Case pe structură de lemn: avantaje, sfaturi de construire și modele
Visezi la o casă frumoasă, modernă și în armonie cu natura? O casă pe structură de lemn poate fi alegerea potrivită. Casele din lemn oferă o combinație de căldură, personalitate și grijă față de mediu.
Se contruiește mai repede decât ai crede și îți oferă surprinzător de multă flexibilitate. Însă, înainte de a avea casa de lemn a visurilor tale, este important să înțelegi care sunt avantajele sale, cum se construiește o casă pe structură de lemn și ce modele ai la dispoziție.
- Tipuri de case pe structură de lemn
- Avantaje și dezavantaje ale caselor din lemn
- Etapele construirii unei case din lemn
- Factori de care să ții cont dacă vrei să îți construiești o casă de lemn
- Cum să alegi materialele
- Ce trebuie să conțină proiect casă structură lemn
- Cât costă o casă din lemn
- Ce tip de lemn este indicat pentru a construi o casă
- Sfaturi de construcție a unei case de lemn
Tipuri de case pe structură de lemn
Lemnul, ca material de construcție, are tendința de a fi recurent la modă, datorită durabilității, eficienței energetice și flexibilității designului. Casele pe structură de lemn oferă o alternativă ecologică la construcțiile tradiționale, iar opțiunile existente se pretează la nevoile și preferințele fiecăruia.
Iată care sunt principalele tipuri de case de lemn în funcție de material, stil, mod de construcție și mobilitate.
Case de lemn în funcție de material
În spatele aspectului estetic al caselor pe structură de lemn, se află o multitudine de materiale folosite. De la grinzile masive la minunile tehnologice ale lemnului prelucrat, tipul de lemn folosit pentru a construi o casă afectează semnificativ estetica sa, costurile și performanța în timp. Iată care sunt principalele tipuri de case de lemn în funcție de material.
Case din grinzi masive
Casele pe structură de lemn cu grinzi masive sunt realizate din bușteni întregi, ciopliți manual sau mecanic. Oferă un aspect rustic și au o durabilitate mare.
În construcții, se folosesc două tipuri de grinzi:
- Grinzi monobloc – sunt realizate dintr-un singur trunchi de copac. Au durabilitate mare și sunt mai puternice, dar sunt mai predispuse la crăpături și mai scumpe;
- Grinzi multistrat – sunt realizate din mai multe bucăți de lemn lipite între ele. Au o stabilitate mai mare și un risc mai mic de crăpături, fiind mai ușoare decât grinzile monobloc.
Iată câteva dintre avantajele caselor pe structură de lemn cu grinzi masive:
- Durabilitate foarte bună – casele de lemn cu grinzi masive au o durată mare de viață (peste 100 de ani), dacă sunt bine întreținute;
- Rezistență – au o rezistență structurală excelentă și fac față mai ușor unor cutremure sau alte fenomene naturale;
- Eficiență energetică – lemnul izolează foarte bine termic. Astfel, scad costurile pentru încălzire și răcire;
- Sustenabilitate – lemnul este un material natural, regenerabil;
- Plus de confort – casele de lemn din grinzi masive au o umiditate sănătoasă, care se reglează natural.
Dezavantaje:
- Costul – casele din grinzi masive pot fi mai scumpe decât cele din beton sau cărămidă;
- Întreținerea – lemnul necesită întreținere regulată și tratamente speciale, pentru a-și menține proprietățile;
- Risc mai mare de incendiu – lemnul este ușor inflamabil, motiv pentru care trebuie luate măsuri pentru a te proteja împotriva incendiilor;
- Sensibilitate la umiditate ridicată – lemnul are de suferit, dacă este expus la umiditate excesivă. De aceea, este recomandat să acorzi atenție izolației și ventilației locuinței.
👉 Vrei să îți construiești o casă din lemn cu grinzi masive? Uită-te pe Storia, pentru a alege terenul care să îți ofere condițiile pentru a construi casa visurilor tale.
