a fi confortabil de majoritatea persoanelor, în anotimpul cald, pentru că încăperile rămân răcoroase, iar ambientul plăcut. Însă intervalul de temperatură ideală poate varia în funcție de factori precum amplasarea camerei, cantitatea de lumină a soarelui care pătrunde în cameră sau izolația pereților și a ferestrelor.

Ce poți face pentru a menține o temperatură ideală și a te bucura de eficiența temperaturii furnizată de aparatul de aer condiționat este să folosești draperii sau jaluzele care să blocheze lumina soarelui pe timpul zilei. Noaptea poți lăsa ferestrele deschise pentru a lăsa aerul răcoros să pătrundă în casă.

  • Temperatura ideală pe timp de iarnă

Printre numeroasele avantaje ale unui aparat de aer condiționat este și faptul că funcționează și cu funcția de încălzire în anotimpul rece. În perioada rece, temperatura ideală dintr-o încăpere este de 18-20 de grade Celsius. Și te gândești că normal ar fi să crești temperatura atunci când gradele sunt scăzute. În fapt, acest lucru nu este sănătos pentru confortul nostru, fiindcă nu trebuie să fie o diferență prea mare între temperatura exterioară și cea interioară.

Dacă menții temperatura în intervalul de 18 – 20 de grade Celsius, te vei bucura de un confort sporit, dar și de o încăpere încălzită corespunzător. În timpul somnului, este indicat ca temperatura să fie ușor redusă, cuprinsă între 16 – 18 grade Celsius, pentru o reglare internă a temperaturii în timpul somnului.

Astfel, aparatul de aer condiționat poate fi un ajutor de nădejde în obținerea gradelor ideale, bineînțeles setate în intervalul sugerat, pentru menținere eficienței pe termen lung.

👉 Pe lângă folosirea eficientă a aparatului de aer condiționat acasă, poți încerca să adopți aceleași principii și cu alte electronice sau electrocasnice. Descoperă câteva sfaturi despre cum sa ai un stil de viata sustenabil acasa.

Menținerea filtrelor curate și înlocuirea lor regulată

O altă regulă care îi asigură aparatului de aer condiționat o funcționare eficientă este verificarea filtrelor și menținerea lor. Pentru o performanță optimă, filtrele trebuie verificate și curățate cel puțin de două ori în fiecare sezon sau dacă este o locuință cu mult praf sau animale de companie, igienizarea va trebui să aibă o frecvență mai mare.

Cum faci acest lucru? Prin următorii pași:

  • folosește o perie moale sau un aspirator pentru a îndepărta orice urmă de praf de pe filtru;
  • spală suprafața exterioară a prefiltrului cu apă sau utilizează un detergent neutru pentru o curățare mai profundă;
  • după spălarea cu apă, prefiltrul trebuie uscat în umbră, ferit de razele soarelui;
  • cu o lavetă ușor umezită, curăță cu grijă ventilatorul;
  • filtrele pot fi înlocuite chiar de tine atunci când nu mai funcționează optim și spălarea lor nu mai reprezintă o opțiune; ele se află în partea frontală a unității interne și trebuie doar să oprești aparatul, apoi să îl scoți din priză, ca la final să scoți filtrul vechi și să îl înlocuiești cu cel nou.

Pe măsură ce filtrul nu funcționează la capacitate maximă, adică deține prea multă murdărie în urma folosirii repetate, va face aparatul de aer condiționat să piardă din capacitatea de funcționare. Asta înseamnă o funcționare zgomotoasă, pericole pentru sănătate, cât și o funcționare defectuoasă, care se va vedea în eficiența energetică.

👉 Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre cum se întreține corect un aparat de aer condiționat, citește pe blogul Storia un articol despre curatarea aparatului de aer conditionat, pentru a urma în detaliu toate indicațiile oferite.

Utilizarea funcțiilor automate și a programelor de economisire a energiei

Indiferent dacă folosești aerul condiționat pentru încălzire sau pentru răcire, există anumite metode prin care îi poți crește eficiența. Unele dintre ele sunt funcțiile automate și programele de economisire a energiei, după cum urmează:

  • Termostatul

Termostatele oferă funcții programabile pentru a te ajuta să setezi diferite temperaturi în anumite momente ale zilei. Spre exemplu, ai posibilitatea de a seta o temperatură mai scăzută pe timpul zilei când nu este nimeni acasă și o temperatură mai mare pe timp de noapte. Totodată, unele termostate dețin și funcții de monitorizare a energiei care permit să urmărești consumul de energie și să modifici în timp real setările în funcție de aceasta. Se poate seta și un orar de funcționare, pentru monitorizarea consumului de energie și poți primi notificări dacă pleci de acasă și uiți să setezi temperatura optimă.

