Ghid amenajareRenovări

Sfaturi pentru aplicarea corectă a vopselei lavabile

Acasă este oglinda personalității tale, iar deciziile legate de aspectul casei ar trebui să îți aparțină în totalitate. Uneori însă e posibil să ai nevoie de sfaturi din partea specialiștilor, așa că ți-am pregătit toate răspunsurile celor mai frecvente întrebări. 

Cum știu de câtă vopsea voi avea nevoie?

Primul pas este să știi suprafața în metri pătrați pe care vrei să o vopsești; e foarte simplu: doar înmulțești înălțimea fiecărui perete cu lățimea lui. Citește apoi eticheta produsului pentru a afla ce arie acoperă conținutul unei găleți. 

Sfat practic: cumpără întotdeauna mai multă vopsea decât ai nevoie pentru a te asigura că îți va ajunge; peretele poate absorbi mai mult produs dacă nu este bine amorsat. În plus, este util să ai o rezervă pentru eventuale ajustări de final.

Cum pregătesc suprafața pe care vreau să o vopsesc?

Asigură-te în primul rând că zona pe care o vei vopsi este pregătită corespunzător; aceasta trebuie să fie rezistentă, curată, desprăfuită, uscată și degresată înainte de aplicarea lavabilei. Dacă suprafața a fost acoperită anterior și prezintă desprinderi sau nu este aderentă, niveleaz-o cu o masă de șpaclu și aplică un strat de amorsă. 

În cazul în care vrei să vopsești o suprafață din beton sau o tencuială nouă, amintește-ți că aceasta necesită cel puțin 4 săptămâni pentru uscare și maturare (carbonatare). În caz contrar, bazicitatea cimentului din compoziția tencuielii poate afecta atât structura vopselei, cât și a pigmenților.

Atenție: vopseaua lavabilă nu se aplică pe straturi de lac, respectiv ulei, vopsele alchidice, materiale sintetice sau vopsele de slabă calitate. Va trebui să îndepărtezi total peliculele de var sau humă și să amorsezi suprafața. 

Sfat practic: în cazul lavabilelor de slabă calitate, aplică în prealabil 1-2 straturi de amorsă pentru a consolida stratul de vopsea. 

Iată etapele principale de aplicare a amorsei:

Pasul 1: asigură-te că tencuiala sau gletul aplicat sunt uscate și șlefuite corespunzător

Pasul 2: șterge orice urmă de praf după șlefuire

Pasul 3: în cazul unei zidării noi, aplică întotdeauna o amorsă compatibilă cu produsul de vopsire ales, de preferat de la același furnizor 

Pasul 4: indiferent de natura lor, suprafețele trebuie tratate în 1-2 straturi cu amorsă; astfel, peretele va absorbi mai puțină vopsea și vei obține o aderență mai bună, precum și un rezultat final superior

Pasul 5: aplică amorsa și respectă timpul de uscare indicat.

Cum aleg uneltele de lucru?

Cele mai bune rezultate atunci când vopsești sunt obținute cu ajutorul unor unelte de calitate. În plus, acestea trebuie să fie cât mai puțin deteriorate de trecerea timpului sau de utilizările anterioare și curățate foarte bine înainte și după fiecare folosire. 

Vei avea nevoie de:

Trafalet și tavă: folosește un trafalet cu coadă scurtă pentru pereți, căruia îi poți atașa o tijă prelungitoare când vei vopsi tavanul. Dacă vrei să aplici lavabila în exterior, alege un trafalet mai puțin fin decât cel destinat pereților interiori. 

Pensule cu păr natural: investește într-o pensulă „adevărată”, cu păr de porc, mai lată; nu vei regreta!

Pulverizator: alege-l în cazul în care dorești să aplici vopseaua prin pulverizare. 

Gletieră: adaug-o listei tale de instrumente necesare; îți va fi utilă în cazul suprafețelor denivelate care necesită glet. 

Perie lată pentru desprăfuire: folosește-o înainte de a aplica vopseaua. În plus, ar fi bine să ai la îndemână ziare vechi, hârtie sau folie pentru a acoperi pardoseala și piesele grele de mobilier rămase în camere.

Bandă pentru mascare: cumpără o bandă foarte lată pentru a masca perfect tot ce vrei să protejezi, precum tocurile de la uși sau ferestre. 

Cum aleg momentul perfect pentru vopsit? 

Sfat practic: pe vreme frumoasă, renovările nu doar că ne fac plăcere, dar au și mai multe șanse de reușită; vopseaua are consistență și stabilitate mai bune decât în condiții extreme de climă ambientală.

Totodată, ține cont că la temperaturi scăzute vopseaua se va întinde mai greu pe suprafață, va avea nevoie de mai mult timp pentru uscare, iar pelicula umedă se poate impurifica cu praf. Așadar, temperatura minimă a mediului nu ar trebui să fie mai mică de 5 grade, chiar și după aplicare, întrucât formarea filmului de vopsea nu se va face corespunzător, compromițând calitatea și rezistența rezultatului în timp.

Pe de altă parte, este indicat ca temperatura maximă să nu depășească 35 de grade. În cazul fațadelor, nu aplica produsul în acea perioadă din zi când suprafața este expusă direct soarelui. Vopseaua se va usca prea rapid, iar pelicula nu are timp să se etaleze pe suport, aderența scade și pot apărea defecte precum urme de pensulă sau trafalet ori exfolieri. 