Case din lemn lamelar
Casele de lemn lamelar sunt realizate din grinzi lipite între ele și au o bună stabilitate. Acest lucru permite adaptarea lor în designuri moderne. Lemnul lamelar este un material compozit, care se obține prin lipirea mai multor straturi de lemn de rășinoase cu straturi de fibră lemnoasă. Vezi care sunt avantajele unei casei pe structură de lemn lamelar:
- Rezistență mare la cutremure;
- Eficiență energetică ridicată;
- Timp mai mic de construcție;
- Costuri de construcție moderate;
- Confort termic ridicat;
- Flexibilitate în design și arhitectură.
O astfel de casă de lemn lamelar are și dezavantaje:
- Necesită întreținere periodică, prin tratamente cu substanțe insecticide și lac cu protecție UV;
- Izolează fonic mai slab decât alte construcții din lemn.
Case de lemn în funcție de stil
Pe lângă tipul de lemn folosit, alegerea unei case de lemn poate fi influențată și de stilul de construcție. Iată câteva modele de case de lemn, în funcție de stil.
Case de lemn în stil scandinav
Casele de lemn în stil scandinav sunt simple și funcționale, cu linii curate și ferestre mari, pentru a permite pătrunderea luminii naturale. Este alegerea ideală, dacă îți dorești o locuință minimalistă, caldă, conectată la natură. Iată care sunt elementele cheie ale unei case de lemn în stil scandinav:
- Linii simple și design minimalist – nordicii apreciază liniile curate și designul lipsit de elemente decorative excesive. Acest lucru se reflectă atât în exteriorul casei (acoperișul este simplu), cât și în interior;
- Materiale naturale – lemnul este vedeta, însă, pe lângă acesta, se mai folosesc piatra naturală și lâna;
- Funcționalitate – casele de lemn în stil scandinav sunt proiectate pentru a fi funcționale și confortabile. Spațiul este folosit în mod eficient, iar mobilierul este practic;
- Lumină naturală – deoarece nu au parte de lumină din belșug tot timpul anului, populațiile scandinave optează pentru ferestre de mari dimensiuni și pereți vopsiți în culori deschise, ce reflectă lumina.
Case de lemn tip bungalow
Casele de lemn de tip bungalow sunt locuințe de mici dimensiuni, pe un singur nivel. Similar stilului scandinav, dimensiunile reduse le fac practice și funcționale. Iată câteva dintre elementele casei de tip bungalow:
- Eficiența ridicată – casele din lemn de tip bungalow sunt mici, pe un singur nivel, motiv pentru care este mai ușor să fie încălzite sau răcite;
- Open space – majoritatea bungalow-urilor sunt de tip open space, fapt care oferă aerisire și senzația de spațiu.
Case de lemn cu mansardă
Casa de lemn cu mansardă este o opțiune excelentă, dacă vrei să ai un loc pentru depozitarea și organizarea lucrurilor tale sau dacă dorești să amenajezi un spațiu suplimentar (un alt dormitor, birou, spațiu de joacă pentru copii, home cinema etc). Iată câteva lucruri care țin de casa pe structură de lemn cu mansardă:
- Mai mult spațiu locativ – este cu atât mai util, dacă ai o familie numeroasă ori vrei mai mult spațiu pentru activitățile tale;
- Prețul moderat – este mai ieftin să construiești o casă de lemn cu mansardă, decât să optezi pentru o casă cu încă un etaj;
- Personalitate – casele cu mansardă au un plus de personalitate, cu atât mai mult dacă grinzile casei sunt expuse.
Case de lemn în funcție de modul de construcție
Putem împărți casele din lemn și în funcție de modul de construcție. Astfel, avem următoarele modele:
Case de lemn din bușteni
Casele din bușteni rotunzi aduc un farmec aparte locuinței. Reprezintă cea mai veche modalitate de construcție a unei case: prin stivuirea buștenilor. Se folosesc bucăți lungi de lemn așezate orizontal, unele peste altele. Iată ce să știi, dacă îți propui să construiești o casă de lemn din bușteni:
- Alegerea buștenilor – este indicat să alegi un lemn adaptat climei și rezistent la dăunători;
- Întreținerea casei – buștenii din care este realizată casa necesită întreținere specială, precum umplerea golurilor dintre lemne, pentru a preveni infiltrațiile.
