Diferența dintre subsol și demisol: avantaje, dezavantaje, moduri de utilizare, taxe
Multă lume confundă subsolul cu demisolul sau invers ori folosește termenii ca fiind interschimbabili. În continuare, poți afla mai multe despre fiecare în parte, care sunt avantajele și dezavantajele construirii unei case cu subsol sau demisol, precum și cum poți folosi un demisol/subsol.
● Ce înseamnă demisol
● Cum poate fi utilizat demisolul
● Ce este subsolul
● Cum poate fi utilizat subsolul
● Cum sunt taxate
Ce înseamnă demisol
O casă cu demisol are un etaj parțial îngropat în pământ, însă nu mai mult de jumătate din el. Podeaua se află sub nivelul solului; în caz contrar, vorbim de parter. Un alt element specific este poziționarea sa sub parter. În cazul în care clădirea nu are parter, deci toată clădirea este formată din 1-2 etaje așezate pe o structură de beton și fixată pe sol, nu mai este demisol. Cu alte cuvinte, nu putem avea demisol dacă nu se află ceva deasupra.
Din punct de vedere legal, demisolul trebuie să aibă ferestre și pereți, deci să nu fie un spațiu închis. Atunci când cumperi o casă cu demisol, vei observa literele D, DS sau D-S. Pot exista combinații precum 2S+D+P+3E+4R. Acest lucru se traduce ca două etaje la subteran, un demisol, trei etaje și al patrulea etaj retras.
Dacă dorești să construiești o casa cu demisol, este indicat să amplasezi ferestrele spre sud, pentru a te bucura de cât mai multă lumină, pentru a putea lucra sau locui acolo. În funcție de dorințe și necesități, poți avea o intrare separată. Deci, poți avea acces din casă și/sau de afară.
Ce avantaje și dezavantaje are casa cu demisol
Potrivit constructorilor, principalul avantaj al unei case cu demisol se referă la adâncimea de fundare. Fundația se construiește sub adâncimea de îngheț. Locul unde solul întâlnește betonul fundației, numit talpă de fundație, trebuie să se afle la o adâncime cu cel puțin 5-10 cm mai jos decât adâncimea maximă de îngheț a solului. Dacă alegi să sapi mai adânc, poate înseamna creșterea costului, însă te vei bucura de un sol mai stabil și mai tare, deoarece pereții vor fi, parțial, îngropați în sol.
Un alt avantaj este posibilitatea de amplasare a țevilor și distribuitoarelor la demisol, pentru a evita aspectul inestetic în casă. Acest lucru este posibil cu țevile de apă rece și caldă, însă nu și cu cele de gaze. Pe de altă parte, dacă alegi să îți încălzești casa cu o centrală pe lemne, o poți amplasa la demisol. Astfel, vei evita ocuparea unui loc din casă, iar zgomotele firești produse de centrală vor fi mult atenuate.
De asemenea, instalațiile de canalizare pot fi montate la demisol. Astfel, vor fi mai puțin vizibile și, în același timp, dacă apar incidente, problemele vor fi mult mai simplu de remediat, prin comparație cu instalațiile îngropate.
Privit în ansamblu, demisolul este un spațiu open-space, acesta întinzându-se pe întreaga amprentă a casei. Spațiul semi-îngropat în sol oferă liniștea de care, poate, nu te poți bucura în casă.
Mai mult, temperatura este constantă, spațiul fiind relativ călduros iarna și răcoros vara.
Totuși, nu trebuie ignorate nici dezavantajele unei case cu demisol. Principalul dezavantaj se referă la riscul apariției de infiltrații, în cazul în care hidroizolația nu a fost realizată profesionist.
De aceea, trebuie luate în calcul costurile aferente izolației. În general, hidroizolația de calitate are un cost mai mare, dacă îți dorești să achiziționezi materiale cu efect hidroizolant superior. Pe de altă parte, dacă demisolul este izolat corespunzător și ventilația este slabă, apare riscul de formare a igrasiei și mucegaiului.
De asemenea, construcțiile care au demisol necesită o proiectare atentă, în special dacă intrarea se va face și prin exterior.
Deși există câteva ferestre care pot oferi iluminare naturală, acestea se pot dovedi insuficiente, mai ales dacă dorești să amenajezi o sală de sport, un living sau un loc de joacă pentru copii. De aceea, este important să ai în vedere întocmirea unui plan de iluminare, natural și electric, adaptat nevoilor tale.
Un alt aspect important se referă la construcția în sine. De exemplu, o casă cu demisol poate fi imposibil de construit, dacă pânza de apă freatică din zonă este ridicată și umiditatea este foarte mare.