  • Senzori smart

Cu ajutorul unor senzori smart beneficiezi de posibilitatea de a urmări și monitoriza temperatura, pentru un consum controlat, atât pentru încălzirea cu aer condiționat, cât și pentru răcire. Dispozitivele de acest tip te pot ajuta să înțelegi mai bine temperatura din locuință și să identifici zonele unde poți face modificări pentru a îmbunătăți confortul și consumul de energie.

Senzorii pot fi instalați în diferite locuri ale casei pentru o folosire eficientă a aerului condiționat, pentru că vor transmite wireless datele despre temperatură către o aplicație smartphone. Senzorii oferă și notificări smart prin care ești anunțat dacă într-o anumită zonă din casă a fost depășit pragul de temperatură setat.

  • Comenzi vocale și integrări smart

Tot în categoria de funcții automate se încadrează aplicațiile mobile care pot fi coordonate cu alte dispozitive smart din casă, care îți permit să folosești comenzi vocale pentru controlul aparatelor de aer condiționat. Toate sunt într-un singur loc, iar tu te bucuri de o folosire eficientă a aerului condiționat acasă și un consum sigur, atât iarna, cât și vara.

👉 Eficiența energetică este recomandată în orice sezon și recomandarea este să fie obținută prin mijloace eficiente și electronice pe măsură. Dacă ți-ai propus să faci o schimbare în acest sens, descoperă cum poti plati mai putin la facturile din sezonul rece.

Aerul Condiționat LG Dualcool Premium – Performanță și eficiență energetică

O recomandare de aer condiționat care să te ajute să pui în aplicare toate sfaturile prezentate mai sus poate fi LG Dualcool Premium și o să îți explicăm și de ce să îl alegi.

Deține Funcția Soft Air

Funcția Soft Air asigură o distribuție uniformă și delicată a aerului condiționat în întreaga încăpere, menținând un mediu interior confortabil, fără a simți un disconfort cauzat de fluxul de aer direct și intens. Doar îl pornești, iar în câteva minute în camera ta se va crea un ambient plăcut, la temperatura necesară.

Beneficiază de compresorul Dual Inverter

Un compresor este componenta centrală a unui aparat de aer condiționat. LG Dualcool Premium deține compresorul Dual Inverter, care asigură răcire rapidă și eficiență energetică sporită datorită funcționării la viteze variabile. Ceea ce înseamnă că nivelurile de zgomot vor fi reduse pentru un mediu liniștit și confortabil, cât și pentru o funcționare eficientă, reducând costurile de energie.

Funcția Smart Energy Saving

Prin intermediul aplicației ThinQ™, funcția Smart Energy Saving îți permite să gestionezi optim consumul de electricitate pentru că ajustează automat fluxul de aer în funcție de prezența umană și detectând deschiderea ferestrelor pentru economii suplimentare de energie.

Dual Airflow Vent

Te bucuri de o temperatură optimă în orice sezon, pentru că fanta de aer optimizează confortul prin direcționarea eficientă a fluxului de aer. Cu două fante pentru direcții diferite (sus pentru răcire rapidă și jos pentru încălzire eficientă), oferă o distribuție uniformă și amplificată a aerului în întreaga cameră. Ai acces la un flux de aer mai extins, cu o rază de acțiune de 22 de metri, o îmbunătățire semnificativă față de modelele anterioare.

Parteneriatul Storia și LG România

Care este legătura dintre domeniul imobiliar și eficiența electronicelor? Este simplu: o expertiză și legătură strânsă între domeniul imobiliar și inovația tehnologică.

Parteneriatul dintre Storia și LG România aduce împreună expertiza în domeniul imobiliar și inovația tehnologică pentru a oferi soluții de locuire moderne și confortabile. Dorința este de a oferi soluții avansate și eficiente, promovând utilizarea inteligentă a tehnologiei pentru un confort optim și economii de energie.

Storia, platforma de referință pentru anunțuri imobiliare, colaborează cu LG România pentru a integra cele mai avansate produse de climatizare și design interior, cum ar fi Aerul Condiționat LG Dualcool Premium, în sfaturile și recomandările oferite cititorilor. Acest parteneriat își propune să inspire și să ajute proprietarii de locuințe să creeze spații care îmbină estetica cu funcționalitatea, promovând un stil de viață confortabil și sănătos.

Prin urmare, odată ce ți-am oferit sfaturile de folosire eficientă a aerului condiționat acasă, sperăm că ți-am răspuns la întrebările legate de cât consumă un aer condiționat pe căldură sau consumul unui aer condiționat iarna. Toate cele prezentate de mai sus vin în ajutorul tău și a persoanelor care își doresc să aibă un consum eficient acasă prin utilizarea unui aparat de aer condiționat, pentru un confort optim, cât și în păstrarea eficienței pe termen lung și a reducerii facturilor la energie electrică. 

Dacă alegi și aparatul LG Dualcool Premium în obținerea temperaturii potrivite, cu siguranță te vei bucura de confort și o temperatură ideală în orice perioadă a anului.

Back to top button