Case de lemn prefabricate
O astfel de casă de lemn prefabricată (numită și casă de lemn la cheie sau casă modulară) este realizată din secțiuni prefabricate, la o fabrică, apoi sunt transportate la locație și asamblate, similar unui joc de construcții, însă la o scară mai mare. Iată câteva dintre caracteristicile unei case de lemn prefabricate:
- Construcția se realizează rapid – deoarece piesele sunt construite în fabrică, tot ce mai rămâne de făcut este asamblarea lor;
- Costuri mai mici – realizarea la fabrică poate contribui la scăderea costurilor. Prețul unei case modulare este de aproximativ 60.000 de euro;
- Variantă ecologică – multe case de acest fel sunt realizate din materiale reciclabile.
Case pe structuri de lemn cu plăci OSB
Casele pe structuri de lemn cu plăci OSB reprezintă o alegere bună, dacă îți dorești o locuință cu scheletul de lemn și pereți din plăci OSB. Iată câteva dintre caracteristicile unei case pe structură de lemn cu plăci OSB:
- Timpi mai mici de construcție – după realizarea scheletului din lemn, pereții prefabricați din OSB se montează destul de repede;
- Costuri reduse – tehnologia de construcție cu panouri OSB este mai eficientă atât din punctul de vedere al costurilor materialelor, cât și al manoperei.
Case de lemn în funcție de mobilitate
În funcție de mobilitate, există case fixe de lemn și case mobile. Să aflăm mai multe despre ele.
- Case fixe de lemn – reprezintă majoritatea caselor din lemn. Au o structură fixă, permanentă și o fundație stabilă, proiectată să țină zeci de ani. Se pune accent pe durabilitate, eficiență energetică și confort pe termen lung;
- Case mobile din lemn – sunt construite pe o platformă cu roți, pentru a fi ușor transportate. Au un preț mai mic și se pune accent pe sustenabilitate și flexibilitate. Apar limitări de dimensiuni, durabilitate și folosirea unor materiale nepotrivite pentru condiții meteo extreme (furtuni, zăpezi).
Avantaje și dezavantaje ale caselor din lemn
O casă pe structură de lemn are o serie de avantaje și dezavantaje. Iată care sunt cele mai importante dintre ele.
Avantajele casei de lemn
- Lemnul este un material rezistent și regenerabil – o casă din lemn va polua mult mai puțin decât una din ciment. De asemenea, se reduc din emisiile de carbon, de-a lungul vieții sale. În plus, lemnul este un izolator natural, fapt pentru care facturile la încălzire vor fi mai mici;
- Timp mai mic pentru construcție – o casă de lemn se construiește mult mai ușor decât una din beton;
- Aspect estetic – casele din lemn oferă o atmosferă caldă și primitoare;
- Izolație termică și fonică excelente;
- Reglarea umidității din interior – un aspect important pentru sănătatea locatarilor;
- Rezistență ridicată la activitate seismică.
Dezavantajele casei de lemn
- Întreținerea lemnului – acțiunea ploii, a insectelor și a luminii soarelui își spune cuvântul asupra lemnului. De aceea, este indicat să oferi locuinței un tratament de întreținere atât în timpul construcției, cât și ulterior;
- Risc mai mare de infiltrații și mucegai;
- Risc de incendiu – deși există tratamente speciale, care funcționează, într-o oarecare măsură, lemnul este mult mai inflamabil decât cimentul sau cărămizile;
- Risc de infestație cu insecte.
Etapele construirii unei case din lemn
Construirea unei case pe structură de lemn implică mai multe etape. Iată care sunt:
- Planificarea și pregătirea locației – obține autorizațiile necesare și pregătește terenul. Curăță pământul, nivelează-l, pentru a asigura drenajul, și marchează locul unde se va afla fundația;
- Construirea fundației – depinde de condițiile de sol și de designul casei. Este necesară o evaluare profesionistă, pentru a te asigura că solul poate susține casa;
- Construirea pardoselii;
- Construirea pereților – cadrul pereților se realizează prin stâlpi și plăci din lemn;
- Construirea acoperișului – pe lângă elementele din lemn, se folosește un strat impermeabil, după care șindrila sau un alt material exterior;
- Finisajele exterioare – instalarea ferestrelor, a ușilor, a pereților laterali, a jgheaburilor și a streșinilor;
- Finisajele interioare – se încadrează pereții interiori și se fac izolațiile. Se realizează instalațiile sanitare, electrice și de climatizare;
- Ultimele retușuri – după instalații, se zugrăvesc pereții, se așază obiectele de iluminat, piesele de mobilier și accesoriile.