Cum poate fi utilizat demisolul
Faptul că demisolul este parțial îngropat în sol îți aduce o serie de avantaje de care poți profita în amenajarea sa. Răcoarea face demisolul ideal pentru depozitarea fructelor și legumelor, a băuturilor sau a borcanelor de dulceață și murături.
Dacă alegi să transformi demisolul într-o prelungire a casei, este necesar să folosești o hidroizolație de calitate și să instalezi un sistem de ventilație adaptat nevoilor încăperii. Mai jos sunt câteva idei de utilizare pentru demisol:
Amenajarea unui dormitor la demisol
Este indicată doar atunci când instalația de apă și încălzirea îți permit acest lucru. Se merge pe mobilă minimalistă, cu rol funcțional și culori deschise sau foarte puțin contrastante. În funcție de înălțime, se alege și mobilierul. Acesta ar trebui să includă obiectele esențiale: pat, noptiere, dulap și, eventual, o măsuță cu scaun și două fotolii. Pentru un confort sporit, este necesar să amenajezi o baie simplă, cu toaletă și duș.
Amenajarea unui dressing la demisol
Dacă nu ai suficient loc pentru haine în casă sau dacă dorești să rezervi mai puțin spațiu în casă pentru dulapuri, poți depozita ținutele mai puțin folosite la demisol. De exemplu, în sezonul cald, poți depozita aici ținutele de iarnă și viceversa. Poți opta atât pentru dulapuri, cât și pentru rafturi deschise și bare cu umerașe, pentru acces rapid la lucrurile dorite.
Amenajarea unui (al doilea) living la demisol
Dacă livingul de la parter nu îți oferă suficient spațiu, poți amenaja un al doilea la demisol. Deoarece este aproape de bucătărie, poți transforma livingul din casă într-o zonă de dining. Poți alege mobilă generoasă, un colțar de mari dimensiuni sau un set format din canapea și fotolii, pentru după-amiezile lungi, petrecute în compania familiei sau a prietenilor. Pentru un efect deosebit, poți amenaja inclusiv un șemineu.
Amenajarea unui home cinema/a unei săli media la demisol
Dacă dorești să te simți ca la cinema, nu trebuie să te preocupi foarte mult pentru mobilier; o canapea și câteva fotolii pot fi suficiente, însă este necesar să acorzi atenție în alegerea sistemului audio-video. Poți, de asemenea, opta pentru un aparat pentru popcorn și un minibar.
Amenajarea unui birou la demisol
Dacă lucrezi de acasă, amenajarea unui birou la demisol poate fi o alegere bună, mai ales că vei avea parte de liniște. Poți opta pentru rafturi și/sau dulapuri și, pe lângă birou, poți include o mică bibliotecă. Include toate lucrurile de care ai nevoie și nu uita să pui și un fotoliu sau o canapea comodă, o măsuță și un lampadar, pentru o lectură în tihnă.
Amenajarea unui spațiu pentru hobby-uri, la demisol
În funcție de preferințe, poți pune o masă de biliard sau foosball, un darts pentru perete sau chiar un instrument muzical (pian, chitară etc.). Dacă ești pasionat de pictură sau croitorie, poți practica o astfel de activitate la demisol.
Amenajarea unei săli de sport la demisol
Dacă te pasionează sportul și ți-ai dori să îți lucrezi musculatura la primele ore ale dimineții, când, probabil, sălile de fitness sunt închise, poți recrea o sală la tine acasă. Montează un spalier pe perete, alege o bicicletă de apartament sau o bandă de alergat și nu uita de saltea.
Amenajarea unei curățătorii la demisol
Poți monta o mașină de spălat sau mai multe, după nevoi, putând adăuga un coș generos pentru rufe, detergenți, o masă și o mașină de călcat, precum și un aspirator. Toate acestea ar ocupa un spațiu semnificativ în casă.
Ce este subsolul
Subsolul este considerat nivel subteran al clădirii, în timp ce demisolul este considerat nivel suprateran și se ia în calcul la stabilirea nivelurilor.
De cele mai multe ori, subsolul unei case este scufundat parțial sau total în pământ. Există subsoluri cu ferestre și subsoluri fără ferestre. Atunci când au ferestre, acestea ajung, din nefericire, sub nivelul solului, însă prezența zidului de protecție împiedică spargerea sticlei.
Similar demisolului, unele subsoluri au intrare separată, în timp ce altele permit accesul direct din casă. Pe de altă parte, nu orice încăpere scufundată în pământ este subsol. Calitatea se păstrează mai ales pentru încăperile care fac parte dintr-o clădire și au casa sau o altă construcție deasupra (de exemplu, o clădire de birouri). Astfel, o pivniță aflată la 20 de metri sub pământ nu este considerată subsol ci clădire subterană.
