Curatenia de primavara in casa ta
Curatenia de primavara contribuie nu doar la improspatarea casei, dar si la pastrarea unei stari de sanatate bune pentru toti cei care locuiesc acolo. In plus, cand totul straluceste de curatenie in jur si miroase a curat, ne simtim instantaneu mai bine. Chiar daca la prima vedere pare o sarcina extrem de complicata, lucrurile devin mai simple daca le abordam pas cu pas. In randurile de mai jos, gasesti un mini-ghid practic de organizare a activitatilor gospodaresti.
In primul rand, gandeste-te la cat de “amplu” va fi procesul de curatenie anul acesta. Vrei sa zugravesti, sa dai cu vopsea sau te rezumi doar la spalatul geamurilor si scuturatul covoarelor? Daca iti doresti o reimprospatare totala a casei, acum este cel mai potrivit moment pentru a zugravi peretii, a da un strat nou de tencuiala sau unul suplimentar de vopsea pe lemnarie. E necesar insa sa-ti rezervi mai mult timp in acest scop si sa organizezi foarte bine mutarea obiectelor dintr-o camera in alta, astfel incat sa nu fie afectata functionalitatea casei.
Daca nu te bate gandul inca sa zugravesti din nou, o curatenie generala este suficienta. Cand ne referim la curatenia de primavara insa, stersul prafului nu este de ajuns. Acum este o ocazie buna sa te asiguri ca in casa nu mai exista obiecte sau instalatii care necesita reparatii sau inlocuire. De asemenea, profita de ocazie pentru a schimba filtrele de aer conditionat si filtrele de apa (daca este cazul).
Gandeste-te si la cum vrei sa-ti programezi activitatile si sa-ti dozezi efortul. Iti propui sa faci un sprint sustinut si sa termini totul in cateva zile sau, dimpotriva, vrei sa aloci cateva ore in fiecare zi, timp de mai multe zile sau saptamani? In principiu, conform experientei practice, cea mai mare parte din timp o vei aloca curateniei in bucatarie si baie.
Totodata, inainte de a porni in marea cruciada impotriva prafului si a petelor de tot felul, asigura-te ca ai in casa toate produsele de curatare necesare – pentru indepartarea ruginei, calcarului, mucegaiului, manusi de cauciuc, perii de diferite forme si dimensiuni, mop, lighean etc. Acum, in magazine poti gasi solutii si produse pentru fiecare camera – lichid de curatat faianta, spray pentru sters mobila ori solutie pentru indepartarea petelor de pe geamuri. In functie de preferinte, poti opta chiar pentru variante naturale sau bio. Exista, de asemenea, o intreaga lista cu ponturi si sfaturi practice din batrani, verificate de-a lungul timpului; nu te sfii, asadar, sa utilizezi combinatia de apa cu otet sau sucul de lamaie pentru eliminarea murdariei.
E bine sa ai in vedere ca marea curatenie nu se intampla numai in exterior; acum este momentul sa ataci problema si “din interior”. Programeaza-ti, asadar, si o curatenie generala in dulapuri, sertare si sifoniere. Scapa de obiectele uzate sau pe care nu le-ai mai folosit de mult timp, sorteaza hainele in functie de anotimp, arunca medicamentele si cosmeticele expirate. Pentru a-ti fi mai usor in aceasta operatiune, triaza toate lucrurile in trei mari categorii: cele pe care vrei sa le pastrezi, cele pe care intentionezi sa le donezi si cele pe care urmeaza sa le arunci.
In exterior, abordeaza situatia din toate unghiurile: sterge temeinic praful, in special cel ascuns prin colturi; spala geamurile; verifica cu atentie sa nu existe urme de mucegai sau igrasie – in cazul in care exista, acestea trebuie eliminate; curata toate petele – de rugina, de calcar sau de grasime.
Pentru a trece cat mai usor peste marea curatenie de primavara, e necesar sa te organizezi bine si sa-ti aloci un timp rezonabil. Este nerealist sa pornesti de la ideea ca in cateva ore poti termina totul. De asemenea, iti va fi si mai usor daca iti implici familia sau partenerul de viata in activitatile de curatenie – la final, va puteti bucura impreuna de casa curata si improspatata. Spor la treaba!