👉 Descoperă mai multe despre instalația electrică a locuinței, din articolul Ce trebuie sa stii despre instalatia electrica a unei locuinte, de pe blogul Storia.
Factori de care să ții cont dacă vrei să îți construiești o casă de lemn
Construirea unei case de lemn este un proces de durată, cu mai multe variabile. Iată care sunt factorii de care să ții cont, dacă vrei să îți construiești o casă pe structură de lemn:
- Optează pentru izolații de bună calitate, pentru a reduce costurile cu încălzirea/răcirea;
- Fă-ți calculele din timp – costul lemnului poate suferi fluctuații. Mai mult, este nevoie de lemn de calitate, deci nu alege produsele cele mai ieftine, dacă îți dorești o construcție trainică. Stabilește-ți un buget, la care să adaugi 30-40% pentru cheltuieli neprevăzute;
- Ține cont de nevoile tale – vrei să locuiești permanent în casă, preferi să fie destinație de vacanță sau poate dorești să o închiriezi? În funcție de răspunsul tău, proiectul lucrării va suferi modificări;
- Alege lemn tratat, pentru a rezista la schimbările anotimpurilor, la ploi sau călduri extreme;
- Solicită ajutorul unui inginer și al unui arhitect, pentru a te asigura că designul dorit de tine este sigur și funcțional;
- Ține cont de faptul că va trebui să acorzi timp periodic, pentru a întreține lemnul. Acesta se pătează și se poate crăpa. De asemenea, apa se poate infiltra și există riscul de dăunători (de la acarieni la termite și altele).
Cum să alegi materialele
Iată câteva recomandări pentru a alege materialele potrivite pentru casa ta:
- Alege lemnul în funcție de destinație – zone diferite ale casei pot necesita lemn de calități diferite. De exemplu, grinzile structurale trebuie să fie puternice, în timp ce lemnul pentru pereții interiori poate fi ales mai mult în funcție de estetică;
- Alege lemnul în funcție de climă – lemnul care este potrivit în climatele uscate poate să nu fie ideal pentru zonele umede. Ia în calcul rezistența la putrezire și proprietățile naturale de izolație;
- Ține cont de buget – lemnul masiv poate avea un aspect estetic deosebit și are o durată lungă de viață, însă are și un preț pe măsură. Uită-te și la soluțiile economice, precum lemnul tratat sau cheresteaua artificială;
- Disponibilitate – lemnul din zona în care se află terenul te va ajuta să faci economii la costul cu transportul, care poate fi semnificativ.
Ce trebuie să conțină un proiect casă structură lemn
Un proiect casă pe structură de lemn ar trebui să conțină următoarele elemente:
- Planul general – poziția casei pe teren, distanța față de limitele proprietății, rețelele de utilități, inclusiv planul fiecărui etaj cu pereți, ferestre, scări, uși, fațadă;
- Specificații tehnice – descrierea materialelor de construcție, sistemele de instalații, finisaje, detalii legate de construirea fundației, a pereților, a acoperișului etc.;
- Certificat de urbanism;
- Autorizație de construire.
Cât costă o casă din lemn
Prețul unei case din lemn depinde foarte mult de costurile de construcție. Iată care sunt factorii care influențează prețul unei case pe structură de lemn:
- Dimensiunea casei – costul crește odată cu dimensiunea sa;
- Calitatea lemnului – unele specii mai rezistente și durabile vor fi mai scumpe (de exemplu, nucul, stejarul sau fagul) decât cele comune (pinul sau molidul);
- Nivelul de finisare a lemnului, precum și calitatea finisajelor exterioare și interioare.
În general, o casă la cheie pornește de la 400 euro/mp pentru casele simple, prefabricate și poate ajunge la 1.200 euro/mp sau chiar mai mult, pentru casele cu finisaje premium sau cele realizate din bușteni. Pentru a obține o estimare mai precisă a costurilor, este indicat să contactezi o firmă specializată în construcția de case din lemn.