Este bine, de asemenea, să eviți vopsirea în zilele ploioase sau cu un procent ridicat de umezeală de peste 70%.

Dacă vopsești la interior, asigură-te că există căi de aerisire (ventilație) atât pentru uscarea corespunzătoare a vopselei, cât și pentru evitarea inhalării vaporilor degajați.

Cum pregătesc produsul?

Acum ești gata de vopsit! Primul lucru pe care trebuie să îl faci: citește cu atenție eticheta produsului. Înainte de utilizare, diluează vopseaua cu apă potabilă în proporțiile specificate și omogenizează bine. În general, pentru stratul de bază vopseaua se va dilua cu max. 10% apă, iar pentru cel final, cu max. 5% apă, dar o poți folosi și nediluată. 

Cel mai simplu este să amesteci apoi totul cu o mașină de găurit electrică dotată cu tijă de tip agitator-malaxor. Evită spumarea prea mare a vopselei pentru a-i menține proprietățile de aplicare. 

Pont util: amintește-ți – după uscare, culoarea de pe perete va fi ușor diferită de cea din vasul cu vopsea. În cazul vopselei colorate, orice strat nou aplicat va face să se „închidă” și culoarea finală a pereților.

Sfat practic: pregătește încă de la început vopseaua colorată pentru toți pereții; este important să păstrezi aceeași concentrație de culoare de la o zonă la alta. În plus, este recomandat să vopsești suprafețele dorite folosind un singur lot de produs sau amestecul omogen al unor loturi diferite. 

Cum aplic vopseaua?

Aplicarea vopselei lavabile

Sfaturi practice

  1. Planifică-ți să aplici trei straturi: unul de amorsă și două de lavabilă; vopseaua finală se va aplica la o distanță de 2-4 ore după stratul de bază.
  2. Începe cu tavanul, continuă cu pereții, încheie cu stâlpii. 
  3. Lucrează sistematic: este important să zugrăvești un perete întreg dintr-odată, fără să faci pauză, pentru a evita diferențele de nuanțe între „înainte” și „după”. Păstrează o muchie umedă atunci când vopsești, aplicând produsul spre zonele nevopsite și înapoi.

Important: vopsește mai întâi marginile – muchiile dintre pereți, conturul ferestrelor și al ușilor etc.

Instrumentele de lucru alese sunt la latitudinea ta: pensulă, rolă sau pulverizator. 

Dacă zugrăvești cu pensula: începe dintr-un colț de sus și aplică vopseaua prin mișcări scurte, pe porțiuni mici, pe verticală, apoi pe orizontală. 

Lucrează pe o suprafață de circa 1 mp odată. Treci la zona alăturată cât timp zugrăveala e umedă, pentru a obține o îmbinare coloristică perfectă.

Dacă zugrăvești cu trafaletul: mai întâi, vopsește cu o pensulă de 5-7 cm toate colțurile: la îmbinarea tavanului și a pereților, în jurul ușilor și ferestrelor, deasupra podelei și în jurul oricărei suprafețe unde rola nu se potrivește. 

Pune apoi vopseaua în tăviță, înmoaie trafaletul, rulează-l pe grilă ca să elimini surplusul și aplică produsul pe tavan și pereți. Rulează trafaletul cu mișcări uniforme, fără să apeși, pentru a nu lăsa vopseaua să se prelingă. 

După fiecare înmuiere în tăviță, aplică produsul mai departe de porțiunea vopsită, paralel cu aceasta, de sus în jos și fără întrerupere. Apropie-te pe cât de mult posibil de colțuri. Încearcă să întinzi vopseaua înainte ca cea aplicată cu pensula să se usuce. 

Dacă zugrăvești cu pulverizatorul: protejează foarte bine suprafețele adiacente celei pe care vrei să o vopsești. Aparatul pulverizează o cantitate mare de vopsea în aer, care poate pluti sub formă de ceață, ajungând și pe alte suprafețe sau în alte încăperi.

Dacă lucrezi în interior, izolează suprafața dorită. În exterior, nu folosi niciodată aparatul în condiții de vânt; protejează mașina, plantele, aleile și chiar pereții expuși ai clădirilor învecinate. În ambele cazuri, acoperă-te foarte bine, din cap până în picioare: tricou cu mânecă lungă, mânuși, ochelari de protecție și mască pentru gură. 

Începe să lucrezi dintr-un colț, de sus în jos, cu mișcări line și ferme. Este de preferat să aplici mai multe straturi subțiri decât un singur strat gros.

La final, amintește-ți să acoperi gălețile sau recipientele de vopsea când nu le folosești. Păstrează o cârpă și o perie la îndemână pentru a îndepărta picăturile în exces sau alte urme necorespunzătoare ale procesului de vopsire.

Cum curăț corect uneltele de lucru?

Instrumentele folosite la vopsit se curăță imediat după folosire cu apă caldă sau cu apă și detergent. Scurge excesul de apă din părul pensulei sau din trafalet ori usucă-le bine cu o cârpă. După curățare, învelește uneltele în ambalajul original sau în folie de aluminiu. 

Ce fac cu vopseaua rămasă?
Șterge recipientul de vopsea, acoperă gura cutiei cu un ambalaj de plastic și închide foarte bine capacul. Păstrează vopseaua departe de soare sau alte surse de încălzire și ferește-o de îngheț.

Spor la lucru! 

Back to top button