Deși subsolul nu este, din punct de vedere structural, mult diferit de demisol, există anumite probleme care pot apărea, mai ales în cazul clădirilor cu mai multe etaje în subteran. Trebuie să fie respectate normele de protecție la incendiu. Cel mai important lucru este faptul că trebuie să existe două căi de evacuare.
În cazul demisolului, a doua cale de evacuare poate fi considerată fereastra. Pentru subsol, lucrurile se complică. Este necesar să ai o înălțime a ferestrei de maximum 1,5 metri sau să construiești o nouă ieșire.
Ce avantaje și dezavantaje are casa cu subsol
Dacă planifici să te muți la o casă cu subsol sau vrei să îți construiești o locuință de acest fel, este bine să ai în vedere câteva avantaje și dezavantaje.
La subsol, temperatura este constantă tot timpul anului, astfel că poți depozita alimente, conserve, compot, zacuscă, vinuri sau alte produse. Mai mult, este nevoie de investiții minime în ventilație și încălzire.
Dintre dezavantaje, poate cel mai deranjant este faptul că ține rece camera care se află deasupra sa, dacă subsolul nu este termoizolat. Un alt lucru care poate apărea este igrasia ce se poate forma pe pereții de deasupra subsolului. Motivul este unul simplu: subsolul este rece și umed, camera este încălzită și se formează condens, care duce la igrasie.
În cazul subsolului, sunt semnificative și costurile aferente hidroizolării și termoizolării, dacă alegi să faci acest lucru. Pentru o casă cu o suprafață de aproximativ 140 mp, un subsol cu o suprafață de cel mult 60 mp va crește costurile cu izolatia cu mai bine de 10.000 de euro.
Cum poate fi utilizat subsolul
Dacă demisolul putea fi încorporat relativ ușor în locuință, prin transformarea sa în cameră de oaspeți, sală de sport sau home cinema, în cazul subsolului, opțiunile sunt ceva mai restrictive. Deși, în teorie, poți amenaja un living sau o altă încăpere locuibilă la subsol, în ciuda izolației profesioniste, va exista un risc mai mare de umezeală, igrasie și altele. Pentru a evita aceste lucruri, te poți inspira din sugestiile noastre pentru folosirea subsolului:
● Amenajarea unei cămări la subsol – este un spațiu util oricărei persoane pasionate de gătit și care dorește să aibă un spațiu în care să depoziteze lucrurile necesare, precum sticle de ulei, condimente și alimente en-gros (cartofi, fasole, ceapă etc). Temperatura constantă creează un mediu perfect și pentru a depozita dulceață, zacuscă și alte bunătăți, care îți vor prinde bine în sezonul rece;
● Amenajarea unui spațiu de lucru și depozitarea uneltelor la subsol – pentru a evita să aglomerezi garajul, poți amenaja un spațiu de lucru, dar și pentru unelte, la subsol. Alege rafturi pentru scule de tot felul și o masă de lucru. Pentru o organizare mai eficientă, poți folosi panouri suspendate cu suporți. Dacă ai nevoie de o zonă de lucru, optează pentru o lampă puternică, pentru a beneficia de lumină deasupra mesei;
● Amenajarea unei crame la subsol – dacă ai o vie bogată sau ești pasionat de vinuri de toate felurile, amenajarea unei crame poate fi o idee excelentă. În mod ideal, este necesară o înălțime de cel puțin doi metri, pentru a putea plasa rafturile de depozitare pe pereți sau butoaiele. Poți chiar amenaja un loc de relaxare și degustare pentru prieteni. Adaugă o măsuță și o canapea cu tabureți, pentru a întregi imaginea unei crame ca la carte.
Cum sunt taxate
Potrivit articolului nr. 457 din Codul Fiscal, dacă deții, la aceeași adresă, încăperi amplasate la subsol, la demisol și/sau la mansardă, utilizate ca locuință, se va plăti 75% din suma care se aplică pentru clădire.
De asemenea, o altă prevedere din Codul Fiscal spune că, dacă deții încăperi amplasate la subsol, demisol și/sau la mansardă, folosite în alte scopuri decât cele de locuință, vei plăti doar 50% din suma care se aplică pentru clădire. Aici intră spațiile de depozitare sau atelierele în care nu poți locui.
Alegerea între casa cu demisol și locuința cu subsol ține de nevoile fiecărei persoane. Totodată, dacă dorești să îți amenajezi un demisol sau subsol într-o zonă în care pânza freatică este ridicată este posibil ca acest lucru să fie dificil de realizat. Pentru a te bucura de toate avantajele potențiale, este bine să te informezi corect cu privire la calitatea solului, înainte de a amenaja un demisol sau subsol.