Ce tip de lemn este indicat pentru a construi o casă
Pentru a construi o casă de lemn, este esențial să alegi materiale durabile și de calitate. Iată ce tipuri de lemn se folosesc pentru a construi case de lemn:
- Pentru structura principală (stâlpi și grinzi) – lemn dur și rezistent, cu stabilitate foarte bună. Sunt recomandate rășinoasele: molidul pentru grinzi interioare și pinul pentru grinzi exterioare. De asemenea, stejarul și fagul sunt potrivite, însă au un preț mai mare;
- Pentru pereți – placaje din rășinoase (preferabil, molid).
Este recomandat să discuți cu un inginer constructor, pentru a stabili care sunt tipurile de lemn potrivite pentru proiectul tău.
Sfaturi de construcție a unei case de lemn
Construirea unei case din lemn are o serie de particularități, prin comparație cu folosirea altor materiale. Iată de ce să ții cont, atunci când construiești o casă pe structură de lemn:
- Alege materiale de calitate – dacă îți dorești o casă rezistentă, cu o durată de viață cât mai mare, este indicat să alegi lemn de calitate. Consultă un specialist, pentru a vedea ce tipuri de lemn se potrivesc mai bine cu designul la care te gândești tu;
- Asigură-te că lemnul este tratat – acest lucru protejează lemnul de impregnarea apei, ține la distanță termitele și alte insecte, previne mucegaiul și fungii și reduce numărul de reparații pe termen lung;
- Proiectează casa punând accent pe siguranța în fața incendiilor – folosește, pe cât posibil, materiale ignifuge și stabilește cel puțin încă o ieșire din casă. Instalează senzori de fum în fiecare cameră;
- Protejează fundația – alege o fundație stabilă și potrivită diferitelor aspecte ce țin de calitatea solului. Ia măsuri pentru a înlesni scurgerea apei și pentru a preveni acumularea umezelii;
- Dedică suficient timp pentru instalațiile electrice și sistemul de țevi. Angajează profesioniști, pentru ca lucrările să fie conforme cu normele în vigoare. Riscul de incendiu este mai mare și în asociere cu instalația electrică. Optează pentru cabluri rezistente și accesorii speciale pentru încăperi din lemn. Izolează componentele electrice cu lână. Gândește-te ce aparate electronice și electrocasnice vei folosi și planifică rețeaua electrică în funcție de acestea. Izolează foarte bine toate țevile din casă, mai ales dacă locuința se află într-o zonă răcoroasă; astfel, vei preveni înghețarea și spargerea lor. Include, încă din planul casei, zone de acces pentru viitoarele reparații ale țevilor. Dacă nu ești conectat la o sursă de apă, va trebui să iei în calcul construcția unei fântâni și colectarea și filtrarea apei de ploaie.
👉 Lipsa canalizării este o problemă inclusiv pentru casele din lemn. Aici intervine amenajarea unei fose septice. Citește pe blogul Storia articolul Fosa septica: ce este, cum functioneaza, ce avantaje ofera si cum se intretine.
- Optează pentru o izolație de calitate, preferabil din vată minerală sau lână;
- Redu expunerea la ploaie în timpul construcției – dacă ai cum să controlezi acest lucru, este bine să pornești construcția casei într-o perioadă secetoasă. Minimizarea expunerii la apă va preveni deformările, contracțiile sau umflăturile lemnului, care pot afecta designul casei;
- Planifică separat timp pentru întreținere – spre deosebire de alte tipuri de case, cea din lemn necesită mai mult timp dedicat întreținerii. Verifică lunar dacă există semne ale infestării cu insecte sau indicii de putrezire ori mucegai. Dă cu lac o dată pe an sau mai des, în funcție de recomandările constructorului. Uită-te la garniturile ferestrelor și ușilor, pentru a vedea dacă există infiltrații de apă.
Dacă îți dorești o locuință cu un aspect estetic deosebit, sustenabilă și în armonie cu natura, casa de lemn poate fi alegerea potrivită. Planificarea din timp, alegerea unor materiale de calitate și a unor oameni pricepuți te vor ajuta să îți transformi casa visurilor tale în realitate.
Surse foto: Shutterstock 1, Shutterstock 2, Shutterstock 3, Shutterstock 4, Shutterstock 5, Shutterstock 6, Shutterstock 7, Shutterstock 8, Shutterstock 9, Shutterstock 10, Shutterstock 11, Shutterstock 12, Shutterstock 13, Shutterstock 14, Shutterstock 15